17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Velká pravda odborů

Je snadné posmívat se odborům. Působí jako položivý relikt z industriálních časů, křičí ztuhlým jazykem socialismu a vyjadřují zoufalou touhu po zanikajícím pečovatelském státu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 2.5.2012 13:42

Re: Železná lady

Ano. Ona ale "Železná lady" dostala příležitost až když V.B. byla hospodářsky na "dně" (smetiště v ulicích, roky dlouhá čekací doba na operaci ve špitálu s děravou střechou, hospodářský pád, nemožnost zprovoznit výkonnější technologii bez souhlasu odborů...) a definitivně až po vyhrané válce o Falklandy.

P.S. Nejvíce na světě prý T. Blair nenáviděl (tradiční) "Labor Party".

J. Dufka 1.5.2012 9:09

Re: vůdce smečky vlků převyšuje svým nadáním ostatní vlky ve smečce

politika - správa obce - je oborem úzce specializovaným  důležitým pro chod společnosti...jsou mezi nimi i lidé s pružnou páteří a už jen potom s proříznutou tlamou a  s takovými vlastnostmi  účinně oblbují přesně tu část voličstva, která nemůže jejich bláboly posoudit, neboť politice a ekonomii nerozumí ani povrchně a taky proč by měli, že..každý má své místo v hierarchickém uspořádání společenské mocenské pyramidy a pyramida je vystavěna do špice a dodnes s kosmetickými  úpravami platí učení o trojím lidu formulovaném před tisíci lety, keré platilo desítky tisíc let a platí doposud. 1. ti, kdož se modlí zvaní Oratores ( kněží - dnes učitelé, ideologové, demagogové a už taky zase i kněží, kteří vykonali mnoho pro i pro vzdělanost obecného lidu a byli nositelem osvěty - zapomeňte na Husa-mimochodem Hus jako pravověrný katolík byl vyznavačem učení o trojím lidu, na Luthera, Kalvína, Marxe, Lenina...i Nejedlého a Václava Kopeckého nebo Goebelse a Zavadila, Duška s hodinkami s vodotryskem.... 2. Laboratores- ti co pracují (tenkrát venkovský lid a od průmyslové revoluce plus námezdní  pracující v zemědělství a průmyslu, aby pracovali pro sebe i druhé  a 3. Bellatores - co bojují aby ochránili ty co se modlí a pracují  A proto létáme k jiným planetám. Někdo to musí vymyslet (kněží - dnes vědátoři, učitelé atd.... když elita něco vymyslí, dělný lid provede, musí být někdo, kdo výsledky ochrání (Bellatores) před ohrožovateli z vnějšku ....A tak to bude do skonání věků.... a je to dobře  :-)

M. Stuchlik 30.4.2012 23:44

vůdce smečky vlků převyšuje svým nadáním ostatní vlky ve smečce

U lidí platí, že vůdce převyšuje ostatní ukecaností. Takoví ale obvykle smyslupné hodnoty nevytváří.

P. Kolar 30.4.2012 23:36

Železná lady

Tato paní byla nenáviděná odbory, levicí, a značnou částí populace, kteří jí nakonec zatrhli tipec a nenechali ji dokončit všechny reformy, které chtěla udělat. (Např. Poll tax) I tak se jí podařilo položit základy pro bezprecentní prosperitu Anglie, která trvala desetiletí a kterou zdědil Tony Blair a celou dobu předstíral, že je to zásluha jeho a jeho strany :)

Nicméně byl natolik chytrý, že nevrtal do receptu, který Margaret napsala a vařil dál podle něj. Tím došlo k tomu, že celé období jeho vlády se levicová Labour party chovala spíš jako pravicová strana.

U nás se stává tradicí, že každého, kdo se pokouší o reformy, se národ pokouší umlátit čepicemi. Takže nějaká česká Iron Lady? - Ani omylem. :)

M. Stuchlik 30.4.2012 23:28

Re: To se dobře poslouchá, ale:

a čekáte snad, že naše zkorumpovaná policie zločiny politiků vyšetří, naše zpolitizovaná justice je potrestá? Pak jste stejně naivní bloud jako socani.

J. Dufka 30.4.2012 21:16

Re: I

To co jsem uvedl neplatí jen o bystrosti lidí - právě příroda to tak zařídila a udělala dobře - nepochybně vůdce smečky vlků převyšuje svým nadáním ostatní vlky ve smečce - nikdo na něj nemá......takových smeček nechť je deset po deseti vlcích. To znamená deset vůdců vládne devadesáti méně šťastným vlkům a tvoří vlčí populaci v určitém libovolném lese. Těch deset má tolik bystrosti snoubené zpravidla se silou (penězi., vojskem apod.) co zbývajících devadesát...nejde o to že je někdo blbec, mezi blbci a tupci je mnoho akademiků, předsedů vlád atp. já mluvím o bystrosti v tom smyslu, že jsme každy jnak nadáni připadně nenadáni ....udělejte z vynikajícího řemeslníka ředitele znárodněného podniku a jsou v háji oba a celá společnost spěje k socialismu.....rovnost je blbost ...mně se například nemůže rovnat nikdo na světě (pokud jde o výšku) kdo má míň jak stoosmdesát centimetrů a má černé vlasy

J. Dufka 30.4.2012 20:37

Re: musím ranit vaše city

kalousek i nečas jsou mladší než já a tedy jsou mladí  :-) a s knížetem může zítra či kdykoliv jindy spadnout letadlo.....s kýmkoliv z nás může spadnout letadlo a tedy otázka dožití libovolného okamžiku v budoucnu je otázkou u každého....a nikdo s tím nic neudělá a tedy taková otázka je platná nicméně z povahy věci nezodpověditelná a tedy jaksi navíc a zbytečná :-)

J. Muller 30.4.2012 17:30

Slepá ulička.

Myslím, že hodně lidí, kteří protestují, jen nemají síly stačit komerčnímu běsnění. Hodně vydělávej, hodně utrácej a protože ti zbývá málo času, odnášej zbytečnosti do popelnice. Někomu to možná ke stěstí stačí, ale co když je to jinak.  Místo nepřetržitého růstu zkrátit pracovní dobu, zaměstnat všechny kdo chtějí, a vychutnat si volný čas. Vždyť máme moderní techniku, která nahrazuje pracovní síly.

O. Mayer 30.4.2012 17:06

Re: s ČLR na věčné časy

taky se mi líbí ten paradox, jak ekonomická modla světový socialistický revoluce v podstatě provozuje divoký kapitalismus hongkongského typu (+ nějakej ten srp a kladivo v rejžovišti) bez jakéhokoliv náznaku sociálního zabezpečení a ještě je za to všichni opravdický soudruzi chválej.

O. Mayer 30.4.2012 17:02

Jen aby se dřív neobjevil...

... železný Adolf nebo ocelový Josif.

M. Heisler 30.4.2012 15:49

Trochu pravdy

Pane Tomský, jasně, že by redukce aparátu pomohla. Jenže tady skutečně platí, že kapříci si rybník nevypustí. Úředníci, kteří píší zákony, do nich přidávají takové věci, aby jako úředníci byli dále v pohodě živi. Není možné se zbavit neproduktivních sil bez toho, že se odstraní neproduktivita. A ta je na každém kroku. Příklad za všechny - potřeboval jsem Překlad rodného listu. Na to mi musela matrika vystavit nový, kraj a MZ potvrdit, překladatel přeložit a ambasáda potvrdit. A to celé jen kvůli tomu, že není možné vydat rodný list rovnou v angličtině nebo dvojjazyčně - stejně ho tisknou na vkládaný formulář.

Průlomové by bylo definovat náročnost administrativy a podle toho definovat příjmy úřadů. Ať si vyčistí svoje. Stejně tak fungují firmy - nikdo nedá peníze na zbytečnou administrativu.

V. Mlich 30.4.2012 15:17

Prosím smazat

Pěkně to mají udělané třeba na serveru virtually.cz - čerstvé příspěvky od přihlášeného uživatele mají i tlačítko "editovat", ale jen tak 10 minut, na opravu překlepů

P. Čulík 30.4.2012 14:39

Re: Už vidím, jak někdo propouští třetinu úředníků,

Úžasně ekonomické je také držet umělou zaměstnanost, hlavně na dobře placených úřednických místech. Také je dobré vystudovat takovou vysokou školu, po které se nesežene místo. Také ono se to výborně kritizuje, jak vláda dělá blbě reformy, když sto tisíc lidí už na Václaváku huláká a dalších dvěstě tisíc, kteří jsou v práci zbyteční, by se k nim hned přidalo. Nejsem proti vysokolškolskému vzdělání, ostatně sám ho mám a od revoluce se živím v soukromém sektoru, (a velmi dobře), tak vím, o čem mluvím.

K. Janovská 30.4.2012 14:24

Re: I

s průměrnou bystrostí se mi zdá, že pokud by bylo 90% pod průměrem, tak by těch zbylých 10% nad průměrem muselo být tak strašně moc nad průměrem (aby existoval průměr v těch místech, kde jste ho určil), že by byli úúúplně blbí, jak to u extrémních bývá zvykem. Příroda to má jinak než my lidi (s těmi platy), milý pane.

K. Janovská 30.4.2012 14:20

Re: musím ranit vaše city

které vám láska ke Kalouskovi a spol. asi zamlžila. Kalousek ani Nečas nejsou mladí. Kolem padesátky by si měli pomalu začít spořit na penzi.

A u pana knížete je otázka, zda na Hradě dožije konce případného čtyřletého prezidentství.

K. Krbálek 30.4.2012 14:10

Re: Už vidím, jak někdo propouští třetinu úředníků,

je to úžasně ekonomické a hospodárné chodit roky na vysokou školu a pak kopat kanály. Možná by se nejvíc na platech ušetřilo tím, že by se vysoké i střední školy zakázaly a všichni by dělali za minimální mzdu, oprotože by měli jen základní vdělání

K. Krbálek 30.4.2012 14:04

s ČLR na věčné časy

už se těším, až tu soudruzi začnou zavádět reformy alá Čínská lidová republika a odbory jim za to budou tleskat a vzývat budoucí komunistický ráj. A jak to funguje v ČLR dnes? Veškeré školství tvrdě za svý, to samé zdravotnictví, to samé s důchodci, kterým stát neplatí žádné důchody a musí je život rodiny. V takovém státě může samozřejmě klesnout DPH na 5%. Tak takto vypadají "nezpackané" reformy v souladu se světovým trendem.

P. Manda 30.4.2012 13:33

Re: To se dobře poslouchá, ale:

a kdo to tomu drobilovi tak prokazatelně prokázal ?? janek kroupa???

B. Hamal 30.4.2012 12:44

Důchodová eutanázie.

Že zdanění bohatých peníze do státní kasy nepřinese, to dá rozum, i ten můj důchodcovský. Bohatí si přece své peníze ulijí do daňových rájů.

Ulehčit státní kase (aby z ní bohatí měli co krást a ulívat) bychom mohli my, uvědomělí důchodci, kdybychom se dobrovolně odebrali předčasně taky do ráje, nikoliv daňového, ale do toho křesťanského. Mohlo by se tomu říkat důchodová eutanázie.

M. Prokš 30.4.2012 11:36

Re: státní p

prosím smazat, uklepnutí se na klávesnici...

M. Prokš 30.4.2012 11:24

státní p

J. Dufka 30.4.2012 10:50

Mluju Kalouska

Miluju Kalouska, mám moc rád Nečase a Schwarzenberg je dobrý starý otec. První je bystrý vtipný pohotový a tvrdý. Druhý je tvrdý o něco málo míň i nemilosrdný. A třetí starý dobrý otec je ke všemu ještě moudrý. Kníže na Hrad. A ti dva mladí si můžou fleky ve vládě po příštích volbách prohodit. A bude dobře načas v této zemi. To si myslím já a každý nechť si myslí sám a po svém. To navrhuji.:-)

J. Dufka 30.4.2012 10:44

II O korupci a nezaměstnanosti, průměrné bystrosti a průměrném platu

Zkušenost je taková, že jednociferná, se zástupy uchazečů o práci, u těch zaměstnaných zvyšuje výkonnost a tím blahobyt celé společnosti. Aby potom po volbách levice podpořena z nadbytku rozežraným lidem vystřídala pravici a rozházela, co nahospodařeno. Například zvedla podporu v nezaměstnanosti a pastelkovné. Tím prvně jmenovaným opatřením práci znechutí i těm na trhu práce nezajímavým, kteří pracovat chtějí. A těm, co jsou zajímavější a těm co dávají méně talentované většině práci ,ještě potom zvednou daně, aby je nasrali. V Evropě se to nenosí, ale jenom země bez zákoníku práce jsou dobře fungující a nikdo tam kvůli tomu neplače, protože lidi se mají vždy lépe než loni a ve výjimečných případech stejně. V tomto případě Německo není argument. Je to zvláštní země a zvláštní lidé ti Němci. A živí nejméně půlku EU. Vzdělaná chátra, co se vozí na hřbetě dělného lidu a oblbuje jej tím, čemu sama nevěří, bude vždy. Ale tak je to správně. Když jsme si zvykli na všeobecné volební právo. Je moc půvabné, že volební hlas, řekněme neutrálně třeba astrofyzika Grygara, má stejnou váhu jak boží hlas té části lidu,co jde s dávkami na pět dětí a příspěvkem na všechno přímo do nálevny. Je fakt, že k naplnění této hloupé rovnosti by došlo, leda kdyby příslušníky takové obce do volební místnosti přinesli a navigovali, aby si nespletli urnu s výherním automatem. No vlastně buď přinést nebo uplatit. Kdo platí daně, ať volí. A rázem je po komunistech i ČSSD. Je vhodné zmínit, že já bych volit nemohl. Jsem úplně invalidní důchodce. 5.918,-Kč/1 měsíc. Zaslouženě. Byl jsem líný a málo přispíval do pilířů. Pobíratelé různých dávek jsou motivováni, aby naslouchali blbům a darebákům, co jim slibují modré z nebe, co se pak na ně stejně (opustí), rozhodí hospodářský mechanismus a utečou, protože je vyženou i ti, co je pošetile anebo i z tupé nenažranosti volili.

J. Dufka 30.4.2012 10:19

I

Můj pane, s průměrnou bystrostí obyvatelstva na vymezeném libovolném území je to velmi podobné jako s průměrným platem tamtéž. Odhadem 90% pod průměrem, 5% nadprůměr 3% vyšší nadprůměr a zbytek výkvět. Je povzbudivé, že ačkoliv se kdokoliv může podle jednoho z obou ukazatelů nalézat hodně dole, na žebříčku v tom druhém je třeba primus inter pares úplně na nejhořejších příčkách. Korupce a nezaměstnanost, obojí v mírné míře, přispívají k blahobytu lidu. Komu dal náš Pán úřad, tomu prej dal i rozum – tradovaná nevyvratitelná domněnka. Nevidím nic nemravného na tom, když úplně blbého státního úředníka nezastřelím a jen jej odklidím ze své cesty přes tvůrčí vyjednávání úplatkem. A ovšem skutečná míra korupce je vždy nižší, než je průměrně bystrými vnímána. Lze ji rozumně určit jedině počtem pravomocně uložených trestů případ od případ. Jiná věc je, že personální vybavení české justice je zoufale trpce úsměvné a k tomu navíc patříme do elitního klubu zemí, kde delikátní otázku viny řeší nikým nevolený státní úředník jmenovaný prezidentem. Profesionál přes spravedlnost. Případně doplněn poloprofíky sedícími při a spícími, a většinou ani nevědoucími, když nespící, oč běží, protože jim to stejně jejich šéf z povolání vysvětlí při hlasování v jeho kabinetu. Zmíněný elitní klub zemí, ve kterých o vině nerozhoduje sbor dvanácti bezúhonných občanů vybraných žalobou i obhajobou, obě strany s právem veta, z jiných náhodně nominovaných desítek bezúhonných, je úzký. Členství se těší KLDR, Burkina Fasso, Čína, Kuba a pár dalších. Zrušení trestního řízení před porotou následovalo po vítězství pracujícího lidu. Implantován pokrokový sovětský model a je prdel, že Rusové porotu zavedli hned po porážce pracujících vedených KSSS. Je to psaní nadýl, ale jak nad tím přemítám, tak se vždycky naseru a jsem citlivý, ale neplaču. Statistika nezaměstnanosti je spolehlivé číslo s malou chybou.

P. Papík 30.4.2012 10:15

Ještě dodatek

Alexander Tomský píše: Nezbývá než čekat, až se i u nás objeví Železná lady.

Dobrý den,

A společnost neexistuje, že? To myslím řekla ona.Nebo to má být zoufalé volání po diktátorovi, který by tenhle systém dokázal udržet. Dříve jsem si myslel, že vašim textům rozumím, teď nevím, jestli se jim smát, anebo se bát. (Jan Werich - Kat a blázen) http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=ZmylE31zfGw

S pozdravem

Petr Papík

P. Papík 30.4.2012 9:39

Pozor: Alexander Tomský píše...

Alexander Tomský píše: bude nutné sáhnout i na celou houšť nejrůznějších absurdních dotací, jako jsou například lázně pro deprimované osoby a podobně. Ale představme si, že třetina z propuštěných snadno najde špatně placené pracovní místo (kterých je opravdu nadbytek, ukrajinštinu slyšíme na každém kroku), HDP okamžitě povyskočí a vzniknou místa nová a lepší.

Dobrý den,

To měl být žert jak píšete pane Tomský? HDP povyskočí nahoru, když si poouhá třetina poropuštěných státních zaměstnanců najde špatně placené místo? To si fakt děláte prdel? A co ti zaměstnanci, to se jim taky zvedne "hrubý soukromý produkt, tzv HSP? Nebo se jim sníží životní úroveň?Dám Vám příkald ze života. Po změně systému na Úřadu práce ve Štětí, všechny dosavadní pracovnice podaly výpověď, jedna dokonce musela vyhledat psychickou pomoc. Teď jsou tam tři úplně nové, kterým nefunkčnost Drábkova systému nevadí, protože díky tomu nemusí pracovat. Co že to mají za náplň práce? Nemají náhodou sháňět lidem práci? Víte o tom, že firmy už nemusí hlásit volná místa na pracovní Úřad?Jděte se bodnout pane Tomský, i s Vaší Demagogií. Psáno s velkým "D".Tahle vláda žádné pozitvní změny přinést nemůže. A to říkám jako volič TOP 09 v posledních volbách. Já volil pana Drábka. Je tam kde je jen díky mému hlasu a já ten hlas právě měním.

S Pozdravem

Petr Papík

F. Svoboda 30.4.2012 9:39

Re: Státní rozpočet

Výborná rada, zkuste ji přenést mezi nefachčenky na Klárově ! ! !

P. Schuster 30.4.2012 9:29

Státní rozpočet

Snižováním deficitu se snižuje i dluhová služba. To je priorita naší vlády. Proto navrhuji, aby ministr Kalousek dal zjednodušené pravidla tvorby státního rozpočtu na internet a naší chytří spoluobčané vytvoří vyrovnaný rozpočet. Mandatorní výdaje, výdaje na státní aparát, jednotlivé kapitoly ministerstev, jednotlivé daně, narůstající dluhová služba, atd. Slovem 1000 miliard příjmů a 100 miliard výdajů. Zkuste to pane Tomský, já to zkusil a není to jednoduché.

P. Čulík 30.4.2012 9:14

Už vidím, jak někdo propouští třetinu úředníků,

snižuje jim platy a nabízí jim místa po Ukrajincích:-(. Ostatně na stavbě vedle nás pracuje jako děvečka pro všechno mladý Ukrajinec, velice pracovitý, schopný, slušný a je to doktor práv. Proč může on a nechce nikdo od nás? Protože on bere o něco málo víc, než ti, co "marně" hledají místo, mají na všelijakých dávkách a podpoře v nezaměstnanosti. To je ten pravý důvod, protože jich jsou tisíce, co půjdou hulákat na Václavák. Tak se trochu přidaní všem....

S. Ševeček 30.4.2012 9:06

Macek Heute

"Jamesi, co je to tam venku za hluk?" - "Stávka prostitutek, sire."

"Jamesi, to tak málo vydělávají?" - "Ne sire, vydělávají si nad poměry."

"Well, tak proč potom stávkují?" - "Jsou to k*rvy, sire."