17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Tak umírá svoboda

Orwelovských opatření ze strany současné vládní koalice není zrovna málo, ale EET mezi nimi vyniká a jeho dopad bude zásadnější, než se na první pohled zdá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Novák 23.11.2016 16:39

Re: Občánku, starej se!

To vám vysvětlila blbě - státní úřad nemá právo si sám vyžádat vaše osobní informace. Je na vás, jestli je tomu úřadu poskytnete, třeba poté, co si je vyžádáte od jiného státního úřadu.

Je to obrana proti zneužití informací. Máte kontrolu nad jejich tokem.

O. Uživatel 23.11.2016 16:38

Uživatel požádal o vymazání
L. Zemek 23.11.2016 16:37

Po dlouhé době

článek, který opravdu přesně vystihuje jak podstatu, tak i účel EET. O neblahém dopadu na celé podnikatelské prostředí už nemluvě.

J. David 23.11.2016 16:35

Re: Ano, dav jistě tleská.

Bude zima, bude mráz, kam se ptáčku, kam schováš? Do batreru zalezu, tam já zimu převezu.

Ale vážně, mnoho vesnických putykářů díky tomu EET pověsí živnost "na hřebík" (notabene, až mu ještě u píva, domácích utopenců a mariáše zakáží hulit). Obvykle pak převede své prostory do občanské výpomoci, v rámci klubovny dobrovolných hasičů, myslivců, pěveckého spolku žen, co já vím, za symbolickou 1 Kč. Pípa a chlaďák, stoly, židle a kamna jsou jeho, co si tam kdo soukromě dodá (sud píva, flaši kořalek, utopence, zvěřinu, etc.), to on v rámci sousedské výpomoci technicky zrealizuje v rámci barteru. Klucí od myslivců, hasiči, i ten pěvecký svaz se pak může rozšoupnout, když si každý den mohou udělat potlach, ožrat si hubu, zahrát mariáš a zapálit si trabuko bez buzerace govermentu, v bejvalej putyce starýho Šajnera. Místo EET (kompu, internetu, softwaru) má ještě porculánové tácky, aby byla evidence, kdo co vylemtal a sežral, aby zúčtování fiskálního podílu spolku na nákladech a výnosech bylo v intencích přiměřené reciprocity neziskové organizace, spontáně vytvořené, a u FÚ neregistrované. Složíme se na sud píva a vypijeme ho v bejvalej putyce Štainera, nebo na jeho zahradě u vatry. EET netřeba. Lufťáky, kteří starýho Štajnera vyhledávali (byl a je myslivec) pro vynikající srnčí svíčkovou, daňčí na víně a kančí guláš, mají fakultativní dilema. EET účtenku a sušit hubu až k benzínce s nějakým "crocodille", nebo podlehnout "šedé ekonomice" a vysomrovat bez účtenky porce srnčí svíčkové s tím, že tím připravuji parciálně o živobytí pobírače dávek? Přípodotek, ouředníci jsou sekundární sféra, hodnoty nevytváří, hodnoty čerpají a buzerují i své živitele, jako vši, které cucají svého hostitele a ryčí ve smsylu moci zákonodárné. Nejsou darmožrouti, pouze jsou slouhové a porodní odkaz té zákonodárné. Proč ouředník řve, že musí platí daně a podnikatel má odpočet? Ouředník je placen, proto, že nevytváří naturální hodnoty. Je placen z berní jiných, kterým má být služebníkem. Mýlím se?

I. Schlägel 23.11.2016 16:34

Re: proboha, to snad nemyslíte vážně?

Já to někde tvrdím? Komentuji celkový stav připomínající džungli, pane kolego. Spěte dál, Vás se to netýká, vy jedete na ty paušály.

V. Kain 23.11.2016 16:33

Re: Princip presumpce neviny

Tak se nám do kožichu vetřela velmi vychytralá slovenská veš.Dobře nám tak.A to má ještě dost velkou podporu od těch, co by nebyli schopni ani prodávat buřty na nádraží.

V. Novák 23.11.2016 16:29

Re: Pendrek, pendrek, milý pane!

Argument nemáte, jen šaškujete - tak si šaškujte sám...

S Rysem byste se mohl shodnout.

V. Novák 23.11.2016 16:27

Re: Musí? Takhle nejsem naivní ani já...

Udělá, protože musí hostovi dát vytištěnou účtenku.

Host zaplatí co je na účtence, co je na účtence je taky v systému - takže se to doví nejen FÚ, ale především hospodský.

Nechápete nebo nechcete chápat? V druhém případě vás už nebudu obtěžovat nějakým vysvětlováním...

V. Novák 23.11.2016 16:24

Re: proboha, to snad nemyslíte vážně?

Twn, kdo si odečítá paušální náklady, si platí daňovéhi poradce a účetní?

Nejste drobátko mimo mísu?

V. Novák 23.11.2016 16:21

Re: No tak, za týden se uvidí

To, že se povinné osoby nevybavily technikou a ani sei nevyzkoušely jak to funguje v měsíc trvajícím zkušebním provozu, je JEJICH chyba. Možnost měly.

A pokud chcete něco srovnávat - tak bych doporučil už níže zmíněný Registr vozidel, který hodili do ostrého provozu aniž by někdo patřičně zaškolil obsluhu - a ono to padalo, nebo Systém výplaty sociálních dávek. Ten Drábkovi nefungoval snad ještě po půlroce.

TOMU říkám nepřipravený start.

J. Krásenský 23.11.2016 16:19

Princip presumpce neviny

zmizel v mnoha oblastech práva - ochrana dětí, žen, menšin sexuálních, národnostních rasových a náboženských. Možná k tomu vedly dobré úmysly, ale ve skutečnosti to vede k totalitě. EET je jen dalším hřebíkem do rakve svobody.

J. Kyselková 23.11.2016 16:11

Re: Za vším hledej úředníka

Pane Veselý - to je skvělý nápad - licence - zaplatit povinně, co zákon určí a věnovat se své práci. Nejde o "zločin", pokud kreativní člověk se živí mnohdy svým hobby, za svoje, jakžtaž se tím uživí a pokud je jeho práce druhým prospěšná.

Pořád Babišovi něco i paušálem "krade" ?

K. Pavlik 23.11.2016 14:40

Re: Za vším hledej úředníka

Jste u podstaty problemu. Ve vetsine statu je to reseno jinak. Cesko si zvolilo zastupce kteri to resi jako Chorvatsko. Mozna ze reseni je jednoduche -budto monarchie - moje moznost nebo jit volit - to se ale v Cesku tak nejak nevede.

O. Uživatel 23.11.2016 14:26

Uživatel požádal o vymazání
J. Veselý 23.11.2016 14:08

Re: EET a svoboda spolu nesouvisí

Fakt jo? No, možné to je, mongolské stepi jsou kvalitou připojení vzorem pro celý svět ...

J. Veselý 23.11.2016 14:06

Občánku, starej se!

Každý rok musíme předkládat celnímu úřadu potvrzení o bezdlužnosti od FÚ a sociálky. Postup je takový, že nás celní úřad vyzve, my zašleme žádost na FÚ a po nějaké době nám FÚ potvrzení zašle. Nedávno jsem se na celnici dovolil zeptat, proč si to nevyžádají sami, nota bene když se jedná o dva úřady spadající pod jedno ministerstvo. To jsem si dal! Bylo mi vysvětleno, že úřad není od toho, aby někomu ulehčoval práci nebo dokonce šetřil čas, a vůbec, to by se nedalo zvládnout, takový nával práce, na to nemají lidi! Zkrátka neřešitelný problém. Jó, to takový sedmdesátiletý důchodce na vesnici, který tráví večery tím, že čepuje sousedům pivo a prodává syrečky, ten přece nemá nic jiného na práci, než se na stará kolena naučit stahovat a instalovat certifikáty, sledovat a instalovat aktualizace, komunikovat se servery min. financí, řešit výpadky internetu atd. atd. A protože to nezvládne, hospodu zavře a od pánů Lubošů se dozví, že to udělal proto, že mu Babiš zarazil okrádání státu.

J. Vintr 23.11.2016 13:57

Re: EET a svoboda spolu nesouvisí

Nemáte asi pravdu, kromě Chorvatska mají mít EET i v Mongolsku...

V. Vaclavik 23.11.2016 13:56

Re: pane Schlägele

Me osobne se to netyka, ale to drzeni pri zemi vidim na konkretnich pripadech kolem sebe, i v pribuzenstvu... jde mi o to, aby clovek vubec nemusel zadat o povoleni k podnikani, aby nemusel mit bumazku na to, aby mu milostive bylo povoleno podnikat, tedy vyvijet iniciativu jak najit obzivu. Zkratka aby i maly Cesky clovek mohl zit v hlavou vzprimenou jako svobodny clovek.

O. Uživatel 23.11.2016 13:56

Uživatel požádal o vymazání
J. Vintr 23.11.2016 13:55

Re: EET a svoboda spolu nesouvisí

Nepoctivý je výběr daní, což je v podstatě výpalné, vybírané z pozice síly. Argument, že vybrané peníze z daní slouží nám všem, z velké části neplatí. Velká část z těchto peněz je zcizena nebo nesmyslně rozházena na účely, které jdou někdy i přímo proti zájmům občanů.

J. Veselý 23.11.2016 13:54

Re: EET a svoboda spolu nesouvisí

To jsou od pana Luboše jen takové řečičky. Že je nutné vybírat daně o tom není pochyb. Jde o způsob. Na světě je 202 suverénních států a EET byla zavedené v jednom z nich, my budeme druzí. To o něčem svědčí. Ani takové státy jako Francie nebo Itálie, které jsou známé svojí byrokracií, o něčem tak pitomém neuvažují.

P. Švejnoch 23.11.2016 13:54

Re: EET a svoboda spolu nesouvisí

No jo, a konečně jsme u toho...

V tomto státě má totiž kdejaký Kluboš dojem, že ten, kdo podniká, se živí nepoctivě. A s takovými šmelináři a keťasi je třeba co, Kluboš? S takovými je třeba zatočit. Živnostníky zlikvidovat jako třídu, podnikatele poslat do uranových dolů!

V. Vaclavik 23.11.2016 13:53

Re: pane Schlägele

Nevim, kde jste to z meho prispevku vycetl, neco o slozitosti ziskani neceho. Co jsem napsal, ci jsem chtel napsat bylo, ze zadne registrace podnikani automaticky znamena zadny statni dohled, coz obratem znameana, zadne odvody, tecka, vymalovano. Co si vydelas jako zivnostnik, nebo remeslnik, bud bez zamestnancu, nebo treba i s nekolika do jisteho poctu, jde primo do kapsy a tam to konci. Zadne daneni, zadna kontrola kolik toho v te kapse je, nic takoveho. Z te kapsy at si pak lide plati zdravotni a automobilove pojisteni atd.

M. Klas 23.11.2016 13:45

Re: EET a svoboda spolu nesouvisí

Proč tvrdíte, že podnikatelé a živnostníci se neživí poctivě? Jak se živíte vy?

L. Gryc 23.11.2016 13:42

Re: Několik subjektů?!

Kdyby napsal maximálně pár desítek subjektů neporušuje zákon tak by byl mnohem blíže pravdy, teda v pohostinství a hotelových službách určitě.

K. Luboš 23.11.2016 13:41

EET a svoboda spolu nesouvisí

Když chce kdokoliv vybírat daně, tak musí přesně vědět, z jaké částky je vybírá. To je prostá účtařina...

Ale přece podnikatelé a živnostníci jsou svobodní, protože na podmínky státu nemusí přistoupit, mohou zcela svobodně ukončit své podnikání a jít se živit poctivě.

Z. Lapil 23.11.2016 13:32

Re: EET

Nejde o daně. Jde o to, že mi fakt vadí, když mi stát kouká přes rameno, kdy a kolik za platím za boty, za zmrzlinu, jaké noviny si kupuji, u jaké pumpy a jak často tankuji, kdy a kam jedu vlakem/autobusem/taxíkem. Nenechte se splést: když se stát prostřednictvím EET dozví, kdo kdy prodává, tak se samozřejmě dozví, kdo kdy kupuje. Ono stačí, že to ví banka.

Jak nemám rád spiklenecké teorie, tak si myslím, že EET je první krok k povinně bezhotovostním platbám: zavádí a zkouší se systém, kterým projde každé kafe v automatu.

O. Uživatel 23.11.2016 13:19

Uživatel požádal o vymazání
J. Veselý 23.11.2016 13:19

Za vším hledej úředníka

a jeho notorickou lenost. Bývaly doby, kdy na DPH chodila kontrola každý rok a na DPPO každé dva roky. Posledních asi 8 let nic, asi je to moc práce. Tak úředníci přišli s nápadem (a politici jim na to skočili), že nejlepší bude, když se bude každý kontrolovat a udávat sám on-line. A EET a kontrolní hlášení DPH je na světě. EET funguje ze všech států světa jen v Chorvatsku, a to je ještě třeba napsat "funguje". Ve všech ostatních státech řeší poctivost malých živnostníků jinak - od naprosté benevolence, přes paušální poplatek za licenci po registrační pokladny, od kterých je ale k EET dlouhá cesta. Licence mi přijdou nejjednodušší pro všechny - chceš provozovat hospodu na vsi, řekněme do 500 obyvatel? Zaplať ročně 10000 (nebo 20000 nebo 30000, nevím) a dělej si co chceš. Víc se o tebe berňák nebude starat. Totéž by mohlo platit pro řemeslníka bez zaměstnanců. Ale to je moc jednoduché a co by pak úředníci dělali, že jo.

Z. Lapil 23.11.2016 13:18

Re:

Proč tak pozdě?

On je to totiž vynikající nápad. Na takový systém by se jistě muselo udělat výběrové řízení, čas od času by ho někdo napadl a pár let do zavedení EET by bylo k dobru.