5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Strategie ústavního puče

Pod taktovkou loutkovodičů Miloše Zemana už jenom pasívně přihlížíme opakování Vítězného února 1948. Komunistický puč tehdy přece také v ničem neporušil Ústavu. Pravda, ozbrojené Lidové milice sice pro jistotu ovládly ulice a průmyslové podniky, ale ani to vlastně neporušilo zákon.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 9.8.2013 19:56

P&L panika v okurkové sezóně

Nedemokratický vítr fouká především z "Bruselu"! Bát se musíme DEU-hujerů.

P. Urban 7.8.2013 18:10

Ústavní puč

V roce 1948 ozbrojené milice ovládly ulice a závody. Následovalo uzavření hranic, volby s jednotnou kandidátkou, zatýkání, mučení a umučení politických odpůrců, popravy atd, atd. Ale to všechno se stalo v souladu s platnou Ústavou (teda...asi....), takže rozdíly oproti dnešku jsou bezvýznamné.

To ovšem znamená, že ústavní puč tu máme permanentně od roku 1990, neboť všechny tehdejší vlády vládly v souladu s Ústavou.

Nechci bagatelizovat rizika, která jsou spojena s posunem k poloprezidentskému režimu a targikomedii na téma "plnokrevný politický vůdce kontra 200 nul." Ale takovéhle články ta rizika spíš zlehčují.

J. Boleslav 7.8.2013 17:40

Pěkný článek

jen na můj vkus příliš pesimisticky laděný.

A. Novák 7.8.2013 13:53

nezapomeňte na to, že ve volbách1946 dostali komunisti

31%, v Českých zemích dokonce 43% . To asi aktuálně nehrozí, takže srovnání s únorem 48 je dost mimo mísu. Ale havlistům se to líbí :o)

P. Běhounek 7.8.2013 14:39

Re: nezapomeňte na to, že ve volbách1946 dostali komunisti

tyto výsledky byly dosaženy když komunisti vedli ministerstvo informací, vnitra, obrany a ovládali státní úřad pro zabavený majetek, kterým upláceli voliče a ještě podvodným způsobem znamežnili 300 tisícům lidí vládnout, a to vše jen proto, že před nedemokratickým jednáním komunistů a Beneše lidé byly hluší, tak snad dnes nebudou hluší před Zemanem a to i díky panu Urbanovi, díky takovým Novákům se komunisti mohli dostat k moci a 40 let drancovat zemi

V. Novák 7.8.2013 10:29

Vždyt žvaníte, člověče!

1) V únoru 1948 se o ústavní puč pokusila pravice. Protože byla ale naprosto neschopná, zvojtila i demisi a pak exministři s hrůzou zjišťovali, že jich neodstoupilo dost, aby president mohl odvolat celou vládu, jmenovat úřednickou a vyšachovat komunisty bez ohledu na jejich volební sílu, jak bylo zvykem za první republiky. V únoru 1948 ještě vše proběho ústavní cestou, ač se ministři snažili horempádem do křesílek vrátit.

2) Skutečným komunistickým pučem byla teprve změna voleb a zavedení "jednotné kandidátky NF", která popřela samu podstatu voleb - od slova "volit", tedy "vybírat".

3) V současnosti o nic takového nejde. Stačí, když strany, jejichž padlí ministři se horempádem šplhají zpátky na své teplé flíčky, budou jednotné (což asi budou, při představě, že by měly jít do předčasných voleb v nichž půlka poslanců o své flíčky přijde - a pravděpodobně bez trafik) a vládě důvěru nedají. Nejpozději v květnu příštího rokustejně půjdou od válu.

P. Běhounek 7.8.2013 10:52

Re: Vždyt žvaníte, člověče!

ve 48 to asi bylo jako dnes, kdy jedna strana udělá určité kroky, protože předpokládá dodržování ústavních zvyklostí (vyhlášení voleb) a ejhle druhá strana toho zenužije a dělá si co chce (tak jako dnes a v tom je paralela pana Urbana zcela v pořádku)

V. Novák 7.8.2013 12:19

Kterápak strana očekává vyhlášení voleb "na základě ústavních zvyklostí"?

Nemluvě o tom, že odvolávat se na ústavní zvyklosti je zbytečné, stačí se držet litery Ústavy, sehnat 120 poslanců a Sněmovnu rozpustit. Volby pak musí být do 2 měsíců.

Ve 48. nebyla splněna podmínka pro odvolání vlády, protože si to ministři špatně spočítali a demisi jich nepodalo dost. Samozřejmě na to rychle přišli a žádali, aby president jejich demise nepřijal, tedy obnovil stav ante - ne aby protiústavně odvolal vládu. Volby pak následovaly - ovšem už v režii NF, tedy KSČ a s jednotnou kandidátkou NF, která nás pronásledovala až do 89.

Máte v těch ústavách a "ústavních zvyklostech" hokej. Nejste sám...

J. Horáček 7.8.2013 12:28

Re: Kterápak strana očekává vyhlášení voleb "na základě ústavních zvyklostí"?

Jistě je to jen můj dojem, vito, ale neřekl bych, že speciálně Vás jednotná kandidátka NF nějak zvlášť pronásledovala.

Ale třeba se mýlím a ta červená nit nostalgie je jen šalba a klam ...

V. Novák 7.8.2013 14:05

Pronásledovala. Kdyby pro nic jiného, tak proto,

že mám rád jasné a přesné vyjadřování - a "volby" z jedné kandidátky, ( také se říkalo "Adamova volba" - přivedl pámbu Adamovi Evu a "vyber si!") uráží už svou nelogičností.

I kdyby byli komunisti zlatí, jak říká jiný vtip (pohříchu porevoluční), tak "volby" v prostředí jediné jednotné kandidátky a platnosti čl. 4 tehdejší Ústavy jsou nelogický nesmysl. Urážka logiky a rozumu. Kdyby se (a nás) s nimi KSČ neobtěžovala, udělala by lépe - méně by lhala.

J. Horáček 7.8.2013 14:58

Re: Pronásledovala. Kdyby pro nic jiného, tak proto,

Rozumím, systém bez voleb by pro Vás byl v jistém smyslu konzistentnější a celek (asi) tudíž přijatelnější. Ve vnímání této implikace se zřejmě dosti podstatně lišíme.

V. Novák 7.8.2013 16:11

Konzistentnější určitě. Pravdivější taky.

"Volby" bez volby jsou nesmysl. Urážlivý nesmysl.

Přijatelnější? Zbylo by toho dost nepřijatelného. Zadrátované hranice, filtrování informací, vědeckotechnické zaostávání (které vyplývá z nedostatku informací),... Spousta.

Ale jedna lež by zmizela.

J. Horáček 7.8.2013 16:25

Re: Konzistentnější určitě. Pravdivější taky.

No, nevím,  otevřená množina mínus jeden prvek versus tatáž otevřená množina ...  (jasně, pokulhává to, ale přece).

Volbou ale třeba bylo se takových voleb prostě  neúčastnit! I když například během ZVS  asi jen teoretickou možností.

A. Novák 7.8.2013 15:07

v roce 48 bylo běžné, že politické strany měly ozbrojené

složky? Nebo jak jinak vysvětlíte, že se v únoru vynořily Lidové milice?

V. Novák 7.8.2013 16:24

Řeč byla o ústavním převratu. A k tomu v únoru 1948 nedošlo.

Bez ohledu na Lidové milice (možná díky nim) byla Ústava v únoru 48 jen naplněna.

Převrat nastal až s potlačením demokratické soutěže politických stran a znemožněním voleb jako takových. Proč "volby" počínaje r. 48 byly nevolby, jsem napsal výše.

D. Nowodny 7.8.2013 16:39

Re: Vždyt žvaníte, člověče!

Kdo tady žvaní jste vy, p. Novák. Vite dobře jaké plány měli komouší nejméně od konce valky, a všechny přípravy pod "vedením" Stalinovské KGB. Dlouho pred pučem pracovali na ovladnuti vnitra, policie i armady // viz Svoboda //. Opíjení rohlikem slibů a populismů byla běžná věc. Odbory a la Zavadil placaly také na plnou hubu.

Dnes máme trochu jiný puč, ale stále je to puč. Mstivý a vypočitavý prezddent, spolehajici na policejní spolupraci, zapomětlivost lidí, propagandu svých poskoků a tahaním "kraliků z klobouku" své drzosti. Je to smutný obraz našeho státu od konce totality. Kdo tady chce putinovskou gubernii ??

J. Kratochvíl 7.8.2013 9:20

Pane Urbane,

jedna z věcí, které se udály za posledních 23 let, byla privatizace bank. Dodnes jsou v ČR banky funkční, což je velice důležité pro chod hospodářství je to zásluha Miloše Zemana. Proč se tak objektivní a nestranný novinář jako vy o tomto nezmiňuje. Zeman je naděje pro tuto zemi a počkáme si na další události.

P. Běhounek 7.8.2013 9:52

Re: Pane Urbane,

Proč by se o tom měl zmiňovat, je to článek o ekonomických krocích vlády?

1. Zemanovi nic jiného nezbylo.

2. Banky byly prodány pod cenou, je s tím spojeno velké množství tunelů (např. České pivo).

3. Banky byly prodány nevýhodně, byla nadmíru sanována škoda po státních vlastnících.

4. Zeman zaplatil banky z 500 miliard příjmů z privatizace. Tz. že v době kdy byla jednou tolik nižší životní úroveň (průměrný plat 12500) tak Zeman dokázal udělat za 4 roky státní dluh přes 100 % vyšší (200 mld.) a ještě rozházet 500 mld. z privatizace. NEJHORŠÍ VÝSLEDKY V DĚJINÁCH

J. Vyhnalík 7.8.2013 16:42

Re: Pane Urbane,

Miloš Zeman do bank nalil státních 600 mlrd a pak je prodával zájemcům i za 1 Kč. Je fakt, že vyčištěné banky jsou dlouhodobě stabilní, ale je velká otázka, zda cena za to zaplacená byla adekvátní a zda byly adekvátní ceny, které za banky stát inkasoval.

P. Běhounek 7.8.2013 23:53

Re: Pane Urbane,

to asi těžko, když celkové náklady na transformaci byly 577,5 mld.

http://www.mfcr.cz/cs/verejny-sektor/monitoring/transformacni-naklady-v-cr

J. Vyhnalík 8.8.2013 6:27

Re: Pane Urbane,

Bilance = Náklady - Příjmy

J. Kratochvíl 7.8.2013 8:51

Miloš Zeman je pro mnoho voličů této ze mě naděje

Demokracie je jedno z nejlepších způsobů vládnutí ve státě, ale mnohem lepší vládnutí je osvícená diktatura. Ale kde toho osvíceného diktátora vzít? Únor 1948 byl pro mnoho občanů naděje po 2.svět.válce a po krizích ve 30 letech, kterou komunisté zradili. Také listopad 1989 byla naděje po 40 letech vládnutí totalitního režimu a tentokrát zklamaly a zradily tzv. pravicové strany.Po 23 letech vládnutí české pravice je Zeman opět pro nemalou část občanů naděje. Jinou cestu jak odstavit od moci zloděje, tuneláře a korupčníky nevidím, tak proč tolik křiku. Navíc Zeman nedělá nic proti ústavního nebo nedemokratického. To jen kvičí potrefené husy.Uvidíme.!!!

P. Krasny 7.8.2013 9:37

Re: Miloš Zeman je pro mnoho voličů této ze mě naděje

To jsi ožralej takhle brzo ráno?

P. Běhounek 7.8.2013 9:45

Re: Miloš Zeman je pro mnoho voličů této ze mě naděje

Nechápu jak můžete nazívat bejvalé bolševiky pravicí. Problém naší společnosti je, že můžete změnit systém, ale lidé zůstávají stejní a když nekladete překážky gaunerům z minula, tak tu stále máte jejich způsoby chování. Možná kdybychom udělali toto, bylo by to tu jiné: 1. Členové KSČ nesmějí pracovat pro stát a vstupovat do politiky.

2. Majetkové poměry prošetřit a pokud byl majetek nakraden kdykoliv, vytunelován v 90 letech, vést k odpovědnosti (včetně postihu za nastrkávání bílých koní v 90 letech).

3. Všichni členové KSČ, StB, ČSLA a dalších.

exekutivních složek komunistické totality mají právo jen na starobní důchody do výše rovnající se životnímu minimu a další finanční i nefinanční výhody jim budou odebrány (velmi vstřícné, měli by platit reparace za způsobenou škodu).

4. Zahájit stíhání komunistických řezníků dle Německého vzoru, kde zákon nově stanovil presunkci viny, viz zde: http://neviditelnypes.lidovky.cz/pravo-dojde-konecne-i-na-komunisticke-zlocince-fqr-/p_spolecnost.asp?c=A130727_154757_p_spolecnost_wag

P. Zeman 7.8.2013 10:28

Re: Miloš Zeman je pro mnoho voličů této ze mě naděje

Hitler taky zpočátku konal podle ústavy, Gottwald taky... Oba byli pro nemalou, zpravidla ne příliš přemýšlivou část občanů nadějí. Jestli znáte trochu dějepis, jak to dopadlo, nepochybně víte. Hlava státu se už z principu svého úřadu má chovat především mravně. To co ten opilec na hradě předvádí má do mravnosti sakra daleko. Nakonec sám Zeman to vyjádřil dost trefně svým výrokem o idiotských zvyklostech.

V. Novák 7.8.2013 12:22

Zemanův výrok o idiotských zvyklostech je naprosto pravdivý.

Jaká ústavní zvyklost platí (a platila i pro předchozí prezidenty a byla jimi dodržována) pro jmenování vlády a Zeman ji porušil?

P. Zeman 7.8.2013 14:01

Re: Zemanův výrok o idiotských zvyklostech je naprosto pravdivý.

Vy to vážně nevíte :-O? V tom případě je diskuse zbytečná.

V. Novák 7.8.2013 14:08

Vážně nevím. A nebuďte zbabělec, neschovávejte se tak pitomě...

...

P. Běhounek 7.8.2013 14:44

Re: Zemanův výrok o idiotských zvyklostech je naprosto pravdivý.

akceptoval vůli sněmovny

V. Novák 7.8.2013 17:24

Ano? Jakou vůli Sněmovny akceptoval Havel při jmenování

Tošovského vlády? Hlasy pro vyslovení důvěry získala jím jmenovaná vláda až těsně před žádostí o důvěru.

Jakou vůli Sněmovny akceptoval Klaus při jmenování první Topolánkovy vlády? Ta dokonce nezískala důvěru vůbec, takže ji pak nechal čtyři a půl měsíce vládnout v demisi.

Jakou vůli Sněmovny akceptoval Klaus při jmenování druhé Topolánkovy vlády? Ta sice nakonec důvěru získala, ale v době jmenování si tím byli všichni natolik nejistí, že Vlček musel přísahat, že (protiústavně!) nenavrhne ve třetím pokusu "sněmovního" premiéra, aby vůbec pravicové strany (včetně Modrozelených) připustily volbu předsedy Sněmovny.

Tak o jaké "vůli Sněmovny" ráčíte pábiti?