16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

POLITIKA: Tak umírá svoboda

Orwelovských opatření ze strany současné vládní koalice není zrovna málo, ale EET mezi nimi vyniká a jeho dopad bude zásadnější, než se na první pohled zdá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Švrček 23.11.2016 11:43

Ano, dav jistě tleská.

Dodavatelé a někteří další jistě také. Babiš dosáhl svého a bude kontrolovat toky a využívat toho pro své účely. Malí budou krachovat a opouštět trh. Podepisuji, souhlasím, toto reálně hrozí.

Tleskat a mlaskat se bude do doby, než státu dojdou peníze. A ty dojdou, protože stát si takto likviduje svobodné podnikání, tedy aktivitu a růst a mačká do krve třídu, která jej vlastně živí. Ti tleskající, ať již pobírači dávek, úředníci, zaměstnanci, či další nechápou, že neexistují žádné jiné peníze, než ty, které vzniknou v ekonomice. Malých však ubude a velcí mají dost prostředků k optimalizacím, což je slušné slovo pro o vyvádění peněz jinam a minimalizaci daní.

Navíc ještě jedno nebezpečí hrozí. Mnozí budou hledat spásu v šedé, či dokonce černé ekonomice. Tak přece reagovali podnikaví lidé už za socialismu a my starší si tehdejší paralelní ekonomiku dobře pamatujeme. Vládnou-li predátoři společně s pitomci, nebude tomu holt jinak.

M. Šejna 23.11.2016 11:25

pane Chodovský

já jsem naposledy bojoval s demencí úřerdníků také na odboru evidence obyvatelstva a pak na dopravním inspektorátu (tam to bylo nejvíc výživné :-D). Ale na Finančním úřadu se chovají opravdu korektně - tedy alespoň na tom v Říčanech.

J. Lepka 23.11.2016 11:23

Re: ano, máte pravdu

naprosto souhlasím, ale nechtěl jsem potenciálně špatným odhadem nabízet munici trolům a trotlům.

J. Lepka 23.11.2016 11:21

Re: Uvidíme, co na to podnikatelé. Zatím nějak zařezaně mlčí.

Už jsem vám to radil : diverzifikujte své informační kanály. Je jich dost. Jak informací, tak podnikatelů. Za jedny z nejtypičtějších : provozovatelé horských chat, nechají si jen ubytování, už si u nich nedáte ani čaj / jasně, že vy ne, vy asi po horách moc nechodíte, jinak byste to věděl - on tam tak nějak internet moc nechodí, víte /, nebudou riskovat likvidační sankce kvůli týden trvající bouřce. On sice i bolševický právní řád respektoval zásah vyšší moci, ne tak MF a jejich všemocný guru, ti přece poručí i dešti, větru.

O. Uživatel 23.11.2016 11:17

Uživatel požádal o vymazání
V. Braun 23.11.2016 11:15

Re: ano, máte pravdu

Ty desítky milionů jsou dost podceněné, pokud si pamatuji z novin, tak to většinou byly stovky.

V. Braun 23.11.2016 11:14

No vida, a zařídili jsme si to zcela sami bez zlé EU

Jen bych připomenul, že jsme si EET tady v ČR zařídili zcela sami, ani EU jsme k tomu nepotřebovali.

Troufám si tvrdit, že tak je to s řadou dalších věcí a regulací. Buď si je vymyslíme zcela sami, nebo EU návrhy uvedeme do života zcela originálně - vždyť i ty volně ložené rohlíky a koblihy jsme málem začali balit do celofánu a o českém způsobu zavedení dotací na solár ani nemluvím.

J. Lepka 23.11.2016 11:13

Re: ano, máte pravdu

Jako obvykle zapřaháte koně za vůz, Šejno. Problém je, že je to nesmyslné, hloupé a bolševické opatření okecávané jalovými frázemi vzbuzující klasickou závist u neschopných. Ty technické problémy jsou jen nevyhnutelným důsledkem neschopnosti pachatelů tohoto paskvilu. Jsou to totiž titíž nýmandi, co již více jak dvacet let proklamují a schvalují všemožné státní registry na cokoliv / za desítky miliónů / aniž by vlastnili Arabelin kouzelný prsten a dokázali tak jejich provozuschopnost ( o bezporuchovosti se raději nezmiňuji ).

A o přenesení odpovědnosti za případné omyly a likvidační pokuty pro živnostníky je (doufám i pro vás ) nepřípustné ve státě, který má presumpci neviny zakotvenu v právním řádu.

O. Uživatel 23.11.2016 11:04

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 23.11.2016 10:52

Uživatel požádal o vymazání
M. Šejna 23.11.2016 10:49

ano, máte pravdu

narozdíl od mnoha místních ideologicky zabedněných diskutujících, kteří už jen z ideologického principu jsou proti EET, Vy přicházíte s konkrétním popisem problému.

Narazil jste na zásadní problém EET - tj. technickou proveditelnost a technickou připravenost. A jak správně naznačujete, problém EET není ve "špiclování" podnikatelů, ale v tom, zda systém EET vůbec bude fungovat.

Z. Velínský 23.11.2016 10:40

Re: Pendrek, pendrek, milý pane!

Závada je především v nedokladovaném předpokladu, že "všichni kradnú". Nekradnú, pane. Zeptejte se kohokoliv. Takže i kdyby se nakrásně EET podařilo úspěšně spustit - což není možné vzhledem k tomu, jak nepřipravené to je - tak z toho nemá jak kápnout slíbených 18 miliard.

O. Uživatel 23.11.2016 10:39

Uživatel požádal o vymazání
Z. Velínský 23.11.2016 10:34

No tak, za týden se uvidí

Tak nepřipravenou státní akci jsme snad ještě v Čechách nezažili. Povinných subjektů, kterých se tato vlna týká, je potřebnou technikou 2 týdny před spuštěním vybaveno 20%. Testovací provoz v jiných případech vypadá tak, že se testuje jako by to byl ostrý provoz. Ne tak u EET. Do provozu se registrovala třetina budoucích uživatelů, a z nich jen každý desátý si vyzkoušel vytisknout účtenku (ne celodenní provoz s tiskem účtenek!). I stát zůstal pozadu. Server MF neměl ještě 15.11. ani podanou žádost o vystavení certifikátu pro zabezpečené připojení - fakt jsem si myslel, že testovací provoz se normálně testuje se vším tak, jak to bude. Vystavení certifikátu obvykle trvá 2 týdny, proč těch pár stovek neinvestovali o měsíc dříve?

Suma sumárum si myslím, že tohle fungovat nebude. Možná to skončí drakonickými pokutami v lednu a únoru podnikatelům za nepřipravenost, a následně z toho možná stát vycouvá stejným způsobem, jako v roce 2008 od registračních pokladen.

J. Chaloupka 23.11.2016 10:32

Jaká pravice, vždyť tady není a nikdy nebyla,

nebo si myslíte, že třeba TOP09, která bojuje za bruselský socialismus, je pravicová strana? Nebo ODS? Proboha, kde to žijete.

M. Šejna 23.11.2016 10:25

úprava daně z nemovitosti?

jak často nakupujete nebo prodáváte nemovitosti? Kdy naposledy jste podával daňové přiznání k dani z nemovitosti? Pokud se nepletu, tak tuhle povinnost máte jen při změně vlastnictví nemovitosti.

Jak často jste dědil, že máte stále problémy s dědickou daní?

M. Šejna 23.11.2016 10:21

pane Švejnochu

já s buzerací státní úřadů bojuji neustále. Ale Finanční úřady kupodivu tuhle buzeraci výrazně snížily. Buzarece se přesunula na úřady státní správy (Vodoprávní úřad, Stavební úřad, Přestupková komise apod.). Je vidět, že už 10 let nepodnikáte, jinak byste tu postupnou změnu chování finančních úředníků zaregistroval.

Já jsem byl na Finančním úřadu naposledy buzerován v roce 2008. Od té doby mám klid a dokonce mi od té doby úředníci fin. úřadu ochotně poradili, když jse tam byl s dotazem, jak mám určitou položku daňového formuláře vyplnit.

A opravdu mě pobavilo, že Vy, který už 10 let nepodnikáte, máte takovou hrůzu z EET, když se Vás EET vůbec netýkají.

P. Švejnoch 23.11.2016 10:06

Re: pane Švejnochu

Ne, nebudu se tady rozepisovat do hloubky, ale v podstatě každá moje návštěva FÚ (pokud nejdu jen odevzdat Daňové přiznání na podatelnu), ať už se taková návštěva týkala mého podnikání, dědické daně či úpravy daně z nemovitosti, je/byla spojena ať už se státně nařízenou buzerací, nebo alespoň s pokusem osazenstva ukázat mi, že já jsem úplně blbej póvl, a oni tam nejsou kvůli mně. Vzpomínám si, že kvůli jakémusi formuláříku jsem musel na FÚ 3x (slovy: třikrát) protože místní ekspertky se nebyly schopny dohodnout a formulovat, co a jak si vlastně představují, že má být vyplněno.

Takže buďte tak neobyčejně laskav, a o ochotě a vstřícnosti FÚ či jakýchkoli jiných státních/obecních úřadů mi nevykládejte ale lautr nic.

O. Uživatel 23.11.2016 10:02

Uživatel požádal o vymazání
P. Lenc 23.11.2016 9:55

Re: Je to jenom babišovina.

Také si to myslím.

P. Švejnoch 23.11.2016 9:50

Drahý pane Šejno

já jsem se živností skončil někdy před deseti lety. Člověk tak nadšený všeobecnou státní buzerací, jako jste Vy, mi to samozřejmě neuvěří, ale já jsem už před těmi deseti lety skončil právě z toho důvodu, že byrokracie a neustálé šťourání nejrůznějších institucí v kdejakém mém hovně, se mi začaly zajídat a staly se pro mě nepřekousnutelné. A znovu říkám - to bylo před deseti lety, kdy to (proti EET či obecně dnešnímu stavu) byla v podstatě selanka.

Takže ano - zde hovořím na základě mé osobní zkušenosti, milý ekonomický eksperte. :-)

K. Frauknecht 23.11.2016 9:48

Re: Hloupoučký příspěvek pana Šejny

Nehloupněte, tady přece o účtenky vůbec nejde! V Lidlu dostáváte účtenky léta a hospody "národní hospodářství" nedrží! V kolonce "Obchod, ubytování, stravování a cestovní ruch" činí tržby v pohostinství cca 5%. A jak odpovíte řemeslníkovi u Vás doma, když se zeptá "s účtenkou nebo bez" je zcela na Vás :-).

M. Šejna 23.11.2016 9:42

pane Švejnochu

podělte se s námi o Vaši zkušenost. Kdy a jak Vás osobně šikanoval finanční úřad?

M. Šejna 23.11.2016 9:24

pane Švejnochu

v čem podnikáte, že Vás osobně EET zlikviduje?

Pochlubte se, když tak horlivě kritizujete EET a kontrolní hlášení. Není nad osobní zkušenost, že?

K. Janyška 23.11.2016 9:24

Uvidíme, co na to podnikatelé. Zatím nějak zařezaně mlčí.

Žeby pracovali už úplně všichni pro Agrofert ? Dzp.

P. Švejnoch 23.11.2016 9:21

Re: Hloupoučký příspěvek pana Šejny

To víte, že jo...

Žádná šikana ze strany jakéhokoli státního úřadu neexistuje, to je přece všeobecně známý fakt...

A krom toho, všichni živnostníci jsou stejně zloději (tedy krom pana Šejny :-) ), tak kdo by se o takové drobnosti staral... :-D

V. Novák 23.11.2016 9:13

Re: Hloupoučký příspěvek pana Šejny

Jaká šikana? Plňte si povinnosti, vydávejte účtenky a nijdi se po vás vozit nebude. Nebude mít důvod.

Kontroly jsou pro úředníka práce. A kdo by pracoval nadměrně, že...

M. Těhanová 23.11.2016 9:12

Re: Ono toto, není jediná kravina, která se tu za tichého i

On to pivo platí také s daní a pokud není plátce DPH, tak mu nikdo nic nevrací. A něco musí taky vydělat, aby měl na náklady.

T. Vůjta 23.11.2016 9:12

Re: Proč EET - 2.

S tímto je konec. EET bude pro nejdrobnější podnikatele doposud krátící tržby znamenat nutnost navýšit ceny, což jejich zákazníky odvede do větších obchodních center a ony potravinářské obchůdky v malých obcích, malé restaurace a podobně zmizí. Drobná obchodní infrastruktura zanikne, drobní podnikatelé se stanou doplňovači zboží do regálů v obchodních centrech, občanů zařaditelných do středního stavu zase ubude.

Komu je toto ku prospěchu ? Kampaní o tom, že EET zatočí s nepoctivci se přitáhnou voliči, kteří závidí sousedovi, že má obchůdek a dělá si co chce a má se dobře, zatímco já musím do fabriky, kde mám zlého šéfa. Kampaní pro EET se vytvoří dojem, že ti, co ji vedou jsou ti správní, protože chtějí technickými prostředky zabraňovat porušování zákona a dostávat finance do státní kasy. Kampaní pro EET se oslabí střední stav, který je pro svobodnou zemi požehnáním, pro snadnou manipulaci s národem naopak překážkou.

T. Vůjta 23.11.2016 9:11

Proč EET - 2.

S tímto je konec. EET bude pro nejdrobnější podnikatele doposud krátící tržby znamenat nutnost navýšit ceny, což jejich zákazníky odvede do větších obchodních center a ony potravinářské obchůdky v malých obcích, malé restaurace a podobně zmizí. Drobná obchodní infrastruktura zanikne, drobní podnikatelé se stanou doplňovači zboží do regálů v obchodních centrech, občanů zařaditelných do středního stavu zase ubude.

Komu je toto ku prospěchu ? Kampaní o tom, že EET zatočí s nepoctivci se přitáhnou voliči, kteří závidí sousedovi, že má obchůdek a dělá si co chce a má se dobře, zatímco já musím do fabriky, kde mám zlého šéfa. Kampaní pro EET se vytvoří dojem, že ti, co ji vedou jsou ti správní, protože chtějí technickými prostředky zabraňovat porušování zákona a dostávat finance do státní kasy. Kampaní pro EET se oslabí střední stav, který je pro svobodnou zemi požehnáním, pro snadnou manipulaci s národem naopak překážkou.