4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Udělejme krok zpět

Prezidentské volby klepou na dveře. Autor se nespletl, skutečně nyní nemyslí podzimní parlamentní volby, ale blížící se volby prezidentské. Budou již přibližně za rok a půl.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Hatina 5.8.2021 3:11

Bohužel, co si pan Kolman neuvědomuje, že ono další mocenské centrum, je deklarováno právě Ústavou, jako součást dělby státní moci. V demokracii to tak prostě být má, že ty složky státní moci (vláda, parlament, prezident, soudy) mají na sobě být nezávislé a kontrolovat se (dle ústavních pravidel) mezi sebou. Pokud by se toto pominulo, a "nejsilnější " strana /s pár kolaboranty z jiných stran) měla moc ve vládě, parlamentu, ještě svého prezidenta (který potažmo jmenuje soudce), tak tu máme totalitu. jako za starých časů

J. Franke 5.8.2021 1:49

Je ještě jedna cesta.

Úřad presidenta zrušit a jeho kompetence rozdělit mezi vládu a sněmovnu.

K. Machala 5.8.2021 3:12

Nebo jako ve Švýcarsku, v roli prezidenta se střídají ministři. Chtělo by to ušetřit ještě i zrušením krajů, dotací vybraným firmám a aby si taky každý hradil experimentální vakcínu že svého, zatímco Ivermectin by byl volně dostupný a vládní vydavatelé protiprávní nařízení by škody hradil z vlastní kapsy. Ušetřit se dá na mnoha věcech, kdyby se chtělo.

R. Langer 5.8.2021 6:50

Já bych klidně zrušil i ten parlament a sněmovnu. ;-D

P. Jirkovský 5.8.2021 7:06

Bodejť, návrat vedoucí úlohy KSČ do Ústavy, to by vám podobnejm skutečně radost udělalo.

S. Pavuk 5.8.2021 1:20

Podporujem názor vyjadrený v článku. Ako odstrašujúci príklad "ľudom" zvolených prezidentov je Slovensko. Na hrad sa dostali poslušné nuly za bombastickej reklamy masmédií a práce mimovládok. V poslednom prípade došlo k priamemu zahraničnému vmiešavaniu sa. Takto vybraní prezidenti majú nakoniec pochybný mandát. Proti je vždy väčšina voličov.

R. Langer 5.8.2021 6:30

To máte úplně jedno. Ten "ľud" vám volí i ostatní politiky, a podle toho to také vypadá. To je ovšem demokracie. ;-);-)

J. Pavelka 5.8.2021 8:00

Oni to zas tak poslušné nuly nejsou...to totiž ta funkce tak nějak nese s sebou...Byl to Miloš Zeman, kdo tvrdil (např. v knižním rozhovoru s Petrem Žanrovským) , že prezident má být "kladečem věnců) a do politiky se neplést nebo ́žijeme "ne v prezidentském, alle takzvaném kancléřském systíéému..."

J. Brunner 5.8.2021 0:17

RvRvRv