5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Trafikanti a Největší Čech

Vlastně teprve nedávno, 11. července, uplynulo nekulatých 667 let od události, která většině Čechů připadá dodnes významná, a to ve všech vrstvách společnosti. Toho dne roku 1346 byl zvolen český kralevic Karel králem Svaté říše Římské, aby se později na řadu let jako císař stal nejvýznamnějším panovníkem celé tehdejší Evropy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Scheck 4.8.2013 1:45

Velmi inspirativní

Váš článek, pane Mosz, je velmi inspirativní! Tedy díky. Peter Scheck

Z. Kulhánková 3.8.2013 23:26

Re: Karel IV.

Charles was born to King John of Bohemia and Elisabeth of Bohemia in Prague as Wenceslaus (Václav), the name of his maternal grandfather Wenceslaus II, King of Bohemia from the Přemyslid dynasty . He chose the name Charles at his confirmation in honor of his uncle, King Charles IV of France, at whose court he was resident for seven years.

Z. Kulhánková 3.8.2013 23:23

Re: Karel IV.

Karl IV., getauft auf den Namen Wenzel, war der Sohn von Johann von Luxemburg (auch bekannt als Johann der Blinde), dem König von Böhmen (1311–1346), und seiner dem Přemyslidengeschlecht entstammenden Gattin Elisabeth, der zweitältesten Tochter des Königs Wenzel II. Přemysl.

Die Luxemburger unterhielten seit langer Zeit gute Kontakte zum französischen Hof, so dass es der französische König Karl IV. war, der ihm seinen Firmnamen gab. In Paris erhielt Karl eine umfassende und für die damalige Zeit keineswegs selbstverständliche Erziehung (ca. 1323–30).

J. Vyhnalík 3.8.2013 23:04

Re: Hanebne prostredky nikdy nevedou k dobremu cili.

Václav Havel se do ekonomiky nikdy nepletl. Třetí cesty prosazoval třeba Miloš Zeman. Václav Havel prosazoval nepolitickou politiku, aniž vysvětlil, co tím myslí. Nakonec z toho vyplynulo, že by chtěl aby politiku dělali ti, kdo spolu mluví.

Václav Klaus prohlásil, že byla ukončena transformace. To znamená došlo k uvolnění cen, které byly za socialismu dané a neměnné, zavedení směnitelnosti koruny, každý mohl začít podnikat a rozhodující většina ekonomiky byla privatizovaná. Pokud jste to pochopil jako konstatování, že je hotovo a není potřeba nic dělat, tak jste to pochopil špatně. Ono se to zdá dnes samozřejmé, že to proběhlo tak hladce, ale všechny srovnatelné země prodělaly větší, menší krize a otřesy. Přitom u nás jsme zažili pouze malý otřes jako dopad korejské krize, která se k nám rozšířila přes pokles investičních aktivit a její dopad byl zesílen neadekvátní reakcí ČNB (Tošovského).

Z. Trunecek 3.8.2013 21:48

Re: Žádost

Pane Moszi, prosím o kontrolu na www.zetrozet.biz, stihl jsem tam článek umístit odpoledne, ale do této chvíle měli výpadek. Na www.zetrozet.com zatím nic není, tam je výpadek od dopoledne.

V. Vaclavik 3.8.2013 21:35

Re: Hanebne prostredky nikdy nevedou k dobremu cili.

Pricemz ten ''stavajici system'' byla smisena ekonomika, tedy polosocialisticka ekonomika. A VK coby pragmatik vzdy veril, ze si vzdy muzeme delat co chceme, ze ideje ani nic jineho nas k nicemu nezavazuje, k nicemu nutnemu v praxi nemusi vest, cili ze muzeme treba i provozovat socialismus a provozovat ho dlouhodobe s mirou, rozumne. Ale tady se fatalne mylil a myli i nadale, a s nim cela pravice.

V. Vaclavik 3.8.2013 21:31

Re: Hanebne prostredky nikdy nevedou k dobremu cili.

Je samozrejme plno dilcich rozhodnutich, kde se da s Klausem souhlasit. Na druhou stranu nemuzu nevidet, ze svymi recmi a naslednym konanim ucinil svym teoretickym idealum medvedi sluzbu. Pro Klause neexistovalo nic, co by jej primelo jit od valu. Vzdy byl jako ti predrevolucni komuniste, kteri vstoupili do strany s naivnim umyslem bojovat proti komunismu infiltraci a nevideli, ze ve vysledku, secteno a podtrzeno, delali komunismu jen potrebnou stafaz, pomahali jej legitimizovat. A legitimita bylo presne to, ceho se komunistum ke konci nedostavalo - vyjadreno tim Jakesovym ''kulem v plote''. Tito lide byli svym snazenim o reformy uvnitr strany temi potrebnymi kuly v plote, vyspravujici diry v nem.

VK brojil v devadesatych letech proti havlovske ''treti ceste'', namisto aby videl a otevrene narodu rekl, ze se nachazime primo uprostred te obavane treti cesty a ze bysme meli zmenit kurs. Namisto toho Klaus oznamil (nekdy koncem devadesatych let myslim) neco v tom smyslu, ze ted uz nam neni zapotrebi cinit nejake zasadni reformy revolucniho razu, ze jsme na spravne ceste a budeme uz jen doladovat stavajici system...

J. Farda 3.8.2013 21:25

Karel IV.

K páně autorovu velmi obsažnému článku snad jen poznámku ke jménu českého kralevice - neklame-li mne pamět, až do volby římským králem a císařem Karlem IV. se syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny jmenoval po svém předkovi a českém zemském patronovi Václav.

V. Vaclavik 3.8.2013 21:13

Re: Jak dalece lze se svym presvedcenim kupcit

V takove analogicke situaci se dnes nachazime nejen my Cesi, ale s nami cela Zapadni civilizace. Ten ''zapad'' je nikoli geograficky, ale ideovy, predstavuje zde ideu reforem spolecenskeho systemu na takovy, ktery by respektoval individualni prava svych jedincu obcanu. A ''vychod'' zde predstavuje spolecnost kolektivistickou, kde jedinci obcane nemaji zadna prava, jen milostiva povoleni spolecenskeho volicskeho kolektivu.

Nekteri nasi intelektualove oznacuji tuto nasi rozhadanost jako zadouci, vyvazujici, jako system, kazdy chvilku taha pilku, aby se neslo do extremu - tedy aby se neslo ani zpet na vychod, ani dopredu na zapad, ale aby se preslapovalo vice mene na miste.

V. Vaclavik 3.8.2013 21:09

Re: Jak dalece lze se svym presvedcenim kupcit

Dokonceni te analogie:

Bohuzel, dnesni pravice o nejakem zapadu jen mluvi, ale nema v umyslu tam vubec dojit, a maskuji to recmi o jiznim, nebo severnim obchvatu cesty na ten zapad, ale to jsou jen reci nebo naivni sneni priznivcu pravice. Ve skutecnosti jde nase pravice ciste na jih, nebo na sever, tedy na zadny zapad nepostupuje, a jeji extremnejsi varianty dokonce navrhuji postupovat jihovychodnim, nebo severovychodnim obchvatem zpet na vychod, ale jiny vychod, ne ten odkud jsme vysli, cili ne ten komunisticky, ktery znarodnil ekonomiku zeme do mrte, ale vychod jiny, kde ekonomika je kvazi soukroma, ale kontrola je plne v rukou statu vsude, kde to tento vidi jako dulezite aby tu kontrolu mel. Jde o vychod tentokrat nikoli komunisticky, ale fasisticky. Jedna se o to same v bledemodrem, zde zahodno rici spise, ze bledecervenem.

Dluzno dodat, ze ta obcanska skupina, ktera by se chtela vratit zpet primo na vychod do komunismu je relativne nepocetna, vetsina tech, kteri otevrene hlasaji navrat na vychod chteji jit severovychodnim smerem, cili nechteji totalitni komunismus nasi minulosti, ale komunismus benevolentni, idealisticky, havlovsky dobrovolny socialismus.

Podtrzeno, secteno, zadna pocetnejsi obcanska skupina si nepreje jit dale na ten zapad, temer vsichni uverili tem intelektualum ''vychodniho presvedceni'', ze na zapade je ceka stradani, indiani a komari, zivot kde silnejsi preziva tim, ze sezere slabsiho. A takto vymalovany cil nikdo nechce, nikdo nema odvahu ho jen zvazit, naopak ho vsichni rovnou odmitnou jako zvrhly, jako navrat do hluboke, davno prekonane minulosti... a uplne jim unika, jak orwellovske prekrouceni faktu takovyto nahled predstavuje.

V. Vaclavik 3.8.2013 20:45

Jak dalece lze se svym presvedcenim kupcit

Na tema kompromisu, jak dalece lze se svym presvedcenim kupcit mam analogii z osidlovani americkeho zapadu v devatenactem stoleti. Tenkrat se na Zapad a do nejistoty vydavali lide, kteri si chteli v zivote polepsit, ziskat sanci podnikat na svem, k cemuz nemeli na vychode zeme dostatecny kapital a na Zapade bylo mozne si proste zatlouct nekde koliky na necivilizovane zemi a zacit na takto vytycenem uzemi hospodarit. Cestovalo s v karavanach a mezi cestujicimi panoval souhlas, ze se jede nekam zapadnim smerem, nebyl mezi nimi nikdo kdo nemel tento zakladni smer za cil.

My obcane v Cechach jsme dnes take jako tito nekdejsi cestovatele, za lepsimi zitrky, ale na rozdil od nich, nepanuje mezi nami shoda o cili te nasi cesty. Jsme rozdeleni na dva protikladne, neslucitelne tabory, na pravici a levici. Nachazime se v analogicke situaci, jako kdyby mezi tehdejsimi cestovateli nekde v puli cesty, uprostred Ameriky panovala neshoda o cili cesty. Nekteri by se chteli vratit rovnou zpet na vychod, jini sice rikaji, ze chteji dal na zapad, ale jinou cestou, jiznim, nebo severnim obchvatem, protoze ve skutecnosti se taky boji jit dal do neznama na zapad, a ten jejich navrh jit na ten zapad jinudy, neprimo, ma jen oddalit rozhodnuti tam vubec jit.

A to rozhodovani jit na ten zapad jinudy, jizni, nebo severni cestou pres pohori, ktere stoji v ceste, to je kompromis, ktery je prijatelny. Tady muze ''severni'' strana jit s tou ''jizni'' do koalice a dohodnout se na nejakem kompromisu a treba jedna strana nakonec i pristoupit na pozadavky svych ''protivniku''. Dulezitym kriteriem je tu spolecny cil te cesty.

Naopak, s temi kteri se zbabele  chteji v puli cesty obratit a vratit se domu na vychod, s temi zadny kompromis neni mozny, a v politice je takovy kompromis nemoralni, je to bud, anebo.

J. Vyhnalík 3.8.2013 20:19

Re: Hanebne prostredky nikdy nevedou k dobremu cili.

V dnešní politice panuje nadbíhání veřejnému mínění a nastavování politických názorů podle průzkumů preferencí.

Nic z toho Václav Klaus nikdy nedělal. Ten právě naopak vždy prosazoval to, co si myslel, že je správné a nikdy se neohlížel na to, jak na to zareagují média.

Hodně z jeho názorů prověřil čas. To, že dnes lidé nadávají na drahou elektřinu, je důsledek toho, že ho neposlouchali, když mluvil o oteplovací hysterii a kritizoval nesmysly jako je Kjótský protokol. Když odmítal podepsat zákon o podpoře OZE, tak z něho média dělala kazisvěta. Když kritizoval plány na překotné rozšiřování eurozóny a ještě před zavedením eura detailně popsal mechanismy, které způsobily měnovou krizi v Řecku, Španělsku a celé EU, tak z něho dělali euroskeptika. Jenže novináři a média nejsou schopni chápat komplikované věci a raději zůstanou i zjednodušujících titulků a nálepek.

P. Běhounek 3.8.2013 20:15

Re: zatím dobrý

smutné, už jste na mně dva a nic nevymyslíte

P. Běhounek 3.8.2013 20:12

Re: Smutné je,

řešení jsou všeobecně známá, není to žádná věda, jak nám chtějí něktečí nemluvit, nebo nám namlouvají ti, co si myslí, že spasení přinese to či ono, nepřinese, lidi nevyměníte, ve skutečnosti o řešení není zájem, mohli bychom začít řádným prošetřováním kriminality, jak se říkalo za komunistů, těch nahoře (ale všech, ne jen těch z druhého tábora), pokud nezatočíme s komunistickou nákazou točíme se v kruhu, vždyť 40 let tu policie a justice sloužila jako děvka stranickým zájmům, je to v učitelých mladé generace, zbavit se toho komunisty v nás je otázka na několik generací, ale jsou důležité milníky, když budeme stále stejně impotentní, tak jedním z milníků bude vymření komunistů, s každými volbami jich je o 100 000 méně, nejvíce voličů měla KSČM v devadesátých letech a jejich průměrný věk byl 40 let, takže ještě dvacet let a prostředí se promění, mohlo to být rychlejší, ale k tomu jsem se nezmohli, nechali jsme je zprivatizovat republiku a získat nad společností novou moc a tím tu jejich manýry jsou stále

J. Vyhnalík 3.8.2013 20:11

Re: Skvělý článek, až na jednu "drobnost" -

V USA by nemohl být zvolen. Výšku sice má slušnou, takže by mezi presidenty-basketbalisty zapadl, ale jinak s jeho vzhledem a vystupováním...

V. Vaclavik 3.8.2013 20:06

Hanebne prostredky nikdy nevedou k dobremu cili.

"2. Politika byla, je a bude výměnný obchod, trade-off, handl, veksl, něco za něco"

Jenze autore, prijatelnost a neprijatelnost takovychto vekslu zalezi na tom co to ''něco za něco'' znamena. Jestlize to znamena nikoli prijatelny kompromis, ale faustovske zaprodani se dablu, pak jde o nemoralni, odsouzenihodnou hanebnost. Takhle se nakonec vzdy omlouva treba i obcovani s komunisty, coz jak to z vaseho clanku vyplyva, ma vasi machiavelistickou podporu, vase uznani jako realistickou, pragmatickou nutnost. A to je hanebnost!

"3. Kde se volí, kupují se hlasy. Platilo to už v římském senátu."

To je obdoba vaseho bodu c.2 a plati take to same, co jsem k tomu uz rekl. Muzu jen dodat, ze je nemoralni vyprodavat sve principy, sve presvedceni. Jenze v dnesni dobe, v dnesni politice obzvlast, panuje namisto principu pragmatismus, personifikovany par excellence napriklad panem Klausem. Pragmatik vyproda sve ideje, protoze coby pragmatik zadne pevne principialni presvedceni nema, aspon ne kdyz prijde na praxi. Pragmatik naopak poklada kupceni se svym presvedcenim - delani kompromisu bez hranic - za vrcholnou ctnost, a mysli si, ze protivnika preveze, jde mu jen o to nejak, jakkoli, dosahnout sveho cile. Jenze nechape, ze v tom kompromisu svych principu uz davno prevezl sam sebe.

P. Běhounek 3.8.2013 19:52

Re: Skvělý článek, až na jednu "drobnost" -

demokracie je ve svém základu zneužitelná, nejvyspělejší demokratické země mají nizký počet pravidel (takový Zeman by v USA s jejich krátkou ústavou z nich udělal totalitu natotata), takové společnosti jsou založené na odpovědnosti, morálce, dohodě a na zvyklostech, pokud žijeme ve společnosti, kde není odpovědnost a morálka na prvním místě je rozdrobenější moc lepší, v našich dějinách opak vždy skončil katastrofou

J. Růžička 3.8.2013 19:40

Re: Smutné je,

Měl jsem na mysli reálné řešení - tohle je jen hezký sen.

P. Běhounek 3.8.2013 19:39

Re: Taky mě znovu a znovu fasfinuje,

vidíte jak je komunistický výplach mozků úspěšný - nacisti = ultrapravice

Z. Kulhánková 3.8.2013 19:39

Margareta vůbec nebyla ošklivá!

Der Beiname „Maultasch“ wurde erstmals um 1366 in der dritten bayerischen Fortsetzung der „Sächsischen Weltchronik“ und 1393 in der „Österreichischen Chronik“ erwähnt. Er bedeutet soviel wie „Hure, liederliches Weib“ und fand hauptsächlich in der päpstlichen und böhmischen Propaganda Anwendung.

Seit 1425 hat man dann den Beinamen wörtlich genommen und sich Margarete mit einem missgestalteten Mund vorgestellt. Die daraus folgende Ansicht, Margarete sei allgemein von großer Hässlichkeit gewesen, ist aller Wahrscheinlichkeit nach falsch, denn Zeitzeugen, wie Johannes von Winterthur, haben Margarete als besonders schöne Frau beschrieben. Auch die Vorstellung, sie habe einen besonders anstößigen Wortschatz besessen, ist historisch nicht haltbar. Des Weiteren ist auf einem Siegel mit ihrem Konterfei ihr Mund durchaus nicht verunstaltet.

Eine dritte Erklärung leitet den Namen vom Lieblingsaufenthaltsort Margaretes, der im Volksmund „Schloss Maultasch“ genannten Burg Neuhaus in Terlan, ab. Demnach habe diese Burg ihren volkstümlichen Namen von der unterhalb gelegenen "mala tasca" (Mausefalle) genannten Zollstation übernommen und sei in der Folge auf die Gräfin übergegangen.

Eine weitere Möglichkeit ist auch, dass der zweifelhafte Beiname „Maultasch“ von ihrem ersten Ehemann Johann Heinrich in die Welt gesetzt wurde, der sich nicht gescheut hatte, die übelsten Gerüchte über sie zu verbreiten.

P. Běhounek 3.8.2013 19:26

Re: Smutné je,

určitě netoužím po "velkém" vůdci typu Zemana či Klause, společnost zastává vždy hodnoty, které preferuje, společnost je tak kvalitní, jak kvalitní jsou lidé, to je klíč a zkratky neexistují, lze jen léčbu nemocné společnosti protahovat nebo se odmítnout vyléčit, my se odmítáme léčit z nákazy komunisty, jejich kultura kradení, papalášství, jejich elity jsou stále elitami, potom ať se nikdo nediví tomu jak to tu vypadá, prozačátek navrhuji toto:

1. Členové KSČ nesmějí pracovat pro stát a vstupovat do politiky.

2. Majetkové poměry prošetřit a pokud byl majetek nakraden kdykoliv, vytunelován v 90 letech, před 89, vést k odpovědnosti (včetně postihu za nastrkávání bílých koní v 90 letech).

3. Všichni členové KSČ, StB, ČSLA a dalších exekutivních složek komunistické totality mají právo jen na starobní důchody do výše rovnající se životnímu minimu a další finanční i nefinanční výhody jim budou oderány (velmi vstřícné, měli by platit reparace za způsobenou škodu).

4. Zahájit stíhání komunistických řezníků dle Německého vzoru, kde zákon nově stanovil prezunkci viny, viz zde: http://neviditelnypes.lidovky....

J. Vyhnalík 3.8.2013 18:35

Re: Skvělý článek, až na jednu "drobnost" -

Lze provést jenom takové změny, pro které lze najít politickou podporu. Lidé volí jenom politiky, kteří jim říkají to, co chtějí slyšet. Není reálné, že by volby vyhrál někdo, kdo by chtěl nějak výrazně omezit přerozdělování.

Ve středověku o důležitých věcech rozhodovala omezená vrstva lidí a proto bylo možné je uplácet individuálně. Dnes o politice rozhodují voliči a proto jsou upláceni masově přerozdělováním a PR sliby.

J. Vyhnalík 3.8.2013 18:30

Re: Skvělý článek, až na jednu "drobnost" -

To je právě ten zásadní omyl. S anděly bude fungovat dobře jakýkoliv systém. Dobrý systém funguje s reálnými lidmi, takovými jací skutečně jsou. Protože nelze vyměnit lidi, nezbývá, než navrhnout systém tak, aby fungoval s nimi.

Já si naopak myslím, že generace, která zažila socialismus má v sobě zdravou nedůvěru k velkým slibům, zatímco lidé, kteří socialistické lhaní nezažili, snáze na takové sliby skočí.

Co je to politika jiného, než souboj o rozdělení vlivu a moci? Důležité je, aby se to dělo veřejně a před očima voličů a ne skrytě v pozadí. Opoziční smlouva řešila politický pat. Od ODS se odštěpilo "Havlovské" křídlo a spolu s KDU-ČSL a ODA se postavili proti ODS a vznikla napřed Havlova "úřednická" vláda pod vedením Tošovského s ministry z US, KDU-ČSL a ODA. V předčasných volbách získaly ČSSD 74, ODS 61, KSČM 24, KDU-ČSL 20 a US 19 poslanců. Václav Havel pověřil sestavením vlády Miloše Zemana a všeobecně se mělo za to, že je to formalita a Miloš Zeman vládu nesestaví. Spojenectví s komunisty mu zakazovalo Bohumínské usnesení a stejně by měli jenom 98 hlasů. ČSSD nabízela dvěma menším stranám paritu ve vládě a premiérský post pro Josefa Luxe, ale ti odmítli. Podpora ODS pro menšinovou vládu ČSSD s právem veta na výši schodku rozpočtu a změnu volebního systému byl od ODS a Václava Klause státnický tah. (Státník je politik, který dělá kroky, které prospívají zemi přesto, že jemu a jeho straně mohou uškodit.)

Právě slabá PS jako důsledek špatného volebního systému dává velký prostor bezohledným pragmatikům moci, jako je právě Miloš Zeman, k tomu aby politickou scénu ovládli. Není náhoda, že MZ hned po svém zvolení, začal mluvit o SNÍŽENÍ hladiny pro vstup do PS na 3 % a zavedení "panašování". Tím by politickou scénu ještě více rozdrobil a dosáhl stavu, kdy by jakákoliv stabilní koalice nebyla možná.

J. Kanioková 3.8.2013 18:27

Dejte odkaz, prosím

nemám čas hledat..

J. Kanioková 3.8.2013 18:15

Taky mě znovu a znovu fasfinuje,

když někdo píše, že DSSS je (ultra)pravice - Dělnická strana sociální spravedlnosti...

Ani jedno slovo či sousloví z toho názvu nemá s pravicí ani milimetr splečný..

V. Vaclavik 3.8.2013 18:09

Re: Skvělý článek, až na jednu "drobnost" -

"systém "dělá" politiky"

To je velka pravda, ale jde o to, co povazujete za system. Pouhe zmeny v systemu mocenske struktury k nicemu nevedou, vzdy se najde cesta jak vladnout hanebne. 

Predevsim je treba zmenit system demokracie, tedy ustavne uzakonit individualni prava cloveka a demokracii tim vymezit pole pusobnosti. Pak teprve povstanou novi slusni politici - protoze ocekavat ze se vam pohrnou slusni lide do vedeni nespravedliveho, protoze prerozdelovaci system je nespravedlivy z definice, je silne naivni.

Ziskate prave jen takove lidi, jake dnes ziskavate, tedy lidi vsehoschopne, rozkradajici z toho spolecneho prerozdelovaciho kose to, co bylo statem od od mnohych obcanu nasilim ziskano.  Zlodejskemu systemu se do funkci derou pochopitelne zase jen zlodeji. A kdyz pro politiku ziskate slusne lidi, budou se tito chovat slusne i v nejake nedokonale mocenske strukture, nebudou v ni hledat skuliny, protoze to nebudou potrebovat, mit to zapotrebi.

Ten clanek za "Skvělý" vubec nepovazuji, prave naopak. Rika, ze mocenske nasili bylo a bude a ze bychom se s tim meli smirit. Je to jako rikat, ze jsme si od stredoveku nijak nepolepsili, coz ale vubec neni pravda, a ze realisti mezi nami, na rozdil od nas snilku, jsou s tim smireni... jde o rezignaci na zmeny vedouci ke zlepseni a to je hanebne, nikoli skvele. Ten clanek hodnotim jako extremni pravicovy nazor, cili logicke vyusteni pravicoveho presvedceni.

J. Růžička 3.8.2013 17:52

Re: Smutné je,

Děkuji za povolení. Vy nějaké řešení vidíte?

J. Stejskal 3.8.2013 17:45

Re: zatím dobrý

Opakuje se správně.

P. Běhounek 3.8.2013 17:43

Re: Skvělý článek, až na jednu "drobnost" -

systém dělají lidé a já nevřím generaci vychované v socialismu, jsme postiženi a na demokratické prostředí nemáme, tíhneme k tomu co jsme měli okolo sebe, jako dospělí hledající to co měl v dětství, vládu pravidel a pevné ruky, komunisti říkali, strana se o vše postará, když se k tomu přidá česká zbabělost a schopnost gaunerů spolupracovat, ať jsou z jakéhokoliv tábora (oposmlouva, rozdělení vlivu a moci), udělá si s naším "systémem" kde jaký gauner co bude chtít, stačí, aby byl schopný demagog

P. Běhounek 3.8.2013 17:32

Re: Smutné je,

každý má právo na názor :(