10.5.2024 | Svátek má Blažena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
olga 1.1.2007 1:04

Walter Laquer: Poslední dny Evropy. Humanistická Evropa nebo islamistická Eurábie?

Prosím všechny, kdo chtějí komentovat politický vývoj v Evropě (i u nás), aby si nejdříve přečetli tuto knihu, která vyšla těsně před vánocemi 2006 v nakladatelství Lidové noviny. Ona se totiž týká  toho, v čem žijeme. Četla jsem ji celé vánoce a nemám ji dočtenou.

Prosím, prosím.

Melein 1.1.2007 2:52

Re: Walter Laquer: Poslední dny Evropy. Humanistická Evropa nebo islamistická Eurábie?

No, až ji dočtete, tak dejte vědět. Vaše příspěvky budou jistě velmi originální, vzhledem k četbě.

olga 1.1.2007 9:33

Re: Re: Walter Laquer: Poslední dny Evropy. Humanistická Evropa nebo islamistická Eurábie?

Víceméně ji dočtenou mám. Tyto naše žabomyší spory a starosti jsou z perspektivy ne tak docela vzdálené perspektivy dost směšné, protože Evropa jaká je se už nevratně mění a je nerozumné držet se národoveckých tezí pana Klause, což, jak autor dokládá, dělají i ostatní politici v Evropě, kde přitom nedokáží čelit horším věcem. Vymíráme, vážení a tyto trendy už jsou nevratné. Naše sociální státy si pěstují obrovské, často nepřizpůsobivé menšiny, množící se protože je to výhodné z finančního hlediska. Jejich přínos ekonomický je minimální, žijí v ghettech a práci si mnohdy ani nehledají.Neplatí to o všech menšinách (východo a jihoasijských, ukrajinských). Po poválečném hospodářském a politickém rozkvětu  už před desetiletími nastoupila stagnace a úpadek. Životní úroveň se zatím drží, ale  kdo bude platit penze? Politicky je Evropa nejednotná, není schopna postavit společnou armádu, když nám přímo pod zadkem vybuchnou krvavé řeže: viz Bosna a postoj pana Klause např. Co když přijdou další násilnosti? Na okraj:Schwarzenberg se, pokud vím osvědčil a byl by jistě lepším ministrem zahraničí než například neslaný nemastný Zahradil.Ten teď nenápadně hnije v Bruselu a škodí tam Česku v minimální míře.

ondys 1.1.2007 9:47

Re: Re: Re: Walter Laquer: Poslední dny Evropy. Humanistická Evropa nebo islamistická Eurábie?

A co šikmooká Evropa? Čína bude - podle amerických ekonomů - nejbohatší zemí kolem roku 2030 s odpovídajícím vlivem.8-o

I-Worm 1.1.2007 10:52

Re: Re: Re: Re: Walter Laquer: Poslední dny Evropy. Humanistická Evropa nebo islamistická Eurábie?

kolik Číňanů bylo mezi sebevražednými atentátníky?

beran 1.1.2007 10:35

Re: Re: Re: Walter Laquer: Poslední dny Evropy. Humanistická Evropa nebo islamistická Eurábie?

Jsem na tu "novou" Evropu zvědavý. Většinou k nám se zpožděním přichází to, co v západní Evropě už je. Teď jsem zrovna slyšel ve zprávách, že ve Francii v uplynulé noci shořelo 313 aut. V přepočtu na počet obyvatel by to v ČR dělalo asi 54 aut. Dovedete si to u nás představit? A při tom to ve Francii považují za spíše klidnou oslavu Silvestra. Tak tedy společně do šťastných zítřků.

hufv 1.1.2007 11:39

Re: Re: Re: Walter Laquer: Poslední dny Evropy. Humanistická Evropa nebo islamistická Eurábie?

Prý vymíráme. Máte na mysli Evropu jako takovou nebo jenom ČR? Ani v jednom případě to není pravda. Pokud se počet obyvatel nezvyšuje, ještě to neznamená, že národ vymírá. Naopak, nižší počet obyvatel je za velké míry nezaměstaných jen žádoucí. Dokud je 10% práceschopného obyvatelstva (v Evropě, v průměru) bez práce, pak je naopak žádoucí, aby populace byla o těch 10% nižší.

Penze - průběžný systém je obecně neudržitelný a každý to ví už hodně dlouho. Již za první republiky si většina pracujících (mimo zemědělců, kteří žili z majetku) platila svoje důchodové pojištění. To, že jim to pak komunisti ukradli, to je věc druhá. Stačí se teď jen vrátit ke stavu, který zde již byl. A penze si tedy každý bude platit sám.

Souhlasím s pasáží o nepřizpůsobivých menšinách. Řešení ale není v nějaké násilné intergraci. Ale řešení je - viz Slovensko a jeho reformy v minulém období. Sice došlo ke krátkodobým násilnostem, ale nyní je stav stabilizován a již dnes je vidět, že i tito lidé jsou schopni se o sebe ve značné míře postarat, jen je nutné je nechat, aby se o sebe skutečně starat museli, jinak raději natáhnou ruku.

Evropa není jen EU, ale je to i NATO (spolu s USA), které tu armádu má a zaplať Pánbůh za to, že v tomto svazku i USA jsou. Takže sice další násilnosti mohou přijít kdekoliv, ale instituce tady jsou a pokud ČR nebude soc-komunistické, o vystoupení z NATO nikdo uvažovat nebude a garance budeme mít i nadále.

A ještě k p. Schwarzenbergovi - neznám ho. Nevím jakým by mohl být ministrem zahraničí (nebo bude). Ale je otázkou, jakou roli on opravdu bude zastávat. V Evropě se ono hurá evropanství zastávané některými spíš frakcemi než celými stranami moc nenosí a stačí se podívat na Francii, Anglii ale v podstatě i na jakýkoliv jiný stát - každý se snaží o prosazení takové politiky, aby vyhovovala především jim. Viz energetika a zemědělství pro Francii, imigrační politika Anglie atd.  Bude p. Schw. zastávat opravdu ekonomické a politické zájmy ČR? Já nevím, ale pochybuji.

promirul 1.1.2007 11:42

Re: Re: Re: Re: Walter Laquer: Poslední dny Evropy. Humanistická Evropa nebo islamistická Eurábie?

HUFV,mluvíte mi z duše,kéž by to pochopila větší část našich debatérů.

olga 1.1.2007 14:09

Re: Re: Re: Re: Walter Laquer: Poslední dny Evropy. Humanistická Evropa nebo islamistická Eurábie?

Pardon, asi jsem zapomněla dodat, že opravdu vymírají všechny evropské národy a to i Italové, Španělé, ale výrazně dokonce i Rusové. Počty obyvatel států jsou doplňovány migranty. Jenže jsou migranti a migranti: jsou příchozí, kteří jsou vzdělaní nebo vyučení v nějakém oboru. Pak ale jsou dováženi ti nejnevzdělanější z nejchjudších poměrů. Němci původně dováželi Turky jako námezdní dělníky, jenže tak to  bylo jen na počátku. Pak za nimi přicházely rodiny a usazovaly se ve čtvrtích, kde se mluvilo převážně turecky: nebyla potřeba doma mluvit jinak, prospěch se u těchto tam narozených dětí, hlavně chlapců díky nekvalitní znalosti jazyka prudce zhoršoval (dívky mají obecně lepší prospěch). Chlapci se toulají po ulicích a vytvářejí gangy. To je podle autora totéž jako ve Francii. TAm byly sice kořeny přistěhovalectví jiné - muslimové ze severní Afriky se tam usazovali zprvu legálně jako občané. Ale stejný obraz:dostali levné bydlení, ze kterého se jim nechce, flákání školy, vznik pouličních gangů. Výsledkem je nenávist k většinové společnosti, i když nakonec nejvíc řádí ve svých čtvrtích a páli vlastně auta svých sousedů.

Autor porovnává tento stav s migrací Židů z Haliče a Indů a Východoasijců. Tam také bývá z počátku jiné oblečení, bydlení pohromadě v místě synagogy nebo jiné svatyně. Po jedné dvou generacích se ale buď asimilují, děti už znají perfektně jazyk a jsou vedeny k tomu, aby se učily, takže s nimi nejsou větší problémy. V USA existují pravda celé čínské čtvrti, ale Číňané si v nich udržují sami pořádek. Samozřejmě tam jsou také pouliční gangy apod. , ale současně se tam tvrdě trvá na školní docházce, což jak se zdá je v Evropě také problémem. Průšvih je vysoká porodnost těchto evropských islámských menšin vůči zatím většinové populaci. Asi máme vesměs zaděláno na velké průšvihy.

hufv 1.1.2007 14:38

Re: Re: Re: Re: Re: Walter Laquer: Poslední dny Evropy. Humanistická Evropa nebo islamistická Eurábie?

Paní Olgo, podívejte se (když už ne tento Váš autor) do Anglie. Na jejich imigrační politiku, na schopnost vstřebat jiné národnosti - např. stále ještě zde je veliká indická menšina, která však je dnes v podstatě plně integrovaná.

V ČR nám příliš islamisté jako imigranti nehrozí. Jestli se my máme připravit na nějaké imigranty, pak na vietnamce, číňany a ukrajince. Ani jedni nejsou nepřizpůsobiví, naopak. Vámi uvádění němci si skutečně dovozem tureckých dělníků zadělali na problém - ale to je problém jenom některých místních vesnic, které v podstatě jsou celé islámské. Osobně věřím, že se němci s tímto problémem vypořádají a že i zde během let převládne německý pedantismus. Stejná situace v Itálii.

Francie je jiný případ. A snad jediná Evropská země, která si svoje problémy přivodila díky velkorysosti, se kterou se chovala vůči svým bývalým koloniím. Bohužel Francie je zdrojem všech možných levicových či levičáckých teorií, teorií přizpůsobování apod. Vliv Francie přerostl i do zemí Beneluxu, kde zejména Holandsko se svou politikou multikulturismu je otevřenou branou islamistickým imigrantům - a bohužel také branou do celé Evropy. Jediná možnost je změnit imigrační politiku po vzoru Anglie, jenže ČR sama si to dovolit nemůže a země jako Francie a Holandsko k tomu nikdy nenajdou odvahu - nemají pro to díky zmíněným tendencím vnitřní podporu.

Je vcelku zbytečné konstatovat očividné. Je spíš potřeba říct, co s tím můžeme dělat. V rámci EU můžeme jen podporovat imigrační politiku Anglie a doufat, že převládne pro celou Evropu. Ovšem pokud vstoupí do EU Turecko, tak není v podstatě co řešit. Čili - lidé jako Vy nebo já na stavu vývoje migrace v Evropě nic nezmění a jestli to povede k islamizaci, tak to povede - je to možné - a nic s tím neuděláme. Můžeme pouze volit stranu, která se bude zastávat postoje podobné anglickým a bude se snažit budovat hráz proti této imigraci. To ovšem není nikdo z eurohujerů.

olga 1.1.2007 18:56

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Walter Laquer: Poslední dny Evropy. Humanistická Evropa nebo islamistická Eurábie?

Pane Hufy, půjčte si prosím tu knihu a přečtěte si, co autor píše o Britanii na straně 142 a dalších. Muslimská menšina je tam menší, ale problémy jsou obdobné, i když se vláda opravdu snaží. V některých oblastech se pakistánské menšiny stávají agresivní a vytlačují kromě Angličanů i Indy. V těchto oblastech je vysoká porodnost a 4x vyšší nezaměstnanost než jinde.

P. 7.1.2007 18:26

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Walter Laquer: Poslední dny Evropy. Humanistická Evropa nebo islamistická Eurábie?

Ta knížka je oravdu pozoruhodná, a velice fundovaně napsaná.

P. 7.1.2007 19:02

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Walter Laquer: Poslední dny Evropy. Humanistická Evropa nebo islamistická Eurábie?

Politická literatura na českých pultech (03.12.2006 20:10)

Walter Laquer: Poslední dny Evropy

MP3: 16997kB

http://media.rozhlas.cz/podcast/media/_audio/00475147.mp3

promirul 1.1.2007 11:39

Re: Re: Re: Walter Laquer: Poslední dny Evropy. Humanistická Evropa nebo islamistická Eurábie?

pani Olgo,čtěte další knihy,je vidět,že to potřebujete.

Vladimir 1.1.2007 19:09

Re: Re: Re: Walter Laquer: Poslední dny Evropy. Humanistická Evropa nebo islamistická Eurábie?

Hmm, říká se že vymírá i český národ. Teď zase roste (poslední asi 2 roky) díky přistěhovalectví (Ukrajina, Slovensko, Vietnam, ..). Přistěhovalci jistě nepatří k národu nějak homogenně (jsou to spíš občané státu než příslušníci národa), ale jejich potomci už víc. Problém "vymírání" Evropských západních národů bude obdobný, jako byl vymírání Římanů (příp. Řeků) v jejich rozvinuté říši. Nápravu bych viděl možnou ve spojení s penzijní reformou. Bude - li se penze nových důchodců počítat (kromě délky a výše vlastního pojištění -- vlastní práce) aspoň z části (např z 1/3) počítat i z délky a výše pojištění vlastních (resp. osvojených) dětí , bude motivace lidí mít více dětí a vychovávat tyto děti k práci !!

Zatím tento model nebyl tuším aplikován v žádném Evropském penzijhním systému, byť je logický. Na penze důchodců vydělávají vlastně jejich potomci (mezigenerační solidarita, bohužl příliš obecná) , takže by bylo logické, aby vyšší penzi měli ti, kteří vychovali více pracovníků platících pojištění. (Obdoba výminků našich pradědů).