2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

POLITIKA: Velká pravda odborů

Je snadné posmívat se odborům. Působí jako položivý relikt z industriálních časů, křičí ztuhlým jazykem socialismu a vyjadřují zoufalou touhu po zanikajícím pečovatelském státu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kolar 30.4.2012 23:36

Železná lady

Tato paní byla nenáviděná odbory, levicí, a značnou částí populace, kteří jí nakonec zatrhli tipec a nenechali ji dokončit všechny reformy, které chtěla udělat. (Např. Poll tax) I tak se jí podařilo položit základy pro bezprecentní prosperitu Anglie, která trvala desetiletí a kterou zdědil Tony Blair a celou dobu předstíral, že je to zásluha jeho a jeho strany :)

Nicméně byl natolik chytrý, že nevrtal do receptu, který Margaret napsala a vařil dál podle něj. Tím došlo k tomu, že celé období jeho vlády se levicová Labour party chovala spíš jako pravicová strana.

U nás se stává tradicí, že každého, kdo se pokouší o reformy, se národ pokouší umlátit čepicemi. Takže nějaká česká Iron Lady? - Ani omylem. :)

B. Rybák 2.5.2012 13:42

Re: Železná lady

Ano. Ona ale "Železná lady" dostala příležitost až když V.B. byla hospodářsky na "dně" (smetiště v ulicích, roky dlouhá čekací doba na operaci ve špitálu s děravou střechou, hospodářský pád, nemožnost zprovoznit výkonnější technologii bez souhlasu odborů...) a definitivně až po vyhrané válce o Falklandy.

P.S. Nejvíce na světě prý T. Blair nenáviděl (tradiční) "Labor Party".