5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Izák 26.1.2009 12:49

Re: co nám vadilo na Julinkových postupech

Paní doktorko, už jste zapoměla, jak narosté práce s poplatky, jak nebude čas na pacienta atd.

ranbow 26.1.2009 9:15

Zdravotnictví nikdy nebyl,není a nebude zadarmo

Spíš by se dalo říci - čím víc vyjímek, tím menší smysl ty poplatky mají. Ze, z hlediska případných úspor, jsou to právě důchodci a děti kteří čerpají nejvíc (a oprávněně, každý s tím souhlasí.) A že zdravotnictví skutečně není zadarmo - jde jen o to že občan si platí zdravotní pojištění a je regulován v tom aby ho využíval. Představte si podobnou praxi, kdyby jste si třeba zaplatil předem ubytování a plnou penzi v hotelu, a číšník by u každého oběda vybíral regulační poplatky,nebo nedej bože kdyby jste pro někoho celý den pracoval a až by jste si šel pro mzdu tak by zavedl regulační poplatky s tím že třeba si pro výplatu někdo nepříjde..

AGO 26.1.2009 9:01

Zdravotnictví nikdy nebyl,není a nebude zadarmo !

Pokud 30,-Kč poplatku odradí pár simulantů a 3 dny bez nemocenské přesvěčí pár flákačů jsem všemi deseti pro.Omluvil bych děti do 6-ti let ,ty nemaj rády doktory a důchodcům bych snižoval limit až po 80.Čím více vyjímek ,tím větší chaos a menší schopnost samoregulace.

janoryna 26.1.2009 10:11

Re: Zdravotnictví nikdy nebyl,není a nebude zadarmo !

3 dny bez nemocenské odradí pár simulantů a hodně lidí, kteří by svou chřipku nebo anginu neměli přšechodit ale vyležet, jak doporučují lékaři. ale milé AGO, dám vám za proavdu v tom, že tak se dosáhne ještě dalších úspor v tom, že lidé kvůli následným srdečním a plicním komplikacím dříve umřou. uštří se na léčení a na penzích. nakonec, jak říkali za starých časů sedláci o výměnkářích: dědeček, babička ujídají chlebíčka.   

Libor 26.1.2009 12:20

Re: Zdravotnictví nikdy nebyl,není a nebude zadarmo !

Moje řeč!;-)

Eva D. 26.1.2009 14:56

Re: Zdravotnictví nikdy nebyl,není a nebude zadarmo !

AGO, máte pravdu. Už vidím, jak se leccos napíše "na babičku"...

Palivec 26.1.2009 8:53

Republiku křižují stovky agentů farmaceutických firem.

Kteří nabízejí lékařům léky a úplatky, lékaři předepisují a lékárníci prodávají o závod.Lékárny rostou jako houby po dešti a všechny se snaží na situaci vydělat. Chroničtí pacienti mají předepsány až deset druhů léků, které jsou podle lékařů nezbytné a pacientům nezbývá -pokud na to mají- platit a platit. Ochranný limit je nebetyčný podvod,který pochopí pacient po zjištění, že zaplatil třeba deset tisíc a pětitisícového limitu nedosáhl. Modří magoři tohle nechtějí vidět a neustále tvrdí, že třicetikoruna nikoho nezabije.

AGO 26.1.2009 9:06

Re: Republiku křižují stovky agentů farmaceutických firem.

Léčiva povolit prodávat na benzínových pumpách (vyjma polotovarů na výrobu štěstí),kdo levně koupí a bude mu zle svoji riti vytrucuje!

Martin II 26.1.2009 9:53

Re: Republiku křižují stovky agentů farmaceutických firem.

pro Palivec - naprosto přesně jste popsal současný stav ve zdravotnictví a kolem lékáren. A to je právě to,co Cikrt a mnoho dalších zastánců ""reformy""nechtějí vidět. Celá Julínkova reforma je jen dobrý kšeft pro farmapodniky (včetně zahraničních ) a hlavně pojišťovny. Sedíte 2 hodiny v čekárně a za tu dobu přijde několik dealerů s nabídkami pro lékaře a hloupý Julínek si myslí,že si tam lidi chodí pokecat.Pacient to nemůže ovlivnit,protože si ho lékaři zvou každý měsíc - dva na kontrolu,jakby ne,každý pacient znamená zvýšení jeho platu.

A je to 26.1.2009 8:33

K článku

Spíše než poplatky je zajímavější zprivatizování VZP.To je jaksi z jasných důvodů zamlžováno.Jak řekl Topolánek,kdyby to ti lidé věděli nikdy by nás nevolili.Směr zdravotní reformy udaný Julínkem resp. ODS ,směřuje do latinské ameriky.On totiž soukromník,kterému by ze zákona přitekly každý měsíc miliardy z odvodů na zdravotní pojištění,by tyto peníze jen tak nevydal za úhradu lékařské péče,zákroku. Dopadlo by to tak,že po jakékoliv operaci by za vámi poslali složenku za zaplacení min.půlky zákroku.Tak na to nedosáhnou ani střední a vyšší střední vrstvy .-to je to kam směřuje zdravotní reforma v podání ODS.Je jedno zda ministrem je Julínek,či dáma na vozíku. 

Standa 26.1.2009 8:32

Topolánkovo

divadlo je určeno novinářům, kteří z toho musí vytřískat pro něj důležité politické body. Obyčejní lidé na špek neskočí. Filipiová na to nemá a proto zůstane vše při starém, jen bude pro media mluvit ona a zbytek bude dělat Julínek. Nic nového, ošumělé klišé! Topolánek dělá z národa blbce.

Eva D. 26.1.2009 14:54

Re: Topolánkovo

V případě určité části občanů netřeba, aby z nich Topolánek něco dělal. Někdo ho dávno předběhl, nebo se snažili sami.

Tis 26.1.2009 7:33

Proč poplatky za každý lék?

Pořád se mluví o poplatcích u lékaře, které lze zdůvodnit zbytečnými návštěvami všelijakých simulantů, ale nikdo nezdůvodnil proč mám platit 30 Kč za každý lék bohatým lékárníkům, kteří mají vysoké zisky z prodeje každého léku. Podání léku ze šuplíku trvá necelou minutu. Jenže? jak zjistil při svém působení ve vládě Čunek, politiku u nás nedělají politici, ale různá loby, včetně lékárnické.

liberal shark 26.1.2009 8:14

Re: Proč poplatky za každý lék?

Zkuste si jen tak cvičně vystudovat farmacii a zařídit lékárnu. Ono rozříznout břicho pacientovi skalpelem taky netrvá dlouho ;-P.

ranbow 26.1.2009 8:26

Re: Proč poplatky za každý lék?

Zapomněl jste že smyslem je regulace - čili se předpokládá, že když Vám doktor zjistí závažné onemocnění a navrhne Vám účinnou léčbu a předepíše recept na lék, tak se s ním budete dohadovat že vlastně žádný lék nechcete a nepotřebujete, nebo, když už Vás přesvědčí, tak ten recept cesou z ordinace vyhodíte a budete se léčit koupeným pararelenem...

jarda 26.1.2009 8:30

ranbowe

právě , že se tím řeší případy, kdy se o žádnou závažnou nemoc nejedná. Kdo je skutečně nemocný, tak 30 korun neřeší.  Tušíš , kolik léků snědí lidé zdraví nebo ti , kdo je nepotřebují ?

jarda 26.1.2009 8:28

Re: Proč poplatky za každý lék?

platí se 30 korun na každý lék PROTO, aby si lidé kupovali levné léky sami a nenechávali si je napsat od svého hodného lékaře na volné místo na receptu a potom je "vyfasovali" v lékárně. Jen za Acylpyrin, který stojí 10 korun, zaplatila pojišťovna 200 milionů ročně. Podobné je to se všemi mastičkami a dalšími léky, které se v zahraničí prodávají i na benzinových pumpách, bez receptu samozřejmě.

Jana H. 26.1.2009 8:38

Re: Proč poplatky za každý lék?

Nechápu proč se ve všech debatách o poplatcích a levných lécích zapomíná na doktory. Moje lékařka už dávno toto vyřešila tak že k lékům které mi předepisuje jednoduše řekne: ...a tohle a tohle si kupte" a je to vyřešené, nepotřebuje žádného bláznivého Julínka. Nikdo nemůže přinutit lékaře aby levné léky předepisovali, ale nějak se na to zapomíná a vůbec se s nimi nepočítá.

AZ 26.1.2009 9:12

Re: Proč poplatky za každý lék?

Tak proč se teda nezruší úhrada zdravotní pojišťovny za  Acylpyrin. Pak by stál 10 korun bez receptu i na recept nemuseli by se vymejšlet takovýhle hovadiny...

I-Worm 26.1.2009 10:43

Re: Proč poplatky za každý lék?

protože pak by nemohli vymýšlet tyhle hovadiny!

jhm 26.1.2009 8:42

Re: Proč poplatky za každý lék?

Zdůvodnění poplatku 30Kč za lék bylo zmíněno v článku. Poplatek 30Kč je zdůvodněn tím že umožňuje kromě jiného snížit výši doplatku za léky.

Na Vaši stížnost na vysokou marži lékáren nezbývá než konstatovat že máte možnost si zřídit lékárnu a být levnější.

Stepans 26.1.2009 10:45

Re: Proč poplatky za každý lék?

On vám to musí někdo zdůvodňovat ? Není ve vašich silách si informace najít, sám ? Kdo chce a umí, se pravdy dopátrá, kdo nechce, tak opakuje Rathovy lži o tom, jak jdou poplatky do kapes lékárníků. Ale dobře pokusím se pro vás něco udělat. Od začátku roku 2008 se změnila DPH u léků z 5 na 9%. Není vám divné, že se nezvýšily doplatky na léky ? Je to proto, že se u léků na recept provádí tzv.odpočet, tedy cena každého balení se snižuje asi o 4 až 26 Kč v závislosti na ceně léku. No a čím se to kompenzuje aby se vlk nažral a koza zůstala celá ? Správně, poplatky za položku receptu. Tedy poplatky za recepty jsou typickou ukázkou nepoctivosti politiků. Politici vládní nenašli odvahu přiznat elementární fakt, že když se zvedne DPH, tak se zdraží léky, a proto to zamaskují do poplatků. No a opoziční politici využijí složité a těžko pochopitelné konstrukce odpočtu a poplatku k tvrzení o nemorálnosti poplatků a postaví na tom úspěšnou volební kampaň. No a Vy ? Vy jste ani nepochopil, že poplatek se platí ne za každý lék, ale za položku receptu, natož to, že je třeba vykonat nějakou práci, než se ten lék dostane do šuplíku aby Vám mohl být za necelou minutu vydán. Tak co Vám zdůvodňovat ? Vy si myslíte, že jsou lékárníci z toho nadšeni, že hlupaci jako Vy  je považují neoprávněně za zloděje, zatímco  vybraný poplatek je v řadě případů menší než částka, kterou lékárník z ceny léků musí odečíst ? Že když se pacient prokáže potvrzení o hmotné nouzi tak lékárník poplatek nevybere, ale cenu léků musí snížit a nikdo mu to nekompenzuje ? To je lepší kvalifikovaně plkat o podání léků ze šuplíku a užírat se závistí nad bohatstvím lékárníků.

Kuchl 26.1.2009 11:07

Re: Proč poplatky za každý lék?

Tak to dopadne vždy , když se politika vláme do praktického života prostřednictvím našich "geniálních" poslanců ;-(

Stepans 26.1.2009 11:53

Re: Proč poplatky za každý lék?

Zde jde o výjimku. Odpočet z ceny léku je tak složitý, že by to "geniální" poslanci nikdy nepochopili a nebyli schopni odhlasovat. Proto se to vydalo pouze ministerskou vyhláškou. Divím se, že ti chytří, kteří tak brojí proti poplatkům za léky nepřišli na prostý fakt, že odporují zákonu o DPH. Otázka v jaké sazbě odvádějí lékárny DPH z poplatků ? Odpověď: snížené, devítíprocentní. Další otázka: Je regulační poplatek uveden mezi položkami zařazenými do snížené sazby DPH v zákoně o DPH ?  Odpověď" .............

Eva D. 26.1.2009 14:52

Re: Proč poplatky za každý lék?

Stepansi, R^VV

Marta 26.1.2009 7:29

Poplatky

Dodnes nevím, jak je s mými poplatky dále naloženo. Mělo by to být jasně vysloveno - kam jdou, co se za ně pořídí, co se kde ušetří, zkrátka jedenoduchý rozbor pro veřejnost.

Magor 26.1.2009 6:32

Reforma

Reforma by musela začít rušením zbytečných nemocnic,kterých je na 200(Švédsko 100)..Když by bylo alespoň 30 nemocnic zrušeno rázem by se uvolnilo dostatečné množství peněz na kvalitní v těch zbývajících a na helikoptery pro převoz pacientů.Těžko obhájit existenci porodnice kde je jen jeden porod denně.V roce 1998 vybraly pojišťovny  a odeslali do zdravotnictví 100 miliard, v roce 2008 už to bylo 215 miliard.O těchto makroekonomických číslech se nemluví a jen se diskutuje o nepodstatných detailech.Na lékařskou lobby je každá vláda krátká.

Badger 26.1.2009 8:52

Re: Reforma

Zapomněl jsi na Finsko, kde je na území větší než ČR do základní sítě zařazeno 16 nemocnic.

Zapomněl jsi na to, že snaha o koncentraci alespoň superspecializované péče byl jeden z důvodů, proč Julínek odešel. Pokud není časký občan schopen pochopit, že je pro něj lepší dojet o 10 kilometrů dál, aby dostal kvalitnější péči a populistický politik jej v tom podporuje, je každý pokus o reformu bojem s větrnými mlýny (za příklad doporučuji traumacentra Hradec - Pardubice na dohled od sebe, brněnské traumacentrum v činžáku nebo ve fakultní nemocnici).

Přesto věřím, že něco zůstane.

Libor 26.1.2009 12:59

Re: Reforma

Ad. traumacentra Pardubice x Hradec Králové: pokud by to mělo být jako s onkologií (středisko fyzicky zůstane, ale ztratí punc nejvyšší kvality), situace by byla zatím jakž-takž pijatelná (i když s velkými otazníky do budoucna). Ale v případě úplného zrušení by to bylo "na levačku".

Jestli se nepletu, Pardubice už několik let nemají svou vlastní leteckou záchrannou službu (vojáci už to nedělají) a musejí se spoléhat na pomoc odjinud. Když si k tomu přičtete dopravní situaci na silniční spojce Pce - Hradec, vyjde vám, že převoz zraněných například při hromadné silniční či železniční nehodě nebo průmyslové havárii (např. únik čpavku z chemičky) někde na jihu Pardubic až do Hradce bude trvat o několik minut (letecky) až třeba o několik desítek minut (autem) déle - o těch několik minut, které mohou rozhodnout o životě nebo smrti.

Tolik pohled laika.

petr v 26.1.2009 8:52

Re: Reforma

1998-100mld    2008 - 215 mld ?  opravdu?

Já nevím, nemám po ruce čísla. Zeptáms e ale jinak, jak se mezi těmito  termíny zvedla cena léků, energií, stavebních materiálů atd - zkrátka vstupů ?  teprve po očištění absolutních čísel od pohybu na straně vstupů je možno začít nějak hovořit.  A nejsem si jist, co s tím má co dělat lékařská lobby? Pokud myslíte to, že lékařská lobby protlačila takové standardy péče třeba v oboru kardiologie o jakých si leckterý vyspělejší stát může nechat zdát ?  No to jo, ale za sebe takovou lobby beru. Onkologie obdobně.

Pokud ale má ta mlhavá zmínka o lobby znamenat něco jiného, řekněte mi co, moc by mne to zajímalo