29.5.2024 | Svátek má Maxmilián, Maxim


Diskuse k článku

POLITIKA: To že byla naše léta pod psa?

Půldruhého měsíce před volbami je česká politická scéna rozdrobená a nepřehledná jako nikdy předtím. Ale téměř všechny formace (tedy kromě ODS a TOP 09) s jakous takous nadějí na vstup do sněmovny spojuje jeden axiom, o kterém už netřeba diskutovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Brousková 14.9.2013 8:32

Zatím mě nepřesvědčil.

 "Zatím mě nepřesvědčil". Pokud mě paměť neklame, tak těmito slovy zakončil Karel Kryl před více než dvaceti lety svou odpověď na otázku co říká Miloši Zemanovi. To bylo v dobách, kdy  tleskával  Zemanovi narvaný Semafor. Že by se těmito slovy vyjadřoval obdiv, se mi nějak nechce věřit. Na otázku, co by řekl o Václavu Klausovi, tenkrát odmítl odpovědět slovy, že  "kalkulačkám nerozumí". "Jak chcete privatizovat, když na to nemáte zákony?" To je také jedna z jeho odpovědí. Že by se těmito slovy vyjadřovala frustrace z neprodávaných desek? A že tehdy nesdílel všeobecné nadšení nad tím,  jak jde vše tím nejlepším směrem a jak to celému světu ukážeme pomocí "jistoty desetinásobku", když  bude u nás "více Kožených"? Za to také mohly neprodávané desky a jeho naivita? To, že každá stávající  vláda vždy byla a vždy bude v hodnocení opozice "ta nejhorší v dějinách lidstva" je snad normální a platí to i do budoucna a o všech dalších  vládách co přijdou.  Karel Kryl za to opravdu nemůže.

P. Vítek 14.9.2013 9:37

Re: Zatím mě nepřesvědčil.

Karel Kryl chudak(stejne jako vetsina z nas-coz je ten pruser) bohuzel neznal ekonomii.A historicky vyvoj ekonomickych smeru- hlavne jejich vysledky! Kdyby rozumel klausovu cili,tak na nej nebude nadavat.At ten cil prosazoval cert nebo dabel,je to jedno.Mohl to delat z vlastniho presvedceni nebo jako uzitecny idiot,ale cil byl pro obycejneho nezavidejiciho cloveka dobry-zprivatizovat maximum a tim zmensit majetek statu na minimum.Bohuzel diky ruznym nastrcenym zelenym" lidovcum" se to zaseklo v puli cesty-polostatni bordel rozkradany soudruhy soukromniky pres statni zakazky...Zvolme strany,ktere to dokonci a vypinochetuji statni uredniky

J. Václavíková 14.9.2013 10:10

Re: Zatím mě nepřesvědčil.

Jeho poznámky nasvědčují, že tomu rozuměl líp než náš Velký Privatizátor.

P. Han 14.9.2013 10:50

Re: Zatím mě nepřesvědčil.

Poznámky mohou nasvědčovat cokoliv, obzvlášť pro ty předem přesvědčené. Ti si pak vybírají poznámky, které odpovídají jejich názorům. Ale opravdu něčemu rozumět znamená to studovat, dlouhodobě se tomu věnovat. Což Karel Kryl nedělal a vy taky ne. Jiní holt zase omílají Zemanovy bonmoty a vydávají je za věčné pravdy.

A prosím, neberte to jako útok na Karla Kryla, se kterým jsem si tykal (jako jeden z velmi mnoha) a kterého jsem měl hodně rád.

B. Brousková 14.9.2013 10:40

Re: Zatím mě nepřesvědčil.

Bankovní socialismus a díky jemu vytunelované státní banky, náměstkovská privatizace a díky jí vytunelované a rozkradené stovky podniků? Za to mohli jenom "nastrčení zelení lidovci" ? Většinu privatizačních projektů díky předlistopadovým kontaktům, vyhráli komoušští manažeři a proto  to také dopadlo, jak to dopadlo. Zprivatizovat a rozkrást není totéž. Pokud by ti tzv."privatizátoři" ručili svým VEŠKERÝM MAJETKEM!!! a ne jen tím privatizovaným, který "ručili" za  nikdy nesplacené a ve skutečnosti nesplatitelné úvěry, mohlo to dopadnout o něco lépe.To asi měl na mysli Karel Kryl, když mluvil o "neexistujících zákonech". Tam to začalo. Zaklínací formulka a "nevyšlém podnikatelském záměru", která stačila "vysvětlit" rozkradené miliony po kterých se potom už nikdy nikdo "nesháněl" byla omyl nebo záměr? To je to oč tu běží. A že to tak opravdu bylo, se okecat nedá. Stačí nemít selektivní paměť.

P. Vítek 14.9.2013 12:17

Re: Zatím mě nepřesvědčil.

Mila pani je to mnohem slozitejsi.Nemam cas na vse reagovat,ale aspon zasadni:Kdo tady mel prachy a moc?stbaci,zelinari,kolotocari,vekslaci a! "tavaryscii".Kdo ovladal banky?A z toho plynouci bankovni socialismus skutecne byla prace nastrcenych Lidovcu(rodinne stribro). a nakonec ale precejen lepsi ceska cesta privatizace nez ruska(?)Myslite,ze by slo tem vsehoschopnym hovadum vse najednou vzit?Muselo se mazane-jako Necas-ted se mu darilo tak dlouho drzet a skrtit jim statni cecik.Nemeli na nej nic,jen jeho slabinu...zensky

J. Kanioková 14.9.2013 22:56

Přesně pane Vítku,

mě fascinují lidi, kteří se tak vyhraněně vyslovují k tehdejší době. Vaří se mi krev, když čtu jejich argumentaci.  Každý vidí jen na nějakou výseč z celé problematiky, ale je přesvědčený, že jeho názor je naprosto přesný..

A tak jak jste napsal.... kdo tady měl peníze..  Dále - Kdo měl dál financovat chod firem, které nemohly být privatizovany, protože ještě nebyl upraven právní rámec (to by se načekal roky).. Navíc, co s jejich produkty, které nebyly konkurenceschopné. Dřív to šlo, protože stát okrádal podniky o téměř celé jejich zisky. Po sametu se daně snížily a postupně snižovaly, takže už nebylo na sanování.....  A těch jednotlivostí  bylo hafo, jenže to naši milí kritici nevidí.

A. Hrbek 14.9.2013 7:42

Pan Kaiser buď nic neví, nebo lže

Porovnání 2008/2012:

HDP běžné ceny 3,848/3,830; HDP PP na ob. 20 227/20 215; Hrubé úspory 1001/803; Míra nezaměstnanosti 5,4/8,6; Vládní deficit -85,9/-169,0; Saldo státního rozpočtu -20/-101; Státní dluh 999/1668; státní dluh/HDP 26/44; růst reálné mzdy 1,4/-0,6

To jsou fakta

L. Novák 14.9.2013 9:29

Re: Pan Kaiser buď nic neví, nebo lže

Chybí vám tam, pane Hrbku, souvislosti. Jako obvykle. :-)

Kdybych uváděl svůj koeficient roční konzumace banánů za bolševika a dnes, jednalo by se rozdíl možná i dvou řádů. Tedy nejmíň stonásobek. :-P Kdybych to porovnal se spotřebou třeba salámů, bylo by to naopak. A když k výsledným číslům nevložím komentář o souvislostech, budou vám akorát na how-now.

F. Svoboda 14.9.2013 10:12

Re: Pan Kaiser buď nic neví, nebo lže

Závěrečné slovo je velice hezkou aplkací vtipnosti českého jazyka.

A. Hrbek 14.9.2013 10:57

Re: Pan Kaiser buď nic neví, nebo lže

Vážený pane Nováku!

Pan Kaiser porovnává výsledky Nečasovy vlády s rokem 2008 a ne s obdobím komunismu. A v globálních ukazatelích a ne v jednotlivostech. Komentář si každý inteligentní člověk udělá sám.

Možná že si vzpomenete, jak ministr financí Miroslav Kalousek před volbami 2010 vyděsil tisíce spoluobčanů tím, když do každé domácnosti poslal složenku na 120.000 Kč. Díky Nečasově vládě rozpočtové zodpovědnosti by teď musel poslat složenku na zaplacení 160.000 Kč.

Nebo se stačí podívat na to, jak se vyvíjely daňové sazby.

H. Gene 14.9.2013 20:58

Re: Pan Kaiser buď nic neví, nebo lže

"Díky Nečasově vládě rozpočtové zodpovědnosti by teď musel poslat složenku na zaplacení 160.000 Kč."

Ani stokrát opakovaná hovadina nestane se skutečností.

L. Novák 14.9.2013 22:45

Re: Pan Kaiser buď nic neví, nebo lže

Chybí vám tam maličkost - úroky z dluhů nadělaných vládami ČSSD a kauzy jako "bilionový tunel OZE", které nám (jenom v tomto jednom případě vykradou z kapes ročně řádově 40 - 50 miliard Kč. A tohle všechno musela Nečasova koaliční vláda ustát a řešit i do budoucna. Takže kdyby se nechal volný průběh tempu zadlužování nastartovanému v období 1998 - 2006, byl by dnes celkový dluh nejspíš přes dva biliony a průdce by narůstal i díky podstatně vyšším úrokům, které by ČR za své dluhy musela platit.

K. Krbálek 14.9.2013 10:34

Re: Pan Kaiser buď nic neví, nebo lže

na to, že to bylo během největší světové hospodářské krize od 30.let, to není špatné. S JYrkou Paroukem jako premierem a Sobotkou jako ministrem financí bychom byli na úrovni Řecka.

A. Reček 14.9.2013 7:23

Co jsou dnešní západní standardy chování, mají vizi?

Je jim multikulturalismus?  Teorie tzv. rovnosti protlačována neomarxisty a liberály v absolutizování individuálních práv člověka, nebo je nadále vizí pro lidstvo "vědecké" učení marxismuleninismu, nebo zůstane vizí křesťansko-judaistický pohled na svět?  Atd. atd. A právě tady od toho se odvíjí i ty pohledy na činnost vlád minulých. Samozřejmě i činnost politických stran či hnutí. Je u nás nějaká strana skutečně bezchybná? 

J. Blažek 14.9.2013 3:35

Autor se snaží .....

.... chválit minulou vládu, přičemž užívá argumenty o ekonomice a republice. Ale zapomněl na jednu "maličkost" - co dobrého udělala ta vláda pro lidi? A tady je odpověď jednoznačná: dobrého nic. Nízkopříjmové a středněpříjmové sociální skupiny kde mohla tak "odrbala" a plánovitě jim sniožovala životní úriveň.

T. Vodvářka 14.9.2013 6:30

Re: Autor se snaží .....

Pokud si ještě jednou pečlivě přečtete článek pana Kaisera, tak to tam naleznete. Kupříkladu to, že pořád ještě lze nalézt práci - pokud se chce - na rozdíl třeba Španělů. Také to, že ta vláda, která nastoupí, bude mít do značné míry dobře připravené pole pro pozitivní vývoj a to díky rozumně vedené politice v posledních 5 letech.

Jinak bych přál všem nostalgikům. aby se tak třeba na týden virtuálně navrátili do roku třeba 1977. Chceš banány? Musíš znát zelináře. Chtěl bys pěkné maso? Je jenom bůček. Utíkej do drogerie, zrovna mají toaleťák. Byt? Musíš dát správné osobě správné všimné. Děcko na školu? Neznáš někoho, kdo to zařídí? Jet na dovolenou? Jen na Velké Dářko, ven? Maximálně na Rujánu, kde je zima.

Modlitba pana Pavlovského má své opodstatnění

P. Vítek 14.9.2013 7:39

Re: Autor se snaží .....

.... a Trabant stal 44tis pri platu 1500.(pro cleny strany 26 a plat vyssi),a byty a domy se neopravovaly,aby mohly byt levne pronajimany volicum...ale byli jsme mladi a krasni a vsichni jsme meli stejně(h.vno) a ted jsme stari blbi skaredi a zavidime chytrym(nemyslim vychytralym-temi opovrhujeme)...Ted proste jen prisel ucet za vnitrni zadluzeni.Na dluh se zije prijemne.

A Blazek neumi cist,protoze ma vytreseny mozek z Trabiho za 26

I. Hil 14.9.2013 8:31

Re: Autor se snaží .....

Tu pohádku "pro čelny strany 26.000" jste vzal kde?

Možná podle dnešního parlamentu, kde je oběd za 20,-....?

P. Vítek 14.9.2013 9:23

Re: Autor se snaží .....

od clena strany,ktery se tim dokonce chlubil

P. Han 14.9.2013 10:57

Re: Autor se snaží .....

Jeden z mých někdejších kolegů měl tátu vysokého partajníka. Běžně chodili nakupovat do diplomatické prodejny, kde byl bezcelní prodej, nemluvě o bohatství sortimentu. Když se oženil, odstěhoval od rodičů ke tchánovi, nakupoval v Jednotě, začal adaptovat tchánův barák a shánět cement, jeho názory o blahobytu pod vedením KSČ se radikálně změnily.

M. Bezouška 14.9.2013 7:51

Re: Autor se snaží .....

a co máte, pane Blažku, na mysli pod pojmem "dobrého pro lidi"? Ale konkrétně, pěkně prosím.

P. Pavlovský 14.9.2013 1:41

Už třiadvacet let to mám následovně:

Ráno poděkuji Pánubohu za to, že jsem se dožil pádu komunismu, ačkoli jsem v tom malověrně neopufal (ne v ten pád, ale že se ho dožiji).

Potom celý den nadávám na stávající politické poměry.

Před usnutím v tiché modlitbě poděkuji, že už 23 let žiji v relativně svobodné a demokratické společnosti a smutně vzpomenu těch kteří se nedožili, ale zasloužili by si to víc, než já.....

(Nejsem praktikující křesťan.)

P. Pavlovský 14.9.2013 1:43

Re: Už třiadvacet let to mám následovně:

Oprava: ...ačkoli jsem v to malověrně nedoufal...