26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
hulwat 10.3.2008 3:00

Re: článk je scestný

Ty bys mě používat nick Viktorka.:-)

Stachanov 10.3.2008 3:09

Re: Re: článk je scestný

ten jeho článek je hrozný blábol. Na mě dělá dojem, že i kdyby byl Klaus naprosto dokonalej, Švejnar by mu vyčetl, že si vzal na prezidentský slib špatnou kravatu, jen aby byl slyšet

nosál 10.3.2008 8:15

Re: Re: článk je scestný

chi chi chi ;-)

eTony 10.3.2008 7:34

Re: článk je scestný

inteligenci a soudnost........ laskavě používejte výrazy, kterým rozumíte ......

tommyknocker 10.3.2008 2:00

Díky

Díky, pod tento článek bych se mohl podepsat taky.

J.G. Pašek 10.3.2008 1:52

Post coitum omne homo triste est . . .

Po souloži každý člověk je smutný . . . .

Já nevím jak se řekne latinsky . . . Po volbě poražený kandidát je naštvanej . . .   . . . . hmmm, na místě naštvanej jsem chtěl použít sprosté slovo, ale chci aby to prošlo cenzůrou . . . 

Švejnar to fňukání odkoukal v USA od puberťáka Al Gorea; ten když projel volby, dodnes kudy chodí tudy běduje, že on byl ten lepší, populárnější, chytřejší, bohatší pohlednější, bylo to pravičácké spiknutí, jak to není fér že nevyhrál prezidenta on . . . proto je všude takové horko, led na pólech a v Africe taje a konec světa je za rohem . . .  . 

K. 10.3.2008 3:21

Re: Post coitum omne homo triste est . . .

Vyborne, to je na medaili za nejlepsi blog roku !

Pavel Kořenský 10.3.2008 4:20

Re: Post coitum omne homo triste est . . .

Latinsky se to řekne "Post coitum animal triste".

J.G. Pašek 10.3.2008 4:44

Re: Re: Post coitum omne homo triste est . . .

Pavle, napsal jsem to správně . . . já měl na mysli člověka a ne zvíře  . . . . a chybí ti tam omne a est . . .

outrage 10.3.2008 8:32

Re: Re: Re: Ne omne,

já byl vždy rád, že se podařilo :-)

LJG 10.3.2008 8:00

Re: Post coitum omne homo triste est . . .

Výstižné, pane Pašku, výstižné.

Jakub S. 10.3.2008 9:40

Tak koukám, nejvyšší čas pro zapojení klasického filologa:

No, tak radši honem napravit, uvést na pravou míru, všichni se svými verzemi -

Post coitum omna animal triste. Tak. Est být nemusí, elegantnější je to prostě bez něj, cítíte to? - taky to s ním nebylo. A chcete-li živočicha nahradit člověkem, tak to proboha nejde jenom tam dát homo. Řeknete v češtině každá člověk? Latina má snad taky koncovky. To musí být takto: Post coitum omnis homo tristis.

J e n ž e :  právě takhle to bylo původně myšleno. Neboť člověk je zde pojímán právě jako jeden z živočichů, ano? V tom je práve ten půvab. Dát tam těžce a s nenápaditou přímočarou poctivostí  h o m o , to jaksi - chápete?

Ale děkuju všem za zapojení, zájem o latinu, přátelé! jenom houšť!

Vlaod 10.3.2008 9:57

Re: Tak koukám, nejvyšší čas pro zapojení klasického filologa:

My jsme se to kdysi učili takto :

Omne animal post coitus triste est, praeter gallum, que cantat.

Za správnost latiny už dávno neručím. Česky bych to vyjádřil : Každé zvíře je po koitu smutné, mimo kohouta, který zpívá. Ale to jsme už v čisté zoologii a vztah k člověku jako k živočichovi lze dovodit až v další vrstvě ůvah.

Jakub S. 10.3.2008 10:15

Ano, jasně, toto je kompletní původní znění, celou větou.

V pozdější aforistické podobě to zeštíhlelo a zestručnělo, nicméně.

A myslím, že tím nebylo myšleno výslovně, že je ten tvor  s m u t n ý : spíš obecněji, šířeji - že je soustředěn do sebe, nemá hned náladu ani potřebu komunikovat s druhými. Ono tristis má taky širší význam . Díky za podnět, kolego!

Stachanov 10.3.2008 1:50

podpis říká vše

JAN ŠVEJNAR, bývalý kandidát na prezidenta

kyselé hrozny, pane Švejnar, kyselé hrozny

mimochodem, ta těsná většina byla v tom posledním rozhodujícím kole skoro 30 hlasů, tedy zhruba 10% volitelů, což už je slušný rozdíl. Což je jen jedna z mnoha nepřesností a záměrných lží a polopravd v tom Švejnarově pamfletu

mt 10.3.2008 1:08

Výborný článek jako vždy..

Pane Vlk , početla jsem si , díky !

Jen nesouhlasím s chválou paní Dáši... Ten " lehký úsměv " byl podle mne výsledek botoxu , kterým měla ( podle mého odhadu ) bývalá první dáma upravené rty...Vy jako muž to asi nepoznáte. Nemohla se tvářit jinak , je to vlastně napuchlé.. 

šakal 10.3.2008 1:39

...Sáfra...to aby si jeden dával majzla!...

..."Madam, to se na mě usmíváte, nebo jdete z plastiky?"  :-/  ;-P  ;-D

Eva D. 10.3.2008 21:25

Re: ...Sáfra...to aby si jeden dával majzla!...

R^;-D

olda74 10.3.2008 2:18

Re: Výborný článek jako vždy..Je

.................ano dobry clanek, ktery si zaslouzi aby byl v jednom bode trochu "rozvinut". Jde o otazku liberalu v USA. Velka vetsina techto liberalu (socialistu) je stejne jako vsude jinde v zapadnim svete a snad i u nas., "napachtovana" v public service (statni sluzby) Nekde se jim hanebne rika (a neco na tom asi bude) - paraziti. Neni nahodou, ze prave tito statni zamestnanci jsou prebornici v prerozdelovani penez danovych poplatniku, z nichz podstatna cast uvizne za jejich nehty. Pan Svejnar je take clenem teto volne "vim odkud tece" koalice. Universitni profesori pak tyto liberalni, hezke to myslenky (nez dojde na to, kdo to vsechno zaplati a co bude potom az ti co platili uz nebudou mit z ceho) nalevaji do mozku naivnich studentu a ti si pak odnasi tento "socialisticky balik" s sebou "do civilu". Potvrzena skutecnost! Z toho prameni nejvetsi nebezpeci lidi typu Jan Svejnar profesor,  liberal. socialista. dogmatik. (Jablko nespadlo daleko od stromu) Neni tedy divu, ze se nyni USA potyka s financni krizi po tom, co se par liberalnich dobrodeju rozhodlo, za podpory statu, (zakon v minulosti, dnes jiz ne, zakazoval institucim, poskytovat "libive" riskantni uvery) pujcit socialne slabym na stavbu domu. A nic si nenamlouvejme. I v Republikanske strane dnes figuruje velky pocet liberalu a statni sprava , jak jsem jiz vyse psal, je jimi doslova "prospikovana". 

Tx 10.3.2008 6:48

Re: Výborný článek jako vždy..

Já nevím, jestli "první dámou" je  paní Livie, která si asi myslela "psi štěkají a karavana jde dál" (případně "polibte mi... - ale dáma její úrovně by si to asi nemyslela ;-) ) nebo je myšlena paní Dáša s botulinovým úsměvem...

šakal 10.3.2008 0:54

Jestli PRAVDA A LÁSKA nezvítězí nad lží a nenávistí...

...zle se nám povede..."A zemětřesení veliká budou po místech, a hladové a morové hrůzy a zázrakové z nebe velicí."  ;-P

šakal švejnar  ;-)

hulwat 10.3.2008 1:23

Re: Jestli PRAVDA A LÁSKA nezvítězí nad lží a nenávistí...

Klaus nám vyrobil zatmění nového sluníčka, což je znamení všech pohrom o kterých se zmiňuješ. Dobřenám tak!;-D

šakal 10.3.2008 1:37

...Ať slouží!...

...;-D

Melein 10.3.2008 0:37

Nevím, ujalo se rčení, že samotné políbení Havlem na čelo před jakoukoli volbou

bývá smrtící. Jak je vidět z poslední prezidentské volby, funguje to. Takže by si příště pan exprezident (pokud skutečně někomu přeje úspěch) měl nechat zamknutá svá exprezidentská ústa. Třeba by Švejnar měl jakous takous šanci. :-/ I když pokud jsem četla správně jeho hodnocení Klause, je to chudák, který si pouze vypůjčuje cizý slovník (takový článek by klidně mohl napsat Klaus a nikdo by si rozdílu nevšiml!). Zdá se tedy, že jediný pan osvícený Švejnar (žijící mnoho let mimo) ví jak zde dát vše do pořádku. Pán Bůh s námy a zlý pryč, chtělo by se říct. Pane Vlku, jinak děkuji za pěkný článek a těším se na další. :-)

Jirka 10.3.2008 0:43

Re: Nevím, ujalo se rčení, že samotné políbení Havlem na čelo před jakoukoli volbou

Pán Bůh s námi,ale jinak úplný souhlas.:-D

Melein 10.3.2008 0:48

Re: Re: Nevím, ujalo se rčení, že samotné políbení Havlem na čelo před jakoukoli volbou

česká gramatika není mé hobby. ;-D mám raději matiku! :-P

Jirka 10.3.2008 1:30

Re: Re: Re: Nevím, ujalo se rčení, že samotné políbení Havlem na čelo před jakoukoli volbou

Tak moc se zase nestalo.:-D:-D

Tx 10.3.2008 6:59

Re: Re: Re: Nevím, ujalo se rčení, že samotné políbení Havlem na čelo před jakoukoli volbou

Pane Melein, já jsem taky technik, ale i/y patří ke všeobecnému vzdělání (z obecné, nyní základní školy) a na to není nutno být gramatický genius a fanda. S obsahem vašeho článku velmi souhlasím, ale když si ho někdo přečte a najde tam dvě takové hrubky, pomyslí si nutně, že to psal nějaký negramota s dvojciferným IQ, začínajícím šťastnou sedmičkou a nebude to číst dále.

Melein 10.3.2008 23:58

Re: Re: Re: Re: Nevím, ujalo se rčení, že samotné políbení Havlem na čelo před jakoukoli volbou

No, pokud bude bazírovat na pro mě zcela ukradené i/y, tak máte pravdu. Pak ovšem pro tu osobu ztratí můj příspěvek cenu a doporučuji mu zaměřit se na bezvadné příspěvky. Jistě jich najde přehršel. Téměř mám chuť začít bojovat za ten zlopovězný xylofon! A ještě nakonec, pokud je někdo skutečně technik, tak po sobě nedokáže přečíst nic! A Jestliže ano, není technik, ale obyčejný  puntičkář, před kterými jsem byla vždy varována! Tolik ke gramatice!!!

Miloš 10.3.2008 0:56

Re: Nevím, ujalo se rčení, že samotné políbení Havlem na čelo před jakoukoli volbou

Pan Švejnar jen oplakává vložené statisíce ze své kapsy a miliony z kapes ČSSD a Zelených vložených do volby. Zdá se mu nespravedlivé, že investice dle ekonomických zákonů nepřinesla kýžený úspěch a porazil ho Klaus, který do kampaně nedal ani korunu. Nemůže unést, že opět vyhrál Klaus, stejně jako v 90.letech s reformou, kdy Švejnar měl zaručenou a stoprocentní metodu, jak socialistickou ekonomiku transformovat v kapitalistickou s podporou všech zákonodárců, soudů,komunistů,policie, estébáků a ROH.