5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Trafikanti a Největší Čech

Vlastně teprve nedávno, 11. července, uplynulo nekulatých 667 let od události, která většině Čechů připadá dodnes významná, a to ve všech vrstvách společnosti. Toho dne roku 1346 byl zvolen český kralevic Karel králem Svaté říše Římské, aby se později na řadu let jako císař stal nejvýznamnějším panovníkem celé tehdejší Evropy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Vaclavik 4.8.2013 19:31

Re: Hanebne prostredky nikdy nevedou k dobremu cili.

Ty ostatni Havlovy amnestie, odpousteni a vymazavani trestniho rejstriku, ty do dnesni spolecnosti nenalezi a VK me v tomto ohledu totalne zklamal na dvou frontach.

Nejdriv tim, ze k amnestii tohoto vskutku ''kralovskeho prerogativu'' vubec sahnul, a pak tim, jak ten svuj skutek ospravedlnoval - ze tim resi hrozici, ci jiz skutecny problem preplneni veznic, anebo ze tim udeluje nasi justici policek, aby se probudila a zacala jednat (zkratit rizeni a neposilat tolik lidi za mrize).

Kroutil jsem jen hlavou, jestli tohle je ten samy Klaus, ktery (spravne) oznacil vyvoz demokracie nasilim, shora, skrze valku, do zemi tretiho sveta, jako posetilost, ktera nemuze a nebude fungovat (moje slova, nejspis to rekl trochu jinak). A pak sam ''shora'' zkousi reformovat nasi justici ''nasilim'', polickem, namisto zpusobu ktery jediny muze fungovat, reformami zezdola, zmenou zakonu, podle kterych ta nase justice funguje.

Od Klause, kdyz uz od nikoho jineho, bych ocekaval, ze k zadne amnestii takoveho ''kralovskeho razeni'' nesahne, ale bohuzel sahnul. Tenkrat jsem zaznamenal jediny spravny hlas - v televizi nejaky pozvany predstavitel, snad nejakeho moravskeho sdruzeni, nebo strany, nebo co, rekl, ze takovato amnestie nepatri do jednadvacateho stoleti, ale do hluboke minulosti. A samozrejme pak dal hral v te diskuzi (byli tam asi ctyri pozvani lide) uz jen hmotnou stafaz, moderator se ho pak uz na nic dal netazal.

Jinak pane Vyhnaliku s vami souhlasim ohledne te Unie a ohledne toho hodnoceni Klause, tam se na to divame z rozdilnych perspektiv. Vy zastavate skeptickou pozici, vy vidite tu obraznou ''sklenici poloplnou'', kdezto ja poloprazdnou. Vy jste rad za to co Klaus udelal, ja zase vidim, ze mohl udelat ne vic, nez udelal, ale ze to co delal mohl, nebo mel delat jinak - tak aby nedelal svobode medvedi sluzbu. Ta se dnes spolu s kapitalismem stala spinavym slovem, podobne jako slovo podnikatel. To me rika, ze neco bylo definitivne udelano spatne, jinak bysme nemohli takhle skoncit.

P. Běhounek 4.8.2013 19:14

Re: zatím dobrý

znalosti z komunistické ekonomie jsou spíše naškodu, marxismul leninismus už také moc nevyužije, 1000 litrů ethanolu naruší závažným způsobem mozek, už to holt není co možná bývalo před 40 lety, co tam máte dál

P. Běhounek 4.8.2013 19:07

Re: Smutné je,

a o čem asi píšu

P. Běhounek 4.8.2013 19:04

Re: Hanebne prostredky nikdy nevedou k dobremu cili.

vždy je smutný pohled na hloupého grafomana

P. Běhounek 4.8.2013 19:02

Re: Doufám, že v té dávné historii

ale chtěli nám ji vnutin na věčné časy, proto přijali nový volební zákon, který vyšachval malé strany, zrušil jim jej ústavní soud, ostatní vaše plky jsou na stejně nížké úrovni - neznalost a hloupost

V. Vaclavik 4.8.2013 18:57

Re: Hanebne prostredky nikdy nevedou k dobremu cili.

Ja taky nerikam, ze byl aktivisticky do te miry, jako je ted Zeman. Ale tim podepsanim az po rozhodnuti USoudu a nepodepsanim toho dodatku k LS apod. byl aktivisticky.

Aktivismus tu znamena, ze na sebe bude brat aktivni roli a tu na sebe pri tom podepisovani nepodepisovani bral (jina vec je, ze se pak pod tihou rozhodnuti US podridil a podepsal, to z nej ten predchozi aktivismus nesnima).

Cesky prezident byl mineny jako ciste ceremonialni figura, ktera doda dulezitym statnim ukonum, jako to podepisovani, nalezity lesk. Jemu nenalezi odmitat podepsat, nebo jako v pripade Zemana odmitat jmenovat profesora. U prezidenta se nepredpoklada, ze bude nejakym dalsim sitem, ktere bude aktivne posuzovat jaka smluva je dobra a jaka spatna a kdo ma byt necim jmenovany. Prezident dostal ten prerogativ (jedno cizi slovo me odpustte) jmenovat lidi do jisteho postaveni kvuli slavnostnimu aktu, ktere to tim cele ziska. To si ma kazdy kandidat na prezidenta zatracene rozmyslet, v jake dobe kandiduje, a co mu muze prijit na stul k podepsani a s kym si bude muset potrasat rukou, popripade koho bude muset libat (jako za minuleho rezimu Brezneva a spol.) a podle toho se zaridit. Ne se pak vrtit a osivat a odmitat jako tvrdohlavy vladar, kterym vubec nema byt.

Jednou z vyjimek je jmenovani ustavnich soudcu a bankovni rady, kde se VK zachoval dobre, ale osobne bych radil takoveto jmenovani, ktere je vlastne i vyberem, predal nejake jine funkci, ne te prezidentske. Protoze zvlast ted pri te prime volbe uz nemusi existovat naoprosto zadna odborna vazba pro takovato rozhodnuti.

A kdyz uz jsem u toho prezidentskeho uradu a byvaleho prezidenta, tak bych jeste zminil pravomoc amnestie, ke ktere jsem se tenkrat nevyjadril (nebyl jsem tu registrovany). Ta by mela byt omezena !! vylucne !! na pripady, kdy je zruseny nejaky zakon - aby lide kteri byli podle toho zakona uvezneni vysli na svobodu, popripade bylo zastaveno jejich stihani. Prikladem za vsechny budiz Havlova amnestie pro emigranty.

V. Vaclavik 4.8.2013 18:16

Re: Hanebne prostredky nikdy nevedou k dobremu cili.

A tak jsme s ulevou jen zprivatizovali podnikani a to vse ostatni jsme jen posolichali, aby to bylo vice mene jako na tom Zapade a bylo. Od Zapadu jsme prebrali jeho hlavni nesvar, a to ziti na dluh s naslednou nutnosti ziti se zamernou inflaci, coz je vse primy nasledek tech zesocializovanych men Zapadnich zemi.

Ty nezbohatly do dnesni podoby pod kuratelou redene menove zasoby a pod tizi regulaci podnikani, tak jak je zname dnes. Ty zeme zbohatly, protoze pred pul stoletim a dele tyto regulace byly mensi a protoze meny tehdy byly oproti tem dnesnim relativne jeste pevne a statni zadluzeni relativne jeste male, a ekonomika tehdy nebyla temi vselijakymi regulacemi a dotacemi jeste tak pokrivena, jako dnes. 

Kdyz pouziji analogii, Zapad je jako lide, kteri po dospeni a udelani nejake te pracovni kariery a nasledneho zbohatnuti, zacali vic a vic fetovat drogy, az se z nich coby starsi generace stal odstrasujici priklad. Nastupujici nova generace mladych to tak ale nevidi, vidi na nich jen ze jsou bohati a za vodou a ze fetuji a prave to posledni jim na nich nejvic imponuje a tak zacnou uzivat drogy uz ve svem mladi s tim nasledkem, ze zakratko ta mlada generace zjisti, ze tu starou generaci vubec co se bohatstvi tyka, nedohani...

A tak my dnes jako ''mladi hlupaci'' jsme prebrali od Zapadu hlavne ty jeho nesvary a nevideli jsme a nechceme videt, ze tyto zeme zbohatly za uplne jinych podminek, a ze za tech dnesnich, ktere my dnes od nich prebirame plnymi hrstmi, uz jen schazeji a je jen veci casu, kdy ta zapadni lodicka najede na melcinu a prevrhne se, stejne jako se prevrhla ta nase vychodni, komunisticka.

Chybi nam schopnost objektivniho nahledu na vec, tedy ze meritkem neni a nema byt to co vidime za hranicemi smerem na zapad, ale mame se ridit a vse posuzovat rozumem. Co na tom, ze neco nekde neni, jako treba ze nikde na Zapade dnes neprovozuji pevnou menu. To jeste neni duvod povazovat to za neco zpozdileho, nebo ekonomice skodliveho, nebo k lidem nespravedliveho.

M. Pernický 4.8.2013 17:13

Re: zatím dobrý

 Pan Miloš Zeman ,vystudoval VŠ z červeným diplomem.

V. Vaclavik 4.8.2013 16:55

Re: Hanebne prostredky nikdy nevedou k dobremu cili.

Oprava -> "aby lide a podniky na ceske vyrobky byly hrde" tady melo byt -> "aby lide a podniky na ceske vyrobky byli hrdi"

K te treti ceste - vy spolecne s celou pravicovou scenou chapete jako treti cestu cokoli, co se odlisuje od beznych stylu spolecenskeho usporadani v Zapadnich demokraciich. Jenze pojem treti cesty ma objektivni vyznam, nikoli relativni (je to termin z rakouske ekonomicke skoly, kterou by pravicove smyslejici lide snad meli znat). Treti cestou je minena jakakoli jina cesta, nez ta socialismu a kapitalismu (kolektivismu a individualismu),  jde o cestu mezi temito dvemi, jde o jejich mix, ktery, jak by vam rekl napriklad Ludwig von Mises, nemuze fungovat, ale musi nutne skoncit nalevo v nejakem druhu kolektivismu. A to je presne to, co se nam nyni, a potazmo celemu Zapadu, deje.

Ano, Vaclav Havel hlasal treti cestu, ale to Vaclav Klaus take. Rozdil mezi nimi byl jen v druhu te treti cesty, nikoli v tom, ze by slo o principialne jinou cestu. V tomto ohledu si tito dva nemaji co vycitat, jedine snad ze ta Havlova byla silne levicova, kdezto ta Klausova s levici, rekneme to milosrdne, jen koketovala.

Nas problem spociva v tom, ze po pripojeni se k Zapadu padem komunisticke nadvlady, jsme od neho prebrali predevsim to, co je na nem spatne, co Zapad uz pul stoleti pozvolna stahovalo pod vodu, jako nas pod ni, ovsem rychleji a dukladneji, stahoval komunismus. Zapad vyrostl a stal se ''Zapadem'' diky jinemu spolecenskemu systemu, nez je ten soucasny, ktery se logicky casem stal zkorumpovanym, protoze od sameho pocatku nebyl cisty. A nam vychazejicim z komunismu zasvitily oci, kdyz jsme zjistili, ze ten ''vyspely kapitalismus'' neni tak hrozny, ze tam dokonce maji socialisticke narodni meny, narodni skolstvi, narodni zdravotni systemy, ze si tam podniky nemuzou podnikat jak se jim zlibi, ale jsou zregulovane k obrazu lidu, kteryzto ma statem zarucene socialni jistoty pred kterymi jsme bledli zavisti.

J. Vyhnalík 4.8.2013 16:38

Re: Hanebne prostredky nikdy nevedou k dobremu cili.

Na jednu stranu voláte po importu zahraničních zkušeností a když k němu dojde, tak se Vám to zase nelíbí. Podpora kvalitních českých výrobků patří k agendě premiéra, nebo presidenta jako reprezentantů naší země. Právě to, aby lidé nepadali na zadek před cizími výrobky jenom proto, že se jmenují tak, jak se jmenují, je potřeba ukazovat ty výrobky a obory, ve kterých jsme konkurenceschopní. Evian je obyčejná voda a na Mattonku prostě nemá. Perrier je lepší než Evian, ale nikde jsem je neviděl jako levné vody. Pokud jde o minerální a stolní vody, nemáme se za co stydět, naopak!

Jak to bylo s těmi snowboardy, batůžky a vodou nevím, ale sám dávám přednost batůžku už jenom proto abych měl volné ruce na čtení. Za levičáka se rozhodně nepovažuji. Netvrdím, že VK nikdy neplácl žádnou hloupost, ale je fakt, že většina toho, co je mu vyčítáno jsou novinářsky překroucené výroky, které byly řečeny v nějaké konkrétní situaci. Například výrok o špinavých penězích se týkal tzv. malé privatizace, tedy převážně pronájmů a prodejů malých nebytových prostor, tedy krámků a dílniček, kde se jednalo o částky v řádu desítek, či stovek tisíc a ozývaly se hlasy, že ty krámy si pronajmou jejich bývalí vedoucí, kteří si vydělali peníze podpultovými prodeji za socialismu. Tedy ministr financí opravdu nemá nástroj, jak kontrolovat legalitu nabytí peněz, zvlášť, pokud se jedná o malé sumy. To je věc policie.

J. Urban 4.8.2013 16:21

Ano, politika je kšeft, vždy byla a bude.

V demokraciích by to snad ale mělo být o tom, jaké lidi k těm kšeftům zmocníme. Když zmocníme zemana, nedivme se následkům. Aby bylo jasno: kdyby byl presidentem Karel S., líp by (bohužel) nebylo.

V. Vaclavik 4.8.2013 16:13

Re: Hanebne prostredky nikdy nevedou k dobremu cili.

"V UK mají "buy British" a podobné je to i jinde." A jinde maji i jine horsi veci, mame je proto zavest take? Vam otec, kdyz jste neco provedl s kamaradem, nikdy nerekl, ''kdyby skocil z veze, skocil bys taky?'' 

Me by se taky libilo kdyby servirovaly Matonku a treba bych si taky postezoval jako premier Klaus, ale cinil bych tak z pozice bezneho obcana,  nikoli z exekutivni pozice nekoho, kdo neco takoveho muze potencialne i regulacemi zaridit (tady byva jen maly krucek od slov k cinu) a kdo navic prednasi o volnem trhu - je jasne ze ty napoje na palube podavane se tam neocitly nejakou nahodou, ale dozajista ta nabidka byla vysledkem trzniho tlaku a vyhral nekdo jiny, nez vyrobce nasi Matonky.

Anebo proste vedeni CSA neoplyvalo dostatecnou narodni hrdosti (vsichni vime, jak se pred tim udajne vyspelym Zapadem padalo na zadek v devadesatych letech, a dodnes ma plno obchodu na stitu anglicke jmeno, protoze je to chic, a zrejme CSA sledovaly stejnou logiku, podle ktere kdo by mohl chtit nejakou nudnou ceskou Matonku, kdyz muze pit mineralku Perrier nebo vodu Evian a to dokonce nejspis i levneji, nez tu ceskou variantu, protoze to vyrobce dotuje?

A v takovem pripade apel na narodni citeni, hrdost neni na miste - na miste by bylo zamyslet se co delame spatne a snazit se zmenit veci verejne tak, aby lide a podniky na ceske vyrobky byly hrde a vubec na to ze jsou Cesi. Clovek by byl k panu Klausovi shovivavejsi, kdyby on sam nebyl tak citlivy na presnost vyjadrovani, na cteni odstinu ve vsem co lide reknou a delaji (mas batuzek a pijes vodu, jsi levicak apod., to je priklad spise z tech humornych, ale nemusim snad vypisovat priklady, je tim proslaveny).

J. Kanioková 4.8.2013 15:41

naprosto souzním, je to tak...

J. Jurax 4.8.2013 15:38

Re: Margareta vůbec nebyla ošklivá!

Tschechisch, bitte ... nebo si tu stránku http://de.wikipedia.org/wiki/Margarete_von_Tirol nechte přeložit gůglem :-)

J. Kanioková 4.8.2013 15:36

:))))))))

J. Kanioková 4.8.2013 15:35

Přesně, vidí to z rychliku..

a používá argumenty napsané cizími novináři a nelze z vyřčeného vidět, co bylo řečeno s ironií, nebo jako vtipná glosa a co smrtelně vážně.

To, co napíše o někom nějaký novinář, už dávno filtruju a beru s rezervou. Jinak o Klausovi píše naprosto neznámý nestranný novinář, jinak ten, kdo je v kontaktu s našimi "skvělými" světoběžníky a prodlouženou rukou Havla. Většinou, když už jsem si dala práci s vyhledáním zdroje o člověku, který o nás či našem politiku napsal cosi záporného (strýček google je zázrak), tak jsem došla k zjištění, že když je to negace vůči Klausovi, tak se téměř stoprocentně jedná o člověka kontakty napojeného a zdroje beroucího z klubka kolem Havla - Pehe, Bělohradský, Rupnik, Schwarzenberg, a podobní..

M. Varadinková 4.8.2013 15:08

Doufám, že v té dávné historii

má autor větší přehled, než v té nedávné.

Není totiž pravda, že Klaus a Zeman nám chtěli opoziční smlouvu vnutit "navěky". To jenom její kritici tehdy lhali a hystericky ječeli, že to bude navěky, podobně jako (ti samí!) lžou a hystericky ječí dnes kvůli Zemanovi. Ani on nijak neporušuje principy parlamentní demokracie a jeho konání je zcela v rámci platné Ústavy.

Dokud se každé čtyři roky konají volby, není nic navěky, protože jenom voliči ve volbách určí, která strana bude jak silná. A volby opoziční smlouva nezakazovala a nezakazuje je ani dnes Zeman. Tu drzost zakázat volby si dovolil akorát Ústavní soud.

Jinak s článkem souhlas. Je to tak. Vždycky to bude o politických handlech a kdo tvrdí, že je potlačí, ten chce zavést totalitu.

J. Farda 4.8.2013 14:07

Re: Karel IV.

Ovšemže, leč já bloud pohan postrádám znalostí církevních obřadů, děkuji! Tečka.

J. Farda 4.8.2013 13:39

Re: Karel IV.

Milé dámy, oběma Vám serdečně aji upřímně děkuji za

doplnění mého historického povědomí! Tečka.

B. Brousková 4.8.2013 13:15

Re: Karel IV.

"...A poslal mne již řečený můj otec k jmenovanému králi Francie, když jsem byl v sedmém roce chlapectví. I dal mne řečený francouzský král od biskupa biřmovat  a určil mi stejné jméno jako měl on, totiž Karel." . Karel IV ve svém životopise v českém překladu z originálu psaného  latinsky.

F. Navrátil 4.8.2013 11:54

Re: Smutné je,

   Pane Běhounku, bylo by to krásné, ale takovéhle ideální řešení lze realizovat pouze v románech, ale ne v realitě. Nám nezbývá než se smířit s tím, že každý národ má takovou vládu jakou si zaslouží. Pokud si podrobně prostudujete dějiny první republiky a klady a mínusy presidenta Masaryka,bezcharakternost a zbabělost presidenta Beneše, kterému pomníky měli stavět Komouši a ne my, tak to jakým způsobem se zde vyvíjela naše demokracie lze nazvat malým zázrakem. Všude na světě t. zv. lůza tvoří téměř polovinu obyvatelstva. U nás díky plánovné likvidaci elit našeho národa komunistickými pochopy a nezanedbatelnému množství emigrantů, kde převažovali lidé inteligentní, je to co zde zbylo svědectvím, že bychom se v blízké budoucnosti mohli toho postkomunistického syndromu zbavit. Pokud pan president nebude abstinovat a držet dietu tak pak lze doufat v platnost přísloví, že všechno zlé je k něčemu dobré a nová volba  a volby dopadnou lépe.

P. Běhounek 4.8.2013 9:53

Re: zatím dobrý

místní primitivové se stahují, nebo si předáváte na pracovní směně tipy

Z. Kulhánková 4.8.2013 8:58

Re: Karel IV.

To není potvrzení. Václav byl biřmován jako Karel dlouho předtím, než se stal císařem.

J. Farda 4.8.2013 7:10

Re: Karel IV.

Thank you kindly, dear lady, for confirmation of my remarks. Do.

J. Vyhnalík 4.8.2013 6:34

Re: Hanebne prostredky nikdy nevedou k dobremu cili.

VK je demokrat a pokud je přehlasován, tak ustoupí. Respektuje demokratická pravidla. To, že je někdo schopný se o sebe postarat je snad klad! Dokázal to, aniž by se ponižoval členstvím v KSČ a není sporu, že by si tím kariéru velmi usnadnil.

Podpis Lisabonské smlouvy (ne strategie, to je něco jiného), mu musel nařídit Ústavní soud. Na jeho stranu se postavila jenom část ODS. Kdyby rezignoval, podepsal by ji jeho nástupce. Podle mého názoru by bylo lepší z EU vystoupit, než přistoupit na Lisabonskou smlouvu, jenže kolik nás takových bylo? EU to dělá chytře pořád se mluví o dotacích a penězích z Bruselu a nikdo si pořádně nespočítá, že 2/3 těch peněz platíme my sami a ta 1/3 se probendí na nesmyslech. Jenom náklady na podporu OZE (nadiktovanou z EU) nás rořně přijdou na víc, než jsou celé eurodotace.

Jediné v čem s Vámi souhlasím je Klausova podpora Zemanovi. Zeman ho vždycky respektoval, ale často ho podvedl tak, že to nikdo nepoznal. Osobně si myslím, že na neúspěchu změny volebního systému podle opoziční smlouvy měl svůj podíl i Zeman, který si dobře spočítal, že pro ČSSD je poměrný systém výhodnější než pro ODS. Podpora Zemanovi byla chyba a myslím, že Livie Klausová by měla velvyslanecký post na Slovensku odmítnout. Spolupráce s Rusnokovou vládou je nemravná.

VK nebyl aktivistický prezident, on neprosazoval žádné svoje vlády, respektoval Parlament a ÚS, i když se mu to ne vždy líbilo. Určitě do domácí politiky zasahoval méně, než Havel a Zeman. Na druhou stranu president je hlava státu a není to jen figura a tak se snažil své názory formulovat a prosazovat, ale když neuspěl, tak prohru přijal. To je něco, co většina lidí nedokáže pochopit. To, že v politice mohu mít jiný názor, ale když nemám většinu, tak musím ustoupit, to neznamená, že názor měním, nebo zrazuji, ale prostě respektuji, že druhá strana má větší podporu.

J. Vyhnalík 4.8.2013 6:15

Re: Hanebne prostredky nikdy nevedou k dobremu cili.

Vidíte to z rychlíku a vybíráte si nepodstatné věci. V první vládě, když byl ministrem financí, si pozvali poradce z Británie, protože Británie za Thatcherové privatizovala rozsáhlé státní podniky. Když ti poradci začali popisovat, jak by to všechno mělo probíhat, vyšlo jim, že bychom privatizovali ještě dneska. Neexistovaly nikde na světě zkušenosti s tím, co bylo potřeba udělat a nedalo se čekat, jakékoliv zdržení znamenalo pro fabriku šlus. VK udržoval kontakty s ekonomy jak v USA, tak v Evropě a neustále studoval kdo s čím přichází. Poradenských firem z USA jsme tu měli dost, jenže i ti se všechno museli napřed naučit, aby pochopili o co jde.

To, že vyžadoval české výrobky, pokud jsou srovnatelné, je jenom logické. V UK mají "buy British" a podobné je to i jinde. Nejde o to, kupovat za každou cenu české věci, ale tam, kde jsou konkurenceschopné určitě ano. Kdo jiný by měl propagovat Mattonku, než naše aerolinky, které jsou pro spoustu cizinců prvním kontaktem s ČR. Nechápu, co se Vám na tom nelíbí.

P. Sulc 4.8.2013 4:51

Re: zatím dobrý

Tri, ono na tom neco je.

P. Sulc 4.8.2013 4:35

Re: KAREL IV. NEBYL ČECH

To, ze nejvice penez dal ciear, to vim, zbytek dodala slechta. To ale uz davno neni politicky korektni, cokoliv dobreho rici o Habsburcich je tezke provineni. Prece ten dobry cesky lid vybiral krejcarek po krejcarku, jak se uci, zrejme stale jeste ve skole. Ty krejcarky stacili na drevenou boudu na lopaty, aby je nekdo neukradl. Asi to ale stejne nepomohlo, ten cesky lid je v kradezich vycvicen uz odedavna.

V. Vaclavik 4.8.2013 4:31

Re: Hanebne prostredky nikdy nevedou k dobremu cili.

"Nic z toho Václav Klaus nikdy nedělal. Ten právě naopak vždy prosazoval

to, co si myslel, že je správné a nikdy se neohlížel na to, jak na to

zareagují média."

Zpravidla nejen ze neprosadil svou, ale dokonce kolikrat nakonec obratil, k prekvapeni svych priznivcu, kteri se pak citili jako blbci. A to se nezapomina, aspon u tech, co maji nejakou cest v tele. I levicove orientovani oponenti to dobre vycitili, ty nesrovnalosti mezi reci a ciny. Samozrejme realisticka politika ho kolikrat ohnula k obrazu svemu, a je prave nejvic priznacne, ze to nikdy neznamenalo cin muze, po kterem to volalo - rict jak to je a radsi odstoupit nez na to pristoupit. VK nikdy ve sve kariere takovy cin neudelal, a nikdy by neudelal. VK byl totiz za kazdeho rezimu schopny se o sebe dobre postarat, jak za toho minuleho, tak za toho posametoveho. Nedovedu si ho predstavit jak da prednost nejakemu principielnimu rozhodnuti pred pokracovanim kariery.

Evropske smlouvy, o pristupu do EU a Lisabonskou strategii podepsal, a kdyz se to stupnovalo tim doplnkem o eurovalu, tak podepsani odkladal a nechal to na sveho nastupce ve funkci, aby mohl doprezidentovat do konce, protoze karieru si prece kvuli cti nezkrati. Pritom snad VK nechtel byt aktivisticky prezident, myslim ze neco takoveho rikal pri nastupu do funkce. To nepodepsani ale byl navysost aktivisticky cin, pokud neco bylo. Osobne zastavam nazor, ze president bud podepise, nebo rezignuje na svou funkci. Podepisovani cehokoli prezidentem chapu ciste a pouze jako slavnostni, formalni akt potvrzeni. Prezident neni v nasem systemu deleni moci nejakym dalsim jeho centrem. Dnes Zeman jen pokracuje v tom, co Klaus zacal, a bylo jen logicke, ze mu VK dopomohl k moci. Jak sam kdysi rekl, nesouhlasi se Zemanovo politikou, ale souhlasi s jeho provozovanim, ci delanim politky. Proto ted nema cemu se divit, komu ze to dopomohl k moci, nebo se vubec v teto zalezitosti ozyvat. Klaus a Zeman jsou dva bratri v triku.

V. Vaclavik 4.8.2013 3:33

Re: Hanebne prostredky nikdy nevedou k dobremu cili.

"Pokud jste to pochopil jako konstatování, že je hotovo a není potreba nic delat, tak jste to pochopil špatne."

Vsak jsem ho taky citoval z pameti, jako ze nadale ''budeme uz jen doladovat stavajici system''...   anebo ted kdyz si to pripominam, myslim ze rekl neco ve smyslu, ze ''nadale uz budou probihat jen dilci, nikoli systemove zmeny, ze revolucni, systemove zmeny jsou uz za nami''.

Pritom tenkrat bylo mozne jeste neco ''pravicoveho'' delat, nalada mezi obyvatelstvem nebyla jeste tak spatna jako dnes a levicovi intelektualove se jeste nestacili osmelit. Ja bych se do VK nenavazel, kdyby si nepoustel pusu na spacir v tech svych recech, prednaskach, clancich o Friedmanovi, Hayekovi a dalsich. Cetl jsem onehdy memoar Alana Greenspana, byvaleho predsedy americkeho FEDu, a ten tam pise o setkani s VK pri nejake prilezitosti jeho cesty do USA, myslim ze to bylo kdyz uz byl predsedou vlady, a Greenspan tam pise, jak s nimi se vsemi VK vybehl, kdyz padly navrhy nejake vypomoci, mysleno intelektualni, jako nejake rady s tim predchodem na volny trh a tak. Cloveku je pri tom cteni trapne, zvlast kdyz to dnes muze hodnotit z perspektivy casu. Tim ovsem nerikam, ze v Americe jsou nejak zvlast chytrejsi, co se techto veci tyka.

Priznacne, VK mel vzdy pusu plnou rakouske ekonomicke skoly, a pri letu na jedne zahranicni ceste si novinarum postezoval, ze se marne dozadoval ceske Matonky mineralky a ze je to skandal kdyz anse narodni aerolinka neserviruje ceske napoje, nebo neco v tom smyslu. Tyhle momenty jsou vice vypovidajici, nez vsechny ty intelektualni reci o volnem trhu. Kdyz se prvne zvazovala privatizace Telekomu, VK byl proti, aby i ta posledni babicka nekde v horske visce dostala pevnou linku, na coz myslim Telekom dostaval statni dotace. Tim se opozdila privatizace a s tim i prichod internetu a ta babicka dnes ma stejne mobil (ledaze je zpozdila a dal plati tu drahou pevnou linku) a ty dotace do zavadeni pevnych linek po vsech certech byly vyhozene prostredky.