9.6.2024 | Svátek má Stanislava


Diskuse k článku

POLITIKA: To že byla naše léta pod psa?

Půldruhého měsíce před volbami je česká politická scéna rozdrobená a nepřehledná jako nikdy předtím. Ale téměř všechny formace (tedy kromě ODS a TOP 09) s jakous takous nadějí na vstup do sněmovny spojuje jeden axiom, o kterém už netřeba diskutovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 14.9.2013 11:47

Pan Kaiser se snaží zbytečně

Pan Kaiser je redaktor Lidovek. V dobách vlády ČSSD byl tvrdým kritikem socanů a ať udělali cokoli, bylo to špatně. Během vlády pravice nějak vyměkl a dokonce je schopen na mizérii pravicových vlád hledat mikroskopem i něco pozitivního. Snaží se marně.

Pro porovnání úspěšnosti vlády se zbytkem EU je nejvhodnější použít HDP v paritě kupní síly (HDP PPP). Nejen Česko, ale i EU byly zasaženy krizí. A právě HDP PPP vypovídá o tom, jak se jenotlivé země s krizi vypořádaly. Ještě v roce 2010 před nástupem Nečasovy vlády dosahoval tento ukazatel 83% průměru EU. Letos jsme spadli na 79% průměru EU. Jinými slovy - krizí zasažená EU nám za Nečasovy vlády utíkala. Je to první vláda ČR, která životní úroveň českých občanů snížila. Za všech předchozích vlád (tedy za vlád Klause, poté vlád socanů a nakonec i za vlády Topolánka a Fischera), jsme i přes krátkodobé výkyvy doháněli životní úroveň EU.

P. Běhounek 14.9.2013 12:47

Re: Pan Kaiser se snaží zbytečně

Mohu vás požádat o zdroj?

M. Šejna 14.9.2013 17:32

zdroj

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tec00114

P. Běhounek 14.9.2013 18:19

Re: zdroj

To je zajímavý okaz. Takže za pravicových vlád v krizi to bylo o dost více jako za vaší socanské vlády v době růstu, potom se to v krizi vyrovnalo na nejvyšší úroveň, kterou dokázaly socanské vlády v době růstu a posledí rok to opravdu kleslo o jeden pod od nejvyšší hodnoty, kterou dosáhly socanské vlády při růstu. Tak to je uctihodný výsledek pro pravici a Kalouska.

J. Vyhnalík 14.9.2013 19:20

Re: Pan Kaiser se snaží zbytečně

Dvě poznámky.

ad HDP 1. Představme si dvě země, Těžkozlodějsko a Lehkozlodějsko. Obě staví stejně dálnic, podporují podobné rozvojové programy atd. I výsledky mají celkem podobné, jenom s tím rozdílem, že v Těžkozlodějsku jde z každé veřejné zakázky v průměru 20 % na úplatky a v Lehkozlodějsku "jenom" 5 %. Pokud porovnáme HDP, tak Těžkoslodějsko vítězí na celé čáře, i když ve skutečnosti se toho vyprodukovalo v obou zemích stejně.

ad HDP 2. Představme si opět dvě země, Skrblicko a SSRR (Sjednocenou sociálně rozhazovačnou republiku). Ve Skrblicku se snaží omezovat zadlužování a škrtají co se dá, aby růst dluhu zastavili a HDP stagnuje, jak je v krizi obvyklé. V SSRR naopak považují škrty za asociální a protože zdroje zrovna nejsou, tak zvýší tempo zadlužování a hned radostně vidí, že zdroje jsou a HDP jim vesele roste navzdory krizi.

Co jsem tím chtěl říct jsou dvě věci. HDP samo o sobě zase tolik neznamená a pokud už srovnáváme růst HDP, podívejme se i na růst dluhu. Zvedat HDP na dluh umí kde kdo.

P. Běhounek 14.9.2013 19:40

Re: Pan Kaiser se snaží zbytečně

ad 1. nebylo by na tom Lehkozlodějsko lépe, protože by ušetřilo 15%, které by buď mohlo dále utratit, nebo se méně zadlužovat nebo o tolik méně obírat lidi

J. Vyhnalík 14.9.2013 19:46

Re: Pan Kaiser se snaží zbytečně

Ovšem oni ty peníze neměli. To, že z hlediska porovnávačů HDP prohrávají, samozřejmě neznamená, že jsou na tom hůře ;-)

P. Běhounek 14.9.2013 20:34

Re: Pan Kaiser se snaží zbytečně

omlouvám se, to jsem nepostřehl :) PS: to co jste popsal v ad 2. se děje v USA a všichni křepčí o konci krize, spíše to je zárodek nové, přiznám se, že mi jde mráz po zádech, když slyším tolik renomovaných i neronomovaných ekonomů a politiků chválit USA, kam ten svět dal morálku (ne rozum, věřím, že mnoho z nich to chápe), ale vidí snadný způsob jak si nahrabat a dostat se k moci, proto vidím problém spíše v odpovědnosti a morálce

M. Prokop 14.9.2013 22:21

"V dobách vlády ČSSD byl tvrdým kritikem socanů a ať udělali cokoli, bylo to špatně. "

Ano, bylo.

Vyjímkou je snad jen privatizace bank, ve které dříve Klausovi bránili.

V. Dostál 14.9.2013 10:49

problém je,

že fakta nikoho nezjímají. Když nastoupil Kalousek, byl schodek státního rozpočtu cca 150 miliard, když končil tak 95 a teď je už zase 105,

M. Šejna 14.9.2013 11:27

pane Dostále

schodek je účetnictví. Mnohem důležitější je státní dluh. Abyste pochopil rozdíl, tak si vemte třeba rok 2008. Tehdy se Kalouskovi podařil geniální účetní trik, kdy dokázal "hospodařit" se schodkem -19 mld. Kč, jenže přitom zvýšil státní dluh o 107,5 mld. Kč. Loni Kalousek hospodařil se schodkem 101 mld., ale státní dluh zvýšil o 168 mld.

Pro závazky státu je mnohem důležitější výše státního dluhu a nikoli bilance státního rozpočtu. A tady fakta hovoří jasně. Když nastoupil Kalousek, byl státní dluh 803 miliard. Teď, když Kalousek končí, je státní dluh 1650 mld., tedy více jak dvojnásobný.

P. Běhounek 14.9.2013 11:46

Re: pane Dostále

Pane Šejno co vy jste za bezcharakterního člověka? Lidé vám vaše lži vyvrátí přesnými čísly nespočetněkrát a vy stále lžete. Například zde v diskusi: http://neviditelnypes.lidovky.cz/diskuse.asp?iddiskuse=A130903_223521_p_politika_wag&razeni=&strana=1

Pane Šejno o co vám jde? Jde vám o šíření pravdivých informací tak, aby si lidé mohli uvědomit kdo je za co opravdu odpovědný nebo pro vás pravdivé informace nic neznamenají a jste vždy ochoten udělat cokoliv pro svou ideologii.

M. Šejna 14.9.2013 11:57

pane Běhounku

čísla, která jsem uvedl, lze najít na webu ministerstva financí. Ale pokud máte jiná čísla, tak se s nimi pochlubte. Pokud jde o odpovědnost vlád, tak to já vím, že Vy zastaváte tuto teorii:

"za vlád levice ekonomika roste navzdory vládě a klesá díky vládě, zatímco za vlád pravice ekonomika roste díky vládě a klesá navzdory vládě".

P. Běhounek 14.9.2013 12:18

Re: pane Běhounku

nedivím se, že nechcete rozmět, čísla nikdo nezpochybňoval i kdy jste je nedoložil, ale je nutné se kouknout jak to bylo za vlády vás socanů, to jste jasi nezmínil a zmínili vám to jiní v diskusi k přiloženému článku

L. Novák 14.9.2013 15:45

Re: pane Běhounku

Napsal jste to správně. Šejna je bezcharakterní darebák, který překroutí cokoli a zalže kdykoli, když se mu to hodí "do krámu". Typický socan.

M. Martin 14.9.2013 16:14

Re: pane Běhounku

Šejna je bezcharakterní darebák a komouš který má za úkol rozesrat svýma smyšlenostma již tak rozdělenou společnost .Jako důkaz jsou ty jeho soustavné hovadiny jak o politice tak o globálním oteplování na diskusích o klimatu.

L. Severa 14.9.2013 10:31

Volební kampaň

je všeobecně založena na slibech a na pomluvách protivníků. Opakuji co jsem zde kdysi uvedl . Jistý krejčí postavil do své předzahrádky strašáka s nápisem: "Šiji u konkurence".

K. Krbálek 14.9.2013 10:28

chmurná budoucnost

legenda o Nečasově a Kalouskově hrůzovládě je lež, to každý mainstreamovými i tzv.alternativními médii nezmanipulovaný člověk vidí. Problém je, že tvůrci této lži na jejím základě provádějí redikální a neadekvátní změny. Ty ovšem k ničemu lepšímu nepovedou.

D. Švik 14.9.2013 10:25

Nadstandardně dobrá úvaha.

Jak jsme již od Dana Kaisera zvyklí.

O. Zuckerová 14.9.2013 10:20

Žvásty o našem "nejmenším ohrožení chudobou"

v EU jsou novinářská latina (v LN se vyskytují od r. 2009 ve skoro pravidelných intervalech tvrzení, že u nás je chudobou ohroženo 9-10% občanů). Tedy kdo je chudý? Podle ekon. odborníků ten, jehož příjem nedosahuje 60% národního mediánového příjmu (ten je o něco nižší než příjem průměrný a v ČR činí asi 20.000 Kč.) Důchodců je zde nejméně 15%, prům. důchod nyní něco přes 10.000. Dále jsou tu nezaměstnaní a lidé s nízkými mzdami, invalidé atd. Ti všichni pobírají v lepším případě 50% (často o dost méně) onoho mediánového příjmu. Jak to, že nám to tak nádherně vychází? Inu, Češi jsou koumáci a vědí, jak statistiky načančat. Oni počítají jen ZAMĚSTNANÉ LIDI A PODNIKATELE, tedy vydělávající populaci. To ovšem potom ta chudoba vypadá jinak!! Podle novinářů se máme lépe než Švédové a Rakušani. Už ale není nacismus ani komunismus, abychom si informace opatřovali jen pod hrozbou trestu smrti, takže raději o "chudobě" nemluvte, milí novináři, stejně jako se nemluví v domě oběšencově o provaze!       

D. Švik 14.9.2013 10:30

Re: Žvásty o našem "nejmenším ohrožení chudobou"

Co si představujete pod pojmem chudoba vy? Já to, že nemáte dát svým dětem co najíst.

J. Ráž 14.9.2013 13:51

Re: Žvásty o našem "nejmenším ohrožení chudobou"

Dokud rodič obleče děti do nových značkových hadrů koupených v obchodě (i vietnamském) nikoliv získaným darem ze sekáču,či z pytlů z dary pro chudé a platí mu hovory na mobilu, nemůže být řeč o žádné chudobě.

V socialistické Evropě, mimo Rumunska a částečně Bulharska, skutečná chudoba není, protože pro její označení používáme naprosto špatné parametry.

O. Zuckerová 14.9.2013 16:04

Re: Žvásty o našem "nejmenším ohrožení chudobou"

Je vidět, že vůbec nevíte, o čem je řeč. Asi před půlrokem byl v pořadu "Máte slovo" důchodce, který po zaplacení nejnutnějších výdajů na bydlení má 30 Kč na den. Když jednou musel na pohotovost (za 90 Kč),  nemohl se tři dny najíst. Vím o případu sebevraždy paní, která po padesátce nesehnala zaměstnání a byla by se musela "ubytovat" v parku. Jestli myslíte, že tohle jsou výjimečné případy, tak jste úplně mimo. Nikdy jsem nebyla ani sympatizant levice, ani příslušnice jakékoliv strany. Dvě diktatury (nacisti a komunisti) mne poškodily stejně jako 90% zdejších občanů. Nyní mne poškozuje diktatura peněz.

L. Novák 14.9.2013 16:45

Re: Žvásty o našem "nejmenším ohrožení chudobou"

Důchodci, kteří chodí do pořadu "máte slovo", rozhodně mezi ohrožené chudobou nepatří. Aby bylo možno posoudit, kdo a proč chudobou ohrožen je, musela by jít sonda do souvislostí konkrétního občana. Tuhle jsem se rozesmál, když jsem viděl údaj, že v ČR je za oficiální "hranici chudoby" považována měsíční částka na živobytí samostatně žijící osoby cca 9500,- Kč...

P. Vítek 14.9.2013 17:48

Re: Žvásty o našem "nejmenším ohrožení chudobou"

To byl ten dil,kdy tam byl ministr bez portfeje Pitkin-ten si pamatuji.Ale ted vazne:znam babku,ta neumi do peti napocitat,uklizi v nekolika domech,za hodinu je v jednom hotova a za 6hod denne ma kolem 30ti tisic.Ted je na dovolene na Malorce(doufam,ze trefila do spravnyho gejtu)

J. Kraus 14.9.2013 10:15

Patří to

 do černé magie a je to nejspolehlivější prostředek jak někoho zničit, aniž bych si ušpinil ruce. Roztočí se spirála negace, jejíhož počátku za čas už nikdo pořádně nedohlédne, a negace si k sobě přitahuje další a další negaci, až k finále. Fungovat to ovšem může jen ve společnostech mravně a morálně pokleslých, odtržených od kladných inspirací jsoucna. Protože takové společnosti svoji zkázu svým chováním předjímají, je vše v pořádku a patří to k chodu světa. Ta negace není způsobena nějakými objektivními skutečnostmi, ale vyvěrá z vnitřního postoje člověka k nim. Mimochodem, leckdo by možná volil pana Kalouska, kdyby ho neodpuzovalo to kníže vedle něj.

R. Hroza 14.9.2013 10:11

tak tak

Ano.

P. Lenc 14.9.2013 8:45

Dík

pánům Vodvářkovi, Vítkovi i panu Pavlovskému, napsali to i za mně.Patřím k té starší generaci a oproti mnoha svým vrstevníkům mám stále dobrou pamněť.Mohu se pouze připojit k modlidbám pana Pavlovského.

F. Svoboda 14.9.2013 10:10

Re: Dík

Je  dobré , že takový rozumpata se ještě umí modlit. Je však zajímané, že on i mnozí nekřesťané a ateisté při positivní zmínce o vlivu křesťanství se vzápětí omlouvají způsobem   . ..ač jsem nevěřící, tak musím uznat to a to ...

P. Kmoníček 14.9.2013 8:37

to si odskáčete

Za tento článek si přečtete hodně negativního.Chvála Bohu,ale jen od pitomců,kteří budou nadávat ,i když bude kaviár zadarmo.