29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Pavel 5.9.2010 11:13

Re: "Úspěch" Klausovy privatizace /II. část/

Kulheime! Skutečně vedle Klause, který kromě rozkradení majetku československého státu, v ekonomii nic významného skutečně nedokázal /proto se patrně následně začal plně věnovat klimatologii?/, žili a žijí skutečně kvalifikovaní a prokazatelně v praxi úspěšní ekonomové! Např. někteří naši rodáci úspěšní v USA, kteří Klausovi upřímně pomoc nabízeli! Klaus nejen radami zkušenějších a prokazatelně úspěšnějších čechoameričanů pohrdal, nýbrž takové dokonce ještě urážel! 

PS Nemám o další diskuzi s vámi zájem! Nejste seriozní. Z mé strany k vám zde proto .... Konec!

J. Kulheim 5.9.2010 11:04

Re: "Úspěch" Klausovy privatizace /II. část/

...Že Československo, nebylo Maďarsko, ani Polsko, či Rumunsko, nebo NDR, je pravda asi tak "objevná", jako že "Po Črtvrtku přijde Pátek", neboli samozřemost... Společné pro tyto zěmě bylo, že se ve všech budoval 40 let socialismus a probíhala tam přeměna dirigistického na tržní hospodářství.

....Poctiví občané si však, bohužel, stále musí pouze "utahovat opasky".... Zatím si nikdo opasek neutahoval. V průběhu 8 let vlády ČSSD se každý rok "prožilo" téměř 80 miliard korun.

.....neměl vůbec žádné praktické ekonomické zkušenosti a ekonomické vzdělání získal pouze v deformované podobě na VŠE....... Kdo měl zkušenosti s privatizací dirigistického na tržní hospodářství.?  Má ten člověk nějaké jméno?

J. Skotnica 5.9.2010 10:53

Re: S vámi nemá vůbec smysl v tomto diskutovat

Že si dřete prsty o klávesnici, paní Kanioková.

V. Pavel 5.9.2010 10:36

Re: S vámi nemá vůbec smysl v tomto diskutovat

Pí. Kanioková! Nemám na mysli jeho zasloužené příjmy, nýbrž nadměrné bezpracné osobní zbohatnutí jeho a manželky, později též synka, který získal 100 milionů od JUDr. Romana!

V. Pavel 5.9.2010 10:33

Re: "Úspěch" Klausovy privatizace /II. část/

Kulheime! Že Československo, nebylo Maďarsko, ani Polsko, či Rumunsko, nebo NDR, je pravda asi tak "objevná", jako že "Po Črtvrtku přijde Pátek", neboli samozřemost! Dále byla pravda, že Klaus neměl vůbec žádné praktické ekonomické zkušenosti a ekonomické vzdělání získal pouze v deformované podobě na VŠE v Praze 3, za komunistů. Bylo jeho velkým osobním proviněním vůči spoluobčanům, že prosadil Privatizaci formou rozkradení státního majetku zaniklého Československého státu. Nemyslím však, že šlo pouze o jeho osobní hloupost. On osobně a jeho rodinní příslušníci, spolu s jím aktivovanými k rouzkrádání přizvanými darebáky, neobyčejně bezpracně zbohatli. Díky neexistenci právního ošetření, o kterou se rovněž postaral, o nepoctivě nabyté majetky na úkor poctivých občanů proto již nikdy nepřijdou a pochopitelně ani náš pan prezident ne. Poctiví občané si však, bohužel, stále musí pouze "utahovat opasky". To je na tom nemilé.

J. Kanioková 5.9.2010 10:22

S vámi nemá vůbec smysl v tomto diskutovat

Nemám žádnou víru ve "velikost Klause" a ve správnost jím zorganizovaného Tunnelingu!  Jen vidím věci objektivně. 

A tohle je sprosté - On osobně však z toho vytěžil zbohatnutí rovněž. Patrně proto nešlo pouze o hloupost.

VŠICHNI, kdo se pohybují v tak vysokých funkcích mají vysoké příjmy

J. Kulheim 5.9.2010 10:21

Re: "Úspěch" Klausovy privatizace /II. část/

Jediný podnik, který byl před privatizací očištěn, byla Škoda Mladá Boleslav. Principem velké privatizace bylo, že nabyvatel musel vzít tu bilanci tak, jak ležela na stole, to znamená, včetně závazků.

Žádná země před námi neřešila  problémy, které jsme řešili my, to jest transformovat totálně státem vlastněné hospodářství do soukromovlastnických poměrů. Výchozí podmínky v jednotlivých zemích bývalého sovětského tábora byly odlišné. Jiné podmínky byly v Československu, jiné v Maďarsku a v Polsku. V Československu prakticky neexistoval nějaký soukromý sektor, kdežto v Maďarsku, tam živnostníci mohli působit, v Polsku to nebylo úplně také až tak striktní jako v Československu.

.......Poctivě pracující čeští občané, kteří dosahují svými mzdami cca 25 - 30% běžné kupní síly občanů států západní Evropy....  

 Kupní sílá je daná mzdou a mzda je odvislá od produktivity práce. V podnicích, kde se vvyrábí výrobky s malou přidanou hodnotou, napři. v plechárnách a montovnách aut, mohou lidé pracovat poctivě od nevidím do nevidím a jejich mzda nedosáhne mzdy, která je  v podnicích, kde se dělají např.  letecké motory. Nezbývá než nalákat podnikatele, kteří přinesou progresivní technologie. Motovny aut to nejsou.

Majetek je k ničemu, pokud s ním neumíte zacházet. Pokud někdo podnik dostane zdarma a zaměstná lidi a bude je dobře platit, tak je to dobře provedená privatizace.

J. Skotnica 5.9.2010 9:55

Re: To jste řekl učeně a chytře

P. S. Šmytec, už se dál rozkecávat nebudu. Nashledanou pod jiným tématem. Příjemný zbytek víkendu přeju..

J. Skotnica 5.9.2010 9:52

Re: To jste řekl učeně a chytře

S politickou ekonomií jsem si naběhl. Mělo to být v uvozovkách. V padesátých letech jste na vysoké marx-leninismu neunikl a stejně jako státnice z tohohle obskurního předmětu  to bylo součástí studia. Myslel jsem to jako ironii a vyznělo to, jako bych se chlubil.

A teď k penězům. Peníze samy o sobě nemají žádnou vlastnost. Inflace, deflace, revalvace atd. atd. jsou důsledkem hospodaření s penězi. Keynesiáni tvrdí, že inflace je prospěšná a že to je vlastnost kapitalismu. Takže díky inflaci Vám banka může akorát  zaručit, že Vám v dlouhodobém horizontu vždycky vymění deset zelených papírků za jeden modrý. Nezaručí Vám že si za něj koupíte stejné množství nějaké komodity, jejíž cena se ve světovém měřítku nezměnila. Inflace je trvalé znehodnocování měny a je to výsledek špatného hospodaření vlád. A že to dělají skoro všichni, neznamená to, že to dělají správně. Miliony much říkají, že výkaly jsou nejlepší.

Sooukromé peníze nejsou filozofický spisek, je to ekonomická publikace, tak jako Hayek je v první řadě ekonom. Je to čtivé, logicky psané dílo, spíše manuál.

Zkuste, já jsem to otvíral s hlubokou nedůvěrou. Slyšet o něčem neznamená poznat.

V. Pavel 5.9.2010 9:16

"Úspěch" Klausovy privatizace /II. část/

Ukázkou, jak privatizace státního majetku naopak měla a mohla být uskutečněna, je privatizace, sice dle Klause "pomalá", avšak právně ošetřená. Takovou, jako třeba byla privatizace Auto Škoda Mladá Boleslav německým koncernem VW. Zde nový vlastník bývalé československé státní firmy nekradl, jako Klausovi privatizátorští favorité, nýbrž opravdu dodal know how a inovace, kterými skutečně zajistil českým občanům dlouhodobé pracovní výdělky. Tato privatizace se však uskutečnila v rozporu s Klausovými názory, které, bohužel ke škodě všech poctivých spoluobčanů, v převládajÍcí  většině případů prosadil. Nejkatastrofálnější však je, že do skutečného vedení našeho státu, které jako všude ve světě tvoří špička nejmajetnějších, dotáhl nadměrný počet nepoctivých darebáků. Proto je současná ČR vyhlašovaná jako přední mezi nejzkorumpovanějšími státy. Tím je, bohužel, bez perspektivy ekonomického vývoje. Poctivě pracující čeští občané, kteří dosahují svými mzdami cca 25 - 30% běžné kupní síly občanů států západní Evropy, do které vstupem do EU však patříme, nemají reálnou naději na nápravu ubohé osobní finanční úrovně kterou mají stále stejnou jako za Husáka, často dokonce i nižší, nýbrž si musí stále donekonečna na svých "hubených břichách" pouze neustále "utahovat opasky". Klaus a nepoctivci se však po Listopadu u nás mají výtečně a těší se z  bezpracně nabytého nadměrného majetku, který jim díky "rychlosti", kterým byla privatizace dlae Klause prioritně uskutečněna, již nikdo nevezme.

V. Pavel 5.9.2010 9:16

"Úspěch" Klausovy privatizace /I. část/

Jeden nemusí být ekonom, aby mu bylo jasné, že Klausovi "motory privatizace", nepoctiví Husákovi komunisté, např. s. Soudek, který vytuneloval Škoda Plzeň a "zazdil" její perspektivní zavedené výrobní programy, např. jadernou energetiku; s. Stehlík, který vytuneloval a zcela zlikvidoval úspěšný SONP Kladno, někdejší podnik s exportně atraktivním výrobním programem, kterým byla kvalitní chirurgická ocel a který zcela zanikl; nebo potomci komunistických prominentů, např. zloděj Pitra, syn člena Husákova vedení ÚV KSČ s. Pitry, který se dosud obohacuje trvalým ročním osobním příjmem 1/2 miliardy za rozkradenou SETUZA Ústí n L. a jako "třešnička na dortu" Klausových darebáků - nechvalně proslulý mezinárodní podvodník Viktor Kožený - který si díky Klausovi v polistopadovém Československu nakradl patrně nejvíce, jakož mnozí další jmenovaným podobní. Klausem pozvaní podvodníci na "Hostinu" na úkor občanů "při zhasnutí", pochopitelně ničím neprospěli "konkurenceschopnosti" do té doby úspěšných československých podniků, jak nepravdivě tvrdí sám Klaus a jeho nesoudní adoranti, ba právě naopak. Rozkradli, vytunelovali, někde úplně zrušili ve prospěch zahraniční konkurence výrobu a v nejlepších případech, kdy obdržené podniky úplně nezlikvidovali, snížili jejich účetní hodnoty o rozkradené podíly nejméně o 50% a zmařili tím zájem některých seriozních skutečných investorů. Klausem prosazená prioritní rychlost privatizace byla potřebná, avšak proč? Pro právní beztrestnost darebáků, kteří se na úkor poctivých občanů českého státu bezpracně astronomicky obohatili! Sám Klaus mezi takové prokazatelně patří! Z nýmanda bydlícího do doby jím vyhlášeného Tunnelingu v Proseckém paneláku a vlastníka Trabantu a jeho choti, se z roku na rok stali mnohonásobní milionáři! Samozřejmě nikoliv poctivou prací.

J. Kulheim 5.9.2010 8:40

Re: Kulheim a jeho hlouposti, aneb do třetice všeho špatného!

Autor: J. Kulheim Datum: 04.09.2010 12:06

I ten kdo nemá  peníze, může mít dluhy. Stát má peníze lidí, klteří platí daně a peníze, které si půjčí a dluhy zaplatí daňoví poplatníci. Hospodaří s penězi soukromých osob

Autor: V. Pavel Datum: 05.09.2010 7:07    Jde o evidentní pitomost a není mým problémem, že na vámi uváděnou hloupost upozorňuji.

Vy jste se do toho všeho zapletl a teď se zdá, že nevíte co píšete.

V. Pavel 5.9.2010 7:07

Kulheim a jeho hlouposti, aneb do třetice všeho špatného!

Kulheime! Nemajetný může např. zapříčinit požár, nebo být nemocný a bez úhrady léčen, neřku - li, že si může od někoho naivního i půjčit, tedy nadělat dluhy! Vy tvrdíte, že nemajetný  principiálně dluhy mít nemůže. Jde o evidentní pitomost a není mým problémem, že na vámi uváděnou hloupost upozorňuji. O tom není třeba mezi námi "hlasovat, kdo z nás má pravdu, jak si myslíte! To je vaše další hloupost! Tedy druhá! Třetí hloupostí jsou vaše iracionální názory na údajný společenský "přínos" Klausova Tunnelingu!

V. Pavel 5.9.2010 6:52

Poškození zájmů Českého státu Klausem.

Pí. Kanioková! Samozřejmě, že máte právo na svou víru ve "velikost Klause" a ve správnost jím zorganizovaného Tunnelingu! Objektivně je však nezvratitelnou skutečností, že jím zorganizované rozkrádání státního majetku na které lákal domácí komunisty a mezinárodní podvodníky poškodilo ČR nejen hmotně, nýbrž i morálně na mnoho příštích generací. Je mimo veškerou pochybnost, že rychlá a bez dostatečného právního ošetření provedená privatizace a bezpracné obrovské osobní zbohatnutí Klausových "motorů privatizace" jako byli podvodníci Viktor Kožený, Krejčíř, Pitra, Macek, Soudek, Stehlík a mnozí jiní, vůbec nic pozitivního našemu státu a jeho poctivým občanům nepřineslo, nýbrž pouze škody na majetku, pověsti, budoucnosti a morálce. Naopak privatizace "pomalá" a nefavorizovaná Klausem, jako byla např. Autoškoda Mladá Boleslav, byla skutečným přínosem nejen privatizátorům, tedy koncernu VW, nýbrž i našemu státu. Je osudovou polistopadovou chybou, že Klaus prosadil své zcestné názory na prioritu rychlosti před právní korektností. On osobně však z toho vytěžil zbohatnutí rovněž. Patrně proto nešlo pouze o hloupost.

O. Kadlec 4.9.2010 21:07

Re: Řecko a ožebračené budoucí děti a vnukové

Ne, jen vím o čem to je. Je to o PRÁVU lidí vydávat peníze. Soukromé peníze. Čirá utopická filosofie. Žádné takové právo neexistuje a neexistovalo nikdy, ani nebude.

Hayek byl ale filosof, a je jejich údělem prošlapávat cesty tam kudy nikdo nechodí, i když se musí ukázat, že některé cesty žádné cesty nejsou, anebo dokonce jsou ale vedou do pekel.

Tedy: nemám chuť to číst, tedy dokud se nenavrátím ke studiu moderních filosofií. Snad v důchodu.

O. Kadlec 4.9.2010 21:01

Re: To jste řekl učeně a chytře

Jejejej! Člověk který má státnici, byť i z politické ekonomie, přece musí vědět, že inflace je PODSTATNÁ vlastnost peněz!

J. Skotnica 4.9.2010 20:53

Re: To jste řekl učeně a chytře

Ani bych to od Vás nečekal. Ale co není může být. Proč si myslíte, že peníze neustále ztrácejí hodnotu? Kapitalismus? Kdepak. Vlády  neustálým emitováním peněz látají svoji rozhazovačnost, přesněji kupují si jimi voliče a ti si ani neuvědomují, že za to platí znehodnocením vlastních peněz. Víte, ono by neškodilo - my důchodci máme přece jenom více času - si přečíst něco z opozičního tábora. Já jsem Kapitál četl a mám státnici z politické ekonomie. To víte, léta padesátá. Přeji příjemný večer u vínka.

J. Kanioková 4.9.2010 20:53

Pane Kulheime dík,

.."Kradli nebo získávali majetek ti, kteří měli z minulého režimu informace, zkušenosti, kamarády na ministersvech a v bankách. Já jim říkám zkrácene, kamarádi z VUMLU.  Rozlédněte se kolem sebe a uvidíte, kdo se napakoval a podívejte se na jejich životopis.

Těm, kteří s penězi nedovedou zacházet, tak je to stejně platné jak mrtvému zimník. Mají rezidence a dnes někteří namají ani na režie a je to neprodejné."..

Vnímám to naprosto stejně, ale některým lidem to prostě nikdy nevysvětlíte. Budou si dál mlít svou mantru o Klausově příhláškách do KSČ, o Klausově zlodějině. Nikdy tu sice neuvedou jediný relevantní důkaz, odkaz na podložená fakta, ale hlavně že si plivnou.

Privatizace rychle proběhnout musela, jinak by firmy dělaly výrobky jen na sklad, protože nebyly konkurenceschopné. Bylo nutné, aby někdo co nejdřív investoval do jejich zmodernizování a stát na to neměl!

Výborný názor odjinud - Žádné Klausovské rozkrádání nebylo, podniky se chovaly podle své zděděné firemní kultury. Ty, které ji měly velmi narušenou, byly komunistickými náměstky vytunelovány, ty, které ji měly méně narušenou, byly náměstky zprivatizovány. Tam, kde měli neschopné vedení, tam zbankrotovali. Socialismus systematicky odkládal bankroty podniků, které měly dávno zbankrotovat, takže, když se uvolnila pravidla, dostavily se ty odložené bankroty. Totéž bude probíhat v EU, pokud její socializace bude pokračovat.

J. Skotnica 4.9.2010 20:44

Re: Řecko a ožebračené budoucí děti a vnukové

Nečetl jste to, viďte?

J. Skotnica 4.9.2010 20:44

Re: Řecko a ožebračené budoucí děti a vnukové

... a ještě se zeptám - to by tedy znamenalo, že čím více peněz státní banka vytiskne, tím bude stát bohatší? Proboha, cesta k bohatství otevřená! Omyl jako Brno. Banky - nemyslím tu státní,  jsou podnikatelské subjekty jako každý, jenom obchodují s penězi. Půjčují si od občanů - to jsou naše vklady, tzv. krátké peníze a samy je půjčují jiným subjektům - střední a dlouhé peníze. A dělají to proto, aby měly zisk. A tím, že je poskytují úroky podnikatelským subjektům, podproují vytváření hodnot, které ony subjekty vytvářejí. Vojsko, policie, zdravotnictví, školství žádné hodnoty primárně, říkám primárně nevytváří, ale musí tady být. Proto je tu institut státního rozpočtu, aby peníze, které stát získal z daní rozdělil mezi ně do spotřeby. Proto říkám, peníze, co má stát, jsou cizí a patří občanům onoho státu. Stát není nic mysteriózního co stojí nad námi. Stát je akciová společnost a jeho akcionáři jsme my a to bychom měli vědět, když volíme správní radu.

No vím, že Vás nepřesvědčím, ale ulevil jsem si. Hezký večer.

O. Kadlec 4.9.2010 20:38

Re: Řecko a ožebračené budoucí děti a vnukové

Víte co? Je zajímavé, že ze známého filosofa jste si vybral zrovna toto utopické dílo. Soukromé peníze nejsou a nebudou, je to nesmysl - přesněji je to fantasy. tento Hayekův nápad je dobový, a je bratrancem jiného nápadu, "beztřídní společnosti", kde taky nestáty negarantují nehodnotu nepeněz.

O. Kadlec 4.9.2010 20:30

Re: Řecko a ožebračené budoucí děti a vnukové

Je velikým omylem představovat si vztah ke státu jako vztah zákazníka k tomu, kdo mu poskytuje služby. Je to zase jen ideologie odtržená od REALITY. Realita je taková, že když přijdu na letiště zaplatím za letenku plus letištní poplatky a očekávám, že mi za to ČSA (a letiště) poskytnou nějaké služby. Oni je poskytnou a já někde vystoupím z letadla a tím náš vztah končí.

Ve vztahu ke státu nejsem zákazník, který očekává službu. Jsem to v první řadě JÁ, kdo slouží. Taky stát zajiš´tuje mnoho věcí a služeb pro mne, ale já tady přinejmenším některé daně neplatím podle toho, jako službu vyžaduji. Já PLATÍM (nesvěřuji peníze) daně, protože já SLOUŹÍM. Kdo to neví, žije v iluzích ideologického původu. A ověřte si to snadno: Ráno se probudím, a jsem občanem České republiky. (Angličan řekne tradičně poddaným Jejího Veličenstva a myslí tím totéž). Jedu po silnici a jsem občanem, MUSÍM mít řidičák. Večer jdu spát a jsem občanem České republiky. Ani vteřinu nejsem bez tohoto občanství. Takhle nevypadá vztah zákazníka k poskytovateli služeb! Stát mě může povolat ke službě ve zbrani, dnes to nedělá, ale může.

Kdysi v 60.tých letech jeden Američan demonstrativně a veřejně spálil svůj pas a prohlásil se za světoobčana číslo jedna. Jaká iluze! K jakým nepředloženostem dokáže člověka přivést hloupá ideologie, která ignoruje realitu. Ladislav Klíma za Rakouska napsal, že stát je bezmocné zvíře a že se z něho dostane každý kdo chce prostě tím, že ho popře. Jaká iluze! Ladislav Klíma proflákal ve vlastních iluzích celý život. Pravičáci považují sami sebe za autenticky nezávislé osoby, nezávislé na čemkoli, a stát považují za jakousi nadstavbu pro vlastní potřebu, kterou si dobrovolně vydržují. Bohatému člověku se v iluzích dobře spinká, dokud mu ovšem není násilím ze sna se probuditi.  

J. Skotnica 4.9.2010 20:26

Re: Řecko a ožebračené budoucí děti a vnukové

Neškodilo by si přečíst také něco jiného - třeba zrovna Hayek - Soukromé peníze. Člověk si rozšíří obzor a přijde na jiné myšlenky. I když se třeba nebudou líbit.

J. Láníček 4.9.2010 20:21

To jste řekl učeně a chytře

Žádnému socialistovi to nedojde, vám jako kapitalistovi to došlo. Předpokládám tedy, že ta pravicová vláda si to vyrvat nechá, a v rámci rozpočtové zodpovědnosti se zodpovědně toho politického vlivu vzdá, jinak bych v tom neviděl rozdíl - a ani bych nevěděl, co jste chtěl vlastně říct !

O. Kadlec 4.9.2010 20:13

Re: Řecko a ožebračené budoucí děti a vnukové

   1.  :-)   samozřejmě - mincovní regál (výhradní právo suveréna razit a pouštět na trh peníze) existoval staletí před tím, než s narodil první socialista. To ví každej.

   2.  peníze produkují především banky (nemyslím emisní) - produkují tedy hodnoty. To se ale jako každá jiná hospodářská činnost dá dělat jen tam, kde stát hodnotu těchto peněz garantuje. Ideologie, že například farmáři produkují hodnoty zatímco banky na tom parazitují, se nazývá populismus (ten původní, od něj jsou odvozeny populismy dnešní, včetně toho pravičáckého). To už neví každej, ale ví to ten, kdo zná z ekonomie aspoň abecedu.

   3. co tvrdím já: nikdo nemá žádné peníze, které by byly PŮVODNĚ jeho, kromě státu. Všichni pracující občané peníze (virtuální, papírové, v podobě cenných papírů to je jedno) mají protože je někde dostali a zas je pouštějí dál. Státu peníze NESVĚŘUJEME, aby nám za ně zajistil služby, stejně jako nesvěřujeme peníze majiteli restaurace při obědě nebo třeba holiči. Peníze, které jsem musel zaplatit svému městu nebo státu už nejsou moje jako nejsou moje peníze které jsem nechal v supermarketu. Jediné, komu SVĚŘUJI své peníze, je moje banka, což poznám snadno podle toho, že si tam pro ně mohu přijít a vzít si je zpět. To je v češtině význam slova SVĚŘIT. Všude jinde platím nebo platí někdo mně. Stát je pak skutečným vlastníkem majetku, tak jako kdokoli z nás. Co je jeho nemůže být moje. Stát je taky zaměstnavatelem jako i jiné fyzické nebo právnické osoby. Není tedy pravda, že učitelé nebo vojáci jsou placeni z našich daní, jak můžeme slyšet tisíckrát v televizi. Tím že se tato pohádka neustále opakuje, se sice způsobí, že jí mnoho lidí uvěří, ale nepřestane to být pohádka.  

 

J. Skotnica 4.9.2010 19:23

Re: Řecko a ožebračené budoucí děti a vnukové

Stát, má pouze peníze občanů, kteří mu je dobrovolně nebo nedobrovolně svěřili, aby pro ně zajišťoval služby, které si nemohou zajistit sami Stát žádné hodnoty nevytváří. ty vytvářejí pracující občané, stát je pouze spotřebovává. Stát v má sice v rukou monopol na emisi peněz, ale emitováním peněz se žádné hodnoty nevytvářejí. Naopak, emise peněz jsou politický akt, který slouží k udržení moci a vedou k trvalému znehodnocování měny. Jediná možnost, jak udržet hodnotu peněz na konstantní úrovni a zajistit vyrovnaný rozpočet je zbavit emise měny politického vlivu. Tedy -soukromé peníze. Tohle bohužel žádnému socialistovi nedojde, a žádná vláda si tento nástroj moci nedá vyrvat.

J. Kulheim 4.9.2010 15:18

Re: Řecko a ožebračené budoucí děti a vnukové

Dolní odstavec jsem psal já, horní okopíroval.

Myslím, že se shodneme na tom, že "stát", je  instituce , která bere od lidí peníze, aby jim zajistila služby, které si nejsou schopni zajistit sami. Do toho počítám i emisi peněz. Dnes při platbách bankou ani papírové peníze nepotřebujeme. Potřebujeme pouze ekvivalent, podle kterého směnu provádíme.

Když vládl král, tak to bylo podobné. On měl výhodu, že se na nic nikoho nemusel ptát.

J. Kulheim 4.9.2010 15:04

Re: Kulheime, s tou rychlostí je to asi tak !

Co se rozkrádaček týká, bývají nejrychlejšími a nejšikovnějšími obyčejně ti největší a nejdrzejší šmejdi....

Pane J. Láníčku, já s Vámi souhlasím. To nic nemění na tom, že čím déle by existovala koexistence státního, družstevního sektoru t.j. sektoru s nejasným  vlastnictvím, tím by se těmto lidem lépe kradlo. Pokud máte volnou tvorbu cen, tak a sejde se několik "šmejdů", tak nakrademe ze den víc než několik lidí vydělá za rok. Já budu předsedou JZD, prodám Vám, soukromikovi, lacino pšenici, Vy ji prodáte draho dalšímu, který ji draho koupí do státních hmotných rezerv a výdělek si rozdělíme. Neporušili jsme zákon.  Proto bylo nutné co nejrychleji vyjasnit vlastnictví.

Kradli nebo získávali majetek ti, kteří měli z minulého režimu informace, zkušenosti, kamarády na ministersvech a v bankách. Já jim říkám zkrácene, kamarádi z VUMLU.  Rozlédněte se kolem sebe a uvidíte, kdo se napakoval a podívejte se na jejich životopis. 

Těm, kteří s penězi nedovedou zacházet, tak je to stejně platné jak mrtvému zimník. Mají rezidence a dnes někteří namají ani na režie a je to neprodejné.

O. Kadlec 4.9.2010 15:02

Re: Kulheime, s tou rychlostí je to asi tak !

Takže vy to máte v genech? Kdo krade? Vy nebo vaše děti?

O. Kadlec 4.9.2010 15:01

Re: Řecko a ožebračené budoucí děti a vnukové

Nevím co jste to zkopíroval, já tam vidím ideologický podtext.

Vypadá to zkrátka, že popíráte existenci právnických osob, nejen státu. Vzhledem k tomu, že jde ale o peníze, tedy vztah, peníze, tetré reálně taky neexistují, tak je potřeba nějakou existenci právnické osoby uznat, uznávám-li existenci peněz. Nemůžete zkrátka MÍT peníze a přitom si myslet, že stát je nemá. Že má naše! Kde bychom je pak vzali my?¨

Víte co? Místo slova "stát" si dosaďte "král". Po tisíce let to byl král, který byl nejméně stejně skutečný, jako my dva, ale spíš víc skutečný. Teprve velmi nedávno lidé nahradili krále institucí, která ovšem existuje stejně jako existoval král. Existuje a vlastní! Státní majetek je STÁTNÍ majetek. Není náš. Nepůjčili jsme mu to.