5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Trafikanti a Největší Čech

Vlastně teprve nedávno, 11. července, uplynulo nekulatých 667 let od události, která většině Čechů připadá dodnes významná, a to ve všech vrstvách společnosti. Toho dne roku 1346 byl zvolen český kralevic Karel králem Svaté říše Římské, aby se později na řadu let jako císař stal nejvýznamnějším panovníkem celé tehdejší Evropy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Růžička 3.8.2013 17:28

Smutné je,

že Zeman je asi jediný skutečný politik na scéně. Klaus si dává pauzu, ostatní jsou jen jacísi politikáři - mluvící hlavy, vlastněné kdoví kým. Nevidím východisko.

J. Vyhnalík 3.8.2013 17:10

Re: Skvělý článek, až na jednu "drobnost" -

Politici se chovají podle toho, co je v rámci daného systému optimální. Jinými slovy systém "dělá" politiky. Samozřejmě jde o to, ten systém postavit rozumně. Například kancléřský systém v Německu. PS by volila kancléře a ten by sestavoval vládu, v případě nemožnosti shody by do hry mohl vstoupit i Senát. K tomu institut konstruktivní nedůvěry, tedy ten, kdo by chtěl vládu shodit, musel by napřed dokázat zvolit protikancléře, který by musel sestavit svou vládu a získat pro ni důvěru, jinak by dále vládla původní vláda.

Důležitá rozhodnutí by bylo možné podmínit ústavní většinou, takže vláda bez silné podpory by byla jenom udržovací atd.

P. Běhounek 3.8.2013 16:44

Re: Skvělý článek, až na jednu "drobnost" -

když vidím co dělají politici v tomto postsocialismu když mají moc, tak si nedokážu představit následky většinového systému, na ten jsme ještě nedozráli

J. Vyhnalík 3.8.2013 16:26

Re: Skvělý článek, až na jednu "drobnost" -

Přesně. Rozbředlé politické poměry naopak zafixoval poměrný volební systém, "díky" kterému není možné sestavit silnou vládu, zemi řídí vratké koalice, stojící a padající s hlasy "přeběhlíků". Tato situace vyhovovala Havlovi a vyhovuje i Zemanovi. Vyhovuje médiím, jejichž vliv na politické dění je tím silnější, čím vratší je politická situace a v neposlední řadě vyhovuje vlivovým PR agenturám, které mohou vratkou rovnováhu ohýbat směrem, který jim vyhovuje.

Většinový volební systém by vedl k velkým změnám. Jednak by se musely přizpůsobit stávající politické strany a rozkročit se tak, aby přitáhly voliče, zároveň by neměly důvod se vzájemně šetřit, protože v situaci, kde vítěz bere vše, není důvod soupeře šetřit. Přitom by ovšem musely dávat pozor na své sliby, protože v případě volebního vítězství, by se nemohly vymlouvat na koaliční dohody a kompromisy.

Jestli něco zafixovalo široké koalice a neprůhledné dohody, tak to byl právě poměrný volební systém, který prosadili Václav Havel a malé strany za masivní podpory médií.

J. Mosz 3.8.2013 15:29

Re: Žádost

Pochopitelně souhlasím. Jenom jsem se podíval, jestli se nejedná o nějaký extrémistický web. Nerad bych skončil na euportálu, nebo ještě otřesnějším blábolišti.

Mimochodem nedávno jsem pro kamaráda dělal k Tichého Účtu porogámek pro hromadné odesílání a podepisování faktur v PDF...

P. Běhounek 3.8.2013 15:10

Re: zatím dobrý

asi jsem opravdu primitiv :), vy jste viděl obdivuhodné vlastnosti kombinatoriky, já jen nacionalistické, populistické, primitivní lhaní

P. Běhounek 3.8.2013 15:07

Re: zatím dobrý

už se opakujete, zkuste něco k tématu

P. Běhounek 3.8.2013 15:06

Re: zatím dobrý

naběhl jste si a je vidět, že píšete o sobě, úroveň je vždy závislá na posuzovateli, pro vás inteligent, pro mne nevzdělaný primitiv, protože encyklopedické znalosti žádného primitiva inteligentnějším neudělali, slouží na klamání jiných primitivů, a je otázka zda člověka s encyklopedickými znalostmi nazvat vzdělaným, encyklopedické znalosti jsou kusé, nejsou to profesionální znalosti nějakého oboru, nevzpomínám si, že by Zeman něco uměl a moudrost se podle mne projevuje činy, víte, kdyby byl Zeman učitelem na VŠ, kde by byl zprostředkovatelem v předávání myšlenek jiných, tak by byl možná člověk na svém místě, ale člověk, který neumí odpovědět jinak než urážkou, ponižováním, výsměchem nebo citací někoho jiného pro mne není inteligentní, vzdělaný ani moudrý

P. Běhounek 3.8.2013 14:55

Re: Karel se proplížil do Čech

překlep, samozřejmě ultralevice

J. Ráž 3.8.2013 14:53

Re: zatím dobrý

Nepatřím do FanClubu MZ,ale soudíc z Vašeho článku,Vaše IQ dosahuje max. 50% hodnoty jeho. Jinak řečeno:Napsat o MZ,že je nevzdělaný primitiv, může opravdu jen hlupák!

P.S. To, že MZ nemám rád, neznamená,že neoceňuji jeho vzdělanost, širokou znalost (vysoce nadprůměrnou) problematiky mnoha oborů, a opravdu neuvěřitelnou schopnost kombinatoriky. Tyto jeho vlastnosti volební štáb KS podcenil a proto dostal kníže napráskáno.Stejně dopadnou i parlamentní křiklouni, v čele s Němcovou, jestli Zemana nezačnou respektovat.Bude to sice hodně těžké, ale určitě se to v budoucnu vyplatí.

J. Schwarz 3.8.2013 14:51

Faktem je, že

z lejna bič neupleteš a politika je jednání s lidma. Jací jsou lidi, takové jsou prostředky. A protože lidi jsou ve své většině s proklamovanou morálkou na štíru, jsou nevábné i politické prostředky. Kdyby si lidi laskavě ráčili sami před sebou nezdůvodňovat a omlouvat své vlastní činy a pohnutky museli by si přiznat, že nejsou o nic morálnější než politici, které odsuzují a že by se na jejich místě nechovali o moc odlišně. Já bych sám sobě tedy hlas nedal a stejně nestojím ani o to, aby o mne někdo "pečoval". Slíbí totiž "péči" a namísto toho mne okrade. kdokoli, je jedno, komu bych se takto svěřil. Takže si své záležitosti hodlám řešit sám, politici mi můžou... neštěstím jsou občané, co si myslí kdovíjak nejsou dobří a pak dají "mandát" nějakému tomu Hitlerovi, Stalinovi či Pol Potovi to "dobro" zavést v praxi...

J. Ráž 3.8.2013 14:39

BRAVO!

Politika je nejpragmatičtější zaměstnání. Kdo to nechápe, neví co je politika. Ale v normálních demokraciích platí velmi podobná pravidla jako v nekompromisním obchodním světě: Respektují se jen ti "tvrďáci",kteří i přes svou tvrdost dodržují pravidla..... a zejména ta nepsaná! Co se slíbí, to se plní, i když se to stvrdí jen podáním ruky. V naší politické scéně to už dlouho neplatí....BOHUŽEL! Naše Sněmovna je plná podrazáků,kteří si navzájem nevěří ani kolik je hodin. A to je větší průšvih,než nějaké "trafiky".

P.S. Jak znám MZ, tak respektuje jen rovnocenného protivníka a přímo nesnáší bezpáteřní "slouhy". A když jsou jeho protivníci jenom bezpáteřní "slouhové", není se čemu divit!

M. Rejman 3.8.2013 14:29

Re: Karel se proplížil do Čech

Ty pogromy nedělá ultrapravice, ale levice. Nacismus, fašismus a komunismus, to jsou levicové a ne pravicové ideologie a pogromy na Židy a antisemitismus jsou jejich dílem. 

P. Vaněk 3.8.2013 13:43

Re: zatím dobrý

Vy se mezitím ztrapňujete tady, uspokojuje vás to?

P. Vaněk 3.8.2013 13:39

Re: Karel se proplížil do Čech

Mýlíte se, jedná se o ultralevici.

Z. Trunecek 3.8.2013 12:14

Žádost

Pane Moszi, žádám o souhlas se zveřejněním článku na webech zetrozet.com a zetrozet.biz. Předem děkuji.

P. Běhounek 3.8.2013 10:56

Re: Karel se proplížil do Čech

TO JE VELMI ZAJÍMAVÉ TÉMA, ZDA SE DÁ VYHRÁT S ČISTÝM ŠTÍTEM, podle mého názoru jen když za vámi stojí masy, je-li po tom skutečná společenská poptávka, ne jen deklarovaná jako u nás, potom si takový luxus můžete dovolit a to jen proto, že lumpové se bojí mas, pokud za sebou masy nemáte tak jaké máte požnosti vyhrát nad lumpy, oni mají často prostředky, nástroje a napříč stranami drží při sobě (Kuba u Zemana) a nečekaně se dokáží i spojit (oposmlouva)

...jen mně zaráží ta ultrapravice, žádnou neznám, to co je vydáváno za ultrapravici (v ČR napři DSSS) je levice jek vyšitá, je mi líto, že vzdělaní lidé si nechali vsugerovat tento komoušký výmysl

P. Běhounek 3.8.2013 10:47

Re: zatím dobrý

ještě jednou se omlouvám

J. Slanina 3.8.2013 10:31

Re: zatím dobrý

No proto! :-)))

P. Běhounek 3.8.2013 10:22

Re: zatím dobrý

sory to patřilo Spáčilovi

P. Běhounek 3.8.2013 10:21

Re: zatím dobrý

mohu vás ujistit Slanino, že moje a vaše inteligence se nezmění ať tu budete blít co chcete

M. Koutný 3.8.2013 10:20

Re: KAREL IV. NEBYL ČECH

No, dějepis Evropy vydaný v USA bych zrovna za bernou minci nepovažoval :-) Nicméně pravdou je, že Zikmund byl pravděpodobně mnohem lepší panovník než protežovaný Václav. A o husitech, tom středověkém českém Talibanu, asi ani není nutné se rozepisovat.

Hodně doporučuju cyklus Národ sobě na Streamu, kde výborný historik Rak rozebírá tyto "obecně oblíbené omyly" . Věděli jste například, že největším sponzorem stavby Národního divadla byl císař František Josef?

J. Slanina 3.8.2013 10:10

Re: To byl ten Hanka tak blbej

Ne, to se skutečně nepíše. Až se sám divím, že komundírové ty rukopisy neupravili k obrazu svému, jako spoustu jiných obrazů z českých dějin. To holt na ideologickém oddělení úv ksč prosrrali.

J. Slanina 3.8.2013 9:53

Re: zatím dobrý

Za ty, i když možná s koulema, zůstaneš na věky jenom velikým pitomcem.

V. Petrová 3.8.2013 9:43

Karel se proplížil do Čech

mezi stráží císaře Bavora v přestrojení za podkoního. A pak se nějak přihodilo, že Bavor zemřel ( tuším že na honu a že se mluvilo o mrtvici, otravě apod.) a Karel místo aby bránil své království, odjel na korunovaci za krále římského. Nějak se mu nedostávalo financí, tak povolil nějaký ten pogrom na Židy s tím, že co se získá, zaplatí jeho dluhy - on byl opravdu všehoschopný a my se jím pyšníme, protože to dotáhl tak daleko. Jenže pořád chceme to, co paní Němcová a Cyrano z Bergeracu: vyhrát s čistým štítem.  Proč házet flintu do žita a nepokusit se o to znovu a znovu. Ono to za ta staletí přece jen nějaké ovoce přinese: dnes je nemyslitelné uspořádat ve střední Evropě pogrom na Židy, Cigány, apod. Ne, že by se o to ultrapravice nesnažila.

P. Spáčil 3.8.2013 9:14

Re: zatím dobrý

Věty se dají oddělovat tečkami, myšlenky do odstavců. Takto to jen působí jako výron víte čeho, že?

P. Urban 3.8.2013 9:13

To byl ten Hanka tak blbej

a nevšiml si, že údajný autor RK nemohl Karla IV znát?

Mimochodem, o komunistických dekretech se v RKZ nepíše?

P. Spáčil 3.8.2013 9:11

Re: zatím dobrý

Bába s prostěradlem kolem krku dělá vše proto, aby se ztrapnila. Chce si hrát na Johanku z Arku ale nemá na to koule. Zůstane stále jen knihkupcovou.

P. Běhounek 3.8.2013 9:11

Re: zatím dobrý

tací co chválí nevzdělaného primitiva Zemana, co se na zpaměť naučil několik citací, ignoranta demokracie, instalátora největších zlodějů do vlády a čestného předsedy strany přátel organizovaného zločinu, by se neměli ztrapňovat jeho obdivem, víte zločinec není nutně chytřejší než policajt, jen díky tomu, že nedodržuje zákon, uvidíme kdo se bude smát naposledy, je tu velká pravděpodobnost, že jeho tupé a mocichtivé chování skončí jako jeho první vláda, zhnusemím z tohoto individua, co nemá na to zastávat funkci prezidenta největší akcí odporu proti vládě po 89, děkujeme odejděte, shrnto a potrženo, neudivuje mne, že partička inteligentů vám podobným nepochopila ani to co se v článku píše a ptají se jak cikán v třetí třídě po 10 letech strávených na ZŠ

Z. Kulhánková 3.8.2013 9:06

S tou Margarethou opatrně

Neříkalo se jí Pyskatá, Maultasch znamená Hubatá. Prostě ji měla pěkně prořízlou. Nic jiného jí nezbývalo, pokud si chtěla po smrti otce udržet nástupnictví. Podle dochovaných portrétů nebyla nijak zvlášť ošklivá. Příšeru z ní udělal Lion Feuchtwanger, stejně jako Shakespeare udělal z Richarda hrbáče.

Jana Jindřicha obvinila z impotence proto, aby mohlo jejich manželství být anulováno jako nekonzumované. Byl totiž zcela neschopný spoluvládce a jenom škodil. Ani domluvy Karla IV. který se kvůli tomu do Merana vypravil, nepomohly. Potřebovala se JJ zbavit, aby se mohla provdat za Wittelsbacha, který byl lepší zárukou jejího nástupnictví.

V Meranu se jděte podívat na její hrad, je malinkatý a velice roztomilý.