16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: Vládnout znamená řídit podstatné

Vlády se snaží prosazovat svou politiku pomocí stále detailnější kontroly. Složitost procesu vládnutí se tak stále zvyšuje, ale jeho výsledky se nezlepšují. Dokonce se zdá, že politické a ekonomické krize současnosti jsou důsledkem metod, s jejichž pomocí se politici snaží zavádět pořádek. Jak na to reagovat?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vítek 20.9.2014 8:54

Ze v lidske spolecnosti, to jo..ale...

ze v přírodě převládá tendence k dezorganizaci?

Kazdy zasah cloveka do prirody(ktere nerozumi) vede k dezorganizaci..by bylo lepsi

J. Vintr 20.9.2014 8:26

Re: Zlatá slova pane Robejšek!

A vidíte, materialisté například věří, že se atomy a molekuly jen tak samy náhodou poskládaly v organizovaný a vysoce funkční celek jako je živá buňka, schopná vlastní reprodukce a že ty buňky se jen tak samy poskládaly ve složité a funkční organismy a že ta hmota začala jen tak sama od sebe myslet. Takže pokud mají pravdu, může se teoreticky třeba stát, že i se zcela blbými politiky a úředníky náhodou vznikne zcela funkční stát

....

P. Lenc 20.9.2014 8:26

Re: Máte pravdu, pane Robejšku.

Vidím to naprosto stejně, i koblihy jednou dojdou.

S. Ševeček 20.9.2014 8:24

Re: Pane Robejšku

Praktik, madame.

Ani nevíte, jak se poznání principů, řídících lidský svět, osvědčuje v denodenní praxi.

P. Aron 20.9.2014 8:24

pane Robejšku

Díky za hezký článek, bohužel těch 80% lidí nepřesvědčíte , respektive nic nepochopí.

P. Lenc 20.9.2014 8:23

Re: Skvělý článek.

Přesné.

I. Schlägel 20.9.2014 8:17

Máte pravdu, pane Robejšku.

Nicméně ambice politiků a státní správy ovlivňovat ne 20 %, ani 80 %, ale nejlépe 100% společenských a ekonomických jevů je motivována touhou po vlastním sebeuplatnění v systému ruku v ruce s touhou po vlastní nepostradatelnosti, která všem zúčastněným zajistí dobré bydlo, nejlépe za státní peníze a nejlépe bez efektivně vymahatelné osobní zodpovědnosti. To patří k lidské přirozenosti a za to se na ty lidi nemůže nikdo zlobit. A proto tato "třída" své pravomoci z výše uvedených důvodů NIKDY dobrovolně neomezí. Ani nemusí. Voliči na slova o "řízení státu jako firmy" nebo o "zajištění pořádku a zabránění chaosu" případně o "vytvoření nových pracovních míst" tak rádi slyší, notabene když jsou tyto fráze doprovázeny nějakým tím úplatkem v podobě "potřebné" dávky. Tento systém se proto NIKDY nebude řídit zásadami logiky a dalšími praktickými principy vedoucími k onomu potřebnému zjednodušování pravidel a zvyšování osobní občanské i ekonomické svobody, o kterou většina voličů v podstatě nestojí a o kvalitu systému jako takového se ani nezajímá. Zatím nemusí. Do žlabu se dá stále ještě dosáhnout. Jak dlouho? Amen.

S. Netzer 20.9.2014 8:14

Re: Pane Robejšku

Ježíšmarjá, další kompozitivní teoretik.

S. Ševeček 20.9.2014 8:10

Pane Robejšku

teorie chaosu - a implikovaný závěr o trvalém růstu entropie - může snad platit v mechanických soustavách, ať už jsou jednodušší, nebo komplikované /na úrovni vesmíru.

V podmínkách spontánního řádu lidské interakce se jedná o neosobní civilisační proces tvůrčí kreativity každého (i těch blbejch), který řídí nás - a ne my jeho, který znemožňuje, aby se jakýkoliv plán jeho tvůrcům podařil. Nehledě na limity znalostí individua /všechny informace máme jenom všichni dohromady a komě toho každý má svoji vůli/ a z tohoto plynoucí důsledek v nemožnosti  "inženýrů lidského světa" řešit  neplánované důsledky.

P. Hlosta 20.9.2014 7:21

Zlatá slova pane Robejšek!

Mimo toto je stejný zákon celého vesmíru. Vše se neustále rozpadá a nikdy se samočinně neskládá do vyšší podoby. Džbán spadnutý na zem se nikdy zpětně nezcelí, rozhozené volné listy knihy nikdy nedopadnou k sobě v číselném pořadí, v jakém byly sepsány. Proměnných je vždy tolik, že řád nestvoří žádná náhoda.

Tento článek je osvěžující v té tuposti věřících pravo - levých. Jen slepá víra může dát opačný směr logice vesmíru, ovšem jen virtuálně. Z té slepé víry přehršle nejrůznějších ideologií vyplývá i neschopnost lidská povznést svou civilizaci na kvalitativně vyšší úroveň. Dutolebci od věků tvrdí, že je možné zřídit samo se řídící systém, kde řád se udrží v nejvyšší úrovni a společnost navěky spočine v blahobytné pohodě. Není pravd, není jistot. Je jen lidské snažení.

Pak je otázkou na každého, oč mu v jeho snažení vlastně jde.

V. Halašta 20.9.2014 7:19

Manifest klasické pravicové strany

Je tu ještě nějaká?

J. Vintr 20.9.2014 2:22

Re: Skvělý článek.

Přesně tak. Úroveň voličské většiny znamená, že se do čela státu dostávají dementi, kteří si svou potřebu vládnout realizují blbostmi jako je rušení poplatků u lékaře nebo snaha zvrátit restituce cirkevního majetku. Jediné, o co jsou schopní se jakž takž "kvalifikovaně" postarat, je jejich vlastní kapsa. Na jednu stranu využívají své moci ždímat z občanů a firem čím dál víc peněz, ale na druhé straně se tyto peníze idiotsky a nesystémově rozhazují, přičemž hlavní motivací je snaha lidí ze všech stupňů státní byrokracie, kteří jsou u toho, urvat si z nich něco do vlastní kapsy. Tento systém spěje nutně a neodvratně ke kolapsu (slušně receno)

M. Stuchlik 20.9.2014 2:12

Forma nahradila obsah

jeden z klíčových problémů dnes vládnoucího systému je to, že se rozhoduje podle nějakých pravidel nastevených kdovíkým, kdovíkdy a kdovíproč. Nerozhoduje se na základě znalostí problematiky za pomocí zdravého selského rozumu. Proto v tomto systému uspívají "Cvachové", nikoliv skuteční odborníci.

M. Stuchlik 20.9.2014 2:08

Re: Skvělý článek.

Jemže si na ty daně musí vydělat prací, ne tlacháním.

V. Husák 20.9.2014 1:43

Skvělý článek.

Díky, zásadním problémem současné společnosti však zůstává volební systém, v němž mají volební právo i naprostí dementi - například důchodci stále a opakovaně navštěvující akce tzv. "šmejdů", stejně jako nevzdělaní hlupáci soustavně žijící ze sociálních podpor, i takoví občané, kteří ve skutečnosti neodvádějí žádné daně. Dokud zůstane volební právo všeobecné a rovné, nikdy se ze současného marasmu nedostaneme. Právo volit musejí mít jen ti občané, kteří reálně platí (platili) daně ze všech možných typů komerčních aktivit ničím nesouvisejících se státním rozpočtem. Kdo platí, ten musí velet !!!