26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

POLITIKA: Tchaj-wan. Konečně rozumný pohled?

Po hysterii kolem návštěvy senátní delegace na Tchaj-wanu se zdá, že přichází fáze, v níž bude mít hlavní slovo zdravý rozum. Svědčí o tom výsledek jednání Babiš – Vystrčil – Havlíček – Petříček – Goláň – Kantor.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 20.9.2020 7:50

Já jej volil, protože jsem neměl na výběr nikoho lepšího. S jeho názory mnohdy nesouhlasím, nicméně musím konstatovat, že má v mnohém pravdu. Nejsem nijak nadšen z toho, že je prezidentem. Je to však vina těch, kdo nebyli schopni proti němu postavit kvalitního kandidáta. Drahoš takovým kvalitním kandidátem rozhodně nebyl a proto byl Miloš Zeman zvolen. Vymlouvat se na voliče a svalovat na ně vlastní vinu a vlastní neschopnost umí jen představitelé politických stran. Je to opět ta politika "chytré" horákyně. Na jedné straně dnes a denně prokazují tyto strany neschopnost řídit stát a na straně druhé volně soutěží o to řídit jej. A zase jsme u té špatné ústavy.

P. Milan 20.9.2020 14:45

"Vymlouvat se na voliče a svalovat na ně vlastní vinu ... "

Zemanova protikandidáta neurčily strany, ale voliči v prvním kole voleb.

Optět neznáte fungování místního politického systému.

P. Čech 20.9.2020 19:09

Ale znám! Jde totiž o to, že volby prezidenta umožňují dvě kola. Prezident totiž může být jen jeden a to je správné. Jde o to, že ani mezi kandidáty prvního kola nebyl ani jeden opravdu kvalitní. Politické strany nejen že nedovedou řídit stát, ony ani nedovedou občanům k volbám navrhnout opravdu kvalitní kandidáty. Abych ovšem nesvaloval vinu jen na politické strany, musím uznat, že vše nezdravé a špatné v našem státě pramení ze systému. Ze systému daného čl. 5 a čl. 18, odst.1 naší rovněž velice špatné ústavy. Z ústavy, která úspěšně przní jakékoliv náznaky skutečné zastupitelské demokracie k obrazu jejích tvůrců- expertů na socialistické ústavní právo.

P. Han 20.9.2020 10:54

Jde o to, kam ho odmítl pozvat. A koho vlastně, Vystrčila nebo předsedu Senátu? Jestli pořádá nějaké soukromé mecheche, tak si může pozvat i nepozvat koho chce. Jestli jde o nějaké oficiální jednání, tak nepozvat druhého nejvyššího státního činitele se opravdu pochválit nedá.

V. Mokrý 20.9.2020 8:34

Pár dalších věcí by se ještě našlo.

P. Milan 20.9.2020 14:43

Ano.

To byl jeho intelektuální vrchol, od té doby setrvalý sešup.

Těsně po plyšáku jsem ho, na základě dojmu z článku, dost sledoval. Velmi rychle jsem zjistil, že žvástá.

P. Čech 20.9.2020 7:42

Dobré vztahy je třeba udržovat se všemi, kdo o to stojí. Tedy, nejen s USA a Německem a Francií. Cpát se totiž iniciativně do sféry zájmů kterékoliv velmoci se nám již několikrát silně nepodařilo a dostali jsme se takovouto politikou do nezáviděníhodného područí, skoro se dá říci že otroctví. Dobré vztahy lze totiž udržovat nejen s USA, Německem a Francií, ale i sČínou, Ruskem, Izraelem, Španělskem či Brazílií. Zewjména si nesmíme od n i k o h o dát nic diktovat. Ani od Evropské unie. Jediné, co je dnes ve světě racionální je politika neutrálních států typu Švýcarska či Lichtenštejnska. Být ve sféře zájmů kohokoliv se dlohodobě nikdy nevyplácí a cpát se tam dokonce dobrovolně je nebetyčná hloupost.

V. Mokrý 20.9.2020 8:33

Tak jest !

Zvlášť když malá země a vlastně nárazníkový region mezi Západem Východem.

P. Čech 20.9.2020 8:44

Východem?Nárazník je tam, kde začíná jiné prostředí. Na východě od nás je přece Slovensko a Ukrajina. Dělit svět na "Východ" a "Západ" je také hloupost. Existuje přece i "Sever" a "Jih". A nebo opět něco mezi tím?

P. Milan 20.9.2020 14:50

Neutrální stát je tak dlouho neutrální, dokud to větším státům vyhovuje. Neutrální stát bylo předválečné Rakousko, Holandsko, Dánsko, Norsko, státy Pobaltí, Finsko .... Možná víte, jak jejich neutralita dopadla.

V. Čermák 20.9.2020 11:57

Tak přivezl ekonomické sliby, které se nenaplnily, možná zatím. Za to ovšem Zeman nemůže a snahu je potřeba také ocenit. I Vystrčil přivezl sliby a pokud k něčemu budou, je to dobře. Mimochodem, když člověk něco chce, nebo ukazuje přátelství, je vždy v mírném předklonu. Třeba v Izraeli. Nazývat to lezením do prdele je blbost. To by Vystrčil byl ještě teď celý hnědý...

P. Milan 20.9.2020 14:52

Možná, že by Vystrčil byl, ač IMHO spíš ne. Zeman průkazně je, rudohnědý i žlutohnědý.

Š. Hašek 19.9.2020 16:20

Tak zas ta Čína! Imrvére. Furt. Stále. Petičně. Jaký má vlatně Senát ČR plán rachoty?

Otec mi říkaval: O kom se hodně mluví a jeho výrobky jdou na dračku - to nebude blbej lenoch. Ale není nutno mu pucovat boty. Vystrčil mu je nepřímo pucuje, pucování může být i skočení na špek, maskované jako mejdan v letadle.

Já to tady nebudu nikomu vnucovat.

Šetřím čas a sílu, až mi veškerý životní sortiment budou vyrábět Leyenová, Šabatová, Pekarová a brigádnice pod velením toho Švejnara. Budu si muset vyrábět asi sám ..............

Zkráceno. Velmi.

P. Čech 20.9.2020 7:54

Senát nemá "plán rachoty" žádný. Ovšem jen proto, že nemá z ústavy vyplývající rozumné pravomoce a povinnosti. On prostě jen "existuje", protože byl politiky stvořen a dán do ústavy. Toť vše. Je však nutno si přiznat, že nic, co nemá stanoveny racionální pravomoce a povinnosti, nemůže efektivně fungovat.

Š. Hašek 20.9.2020 8:40

Celkově souhlas, pane Čechu.

Ten plán rachoty jsem tam seknul jako ironické připomenutí toho, že se tam jaksi dloubají v nose.

Pokud si vzpomenu, tak senát vrátil pár zakonů, které byly po dalším zmrvení stejně odsouhlaseny. A to všechno za třicet let. A to všechno proto, že Václav Havel a jeho suita potřeboval klid a někam upíchnout netáhla politická. Táhla politická se nebojí vyhazovu a nové kandidatury v něčem potřebnějším.

P. Čech 20.9.2020 8:48

Havel za to nemůže. Docela věřím tomu, že to není jeho vinou, protože on se na tvorbě naší špatné ústavy nepodílel. Předsedou "společnosti" pro vytvoření ústavy byl opět kdo? No přece Václav Klaus! A sami "tvůrci"? Až na jednoho samí experti na socialistické ústavní právo. Při takovém obsazení to jinak dopadnout nemohlo.

P. Milan 20.9.2020 14:56

Zapomněli pozvat vás, experta na nesocialistické ústvní právo ... :-P

B. Rudolf 19.9.2020 14:44

Nechval den před večerem, neříkej hop, dokud jsi nepřeskočil. Myslím, že pan Vystrčil udělal velmi dobře, když letěl na Tchajwan jejich letadlem, které se tentokrát obešlo bez mezipřistání v ČLR. Agrofert je prý u Číňanů docela zadlužený, a předpokládám, že Hrad najednou začne mít také zájem a bude chtít také pomoci. A to určitě nevíme řadu jiných věcí. Koho by před pár lety napadlo, že pan Kelner bude v Číně podnikat formou Home Kredit a jakou pověst tato firma bude mít u běžných Číňanů. Koho by napadlo, že Univerzita Karlova bude spoluorganizovat konference propagující čínské zájmy. A kdoví, kolik toho ještě o čínském guan xi v Čechách ještě nevíme. Takže bych českým podnikatelům, kteří se snaží využít Tchajwanských nabídek, doporučoval, aby počítali s nečekanými komplikacemi a spoléhali se hlavně na sebe a své kontakty na Tchajwanu.

J. Hovorka 19.9.2020 14:48

To je rozumne napsane souhlas !R^

V. Čermák 19.9.2020 17:31

Tak hlavně uvidíme Kolik těch podnikatelů bude. Jinak je chválihodné, že máte takovou starostlivost o 2 nejbohatší Čechy. Nejste náhodou také nějaký zatím neznámý multimiliardář?;-D;-D;-D

M. Šejna 19.9.2020 14:22

Stále čekám, kdy pravdo-lásková seniorka Hájková sdělí jméno té české firmy, která obdrží darem od Tchajwanu těch pět výrobních linek na výrobu roušek.

Machrovala tady tím darem, ale konkrétní jméno té obdarované firmy furt neuvedla.

Taky doposud neuvedla Babišovu adresu, na kterou mu hrdinně poslala ty roušky a respirátor.

J. Hovorka 19.9.2020 14:41

Nikdo vic nemohl machrovat kolik desitek miliard udelal smlouvu s cinanama Zeman ;-D Udelal urcite v cine smlouvu pro sebe a pro ten jeho odil podvodniku na hrade O tom byste mel hlavne psat vy pravdivej senore;-D;-D

M. Šejna 19.9.2020 17:00

a vy zas bijete černochy. :-P

P. Milan 19.9.2020 15:03

Když to ještě neví nikdo, pouze že je nabídka, tak pláčete na špatném hrobě.

M. Šejna 19.9.2020 16:59

Nabídka je zdarma?

A nikdo se zatím nepřihlásil?

;-D

A. Renjascu 20.9.2020 8:55

Stroje na výrobu roušek v ČR máme. Třeba ve firmě Vřidlo je také mají, dříve je již i vyráběli, ale dnes nejsou schopni je vyrobit za konkurenceschopnou cenu.

J. Ptáček 19.9.2020 13:56

Největší obchodní partneři Tchaj-wanu jsou:

1. Čína, 2. USA, 3. Japonsko, 4. Hong-kong (dnes už čínský), 5. Jižní Korea. Kde je Česká republika? Ani tento fakt nestačí hradním milovníkům Číny a jejím obdivovatelům z řad obyčejných občanů, aby po panu Vystrčilovi nepřestali plivat. A cosi mu zakazovat. Na druhé straně je fakt, že Peking nám zatím k nějakému zlepšení nedal žádné povolení. Takže v obchodu s Tchaj-wanem jsme ve vývozu na 51. místě, v dovozu na 26. místě. Možná kdyby náš president přilezl k tomu čínskému mandarínovi po orientálním způsobu = po kolenou...

Š. Hašek 19.9.2020 14:33

Aha, díky Vystrčilovi budeme obchodně na druhém místě, hned za Čínou.

Kam na tohle chodíte?

P. Pavel 19.9.2020 14:49

Díky hradnímu čučkaři na tom "druhém místě" určitě nebudeme, husí hašku.

V. Čermák 19.9.2020 17:23

Proč myslíte Oslí Pavle?