5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vladimir 9.8.2009 15:22

stát jako podnikatel ?

Jestliže podnikatel začíná podnikat, vezme si úvěr (u banky, půjčku od někoho) ... pak podniká a když se mu daří, začne úvěr splácet. Pokud by podnikatel řekl, že se nebude zadlužovat a podnikat bude jen s penězi, které má v kapse, tak by mu  trvalo třeba 10 roků než by se dostal k zamýšlenému projektu.

Jestliže stát potřebuje rozšířit ekonomiku (posílit, zvýšit výkon), proč by si neměl vzít také úvěr. Má čekat a pracovat jen s tím, co má v kapse ?

Problém je jistě s některými politiky, kteří si vzali úvěr (zadlužili stát) a když se státu daří, tak nejsou ochotni úvěr splácet (případ Špidly, Grose, Paroubka v létech 2002-2006) a vesele utrácejí  dál ...

Principiálně je pitomost tvrzení, že "nelze zadlužovat příští generace". Lze a je to i nutné, je to běžná praxe. Vyplácené důchody důchodcům jsou vlastně také jistým splácením úvěru starší generaci, která zase splácela dřívější ...Podobné to může být i v jiné kapitole rozpočtu, ale je třeba udělat analýzu a výhled, jak onen "úvěr" splácet.

hafusak2 8.8.2009 0:07

Chcete-li autore používat podobenství,

tak je z té říkanky jasné, že myšička rozdělovala kašičku podle vlastního uvážení a sympatií k jednotlivým jedincům a že zde byl jeden, který když poznal, že příděl nedostane, obsloužil se sám. Rozeberte prosím situaci ještě jednou.

Hašek 7.8.2009 21:56

Dobře napsáno.

Je třeba bedlivě sledovat politiky, co se tváří, že rozdávají z vlastního. A přitom si jen kupují volební hlasy za peníze jiných.

Volební program ČSSD je fakt soda. Husák by se pod něj mohl podepsat.

noo 7.8.2009 21:11

S tím užíváním mozku je to skutečně trefné.

Zadluženost státu je důsledkem bankovního socialismu za vlády pravice. "Rozdávání měla zase nejvíce v oblibě KDU ČSL ... a také pan Nečas a ČSSD. Držme se prosím faktů !!!!!!!!;-)

Jan 7.8.2009 21:04

blbost

U nás se nějak stalo módou považovat makroekonomiku za rodinný rozpočet. Já jsem zrovna v Anglii a tady nalili do oběhu 125 miliard liber a uvažují o dalších - a říkají tomu "quantitative easing", něco jako "ulehčení", nikoli "zadlužování příštích generací". Neobhajuju to, není to tak úplně můj obor (ostatně se zdá, že i odborníci tápou) ale autor je úplně mimo mísu - tisknutí peněz vede k inflaci, nikoli k zadlužení (zkuste se zeptat, a u koho že se to zadlužíme? ). Jenže bez toho by se volný trh mohl taky zaseknout úplně a za to by nám příští generace nepoděkovaly už vůbec.

Po pravdě řečeno moc nechápu, proč se v Čechách vynořily ty ideologické řeči, začínám věřit tomu, že je za tím silná snaha zrušit sociální výhody (ačkoli brazilský model mě stále nepřesvědčil, že je mnohem a mnohem lepší)

Jura Jurax 7.8.2009 21:13

Re: blbost

Sociální výhody pro jednoho jsou sociálními nevýhodami pro druhého - toho, co je platí.

Takže ne sociální výhody, ale sociální pomoc výhradně pro potřebné; pro ty, kdož díky věkovému, mentálnímu či fyzickému handicapu nebo kvůli přechodné vážné situaci - ztráta práce třeba a vyčerpání možností tuto situaci řešit vlastními silami, resp. silami rodiny - jsou trvale nebo dočasně potřební; přitom potřebnost a dobu pomoci vážit na lékárnických vážkách.

Jan 7.8.2009 21:37

opravdu?

To už je srozumitelný názor, ale ani tak si já osobně nejsem jistý, jestli bych to podepsal... Považuji za výhodu i pro sebe, když nemusím zakopávat o bezdomovce nebo když se nemusím večer zamykat do "rezidenčních čtvrtí". Navíc je otázka, jestli se to nakonec jedné kultuře v soutěži s jinou nevyplatí, když je třeba její vzdělávání nebo zdravotnictví dostupné pro všechny... to nejsou jednoduché otázky a černobílé odpovědi jsou dobré jen k naštvání...

Jura Jurax 7.8.2009 23:08

Re: opravdu?

No, ono je to vskutku dost široké téma - bezdomovci třeba podporu potřebují, dokud se nepostaví na vlastní nohy; ale je-li někdo bezdomovcem z vlastní volby ...

A vzdělání a zdravotnictví dostupné pro všechny není totéž, co vzdělání a zdravotnictví "bezplatné"; optimální je jistý základ z veřejných prostředků a co nadto, platit; zamezí se tím zneužívání (zdravotnictví) a podpoří optimální volba vzdělání (za své peníze budu študovat to, co mně uživí a zajistí návratnost investice). Proto  ve zdravotnictví podporuji poplatky, aby bylo na drahou léčbu pro potřebné; proto jsem pro školné na vysokých školách. Proto podporuju soukromé připojištění na tzv. nadstandard- v zubní péči to funguje už léta a nikdo z toho nedělá volební téma.

Vladimir 9.8.2009 15:13

Re: blbost

Ono s tím odměňováním mezi lidmi, či sociální pomoci (a sociálním doplácení na jiné) je dos složité (nebo naopak až moc jednoduché). Kdo může říct, že že má spravedlivou mzdu ? Kdo je ten, kdo to spravedlivě posoudí ? Poslanci např. mají (včetně náhrad a příplatků) ze státního rozpočtu, tedy z daní nás všech, kolem 100 000 kč. Mají je oprávněnně ? Jejich práce je tak nekvalitní (přestože jejich plat není závislý na kvalitě jejich práce) , že často nevědí pro co hlasovali, co odhlasovali. Jejich turistické výjezdy po zeměkouli nemají praktický efekt. Podobně to bude s vojáky, policisty, vedení různých státních úřadů a podniků ... Tady nepanují žádné tržní podmínky, jak posoudit, co je hodnotou jejich práce ?

Soviální pomoc (v nezaměstnanosti, nouzi, nemoci ...) by měla být taková, aby motivovala ty lidi k nalezení obživy nebo aby překonali období, kdy se živit nemůžou pro nemoc , kvůli péči o své blízké a pod.

Takže nejde ani tak o výšku té pomoci, ale o to, aby ten, jemuž se pomáhá byl motivován k osmastatnění a ke schopnost živit se sám. Tohle u nás nedělá stát a je to také vizitkou jejich práce (politiků, úředníků). Oni si práci ulehčují a jiní z toho potom těží ... Zcela jistě bych uvalil daň na vysoké příjmy, protože např. Kalouskovy kecy, že se jedná o trstání schopných, jsou nesmysl  bez jakéhokoliv opodstatnění (není prokázáno, že schopní jsou ti, co mají vysoké příjmy, není prokázáno, že si zaslouží takový vysoký příjem ...není prokázáno, že ti špatně placení jsou nechopní - to je pletení si pojmů).

pepe 7.8.2009 20:40

VOLTE MODRÉ BOLŠEVIKY - BUDETE ŽÍT JAKO V RÁJI

Bezevlas 7.8.2009 18:18

kapitalismus

Kapitalismus je asi zatím to nejlepší,co jsme zatím zažili.Ovšem hustit do lidí ,jak je dnes hodně moderní,především ze strany pravicově smýšlejících(pouze ale v ČR),že socialnost je vlastně něco nemravnýho  a cpát to nesmyslně někam ke komunismu a socialismu je úchylný.A zadlužování je hlavní zástěrka tohoto deformovanýho myšlení

Jura Jurax 7.8.2009 21:19

Re: kapitalismus

Co je to ta sociálnost podle Vás? Co pod ní rozumíte? Ono se totiž za tímto pojmem schovají různé představy, některé opravdu silně levicové - všichni máme stejné žaludky a nárok na spokojený život (bez vlastního přičinění ovšem, ale to se zastírá) atd. atd. Viz moje odpověď k příspěvku Jan IP: 194.81.223.xxx Datum: 07.08.2009 21:04  o kousek výše.

Jura Jurax 7.8.2009 21:32

Re: kapitalismus

Tohle jsem četl v jiné diskuzi - v té o kašičce. Tam naleznete i mou odpověď.

Jura Jurax 7.8.2009 21:33

Re: kapitalismus

Sorry - beru zpět - přeskok mezi dvěma okny ... sypu si hlavu popelem ;-(

mhhk 7.8.2009 17:30

znám to jinak

Autor se plete, já to znám jinak:

tomu dala, ..., a toho maličkýho se nedostalo, tak šel do komůrky a tam se napapal.

Vašek 7.8.2009 15:31

Myš jako myš.

 No některé pravicové myšky se po roce 89 také hodně přežraly.Takže mi je jedno které myši sežerou kaši. Prostě kaše bude sežraná, protože všechny chtějí žrát pořád, a hladové jsou stále.

gerontusinza 7.8.2009 13:10

Bože to je ale ukecanost ......

bla bla bla    Pane nepíšete úvodníky?:-/

Kuchl 7.8.2009 13:06

Kde ty staré časy jsou ,

příchodem Paroubka a Rátha  se stala politika nesnesitelnou maškarádou . A  myšičky vařící kašičku  tak definitivně upadly v zapomnění ...

baba 7.8.2009 12:58

myšička

když je výdej, tak musí být i příjem - a ten modří vtáci osekali - tak co všichni divíte?

Kuchl 7.8.2009 13:14

Přesně naopak

Když není příjem , tak nemůže být výdej . Bez práce nejsou koláče ! . Pokud nejsme ve virtuální realitě ovšem .:-P

hafusak2 7.8.2009 19:03

Re: Přesně naopak

Jedním z paradoxů politiky je, že výdaje mohou být i bez příjmů - Doporučuji knihu Zákony prof. Parkinsona, kapitola Parkinsonův druhý zákon.

Jura Jurax 7.8.2009 21:20

Re: Přesně naopak

Jojo, to se nám to utrácí, když nám lidi pučujou (feldkurát Katz) ;-)

K. 7.8.2009 12:55

Dilema ?

Mame podporovat vladu, ktera lidi obira a rozdava, nebo vladu, ktera obira a nerozdava ?

Větší vlastenec 7.8.2009 13:11

Volte ČSSD a KSČM !!!

Ani jednu, ani druhou, pane K. ! Volte nás ! My se rozdáme z posledního ! My myslíme na štěstí všeho lidu ! My bereme jen boháčům, horním deseti tisícům, a rozdáváme dolním deseti milionům !

Jen my Vám zajistíme Jistoty a Prosperitu ! Jen my Vám zajistíme dostatečnou lékařskou péči bez poplatků, Vašim dětem dobré vzdělání bez školného !

Jak to uděláme, kde na to vezmeme ? Bez obav ! Nejdříve zdaníme (až 100%) všechen majetek, jehož původ jeho "vlastníci" neprokážou křišťálově čistě. Pak budeme investovat, moudře, pod vedením nejlepšího českého investora všech dob, přítele JUDr.Grosse. R^

A hlavně : Socialismus přinese rozkvět ! Úplně stejný rozkvět, který naše vlast už jednou zažila, po Vítězném Únoru ! Všude se rozeběhnou kola soustruhů, rozbuší se kovadliny, rozbuší se srdce dělníků při pohledu na rudé hvězdy nad branami závodů ! V  Opět rozoráme všechny meze, vysbíráme (za pomoci vojáků Základní vojenské služby a školní mládeže) amerického brouka, vyhrajeme každoroční boj o zrno !  :-)  A pak se bude tančit všude !

>-  Volte socialismus se všemi jeho výdobytky !  Volte ČSSD a KSČM !  >-

Jarka 7.8.2009 13:42

Re: Volte ČSSD a KSČM !!!

A až vybereme horních 10 tisíc do metě, tak půjdeme sklízet včera zasazené brambory.

Větší vlastenec 7.8.2009 14:12

Re: Volte ČSSD a KSČM !!!

Drahá přítelkyně a soudružko Jarko, naprosto Ti rozumím.  V

Neoprávněně nabytý majetek zbohatlíků znárodníme, nikoli však do metě, nýbrž do mrtě.  ;-)

Brambory nebudeme sklízet ihned po zasetí. Naši osvědčení odborníci z JZD stanoví správné agrotechnické lhůty, v nichž na bramborová pole vjedou žací kombajny, lhůty, v nichž brambory vymlátíme a semeleme.  R^

>-  Takový byl můj lid s kosou a kladivem. Na jitřní čekal svit, čekal a věřil. Úrodu novou sklidí sám, sám se svými. Jděte mu z cesty. Staví chrám bratrské doby.  (S.K.Neumann)  Volte ČSSD a KSČM !  >-

Jarka 7.8.2009 15:19

Re: Volte ČSSD a KSČM !!!

Vy nevíte, co je hlad.;-D

Větší vlastenec 7.8.2009 21:33

Re: Volte ČSSD a KSČM !!!

Drahá přítelkyně a soudružko Jarko, teď Ti vůbec nerozumím.

Kdo jiný by měl vědět co je hlad, než my ? My pokrokoví, levicově založení lidé ?

Víš kolikrát jsme na konferencích a sjezdech doslova umírali hlady ? ;-(  Poslouchat projevy poslední hodinu před obědem - to bylo utrpení. Pamatuji se, že někteří soudruzi (a později i přátelé) šli až tak daleko, že se ráno (doma !) nasnídali, aby vydrželi do oběda.  8-o 

Nu, já jsem byl k sobě tvrdý, vydržel jsem bez snídaně.  R^  Jen jsem vždycky musel vypít hodně teplé vody (na umývarně, nenápadně o přestávkách mezi projevy), pak to šlo.

>-  Již duní právo v jícnu temně !  Volte ČSSD a KSČM !  >-

Jura Jurax 7.8.2009 21:23

Re: Dilema ?

No, je třeba podporovat takovou vládu, co obírá jiné a rozdává mně  ;-) 

Otík 7.8.2009 12:52

Komunistická propaganda

Pokud v článku autor radí ,abychom volili toho, kdo umí nejlépe hospodařit, pak ho musím prohlásit za agitátora komunistů. Oni hospodařili tak, že v roce 1989 byl přebytek státního rozpočtu 80 mild.Devizová zadluženost byla 500 dolarů na osobu a i po jejím odečtení zůstalo 23 mild, pasiv.Potom, ať to vedl  pravý nebo levý, začal vznikat schodek který se stále zvyšuje.