27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vašek 31.3.2006 14:48

Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

USA (to jest nikoliv ti zlí kolonizátoři, ale jejich hodní potomci) se začaly s problémem otroctví potýkat ihned po vyhlášení nezávislosti. Asi tak devadesát let. Zkuste si taky něco přečíst. Občas. A taky počítat.
Zuzana W 31.3.2006 15:16

Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

Snazila jsem se o casove upresneni texty v anglictine vyse - hned jsem dostala vynadano, ale nemam cas to prekladat. Cumilek snad anglicky trosku premava, tak si to mozna precte.
cumilek 31.3.2006 15:45

Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

ja jsem nenapsal, ze to hned vyresili, ale do ustavy si to dali hned. Ani po valce Severu proti Jihu nebylo jeste vsemu konec. Podstatne ale je, ze to bylo dedictvi evropskych kolonialnich velmoci. Vy se naucet nejen cist, ale i myslet
Zuzana W 31.3.2006 16:02

Re: Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

Segregace byla dana ustavou - 'separate but equal' .
cumilek 31.3.2006 15:53

Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

jinymi slovy: USA nebyly zalozeny jako otrokarska kolonialni zeme, ale prave naopak. Ale zrucny demagog to samozrejme dokaze prekroutit.
 
Pripomina mi to jeden ftip. Pani reditelka jde po chodbe skoly a uvidi u dveri jedne tridy Pepicka, kterak se smeje, az se za bricho popada. Pta se ho, co se deje, a Pepicek, ze si uprdl a pani ucitelka ho vyhodila za dvere. Pani reditelka se divi, co je na tom k smichu, stydet by se mel, a Pepicek na to, ze on je ted na certvem vzduchu a ostatni to tam museji cuchat
Zuzana W 31.3.2006 16:04

Re: Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

A z jakeho duvodu drzely otroky temer 100 let?
To liceni americke historie mi pripomina trnitou cestu jednoho chlapecka pendolinem
Zuzana W 31.3.2006 16:06

Re: Re: Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

To vase liceni, presneji.
cumilek 31.3.2006 16:27

Re: Re: Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

zvyk je zelezna kosile
 
ale vazne, nebavime se o tom, jak dlouho trvalo, nez se Spojene Staty zbavily otrokarstvi, ale ze to nebyly Spojene Staty, kdo to vymyslel. Mimochodem v roce 1693 USA jeste neexistovaly. Deklarace nezavislosti byla vyhlasena roku 1776, valka za nezavislost skoncila roku 1783. Teprve pak se USA zacaly politicky formovat. Konecnou podobu Spojenym Statum dal az obcanska valka. Do te doby existoval svobodny prumyslovy Sever a zaostaly, agrarni Jih, kde se jeste udrzovalo moderni otroctvi.
 
Roku 1851 byla zalozena Republikanska strana, ktera vyhlasila program ruseni otroctvi. Roku 1860 byl za Republikanskou stranu zvolen presidentem Abraham Lincoln, rok pote se 11 jiznich kolonii odtrhlo, vytvorilo  vlastni konfederaci a zacala valka Severu proti Jihu. Valka skoncila v na jare 1865 a v dubnu je Lincoln zavrazden.
 
Od teto chvile povazuju konstituci Spojenych Statu Americkych za ukoncenou. Postaveni cernochu, byt byli osvobozeni, zustalo jeste dalsich nekolik desitek let nerovnopravne, nebot zvyk je zelezna kosile
Zuzana W 31.3.2006 16:38

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

100 let.
cumilek 31.3.2006 16:48

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

90, at nezeru, a to pocitam od vyhlaseni nezavislosti, tedy od momentu, kdy byly USA de jure jenom carem papiru, az do skonceni obcanske valky, kdy se USA stvorily i de facto. A i tak je to slusny vykon na vybudovani takove velmoci, kdyz uvazime, jak dlouho treba vznikal Rim.
 
Dejiny neprobihaji v jednom okamziku, ale v casovem udobi. Vyhlasenim se to nekonci ale teprve zacina. Zbytecne demagogicky odvadite pozornost od podstaty. Vratme se k puvodni poznamce, na kterou jsem reagoval:
1) USA otroctvi nevymyslely, ale zrusily;
2) USA nedovezly cernochy z Afriky jako otroky na praci, ale naopak proti vyvozu otroku z Afriky protestovaly
3) Indiani nevymreli, ale rozmnozili se
Zuzana W 31.3.2006 17:09

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

http://en.wikipedia.org/wiki/Indigenous_peoples_of_the_Americas
jirka 31.3.2006 17:29

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Asi myslíte nějakou jinou USA

Ano, všechno je Vámm úplně jasné na všechno máte recept , ak dyž ne recept tak alespoň dobrou radu. docela Vám závidím tu bohorovnost. Jen mne napadá , že to už tu jednou bylo , ale moc se to nechytlo , trvalo o tak asi 40 let a ještě teď se z toho někdo nemůže zpamatovat. Pokud chcete spasit svět , vřele bych doporučil ne tady "plkat" , ale koupit si letenku do Keni, Sudánu , nebo jiné africké země kde hledají dobrovolníky pro školy, nemocnice..... Takhle jsou to jenom řeči o lepších zítřcích a zbytečné plácání se v minulosti , na kterou máme asi každýy jiný názor. Ona totiž pravda je relativní a dějiny píšou vítězové. Jak si myslíte , že by dopadla bible , kdyby ji psali ti z druhé strany  Pravda nikdy totiž není objektivní. Váš mesiášský potenciál jistě bude potřeba, protože jsou věci na této planetě, které nejsou hezké. Jen to chtít změnit, že. Takhle vypadáte jako saloni intelektuálka, která nemá příliš zkušeností ze života
Budu se těšit na to až za rok napíšete jaké to bylo. Přeji Vám hezký víkend
War Criminal Bush 31.3.2006 10:28

NMD je Potemkinova vesnice

V testech trefi jednu raketu ze 3, a to jeste kdyz navadeci system presne vi, jak nepratelska testovaci raketa leti. Je to jen multimiliardova Potemkinova vesnice, dalsi schema Bushova zlocineckeho syndikatu, jak dostat z americkeho danoveho poplatnika prachy pro jeho sponsory ve vojensko-prumyslovem komplexu. Navic kdyz ten "Iran" nebo nejaka jina "osa zla" vystreli 1 raketu a deset popelnic, system nepozna co je co. A strilet po kazde popelnici, na to ani Bush nema penize.
Ale, souhlas, Cesku by prospela - zatahne to americky danovy poplatnik, my budeme z toho mit slusne prachy, ale necekejte, ze nas to pred necim ochrani.
Jura Jurax 31.3.2006 10:56

Re: NMD je Potemkinova vesnice

Voni chytrej, jakpak byste vystřelil popelnici, aby letěla jako raketa? Na to byste potřeboval raketu! Nemají voni humanitní vzdělání, pokud vůbec nějaké mají?
War Criminal Bush 31.3.2006 11:05

Re: Re: NMD je Potemkinova vesnice

War Criminal Bush ma MBA z Harvardu ty troubo.  Samozrejme, ze nemyslim doslova popelnici ale levnou dummy raketu co budeme sestrelovat systemem za par set miliard dolaru s 30% uspesnosti.
chetgar 31.3.2006 11:19

Re: Re: Re: NMD je Potemkinova vesnice

to docela vypovídá o kvalitě onoho kurzu...
Jura Jurax 31.3.2006 11:27

Re: Re: Re: NMD je Potemkinova vesnice

Já se neptal na Bushovo, ale Vaše vzdělání - a co je to levná dummy raketa? Scud třeba?
War Criminal Bush 31.3.2006 13:50

Re: Re: Re: Re: NMD je Potemkinova vesnice

Ja jsem kandidat ved zabyvajici se kinetikou a fyzikou. Smel bych vedet, ajke je vase vzdalani? :-)
Levna raketa je kazda, ktera pri nakladech nekolika desitek milionu dolaru za system vyradi z provozu systam za 500+ miliard.
Válečný štváč 31.3.2006 11:27

Re: NMD je Potemkinova vesnice

Děravá ochrana je vždycky lepší než žádná. NMD samozřejmě není dokonalý systém a jako technický systém ani dokonalý být nemůže -- to nikdo nezastírá. Jeho účel je proto trošku jiný a to "War Criminal Bush" (autor příspěvku) nepochopil: odradit potenciálního útočníka od použití mezikontinentálních balistických raket (ICBM) jako nosičů ZHN. Tedy, budu-li jako útočník mít jen malou pravděpodobnost, že můj náklad doletí na cíl, asi si tento drahý žert rozmyslím (ICBM a případné nukleární hlavice jsou DOST drahé, aspoň zatím, než budou volně dostupné např. z ruského nebo čínského zdroje).
Technické zdokonalení je otázkou času, peněz a průběžného (třeba i ostrého!) testování. Rozšiřování systému pak bude záviset na šíření raketových a nukleárních technologií v nepřátelsky naladěných zemích (rozuměj: pro autory řady zde prezentovaných příspěvků možná přátelských) jako je dnes Írán či KLDR, v budoucnu možná Čína. Proto je důležité něco mít už dnes, co sníží význam ICBM a odradí zmíněné země od investování do svého raketového potenciálu.
Že existují jiné způsoby dopravy smrtícího nákladu na velké vzdálenosti je samozřejmě jiná otázka, kterou NMD neřeší.
War Criminal Bush 31.3.2006 11:35

Re: Re: NMD je Potemkinova vesnice

Presne tak, je to otazka penez. Zastavam nazor, a nejsem sam, ze platit stovky miliard dolaru za velmi deravou ochranu je cena prilis vysoka. To je jako byste si stavel kolem baraku 4 metry vysokou zed, protoze mate doma barevnou tv a oni vam ji muzou ukrast. Ze je system funkcni z 30%, kdyz je ve vzduchu jedna raketa, o ktere presne vime kdy vyleti, kam poleti, a jakou rychlosti, ok. Ale on je zcela nefunkcni, kdyz je ve vzduchu 5 raket, z toho 4 slepe. Rusko ma ostrych ICBMs nekolik tisic.
Ale tyhle debaty o funkcnosti jsou zcestne. Je to hlavne dira na penize pro vojenskoprumyslovy komplex, nic vic.
Válečný štváč 31.3.2006 12:05

Re: Re: Re: NMD je Potemkinova vesnice

Radar v roce 1939 predstavoval také velmi drahou hračku a velmi děravý štít. Vývoj NMD není u konce. Je drahý, samozřejmě. Přesto zastávám názor, že USA (a snad i nám) jednou bude k užitku, což paradoxně prokáže tím, že nikdy nebude použit - stejně USA posloužil jaderný arzenál, který byl mnohem dražší a za studené války nebyl použit. Za což si "vojenskoprůmyslový komplex" zaslouží jisté uznání. NMD není, alespoň ve své současné podobě, dimenzován k potlačení ruského raketového potenciálu. Možná jste ale můj první příspěvek nedočetl do konce.
Válečný štváč 31.3.2006 12:14

Re: Re: Re: NMD je Potemkinova vesnice

Á propos. Onou "barevnou televizí za čtyřmetrovou zdí" je v případě USA například polovina populace Los Angeles, kterou by NMD třebas i jen v "optimálním" případě mohl zachránit. Je to málo za několik set miliard dolarů? 
OPtimista 31.3.2006 13:46

Re: Re: NMD je Potemkinova vesnice

" Válečný štváči " , ale i další přispěvatelé! Otázku geopolitické převahy se pokusím nastínit později. Pokud mě paměť neklame, tak den.US Army Hadock - velitel raket Pershing 2 - tedy těch s prodlouženou dráhou letu, dislokovaných dodatečně na území SRN / za existence VS a NATO / po oznámení o jejich dislokaci trefně poznamenal , že SSSR ve velmi krátké době najde účinná opatření i pro SS 20 s prodlouž.dráhou letu. Šup, rup  a Hranice na Mor. atd vzpomínají.
Záminka-Irán, KLDR, Čína - to je jen "deštníček " pro americké daňové poplatníky. Nemůže Bush nazvat problém pravým jménem: Rusko. Prohlásí-li Putin, že mají novou třídu raket, která hravě překonává stávající systém protiraketové obrany , tak proč, když se skoro" oblizují " na oficiálních setkáních s Bushem, se nedomluví. Nevěří si !!!, pokud bude NATO, nebude klid, ani OBSE nepomůže. Geopolitika Západu je nadále pod vedením USA - expanzivní. No a místo a úloha ČR. Vemu-li jen známá TTD raket, které USA předpokládají používát v systému protiraket.obrany, tak odpálení na letící cíl nad cizím územím, je porušení integrity nenarušování vzdušného prostoru, porušení suverenity státu, na kterého území budou dopodat / pokud bude zásah úspěšný / zbytky obou raket. No a zjistit odkud byla " antiraketa " odpálena není dnes problém!!! Proto není v zájmu USA, aby ČR neprodávala na východ Ramonu, Tamaru, Věru a jak se pasivní systému sledování ještě různě jmenují.
Tak národe Čechů - bděme!
Válečný štváč 31.3.2006 17:07

Re: Re: Re: NMD je Potemkinova vesnice

Pokud jste si nevšiml, není ani v zájmu ČR, aby např. čínské letectvo během případného konfliktu v Tchajwanské úžině získalo s pomocí Věry či Tamary taktickou výhodu proti US Navy, protože USA by patrně dostály svým závazkům vůči demokratickému Tchaj-wanu. Nevím, jak to souvisí s NMD, ale budiž. Nad Vašimi starostmi o mezinárodní legalitu sestřelení mezikont. rakety se musím pousmát. Až bude útočící raketa ve vzestupné fázi své dráhy, to opravdu nikdo nebude řešit. Rozhodněě to nebude řešit útočník, který by též měl počítat s možností selhání rakety v kterémkoliv bodě její dráhy a jejího dopadu prakticky kdekoliv. Současná NMD je konstruována na zásah nepřátelské hlavice ve střední fázi letu, vně zemské atmosféry, kdy hlavice pokračuje v letu již pouze víceméně setrvačností. Případné trosky tedy dopadnou někde za polovinou její původně plánované dráhy promítnuté na zemský povrch. Podíváte-li se na glóbus, s přihlédnutím k pravděpodobným místům startu takové rakety, dojde Vám, že nejpravděpodobnějšími oblastmi dopadu trosek je Pacifik, Atlantik, Kanada a kontinentální USA. To podstatné ale je, že cílem NMD paradoxně je zamezit vůbec nutnosti být použita (viz můj první příspěvek k "Potěmkinově vesnici), stejně jako v případě NATO je hlavním cílem - a v tom si prosím nic nenalhávejme - vojenské odstrašení. Jen díky vojenskému odstrašení a vojenské přítomnosti USA v Evropě se na tomto kontinentu těšíme bezprecedentnímu, už šedesát let trvajícímu míru. Nebo opravdu věříte, že tento mír je výsledkem rozumu evropských politiků, spolupráci, EU či OBSE? Proto bych naopak národ Čechů vyzval k bdělosti nad zachováním principů, na kterých bylo NATO postaveno - jeho probíhající transformace, jakkoliv dnes nutná, je příliš atraktivní příležitostí pro mnohé krátkozraké politiky pokusit se snížit jeho význam, což by bylo zcela v rozporu s našimi národními zájmy!
Stredocech 31.3.2006 14:51

Re: Re: NMD je Potemkinova vesnice

Jen bych připomněl nasazení raket Patriot při válce v zálivu. Ochrana nebyla 100% ale část útočících raket byla setřelena. Jinak, cena rakety a antirakety je srovnatelná.
Válečný štváč 31.3.2006 18:45

Re: Re: Re: NMD je Potemkinova vesnice

V zájmu objektivity je nutné připustit, že účinnost systému Patriot byla během 1. války v Zálivu propagandou mírně řečeno silně nadnesena. Zda rozpad iráckých SCUDů nad Izraelem byl výsledkem selhání přetíženého (útočícího) systému původně konstruovaného na menší dolet, anebo zásahem Patriotů, není vůbec jasné. Výsledkem zkušenosti z tohoto bojového nasazení nicméně byla velkorysá modernizace systému Patriot. Hlavní význam jeho nasazení během 1. války v Zálivu bych proto viděl spíš ve velké psychologické vzpruze, které se dostalo izraelskému obyvatelstvu a následně v možnosti zabránit zapojení izraelských sil do konfliktu, které by bývalo mohlo přinést nepříjemné následky. 
Zadruhé, nelze srovnávat cenu rakety a antirakety, ale cenu antirakety a výši škody, které je možné s pomocí jejího nasazení předejít.
calvera 31.3.2006 10:16

Proč ne? Náhodou dobrý nápad!

Ono, když se to tak vezme, z ekonomického hlediska, by nám prospěla i ruská, čínská nebo třeba izraelská. Taky by nebyla k zahození íránská, dyž už zde máme cerkve, synagogy, mešity...
Kylchap 31.3.2006 10:09

Armádu USA

dočasně umístěnou na našem území budeme považovat za bratrskou nebo okupační?
Stein 31.3.2006 10:03

Panika?

Nepřehání se to trošku?Z diskuze to vypadá jako by se tu měl usadit půlmilionový kontingent, který z nás učiní hlavní cíl ofenzivy sjednocených muslimskyých armád. Tou dobou už ale budeme kolonií USA a česky tu budou mluvit jen pamětníci v zapadlých osadách.
Vilém 31.3.2006 9:28

Americký koncentrák by nám prospěl

Když vynecháme výrobní linky mezinárodních firem, vlastně tady nemáme žádné civilizační mechanismy, které by ochraňovaly naši svobodu. A americkou věznici musí hostit - TOTALITNÍ KOMUNISTICKÁ KUBA. Evropské civilizované země by se měly stydět, místo toho, aby v každém větším městě zřídily věznici pro nepřátele svobody a tak držely krok s dobou a aktuálním chápáním pojmu svobody, nezmůžou se ani na rázné skoncování s antiamerickými náladami.