5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Velká výzva hnutí Duha?

Takový to byl krásný den. Slunce svítí, přispal jsem si, dobře naladěn se vydal do práce... A pak narazil na propagační plakát Melounů (navrch zelení, uvnitř rudí), kde se "Nečas roku 2030" omlouvá, že "nesnížil závislost na ropě".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Mayer 16.2.2012 15:44

trošku mícháte pojmy...

jak už vyplývá z názvu , ekologové jsou vědci a jejich zásluhy na kroky, co o nich píšete nleze popřít. Hnutí Duha jsou ekologisti, čili političtí aktivisté a podle mého nejhlubšího názoru by před pár desítkami let by titíž lidé stejně zaujatě (jako dnes proti CO2) bojovali za beztřídní společnost či očistu rasy. Zatím nejviditelnějším výsledkem boje proti CO2 je destrukce krajiny rozsáhlých ploch krajiny (v Nměnecku větrníky, u nás solárem), vykácení nezanedbatelné části posledních zbytků lesa a po Fukušimě i zvýšení závislosti na fosilních palivech. Jediné, co nás může do budoucna spasit, jsou technologie, ale abychom je někdy měli, musí být prachy na jejich vývoj. Ekologisté sice spolu s předchozími -isty zastávají společný názor že měsťáka je možno mačkat donekonečna (takže kde je problem), nicméně přesně ty prachy co jsme narvali soláru, větrníků a dalších vymožeností nám k vývoji těchto technologií už velmi brzy budou scházet.        

V. Novák 16.2.2012 16:26

Jenže DUHA přesně toto nedělá.

Vykládají, jak by mohli dnešní politici snížit cenu energií - a zřejmě z nějakého zločinného důvodu to neudělají. Je to lež. Cena energií jen poroste, bez ohledu na politiky. Při použití DUHAtých nesmyslů poroste víc, než je nutno.

Omezení spotřeby ropy zajistí růst její ceny v důsledku snižování dostupnosti. K tomu není třeba DUHAtců a jejich boje. Nepoučili jsme se dostatečně na nuceném přidávání etanolu do benzínu? Nám to jenom zdražuje ježdění, to vzal čert - ale v zemích třetího světa to bere lidem potravu! Lidem, kteří jí věru nemají dost. Pravda, od tohoto nesmyslu se už nedávní propagátoři distancují - kdepak oni, oni že by něco takového - to ten zlý byznys!

Přechod na elektřinu zajistí jedině to, že bude dostupná a spolehlivě dostupná. Můžete mi popsat nějakou z DUHAtci propagovaných technologií, která to zaručí? Já žádnou nevidím. Pravda, už se distancují i od zákonů na podporu FV nebo VěE, ba i od spoluspalování biomasy. Bioplyn přijde na řadu po prvním velkém maléru.

Elektřinu můžeme spolehlivě vyrábět v potřebných množstvích a potřebné kvalitě (stabilita příkonu, frekvence, napětí) jen v JE, ne v OZE. Jak to, že DUHAtci právě JE proklínají kde mohou?

Pokud mají někdy v něčem pravdu, tak jen náhodou. A omylem.

P. Rada 16.2.2012 22:10

Re: Jenže DUHA přesně toto nedělá?

Pane Novák předně nejsem členem hnutí Duha ale zkusím odpovědět proč za nimi v tomto stojím a co by se třeba pro snížení závislosti na ropě dalo udělat  - a to reálně a nikoli "omylem". Předně to souvisí s podporou typu infrastruktury daném vládou přidělovanými prostředky - tedy veřejnými prostředky rozdělovanými státem. Pokud se tedy investuje do dopravy a tam příslušní přidělí víc do silničních sítí a města rovněž víc do silnic než do železnice či tramvajivé dopravy, cyklostesek atd - pak se tím ovlivnuje další spotřeba. Doprava kamionů po železnici je zelené téma doslova letité. Dnes např víme, že ropa podstatně zdraží už za pár desetiletí, náhradu nemáme ale budujeme silnice jako by nás čekal boom automobilismu.

S tou JE jste vedle v podstatné okolnosti a tou je rostoucí cena JE všude ve světě. Každá JE je dnes unikátem, technologie už proto rapidně podražují suroviny rovněž, Odkaz na Bursíkův pohled jsem už dnes dával a ten je blízký Duze. Studená válka kdy se reaktory hodily jako součást vojenských programů zkončila a také proto je dnes tato technologie těžby enerií jednou z investičně nejnáročnějších. Viz tabulky ERoEI http://cs.wikipedia.org/wiki/ERoEI

U JE zůstává i problém nedořešení palivového cyklu které si vynucuje ukládat odpad až na stovky tisíc let i fakt, že pokud by se JE měli rozjet hromadně tak pro ty stávající typy není na planetě paliva víc jak na cca 100let. Modernnizace technologie na tzv 4 generaci se zatím nikomu u licesované elektrárny nezdařila a technologie úpravy pro zkrácení doby ukládání jsou na tom podobně.

Nejde tedy o proklínání ale o neznalosti pozadí, neochotě věcně diskutovat o tom proč někdo s něčím souhlasí či proč je proti. Pokud jde o to kdo koho proklíná či je na někoho oponujícího až vulgární - račte si pročíst třeba místní příspěvky a najít adekvátní svému tvrzení.

A. Richter 17.2.2012 0:13

Re: Jenže DUHA přesně toto nedělá?

Ale pane Rada, že by ani hnutí DUHA takového génia nechtělo?  8-(

P. Rada 16.2.2012 11:53

Zmatený cover72 a realita.

Tento prý "křestanský ITák" píše jak ztratil náladu když za krásného dne "narazi" na plakát "melounistů" na terém ukazují vizi jak se Nečas omlouvá... že "nesnížil závislost na ropě". Závislost na čemkoli je ale v přímém protikladu liberálnímu ideálu ke kterému se autor hlásí.

Cover72 dál argumentuje nesmyslností pětiletek  po 2% s neuvěřitelným koncem 80% v roce 2050. Pokud by ale měl na mysli jen CO2 vznikající jen spalováním produktů ropy, pak může být velice blízko k pravdě realita v roce 2050 kdy se ropa stane obecně nedostupnou a zřejmě pak přestane být dominantním prostředkem pro pohon naší silniční dopravy. Těžba ropy Brend v Severním moři už klesá od roku 1999 tempem cca 1/10 za rok.

Zmatenost covera72 tkví ale v tom, že toto přece není důsledkem zeleno-rudého plánování pětiletek ... Toto je důsledkem faktu, že maximum nových nálezů ložisek ropy spadá do konce minulého století, kdežto její spotřeba stále roste a to zejména v rozvojových zemích. Na nás prostě ropa za pár desetiletí už nezbude, nebot ji budou chtít i jiní jejihž meziroční populační i ekonomický nárůst nás konkurenčně odstaví od zdrojů, doma už  vyčerpaných. Viz problém ropného zlomu. http://cs.wikipedia.org/wiki/Ropn%C3%BD_vrchol

Na rozdíl od covera72 proto připomínání tohoto faktu hnutím Duha vládním stranám a jejich lídrům považuji za velice prospěšné a jestli né jim, tak alespon lidem zde, aby se jednoho krásného dne skutečně nedočkali poklesu nálady s "nárazu" na realitu.

R. Langer 16.2.2012 11:54

Re: Zmatený cover72 a realita.

Že vás to lhaní pořád baví...

E. Heusinger 16.2.2012 11:57

Langře

jest o Vás známo, že se nezmůžete na žádné argumenty. Zbývají Vám tedy jen nenávistné štěky.

P. Joch 16.2.2012 12:12

Re: Langře

Heusingere, na jaké argumenty jste se zmohl Vy?

To, že klimatolog Rada zas svoje bláboly obalil rádobyvědecky stačí ověřit na tom poklesu těžby o 1/10 od roku 1999. Pokud každý rok klesne o 1/10, musí být v roce 2011 někde na 30% původního stavu, což není.

Navíc nabízená řešení jsou ekonomickou sebevraždou. Čína se nám směje. Nejen že za 30 let budem bez ropy, ale i bez peněz, za které by jsme si nějaký jiný zdroj energie mohli koupit.

E. Heusinger 16.2.2012 12:29

Re: Langře

Jochu, argumentů ode mne jste si mohl přečíst hafo.

Chcete stále konzumovat více a více. Líbí se Vám růst Růstu?

M. Prokop 16.2.2012 12:41

Re: Langře

Růst Růstru je vaše pitomá fráze, převzatá od popleteného Havla v Mercedesu.

Pro ekonomiku stačí růst. Kdyby růst nebyl, běhal byste ještě s klackem v ruce a s holou prdelí po savaně.

P. Rada 16.2.2012 13:16

Re: Langře

To. že pro ekonomiku stačí růst jste vystihl zprávně. To proč ekonomika vůbec může růst už ale nepíšete. A k faktu, že - A PROČ? - ve všech vyspělích zemích světa dnes ekonomika stagnuje se nevyjadřujete.

Vyjádřím se já. Ekonomika se totiž dostala do problémů konfrontace s relitou omezenosti zdrojů a technologií. Té fantazii, že jiná technologie vždy nahradí předchozí zas a ještě s vyším efektem se říká TECHNOLOGICKÁ PAST.

M. Prokop 16.2.2012 14:50

Re: Langře

Ekonomika se nikdy nemůže dostat do problémů konfrontace s realitou omezenosti zdrojů a technologií.

To je součást ekonomiky.Ta vám jen řekne, co se v případě docházení nějakéjho zdroje stane.

Do rozporu se může dostat jen nějaká (příkladně zelená) ideologie.

Zatím se vždy nějaká lepší technologie našla. Až nenajde, bude stagnace. Žádná past to není.

P. Rada 16.2.2012 15:32

Re: Langře

Jo - já Vám mám TYHLE BLUDY věřit?! - Tedy, že nastane jen stagnace naší, za celou epochu nebývale vysoké životní úrovně, náhradou za to, že náhrada za zdroje na kterých ta prosperita visí nebude....

To co tvrdíte je samolibý ideál jakési spásy nanebevzetí ... civilizace se vším všudy - zatímco jinde připouštíte obměnu druhů...

Vy jste nejen drzej, obhroublej ... ale chvílemi až bolestně naivně směšnej. Jeli takovýchto modelových prokopů ve společnosti více, tak už se nedivím, jak to s tou ekonomikou vypadá.

Počítejte s tím, že tyhle teze Vám připomenu - né za trest - ale aby jste se před sám sebou a svým zrcadlem nemohl dál schovávat. Dnešní celosvětové ekonomice se tahle hra na schovávanou, hry na finanční produty, hypotéky, víra v automatický rozvoj...  už vymstila.

M. Prokop 16.2.2012 16:41

Re: Langře

Nevěřte, beztak jste za blázna, s tím, co píšete.

Jenom se nepokoušejte vnucovat mi chování dle vašich nebo DUHAtých fantasmagorií.

J. Slanina 16.2.2012 13:31

Re: Langře

To že Šoustal neběhá s holou prdelí a klackem po savaně ovšem není zásluhou Šoustalovou, ale jeho opičího reflexu. Kdyby totiž potkal někoho s tou holou prdelí a klackem, vsadím se, že za deset minut tak běhá taky.

P. Rada 16.2.2012 12:41

Re: Langře

Pane Joch k těm údajným blábolům které se mi snažíte podstrčit.

Nejsem klimatolog ale klimatologii a další přírodní vědy a jejich zákonitosti obdivuji - naopak oproti zákonům společenským které jsou často rozporuplně a egoisticky postavené mám averzi podobně jako k na NP občas presentovaným postojům  ultralibeeralismu který je podle mého jen obhajobou převlečeného kořistnictví. To Vás asi hněvá - že?

Podobně je rozporuplný autorův článek  - viz problém soboda kontra závislost. A k tomu mému argumentu jedné desetiny - dobře víte, že to byla ilustrace - nevěříteli - projděte si odkaz:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Severn%C3%AD_mo%C5%99e

M. Prokop 16.2.2012 12:43

"Nejsem klimatolog ale klimatologii a další přírodní vědy a jejich zákonitosti obdivuji "

Pak je ovšem v nejlepším zájmu oněch věd raději nekomentujte.

A proti vědám nikdo nic nemá. Zato hodně proti jejich zneužití zelenými vyděrači.

P. Rada 16.2.2012 13:06

Re: "Nejsem klimatolog ..."

Osočujete běžně - ale DDDISKUSI - zkuste vysvětlit kde se u druhu Homo S. S. vzalo třeba  právo majetu. Někteří lidé vlastí už i pozemny na Měsíci... Nebo zkuste říci která s přírodních věd toto alespon akceptuje. Kde se vzalo finančnictví a s ním vědy ekonomické a čím že jsou vázány k vědám přírodním? Při troše korektnosti zjistíte , že je to jen popis společenských projevů ale pravidelně bez jakýchkoli vazeb na vědy přírodní. Toto vše produkuje dnešní podstatné rozpory.

M. Prokop 16.2.2012 13:13

Re: "Nejsem klimatolog ..."

Tady nejde o pozemky na Měsíci, ale zelený racketeering na Zemi.

Nemá-li já právo na majetek, nemají ani zelenáči právo mne o něj připravovat, dle věr přírodních i společenských.

P. Rada 16.2.2012 13:27

Re: "Nejsem klimatolog ..."

Pane Prokop např. přírodní vědy uznávají řadu výměných interakcí. Sinou, slabou,.... gravitační. Tyto interakce drží nás, svět, vesmír..  a možná ještě přijdem na jiné přírodní vazby. Naše majetky ale drží jen společenská dohoda s rádoby platností Zákonou a délka našeho života. Může se klidně proto stát, že kdykoli Vás o majetek přírodní zákony připraví. Někdo s tím ale nerad počítá - počítám, že patříte mezi takové.

M. Prokop 16.2.2012 14:52

Re: "Nejsem klimatolog ..."

No jestli vám melouni připadají jako přírodní zákon .......

Mně spíš jako přírodní anomálie.

Proti připravení o majetek přírodními zákony jsem nenapsal nikde nic. Vadí mi kradení lidmi.

Počítáte jako vždy špatně.

J. Boleslav 16.2.2012 13:33

Re: "Nejsem klimatolog ..."

Diskuse s p. Radou je evidentně ztráta času. Jeho v jeho zelené víře nezvikláte.

P. Rada 16.2.2012 13:58

Re: "Nejsem klimatolog ..."

Diskuse je o výměně - předkládání informací - argumentů...  Má pan Boleslav nějaký jiný argument než svou víru v to co je údajně zbytečné???

M. Prokop 16.2.2012 14:54

Re: "Nejsem klimatolog ..."

Diskuse je něco, ne "o" něčem.

Zatím zde předvádíte jen (zelenou) víru a jurodivé nápady.

R. Langer 16.2.2012 13:28

Re: Langře

Zato vy jich máte přehršle, co? :-D :-D :-D

M. Prokop 16.2.2012 12:37

Re: Zmatený cover72 a realita.

Třeba nelže, třeba je jenom zmatený .....

M. Prokop 16.2.2012 12:39

Re: Zmatený cover72 a realita.

Ubýváním ropy se její cena bude zvyšovat a sama přivolá využívání jiných zdrojů. Spojovat to se zeleným racketeeringem je svinstvo první třídy.

P. Rada 16.2.2012 13:09

Re: Zmatený cover72 a realita.

Toto je idealizace předpokládající, že sama situace navodí podobně efektivní možnost. Svinstvo první řídy - když už - tak je nabízení neexistující náhradní možnosti někomu jinému - říká se tomu PODVOD.

M. Prokop 16.2.2012 13:15

Re: Zmatený cover72 a realita.

"PODVOD", který na rozdíl od podvodného zeleného vydírání funguje od vzniku života na zemi, oni podvodníku.

P. Rada 16.2.2012 14:15

Re: Zmatený cover72 a realita.

Vykládáte si snad všechny zániky druhů jako stálou progresivitu ... "od vzniku života na zemi, oni podvodníku"?