2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Mimozemstan 24.4.2006 12:41

Re: Re: Re: Re: Topolanek odhalil program ODS: Jak si na vse pujcit

Studenti VS maji za prve stipendium, ktere nezavisi na prospechu a muzou si vzit i pujcku. Tu si berou v pripade, ze se chteji odstehovat od rodicu a nebo pokud maji dite. O tom se vysokoskolakum v CR nesni.

Cela problematika je zde jina, protoze rodina funguje zcela jinak nez v CR. Tady se za dite pocita dite do 15 let, potom se stava dospelym clovekem, ktery se MUSI prostarat o sebe sam. Tzn. casto se deti odstehuji z domova mezi 16-18 rokem a musi se sami zivit. Proto si obcas musi vzit i pujcku. V CR naopak rodina casto podporuje studenta az do doby, kdy skonci se vzdelanim.

DVD 24.4.2006 12:50

Re: Re: Re: Re: Re: Topolanek odhalil program ODS: Jak si na vse pujcit

O tom ten článek právě je - o samostanosti a zodpovědnosti. Zejména mladí lidé se mají naučit konečně řešit svoji životní situaci. Tak, jak správně a konkrétně píšete a měl byste dodat, že už děti od 12. let mohou podávat ve Skandinavii své daňové přiznání.

Není pravdou, že celá problematika je jiná Jiný je jen přístup státu k vymáhání odpovědnosti za svůj život, ten se musí každý učit step by step.

Mimozemstan 24.4.2006 13:34

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Topolanek odhalil program ODS: Jak si na vse pujcit

No o samostatnosti a zodpovednosti v clanku neni ani slovo. Topolanek pouze zavedl rec o rodine a naprosto zamlzil co vlastne chtel rict.

Pristup je jiny. Stat v Dansku aktivne podporuje studium: je zadarmo + student dostane stipendium ze ktereho se da zit + muze pracovat + muze si vzit statne garantovanou pujcku. Student/clovek se musi postarat sam o sebe, jeho rodina ho podle zakonu financne podporovat nemuze. Veskera podpora diteti nad 40.000 rocne musi byt zdanena jako prijem!  Pochopitelne pokud ziji spolecne, tak to nikdo nemuze pocitat, pokud oddelene, tak rozhodne ne pres konta apod.. V CR vodi stat + rodina studenta za rucicku, stat neda zadnou podporu ve studiu, ted navic zacne student/rodina platit za studium. Topolanek by chtel, aby rodina vodila studenta za rucicku jeste dele a pujcovala si na to!

Mimochodem studia jsou draha. Nejlevnejsi semestr prijde na 45.000 DKK, tzn. rok asi 160.000 CZK (VS 1.8 mil CZK/5 let), MBA stoji 250.000 DKK (2 roky), tzn. 1.000.000 CZK. Jeste ze VS plati stat!

Mimozemstan 24.4.2006 13:36

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Topolanek odhalil program ODS: Jak si na vse pujcit

Chybicka se vloudila:

Mimochodem studia jsou draha. Nejlevnejsi semestr prijde na 45.000 DKK, tzn. rok asi 360.000 CZK (VS 1.8 mil CZK/5 let), MBA stoji 250.000 DKK (2 roky), tzn. 1 mil. CZK. Jeste ze VS plati stat!

Ivan Nový 24.4.2006 13:58

Mimozemšťane,

studium stojí tolik, kolik stojí získáni bytu. Byt by měl také stát rozdávat zdarma? Proč tedy studium?

Mimozemstan 24.4.2006 14:19

Re: Mimozemšťane,

Jenze na to aby si nekdo mohl vzit pujcku na byt, musi mit take prijem. A prevazna vetsina studentu nema prijem ve velikosti, aby si mohli vzit pujcku na 2 mil na studie. A aby to za ne zaplatila rodina? Tak na studie pujdou jen deti bohatych. To i na druhe strane oceanu lze vystudovat zadarmo. To co chcete je snad opravdu jenom v Africe. Driv jsme meli standardy: "Se Sovetskym Svazem na vecne casy", ted budou "S Africkym hospodarstvim do nejblizsi revoluce".

Statu se investice do vzdelani vice nez vyplati. Ti lide potom zaplati vic na danich.

Ivan Nový 24.4.2006 15:02

Mimozemšťane,

státu se sice investice do vzdělání vyplatí, ale musí se o tu návratnost starat a to lze jedině finanční spoluúčastí studentů. Co je zadarmo, tak se s tím plýtvá.

Frenky na penzi 24.4.2006 15:04

Re: Re: Mimozemšťane,

Dánsko již mele z posledního a  ke stejnému krachu spěje i Holandsko. Oni si prostě musí prožít komunismus na vlastní triko. Naše chyba je v tom, že jsme je dostatečně nevarovali.

Mimozemstan 24.4.2006 15:38

Re: Re: Re: Mimozemšťane,

To jo, Dansko tak mele z posledniho, ze lame rekordy v oceneni. Tak jenom par: Nejlepsi zeme pro podnikani (podotykam ze jsou zde nevyssi dane na vse, 25% DPH, 68% osobni, 30% podnikove), presto je to zeme c. 1 pro podnikani daleko pred USA. Splaceny statni dluh! Veskere ekonomicke parametry na jednech z prvnich mist. Vysokou zivotni uroven, pravda Norsko nas predstihlo.

To bude trvat jeste desetileti, nez se CR vubec priblizi na uroven, kde se vubec bude moct porovnavat, pokud vubec nekdy. Nemame tady tolik pre-ceneneho pana profesora, ktery blaboli nesmysly o upadku statu v EU, ale par ekonomu, kteri ekonomii rozumi. A muzete si byt jisti, ze Vam ho prebirat nebudeme. Jen krouti hlavou nad navrhem rovne dane, takovy nesmysl se tady zavadet nebude, to by poskodilo ekonomicky stat. A tady je to dulezita vec, ekonomika. Tady musi kazdy rict, kde na to vezme penize a ne jenom dolovat statni rozpocet jako soudruh Micurin.

Ivan Nový 24.4.2006 17:02

Mimozemšťane,

kde ČSSD vezme peníze na udržení současné úrovně ???? Půjčí si?

Mimozemstan 24.4.2006 22:19

Re: Mimozemšťane,

Ja jsem nikdy nepsal, ze volba CSSD resit vsechno pomoci pujcek je optimalni.V soucasne dobe nemuzou delat nic jineho. Naprosto neschopna opozice, pouze rozkladajici stat, topici se v populistickych heslech o snizeni dani, pochopitelne nepomuze srovnat statni vylohy. Proste vyrovnani statnich nakladu vyzaduje zodpovednou vetsinu v parlamentu, ne ubozaky v ODS, kteri pouze levne kritizuji, aniz by se zucastnili na konktretnim reseni.

A tim nemyslim pouze to, ze CSSD bude mit tichou podporu v KSCM, ale ze se ODS sebere a zacne delat politiku, ktera je v zajmu statu, ne pouze levne sliby koryt pro jinou bandu vyzirku tentokrat v ODS.

Ivan Nový 24.4.2006 12:28

Mimozemšťane,

žádné Vy neexistuje. Ti nepreferovaní mají dojem, že preferencí je zbytečně mnoho. Teď mají příležitost to změnit.

jojo 24.4.2006 18:19

Re: Topolanek odhalil program ODS: Jak si na vse pujcit

Vy jste typicky socansky lhar. Stejne jako v te plakatovaci afere vymyslite si a podsouvate nesmysly svemu oponentovi, nebot vase osm let trvajici sliby, takzvane sliby konstatni, jiz lide prokoukli, nic jineho vam nezbyva nez mlit kraviny. Takze pokdu byste dobre cetl, nevynechval byste hlavne otazniky. A nepsal byste ze takto chce rodiny ODS videt, nybrz to, ze temto rodinam bude pomahat, napr. ve forme nizsich dani, aby nemuseli cekat na skolstvi "zadarmo" ale mohli si je sami zaplatit.

Když říkáme, že chceme pomoci rodině, musíme si napřed představit, jak vypadá ona rodina. Jsou to mladí lidé, kteří čekají, až jim úřady složitě vyřídí pomoc na stavbu bytu, aby se mohli konečně vzít? Jsou to potenciální rodiče, kteří se rozhodnou zplodit dítě, až když stát zvýší porodné? Jsou to rodiče, kteří se začnou řádně starat o školní výchovu a vzdělání potomků až poté, co jim vláda nadělí pastelkovné a počítačovné? Jsou to rodiče, kteří vítají, že stát jejich děti chrání před zklamáním, když jim nedovoluje podávat více přihlášek na střední školy a omezuje vstup na univerzity? Jsou to rodiče, kteří se s úlevou zbaví handicapovaného dítěte a svěří ho do státem preferované ústavní péče? Rodiče, kteří jsou tak zásadně nezodpovědní, že nesmějí bez souhlasu úřadů ani vybrat jméno pro své dítě?

Mimozemstan 24.4.2006 22:30

Re: Re: Topolanek odhalil program ODS: Jak si na vse pujcit

Musim rict, ze mne Vas prispevek doslova zdesil. Nejenze se pletete do veci do kterych Vam vubec nic neni, tzn. definovani, kdy si rodina rozhodne mit dite, tak jeste lzive nekoho z neceho vinite. Ja jsem pouze citoval to, co Topolanek napsal. Muzete si to overit pokud si porovnate muj prispevek s Topolankovym.

Jak vy si definujete rodinu nikoho nezajima. Rodina je spolecenstvi lidi, kteri si zvolili spolu zit. Noc vic. Ne jak vy ji definujete. Neni Vase starost kdy a kde, evt. proc si zvoli mit potomka. Vy jste na urovni stalinistu, kteri definovali jak vypada typicka komunisticka rodina, co smi a jak se ma chovat.

Vilém 24.4.2006 12:12

Rodina není jen manželství

Pan Topolánek se v zoufalém přetahování o voliče dopouští neodpustitelných zjednodušení.

Především nevidím nejmenší důvod, proč by základem individualistické společnosti měla být rodina, když je jí zjevně jedinec - RODINA FUNGUJE JAKO ZÁKLAD JEN V KMENOVÉ SPOLEČNOSTI PRAVĚKU.

Dále RODINA NENÍ JEN MANŽELSTVÍ, ale také nesezdané soužití, a v historii tento model převádal. Dítě tedy má rodinu vždy, i když otec funguje třeba ještě v 15 jiných romských rodinách, kde je také otcem.

A stát je vždy také otcem malých občánků - když se narodí děti, v jistém smyslu jsme jejich rodiči všichni, musíme tedy převzít odpovídající spoluzodpovědnost např. za romské děti, které nemají dost bohaté rodiče - jsme prostě všichni jedna velká rodina.

Béda 24.4.2006 12:09

Pravdu díte, pane Nový

Navrhuji, aby se děti rodily pouze zodpovědným rodičům. Což mi z elaborátu páně Topolánkovic tak nějak vyplývá. :-)

Ivan Nový 24.4.2006 12:16

Bédo,

stačí nezodpovědnost aktivně nepodporovat, tak jak to dělá socialismus. Totiž, za čas se nezodpovědnost jeví jako zodpovědnost. Dnes se přece rodič, který by nevzal přídavky na děti, jeví jako nezodpovědný.

Béda 24.4.2006 12:20

Re: Bédo,

Jasně, kdo neodírá stát, odírá svou rodinu. Ono, ten Topolánkovic článek je stejně jen nenápadnou reakcí na fatální prohlášení jednoho jejich spolustraníka třeba, že ty svobodné (tím pádem nezodpovědné) maminy si měly lépe vybírat partnera... :-)

Ivan Nový 24.4.2006 12:34

Bédo,

a snad by to dělat neměly? Vyberete-li si špatně, pozdě bycha honit. Samozřejmě, že za ten výběr jste zodpovědný se všemi důsledky pro vás i blízké.

Béda 24.4.2006 13:22

Re: Bédo,

Jenže, "vybere-li si" špatné rodiče, tak je z něj předem gauner, jelikož modrý stát takovým dětem nepomůže (můžou si za své rodiče). A z těchto dětí budou deprivanti skoro ze 100 procent.

Ivan Nový 24.4.2006 14:17

Bédo,

před zlem jsme zodpovědní všichni stejně i děti. Jak si tu pomoc představujete? Že ty děti budou umístěny do ústavní péče?

Marcela 24.4.2006 13:27

Re: Pravdu díte, pane Nový

Bédo, ať se Vám to líbí nebo ne, ideální by bylo, kdyby se děti rodily pouze zodpovědným rodičům.Vůbec není  není potřeba nezodpovědné hnát do postele, tak jak to dělá ČSSD. Děti nezodpovědných rodičů zřejmě budou ve většině rovněž nezodpovědnými rodiči. A ti státní kasu nenaplní.Kdo potom bude živit další a další děti nezodpovědných rodičů.

Béda 24.4.2006 13:40

Re: Re: Pravdu díte, pane Nový

To by ta zodpovědná část populace chtěla pochopitelně vždy a všude, jen ty zodpovědné rodiče. Já probírám druhou stranu mince, tedy jak k tomu přijdou jejich děti, že je modrý stát odmítá. Hitler to vyřešil jednoduše - například zákaz mít děti se židovkami a podobně. Ta nepřizpusobivá část populace má nejvíce dětí všude na světě. A počet dětí například s chudobou vůbec moc nesouvisí. Takže i ti cikáni (spisovně romové - oni sami si všichni romale neříkají) budou mít mraky harantů bez ohledu na výši sociálních dávek. Ale ty chudé rodiny se nerekrutují jen z této skupiny. Mezi chudé se může rázem dostat každá matka s dospívajícími dětmi, například.

Marcela 24.4.2006 14:01

Re: Re: Re: Pravdu díte, pane Nový

Jenže chudé nerovná se nezodpovědné. Znám rodiny s více dětmi a styděly by se stát každý měsíc  na sociálce o dávky. A pro ty chudé a zodpovědné jsou východa a vzdělání jejich dětí prioritou a proto je spravedlivější snížit jim daně. Ne jim peníze napřed sebrat, na tom se živí spousta úředníků a pak ji je milostivě zase dát.

Béda 24.4.2006 11:58

Tož, je tady jeden technický problém.

Totiž, jak ODS ty pravé rodiny, co potřebujou a zasluhujou pomoct pozná. Asi nasadí do každé nějakého mladého spolustraníka ku sledování. Anebo si vyžádají posudky občasnkého lidového výboru z místa bydliště. Jinak to nevidím. :-)

Ivan Nový 24.4.2006 12:04

Bédo,

ty pravé rodiny se poznají samy, svou volbou ovlivní směr :-)))

DVD 24.4.2006 12:16

Re: Bédo,

Chytré, krátké, logické a srozumitelné pro každého; ostatně stejně jako sám článek.

Dobrá práce ;-)

Béda 24.4.2006 12:23

Re: Re: Bédo,

Nemohu si pomoci, je třeba to zde opakovat pořád:

"Na všechny složité otázky existují jednoduché, snadno pochopitelné, nesprávné odpovědi." Nechápu, proč si myslíte, že to je srozumitelné pro každého. Máte na mysli pro každého jednoduchého, asi.

DVD 24.4.2006 12:34

Re: Re: Re: Bédo,

No jistě, protože jak píše p.Nový - ovlivní svůj směr. Další mudrování je bezpředmětné a nadbytečné. Navíc se obávám, že nejde o složitou otázku.:-/..  

Rodina je tu principialně jako fční celek už po 2. tisíciletí.  Nepostřehl jsem nikde jedinou zmínku o selektivní podpoře...  

Béda 24.4.2006 13:18

Re: Re: Re: Re: Bédo,

Když je to tak jednoduché, tak i v roce 1948 voliči ovlivnili svůj další směr (i když vím, bylo to trochu složitější). Takže to bylo správné i tehdy. Jste-li mlád, tak Vám nezávidím, jelikož mládí patří budoucnost. :-)