23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

POLITIKA: Úsporami k bankrotu aneb Volební podvod

Když byl můj manžel Pikora ve školce, hrál s holčičkami takovou hru. Dohodli se, že místo toho, aby po obědě spali, budou si tajně hrát na doktora. Nejprve se svlékne holčička a pak Pikora. Na Pikoru ale nikdy nedošlo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Bruner 16.5.2016 6:43

dobrý příklad se spolužačkou

většina dluhu jde na platy státních zaměstnanců, takže snížení státního aparátu je automaticky snížení st.dluhu. Je opravdu potřeba takové stádo úředníků?

P. Lenc 16.5.2016 8:44

Re: dobrý příklad se spolužačkou

Ano!

J. Dobrý 16.5.2016 10:09

Re: dobrý příklad se spolužačkou

Kdyz uz, tak "ANO". Aby dedoslo k nedorozumeni.

M. Šejna 16.5.2016 10:11

pane Brunere

a které státní úředníky byste vyházel?

Hasiče? Policisty? Učitele? Vojáky? Soudce? Lékaře z nemocnic? ...

J. Dobrý 16.5.2016 10:27

Re: pane Brunere

"Hasiče? Policisty? Učitele? Vojáky? Soudce?" Ani jedno z toho neni spravny priklad. Stat ma primo nebo neprimo asi 1.1 milionu zamestancu (vcetne nemocnic a dalsich statem vlastenenych "podniku"). Z toho je asi 250tis uredniku, z toho 66tis "statnich" uredniku.

Pocet statnich zamestnancu neustale stoupa. Mate snad dojem, ze je cim dal vice hasicu? Asi ne.

D. Polanský 16.5.2016 10:28

Re: dobrý příklad se spolužačkou

Pochopte, že s nárůstem nových informačních systémů v státní správě se musí zvyšovat i počet úředníků. Ne abyste si myslel, že to má být opačně.

J. Dobrý 16.5.2016 10:43

Re: dobrý příklad se spolužačkou

Pripomina to ten bonmot, ze pocitace nam umoznuji resit problemy, ktere by jsme bez pocitacu vubec nemeli.

M. Červeňák 16.5.2016 5:42

Ušetřilo se 340 milionů?

Ale to je skvělá zpráva, konečně může Bohoušek zaplatit Altnerovi..

J. Šimek 16.5.2016 7:35

Re: Ušetřilo se 340 milionů?

To neušetřila ČSSD, takže jste zas mimo mísu.

D. Šimáček 16.5.2016 1:02

v jednom se paní Šichtařová mýlí

záchrana řecka, byla mimořádně povedená finanční operace, byť byla záměrně mylně nazvána, jednalo se totiž o socializaci toxických řeckých dluhopisů z portfolia převážně německých komerčních bank, do držení státních institucí a tím ztráta převedena na daňové poplatníky.

I. Schlägel 16.5.2016 8:13

Re: v jednom se paní Šichtařová mýlí

Ano, byla velmi povedená. Řecko je opět před bankrotem, přičemž v podstatě již zbankrotovalo. Tak že můžeme zopakovat již vyzkoušený "povedenou" finanční operaci a posunout Řecko k dalšímu bankrotu. Před tím mu zašleme bůhví kolikátý ozdravný finanční "balíček". Nejen německý daňový poplatník je nadšením bez sebe.

F. Kusák 16.5.2016 9:01

Re: v jednom se paní Šichtařová mýlí

Řecko je v situaci člověka v osobním bankrotu. Od věřitelů dostane právě tolik, aby zaplatilo úroky z dluhů, a aby uhradilo nezbytné náklady na chod státu a zajistilo jakž takž sociální smír. Je to hrůza bez konce a tímto způsobem se z problému nedostanou nikdy nebo až po nějakém celoevropském kolapsu. Takže lepší je konec s hrůzou, zchudnout a pak budovat seriozní ekonomiku. Jenže to by musely dovolit věřitelské státy v čele s Německem. Je to podobný stav, v jakém se nacházelo Německo před nástupem nacizmu, resp. možná horším, protože "Protektorat Griechenland" nemůže prakticky nic, jen držet ústa a krok. Divím se jen, že si to tak snadno nechají Řekové líbit a pro nás pro Čechy ať to je odstrašující případ, od kterého nejsme zas až tak daleko

I. Schlägel 16.5.2016 9:22

Re: v jednom se paní Šichtařová mýlí

Ano. Nicméně pokud je člověk fakticky v osobním bankrotu, po splnění podmínek insolvenčního řízení je čistý a bez dluhů, byť chudý. Bohužel standardnímu bankrotu Řecka brání ani ne tak ekonomické, jako spíše politické a ideologické důvody. A to je ovšem jiná hra na jiném hřišti podle jiných pravidel. Máte pravdu. Koho v EU zajímá pravda?

F. Kusák 16.5.2016 10:35

Re: v jednom se paní Šichtařová mýlí

No ano, to jsem měl právě na mysli. Jsou známé případy, kdy si lidé musí půjčovat od lichvářů, na to aby jim každý měsíc odevzdali svůj příjem (sociální dávky, důchod nebo mizernou mzdu), ti jim nechají právě tolik, aby si další měsíc museli zase půjčit. Tak a pořád dokola. A s Řeckem, a nejen s ním, je to podobné. Konkrétně se to týká třeba Německých bank, které zafinancovaly řecký "blahobyt" a zkorumpovaly řecké politiky a bohužel voliči uvěřili. Je to podobné jako u nás, všichni mají nataženou ruku a moc je nezajímá, kde stát vezme peníze. Po mně potopa. To jen na okraj pro ty tvrdé kritiky těch "hloupých" Řeků. Můžeme vše, třeba pěstovat i ty blbé banány (tedy stavět sklady a montovny), i když to neschvaluji, ale zadlužovat se a doplňovat to tzv. dary EU (granty), je fakt cesta do pekel, resp. do otroctví.

P. Götze 16.5.2016 0:25

RE

Z pohledu politicke teorie tyhle ekonomicke veci ovsem nepolati. I ministr financi je predevsim politik, az pak na dalsim miste ekonom. A politicka teorie selsky receno rika, ze ve vetsim bordelu se toho skryje a upece vice ., nez v bordelu mensim. A o tom to je. Je to o kulture, kterou nemuzeme jednoduse dohnat.

T. Pansky 16.5.2016 2:57

Re: RE

Priteli, clanek je o levicovem mysleni ve tvoreni statniho rozpoctu. Zatim obcanum nedochazi, ze zijeme na dluh, ktery budeme muset platit. Ktery z nasich politiku je tohle ochoten rici? Ktera strana? TOP byla prvni stranou, ktera se snazila prosadit odlouceni duchodu od statniho rozpoctu. Po nastoleni levicove vlady tohle levice rozmetala, nebot je ji jasne, ze nesmi pripustit, aby byli obcane nezavisli, nevidiratelni. A tak se jede dal. V 90. letech mela pravide (ODS) moznost tuto cestu nastolit, ale prisli doby velkych koalic s CSSD (oposmlouva, urednicka vlada, atd.) a cas byl promarnen. Dnes sklizime plody, respektive, dal se propadame do statniho zadluzeni.

J. Dobrý 16.5.2016 10:18

Re: RE

Odlouceni duchodu od statniho rozpoctu je jen iluze. Kazdy duchodovy system je totiz prubezny, dokonce i ten zalozeny na vlastnich usporach. Penize totiz nejsou nic jineho nez "poukazky" umoznujici vyrovnani bez nutnosti aby pekar vozil za opravu dodavky hromadu chleba, co by s nim taky autoservis delal ze?

A nemuzete si ulozit dnesni chleba na duchod, ale budete jist chleba v te dobe upeceny.

"Investice" dnesnich penez na tom nic nemeni, i v pripade ze by byli primo do te pekarny. Investovane penize totiz dokazi napriklad zlevnit vyrobu (nejen toho chleba), ale nic nezmeni na podstate veci.