23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

POLITIKA: Úsporami k bankrotu aneb Volební podvod

Když byl můj manžel Pikora ve školce, hrál s holčičkami takovou hru. Dohodli se, že místo toho, aby po obědě spali, budou si tajně hrát na doktora. Nejprve se svlékne holčička a pak Pikora. Na Pikoru ale nikdy nedošlo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 16.5.2016 10:42

Kardo,

zkuste, blbečku Kardo, napsat, co je na mnou uvedených udajích špatně. Pak mužete, blbečku, plácat něco o omývání přirození. Zatím tu je vy sám onanujete se svým přirozením bez jakékoli informační hodnoty.

P. Švejnoch 16.5.2016 11:19

Re: Kardo,

Dobrá, zkusím napsat, co je na Vašem příspěvku špatně.

Byl-li deficit rozpočtu v roce 2014 ... 85 mld. Kč, a deficit v roce 2015 ... 63 mld, Kč., znamená to jen za uvedené dva roky dluh okolo 150 mld Kč.

Tedy: Buď nás tady oblbujete nějakými z prstu vycucanými ciframi, nebo se část dluhu zaplatila z nějakých mimorozpočtových zdrojů (jakých?), nebo je v tom jakési účetní šmé - no, a nebo je soudruh Bureš kouzelník... :-)

Osobně sázím na variantu 2 resp. 3 (protože je to v podstatě totéž).

Co tam máte dál, adorante současného režimu? :-)

M. Šejna 16.5.2016 11:31

pane Švejnochu

až pochopíte rozdíl mezi státním rozpočtem a státním dluhem, až pochopíte rozdíl mezi účetnictvím a dluhovou službou, pak pochopíte i to, že lze snižovat dluh při deficitním rozpočtu.

Napovím Vám ještě takto: existuje mnoho podnikatelů, podnikajících s účetní ztrátou, a přesto jim neroste dluh u banky. Já jsem ještě před 2 roky podnikal s účetní ztrátou a přitom jsem řádně splácel hypotéku, takže mi můj dluh klesal.

P. Švejnoch 16.5.2016 11:48

Re: pane Švejnochu

Co má společného Vaše ztrátové podnikání s Vaší hypotékou? Napovím Vám, že NIC, takže tenhle argument je naprosto lichý.

Protože stát nemá oddělenou "hypotéku" od svého deficitního "podnikání". Deficit státního rozpočtu je ve skutečnosti dluhem, ať už tu žonglujete s pojmy, jak chcete.

A co se týče "deficitního" (ztrátového) podnikání - abyste udržel firmu v chodu, nemůžete deficitně podnikat dlouhodobě. Aby se Váš deficit nepřeměnil v reálný dluh u banky a přitom jste dostál svým závazkům k dodavatelům a případně zaměstnancům, musíte mít buď rezervy (do kterých sáhnete), a nebo musíte bilanci zlepšit jinak (např. odprodejem majetku firmy).

No, je zřejmé, že náš stát žádné rezervy nemá, takže se ještě jednou ptám - z jakých mimorozpočtových zdrojů uhradil s. Bureš dluh, když "podniká" již dva roky s deficitem?

M. Šejna 16.5.2016 13:17

pane Švejnochu

moje hypotéka a moje podnikání je všechno o mojich penězích. Nebo si snad myslíte, že platím hypotéku něčím jiným, než tím, co jsem vydělal?

Pokud jde o rozpočet, tak například v roce 2008 "hospodařil" génius Kalousek se schodkem pouhých 19 mld. jen díky tomu, že změnil rozpočtová pravidla. Nic se na státních financích přitom nezměnilo a v ten rok Kalousek zvýšil státní dluh o 103 mld. Ale účetními kouzly se mu podařilo zajistiti minimální schodek.

Do státního rozpočtu je nutné zahrnout třeba i státní garance, takže pokud stát vydá nějaké firmě garanci ve výši například 20 mld., zvýší se tím schodek st.rozpočtu o 20 mld. aniž by stát musel cokoli zaplatit. Ve chvíli, kdy je garance zrušena, sníži se výdaje rozpočtu o 20 mld.

Proto tvrdím, že není až tak důležitá bilance rozpočtu. Dúležitý je skutečný státní dluh.

M. Prokop 16.5.2016 13:38

Re: pane Švejnochu

Řeč nebyla o Kalouskovi, ale o Burešovi, kteří hospodaří deficitně (na rozdíl od Kalouska) v době růstu a tvrdí, že kumulativní státní dluh se SNIŽUJE. Což je pochopitelně podvod.

Ano, důležitý je skutečný státní dluh. O tom zde píšu od počátku, píše o něm i pí Šichtařová. Stále se zvyšuje.

M. Prokop 16.5.2016 13:39

Re: pane Švejnochu

který, ne kteří

M. Šejna 16.5.2016 15:49

pane Prokope

i Vám, stejně jako panu Švejnochovi mohu sdělit jediné:

pokud podnikáte a máte svou účetní, pak se jí zeptejte, se kterou veličinou se dá kouzlit. Zda s Vašim dluhem nebo s Vašim účetnictvím. Odpověď bude jasná: kouzlit se dá s účetnictvím, protože dluh neokecáte. Dluh buďto máte nebo nemáte.

Tím získáte odpověď na otázku, kde se dá podvádět (čti optimalizovat náklady). Podvádět tedy můžete u státního rozpočtu (viz rozpočtová kouzla Řecka a Maďarska), ale nikdy ne u státního dluhu.

Pokud tedy český státní dluh za poslední dva roky poklesl, pak se nejspíš podvádí s českým rozpočtem. Například pro mě je záhadou, že státní rozpočet bývá většinou ještě koncem října v přebytku, aby během posledních dvou měsíců roku skončil ve schodku několika desítek až stovek miliard.

M. Prokop 16.5.2016 17:15

Re: pane Prokope

Na to, abych viděl jak Bureš "kouzlí" nepotřebuji účetní.

"Pokud tedy český státní dluh za poslední dva roky poklesl," tvrdí Bureš.

"aby během posledních dvou měsíců roku skončil ve schodku několika desítek až stovek miliard." tvrdí Bureš.

A Šejna tomu věří.

L. Novák 16.5.2016 22:33

Re: pane Prokope

Miroslav Šejna je na NP certifikovaný trouba. :-) Plácá hovadiny, agituje pro ČSSD a spol. ...

P. Švejnoch 16.5.2016 13:59

Re: pane Švejnochu

Tak znovu: Stát nemá žádnou "oddělenou hypotéku" a "oddělené deficitní podnikání". Obojí je součástí jediné, tedy státní, ekonomiky - což u Vaší hypotéky/podnikání neplatí.

Kalousek je v naší debatě naprosto irelevantní.

K třetímu odstavci: Tedy Bureš někde garantoval cca 160 mld. (150 mld. deficity 2014-15 + 10 mld snížení dluhu, aby to vycházelo? Kde a komu? Krom toho si nejsem vůbec jistý, že to co tvrdíte, je pravda, respektive mám dojem, že existuje cosi jako "očištěný deficit", který už s Vašimi případnými "garančními kouzly" nepracuje.

Tedy ještě jednou, a potřetí: Kde vzal Bureš 160 mld., aby Vám to vycházelo?

M. Šejna 16.5.2016 15:35

pane Švejnochu

kouzlem nechtěného jste si odpověděl sám:

máte pravdu, že kouzlit se státními financemi se dá. Ovšem jen s rozpočtem, nikoli s dluhem.

Jinými slovy - dluh vůči někomu nesnížíte účetními kouzly. Účetními kouzly můžete ale měnit bilanci státního rozpočtu stejně, jako dokáže dobrá účetní kouzlit s účetnicvím. Žádná účetní Vám ale nevykouzlí pokles firemního dluhu v bance. Ten dluh musíte zaplatit, ať máte účetnictví ztrátové nebo ziskové.

Takže pokud státní dluh za poslední 2 roky klesl, nejspíš hledejte účetní kpouzla ve státním rozpočtu, nikoli ve státním dluhu. Už jen proto, že závěřečnou zprávu o výsledku státního rozpočtu schvaluje parlament. Ještě jsem ale neslyšel, že by parlament schvalovat zzprávu o státním dluhu.

M. Prokop 16.5.2016 12:26

:-P

" pak pochopíte i to, že lze snižovat dluh při deficitním rozpočtu."

Procentuelně k HDP, v případě hodně velkého růstu.

Ovšem kumulovaný dluh, o němž píše paní Šichtařová, přes všechny Bureší a Dluhoslavné podfucky stále narůstá. A platí se z něj úroky.

M. Šejna 16.5.2016 15:21

pane Prokope

evidentně nechápete, nerozumíte, nebo nechcete pochopit.

Takže znovu: na konci roku 2012 byl státní dluh 1683,3 mld. Na konco roku 2015 byl státní dluh 1673 mld.

Zkuste tato čísla zpochybnit na ministerstvu financí, které tato data uvádí na svých webových stránkách.

P. Lenc 16.5.2016 13:49

Re: Kardo,

Pane Švejnochu, dokazovat Šejnovi že se mýlí je naprosto zbytečné.Škoda vložené energie.

M. Šejna 16.5.2016 15:54

spratku Lenci

pan Švejnoch a pan Prokop alespoň diskutují. Vy, spratku nevychovanej, jen nadáváte a citujete poučky z politického školení modrých ptáku.

D. Polanský 16.5.2016 10:24

Re: salonní ekonomka Šichtářová ...

Problém je, že státní dluh je de facto stejný. Ročně padne na úroky cca 70 miliard Kč. Kdyby nebyl, byly by doma. Teď si spočítejte roky, to jsou zcela fantaskní částky, co český stát zaplatil jenom na úrocích za vcelku zbytečné dluhy.

J. Dobrý 16.5.2016 10:41

Re: salonní ekonomka Šichtářová ...

Znacna cast toho dluhu ale neni vedena v CZK, ale napriklad v EUR. Potiz je, ze nezname skutecny kurs CZK/EUR, ale je velmi pravdepodobne nizsi, nez soucasny umely.

Z tohoto pohledu je pokles dluhu jen ucetni trik. Nic vic.

M. Šejna 16.5.2016 10:52

pane Dobrý

dluh nesnížite žádným účetním trikem. Pokud ale znáte nějaký účetní trik na snížení dluhu, rád si nechám poradit. Pomohlo by mi to u mojí hypotéky.

:-)

Účetní triky se ale dají dělat u státního rozpočtu, který je v podstatě účetnictvím. U dluhu ale dělat účetní triky nemůžete. S dluhem lze dělat triky jen přes kurz koruny. A tam by to bylo naopak pro Česko výhodné, protože až ČNB přestane uměle snižovat kurz koruny, pak koruna posílí a případný dluh v Eurech se náhle sníží (alespoň v přepočtu na koruny)

P. Švejnoch 16.5.2016 11:21

Re: pane Dobrý

viz můj příspěvek z 11:19 SEČ výše.

M. Šejna 16.5.2016 11:32

Re: pane Dobrý

viz moje odpověď

M. Prokop 16.5.2016 11:02

Re: salonní ekonomka Šichtářová ...

Ano, každý rok deficitní rozpočet a kumulovaný státní dluh se snižuje.

:-P

Vy už uvěříte úplně všemu.

Doma taky takhle hospodaříte?

M. Šejna 16.5.2016 11:25

pane Prokope

až pochopíte, že státní rozpočet je ÚČETNICTVÍ, zatímco státní dluh je DLUH, pak můžete začít i podnikat. A mezi podnikateli pak pochopíte, že se dá podnikat s účetní ztrátou (tedy s deficitem), aniž byste zvyšoval svůj dluh u banky.

M. Prokop 16.5.2016 13:40

" aniž byste zvyšoval svůj dluh u banky."

Ale jistě, to na rozdíl od vás vím.

Ten DLUH neustále roste a zadlužení není jen dluh u banky.

M. Šejna 16.5.2016 15:58

pane Prokope

o kolik se zvedl státní dluh za poslední dva roky, když tvrdíte, že DLUH roste?

Chci konkrétní čísla, nikoli Vaše domněnky.

M. Prokop 16.5.2016 17:17

Re: pane Prokope

Chtít konkrétní čísla můžete, ale budete muset počkat na jiného ministra deficitu. Co on zašmodrchal, to já nerozšmodrchám.

R. Šimek 16.5.2016 9:44

Produktivita

K té mizerné produktivitě práce mám jen drobnou připomínku: ona se totiž měří zhruba ve stylu "kolik euro svou prací vygeneruje jeden zaměstnanec". Což ve chvíli, kdy produkt je prodáván v českých korunách, momentálně intervencemi oslabených, poněkud zhoršuje výsledek. (Stejně tak i srovnání platů: nebýt intervencí, je na tom český zaměstnanec vůči německému nikoliv 3x hůř, ale jen přibližně dvaapůlkrát hůř.)

Ale takhle zase ten deficit v korunách přepočítaný na € nevypadá tak děsivě. Jen ty procenta nám to kazí...

V. Vaclavik 16.5.2016 9:21

Babis za to nemuze

muzeme si za to sami, ze jsme toho blba zvolili, pod tim pitomym heslem vest stat jako podnik, nebo pracujeme, makame, nekrademe. Jen blbeckove verili, ze to bude nejak zazracne fungovat.

Nas zakladni je problem chytre horakyne. Chceme mit kolektivistickou regulacni a prerozdelovaci a 'socialni' ekonomiku, a hledame zazracneho dedecka, ktery by to nejak zazracne uspesne provozoval, jako kdyby to byla ekonomika kapitalisticka, tedy ekonomika ciste soukromeho vlastnictvi, tedy nedotknutelneho vlastnictvi, nedoktnutelneho spinavymi prackami nasich socialistickych spoluobcanu a tedy nasimi vladami.

K. Janyška 16.5.2016 9:06

Ano, ANO je komletním volebním podvodem.

Je to však podvod na hlupáky a to se v politice smí... Dzp.

Š. Hašek 16.5.2016 14:35

Re: Ano, ANO je komletním volebním podvodem.

Výborně řečeno. Bohužel.