29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Testování není zadarmo!

Každý test má smysl jen tehdy, pokud podle něho rozhodneme, jak (při pozitivitě) postupovat jinak. Výsledkem testu na covid je ale co?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nový 3.1.2022 6:36

I kdyby to mělo zachránit jediný život, tak se to vyplatí....

D. Zítko 3.1.2022 7:11

Nevyplatí, cenu života lze spočítat a miliarda to opravdu není.

Z. Lapil 3.1.2022 8:01

Je to ještě horší. Jde-li o můj život, rozhodně se to vyplatí. Jde-li s prominutím o váš, už si zdaleka nejsem jist. Bez ironie.

Popravdě - spíš než vyplatí/nevyplatí bych v podobných situací řešil máme na to/nemáme na to. Aneb rád vám pomůžu, ale i kdybych se na hlavu postavil, mám jen jedny ruce a na účtu mám konečnou částku.

Š. Hašek 3.1.2022 9:23

Věta:

"I kdybychom měli zachránit jeden život, udělejme všechno!"

Je sama o sobě prázdnou floskulí. Dříve to věděli i dvojkařští deváťáci. A ti jedničkoví deváťáci už znali/odhadli možnosti reálné a i ceny za všeliké "záchrany".

Nejedná se totiž o záchranu, jedná se o sprosté kšefty a drzé komandování. Plus sbor panikářů jdoucím za pištcem do propasti.

Můžete mi vysvětlit opakované "testování" zdravých občanů? Můžete mi vysvětlit preventivní karantény, že "jsem někde na chodbě někoho potkal"? Atd.

Z. Lapil 3.1.2022 10:07

Zrovna testování častější než jednou týdně mi přijde jako rozumná prevence nemoci, které trvá týden, než se projeví.

Karanténa je preventivní jaksi z podstaty. Konkrétně u C-19 je nesmysl čekat na propuknutí, protože virus člověk šíří zhruba 3 dny před propuknutím nemoci; pokud ta nemoc vůbec propukne.

To vše samozřejmě za předpokladu, že ta nemoc něco znamená, u rýmičky je to evidentní nesmysl. S C-19 je ten problém, že se lid odborný ani laický neshodne na tom, je-li to neškodná rýmička nebo infarkt, notabene když je obojí (mladí - rýmička, slabší kusy - průšvih). Těm, kteří to mají politicky ošéfovat, fakt není co závidět.

Vše vylepšeno skutečností, že nejhorší smrt je z vyplašení.

P. Kavan 3.1.2022 10:17

Já s vámi souhlasím, ale kdo vymyslel tu kravinu o smrti z vyplašení? Ono to zní hezky když se to napíše, ale každý přece musí vidět že je to blbost, ne? Já si teda dokážu představit mnohem horší smrt. Takové udušení, roztrhání vlkem .... Navíc nemám pocit že bych na vystrašení covidem umíral, jak mi každou chvíli někdo předhazuje.

Z. Lapil 3.1.2022 17:20

Smrt z vyplašení znám z vojny. Tedy jako teorii. "Klííd, špagi, von bude chvíli řvát a zase ho to přejde".

B. Obojzivelnik 3.1.2022 12:56

R^R^R^

R. Langer 3.1.2022 7:23

Jo, to je skvělá ironie. R^

P. Boublíková 3.1.2022 4:54

Souhlas s autorem, vyhozené prachy. https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-omikron-antigenni-testy-ucinnost-covid-19-cesko-omar-sery_2112302132_ako

I kdyby antigenní testy fungovaly lépe (aspoň tak, jako na předchozí varianty covidu), omikron vzhledem k jeho nakažlivosti a krátké inkubační době "nepochytáme". PCR testy jsou sice přesné, ale zdlouhavé.

Válek by udělal líp, kdyby dal ty peníze na modlení (za nízkou nebezpečnost omicronu).

No a kdyby chtěl udělat něco aspoň trochu smysluplného, což nepředpokládám - tak by se měl pokusit o kompartmentaci epidemie tak, aby nebylo zasaženo celé území ČR současně, jednotlivé kraje se v epidemii vystřídaly a bylo kam převážet pacienty z přetížených nemocnic. To by ale znamenalo nejlépe ihned uzavřít Středočeský a Jihomoravský kraj, což samozřejmě neudělá.

B. Rudolf 3.1.2022 5:17

Myslím si, že omikron je natolik nakažlivý, že předpoklad, že by ho zastavilo jakékoliv společensky a lidsky přijatelné uzavření krajů, není realistický.

P. Boublíková 3.1.2022 5:34

Nešlo by o zastavení, ale dočasné zpomalení - "rozlití" strmé vlny v rámci území ČR. Zastavit omikron nejde.

Jestli je to společensky a lidsky nepřijatelné nedokážu posoudit, každopádně vyžadovalo by to odvahu, kterou Válek postrádá. Tak doufejme, že nemocnice ani jiná kritická infrastruktura nekleknou.

J. Nevrkla 3.1.2022 8:09

V nemocnicích a na JIP je třetina pacientů v porovnání s březnem, přesto pořád fnukame, že to nemůžeme zvládnout. Uzávěra ničemu nepomůže, to už jsme jednou prokázali.

P. Kavan 3.1.2022 9:59

Dokonce myslím že čtvrtina. Nefňukáme že nezvládáme teď, nicméně máme celkem oprávněné obavy že můžeme přestat zvládat v okamžiku, kdy se rozjede silně nakažlivý omikron. Ty obavy směřují do budoucna, a jsou celkem oprávněné. Stejně tak je ale možné, že omikron porjede populací a přitom bude mít následky tak mírné, že to nemocnice zvládnou stejně dobře, jako v první půlce zimy. To se teprve ukáže.

J. Nevrkla 3.1.2022 10:18

Ve světě už se ukazuje, přes velmi narůstající nakazenost se nemocnice nezaplňují.

P. Kavan 3.1.2022 14:58

Vsadil byste všechny svoje úspory na to, že to u nás bude stejně? Jestli ne, tak se nedivte když i ostatní chtějí být připravení.

J. Nevrkla 3.1.2022 15:05

Nevsadil bych všechny úspory, ale nemá cenu plašit se. Stojí to obrovské náklady, buzeruje to lidi, efekty jsou minimální.

J. Vintr 3.1.2022 21:26

Vsadil bych všechny úspory, že žádný "omikron" neexistuje, stejně jako neexistovaly předchozí mutace. Pokud tady byl nějaký uměle vyrobený virus, tak zmizel už předloni na jaře. Od té doby si covidismus vystačí s běžnými onemocněními, z nichž pomocí testů a mediální manipulace vyrábějí permanentní stav "pandémie".

J. Vintr 3.1.2022 7:14

To, že jsou PCR testy přesné, je obecně rozšířený blud. PCR testy jsou naopak z hlediska diagnostiky toho, jestli je člověk čímkoliv nakažený, naprosto bezcenné. To mimochodem dokazuje, že celý takzvaný covid, který na nich stojí, je jeden velký podvod.

R. Langer 3.1.2022 7:24

Přesně tak. Kolega se teď přes týden léčí s chřipkou. Týden testy neukazovali nic, teď ukazují, že je kovid pozitivní. Paráda. ;-D

P. Vychodil 3.1.2022 10:55

studie prokázaly, že PCR test nedokáže rozlišit mezi covid a chřipkovými viry. Proto jej CDC vyřadila z portfolia covid testů...

P. Kavan 3.1.2022 8:11

Tak to by bylo nejlepší abyste tu detailněji popsal jak PCR test funguje a proč je bezcenný. Doufám že to bude aspoň natolik zábavné, jako ten příběh o mocných konspirátorech, kteří vytvořili fiktivní pandemii neexistující nemoci, a všechny vlády světa a tři čtvrtiny doktorů je poslouchají.

J. Vintr 3.1.2022 8:33

Bezcenný je minimálně že tři důvodů. Předevšun se vůbec neví, co se testuje. Základním předpokladem vytvoření testů na nějaký virus by měla být jeho spolehlivá identifikace. Vzhledem k tomu, že údajný Sars cov 2 nebyl dosud izolován, není ani teoreticky možno tento předpoklad splnit. Za druhé, PCR test ze svého principu není schopen poznat jestli byl ve vzorku celý aktivní virus, což je základní předpoklad možnosti, že by byl člověk nějakým virem "nakažený". A za třetí je tento test běžně "vyhodnocován" s tak vysokou citlivostí, že to naprosto vylučuje jakýkoliv smysluplný výsledek. Ty testy jsou prostě podvod a slouží jen k vytváření naprosto falešného obrazu "pandemie" (a k tomu, aby si na nich řada lidí mastila kapsu).

P. Kavan 3.1.2022 9:56

Zaprvé - složení bílkovin viru i DNA řetězec který nese samozřejmě identifikovaný je, je to jedna z prvních věcí, která se dělala. Kdybyste to složení neznal, nebylo by možné vyrobit mRNA ani vektorovou vakcínu, protože byste nevěděl co do ní dát. Za druhé pokud ve vás plavou jen ty kousky RNA, na které PCR cílí, tak opravdu nepozná jestli jsou jen utržené a nebo jsou součástí viru. Ovšem těchto kousků byste v sobě měl mít hodně právě jenom když ve vás infekce probíhá. Když už neprobíhá, počty takových kousků budou pod rozlišovací úrovní testu. Zatřetí - PCR skutečně dokáže teoreticky najít jediný řetězec v litru vzorku. Jenže taky má parametry, kterými nastavíte na jak malé množství budete reagovat, a na jaké už ne (např. počet množících cyklů). Takže s PCR si můžete vybrat, jestli budete pozitivitu hlásit při malé množství nalezených řetězců nebo při velkém. Právě nastavení těchto parametrů je klíčový rozdíl mezi smysluplným a zbytečným testem.

Takže jako "podvod" mi spíš připadá představa malého množství konspirátorů, kteří celému světu vnutí metodiku provádění PCR testů tak, aby nefungovala, a žádný z těch miliónů laborantů, kteří to po světě denně vyhodnocují, si ani nevšimne že by to bylo špatně.

A. Ová 3.1.2022 10:42

Panu vynálezci PCR testu museli tento test podstrčit a vydávat ho falešně za vynálezce tohoto testu, jinak to není možné...to je síla

J. Vintr 3.1.2022 12:19

Kdyby byl ten údajný nový koronavirus izolován, tak by se to muselo podařit nějakému miliardáři, kterému nestálo za to, přihlásit se o jeden a půl milionu dolarů odměny, která na to byla vypsána. Samozřejmě že je to lež, žádný virus izolován nebyl a test vyrobili podle nějakého modelu z počítače. Ostatně to sami přiznali. Celá virologie stojí na vodě. "Laikům" můžou nakecat co jim napadne. Virus nikdy nikdo neuvidí a nějaká čísílka z počítače si může každý interpretovat jak chce.

P. Kavan 3.1.2022 15:00

Nojo, já jsem zapomněl že máte tajné informace z tajných laboratoří v tajných státech. Virologie stojí na vodě, tak už se to provalilo. Ale to není strašení, kdepak!

P. Vychodil 3.1.2022 10:53

a protože PCR jou tak přesné:-), CDC je vyřadila z doporučených covid testů...máte zastaralou informaci..

B. Rudolf 3.1.2022 4:04

Testování bezpříznakových lidí má tím větší smysl, čím vyšší je smrtnost (podíl počtu umírajících ku počtu všech nakažených), čím delší je delší inkubační doba bez příznaků a čím nižší je nakažlivost.

U varianty omikron bude mít smysl testování lidí s příznaky, abychom věděli, jestli mají chřipku nebo variantu delta nebo omikron něco jiného. Hlavně půjde o to identifikovat včas zdravotně rizikové lidi, kteří chytili variantu delta, aby dostali přiměřenou včasnou léčbu. Pokud jde o omikron, v tomto případě zatím stále doplňujeme informace.

Rozsáhlé testování bezpříznakových lidí v době nástupu omikronu může mít po nějakou dobu smysl jako zadržovací taktika. Ta by nám měla pomoci získat čas na sběr relevantních informací a na přípravu.

Jestli i potom bude vhodné masivní testování, to netuším, ale s velkou pravděpodobností nikoliv. Promořování omikronem bude "jízda na horské dráze". Velmi obtížně kontrolovatelná situace s velkými počty nakažených a příznakových lidí. Bude nutné včas vědět jak si poradit s onemocněním omikronem (léčení symptomů) hlavně u zdravotně rizikových lidí. Bude nutné včas naplánovat jak pokrývat výpadky nejrůznějších "služeb" v důsledků velkého množství karantén a nemocných.

P. Boublíková 3.1.2022 4:58

Deltu versus omikron ale PCR testem bezpečně nerozlišíte, jen orientačně (antigenním testem vůbec ne) a podezření na konkrétní variantu se musí potvrdit sekvenací. To minimálně další půlden v čudu.