23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

POLITIKA: Společnost jediného správného názoru

Máme novou ministryni spravedlnosti, od které by jeden čekal, že dá do pořádku naprosto zdivočelá státní zastupitelství. Namísto toho se rozhodla "jet na vlně", když vypustila z úst větu: "Politici se musí bát."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Krajíček 20.2.2014 4:28

Nechci posuzovat konkrétní příklad primátora Svobody,

ale obecně vzato, za co jiného mají být politici stíhaní, než za "pouhé hlasování" o veřejné zakázce?

To jako máme čekat, až konkrétní politik bude přistižen, jak si v kufru žigulíku odváží pytel cementu z tunelu Blanka?

D. Procházka 20.2.2014 7:48

Re: Nechci posuzovat konkrétní příklad primátora Svobody,

Zkuste domyslet do důsledků, co jste napsal.

Ano, obvinit někoho by mělo být možné na základě důkazů. Životní situace nebývají tak jednoznačné, jak to vypadá na základě novinových titulků.

J. Schwarz 20.2.2014 11:05

Re: Nechci posuzovat konkrétní příklad primátora Svobody,

Oni by hlavně měli být zodpovědní úředníci. Jako kterýkoli jiný zaměstnanec soukromé firmy. Politici o zakázkách hlasují, úředníci připravují podklady, podmínky, soutěže... Úředník by měl být hnán k zodpovědnosti, proč ve výběrovém řízení požadoval právě takové podmínky a proč doporučil drahou firmu či neefektivní řešení na kterém se někdo napakoval. pokud by stíhaný úředník vypověděl, že ho do toho někteří politici tlačili, pak je na místě stíhat i je, to je fakt. A při tom i zjistit, jakým způsobem si dotyční zajistili kladný výsledek "hlasování".

P. Vaňura 20.2.2014 21:37

Pokud nenajdete konkrétní úplatek, je těžké mluvit

o "neefektivním" řešení. Ono stačí, když se sdružení vlastníků dohaduje o tom, komu zadat opravu střechy. Konkrétně, někteří budou hledět jen na cenu, jiní to raději zadají dražší firmě, která ale ke spokojenosti vlastníků opravovala sousední barák. A člověk, který ve stavebnictví dělá, řekne toto "Ony to už dnes firmy umí, udělat to lacino, ale nekvalitně. Udělají to za požadovanou cenu, ale v ceně odpovídající kvalitě."

J. Kunes 20.2.2014 2:54

vystizne

Mluvite mi z duse. Jestli bylo doted v politice mnoho pochybnych a neschopnych, tak po rozpoutani tzv. boje proti korupci to uz budou jen pochybni nebo neschopni. Clovek, ktery se dokaze uzivit jinak, se politice zdaleka vyhne. Nedavne absurdni tanecky kolem tunelu Blanka jsou krasny priklad. Bylo jasne, ze tunel je treba dokoncit, ze za prace je treba zaplatit (jiste se dalo vyjednavat o cene, ale o to v tomto pripade neslo).  Na druhou stranu bylo taky jasne, ze Hudecek nema duvod nechat se popotahovat policii (za zjevne logicke kroky). Vsechny strany se chovaly zcela logicky. Presto ta taskarice stala (danoveho polatnika) spoustu penez. Soucasny vyvoj smeruje k tomu, ze politici a take urednici uz vubec nebou delat to, za co si je platime, tj. rozhodovat. Rozhodovani bude 'outsourcovano' pravnickym a konzultantskym firmam. Bude to mnohem drazsi nez nyni a nebude to o nic mene nachylne ke korupci. Cast spolecnsti to vsak uspokuji 'Politici se budou bat'.

J. Kavalír 20.2.2014 9:40

Re: vystizne

Právě Hudeček a spol by měli být majetkově, ne -li i trestně odpovědní za zastavení prací na Blance. Byl to jen způsob jakz Metrostavu vymáčknout nějaké "všimné" a když se jim to nepodařilo, začali se ohánět neplatností smluv a odmítáním platit za již odvedenou práci.

Pražáci si možná jednou uvědomí, jaké vši si nasadili do kožichu, bude je to stát ale další miliardy a další měsíce dopravních problémů.

J. Brunner 20.2.2014 15:28

Re: vystizne

Takže když to shrnu. Část "soudců z lidu" by ho zavřela za to že nepodepsal a jiní za to že podepsal. V takovém prostředí dělat něco pro lidi prostě nejde a jediným důvodem pro politiku je něco si vydělat (mimo "naivů").

J. Prikner 20.2.2014 2:34

Pane Grosi,

politici se musí bát krást a to je ta myšlenka, za kterou paní ministryně bojuje. Vy se oháníte starými blafy vaší ODS (dej ji panbuh sladké spočinutí), ale ještě se řádně nebojíte. Bude hůř, věřte mi. Až se budete opravdu bát jen trochu si zatunelovat, až se budete bát vyhodit zbůhdarme naše peníze, pak nastane ta správná doba. Zatím si zvykejte, že žádná sranda není zadarmo.

J. Šimek 20.2.2014 9:24

Re: Pane Grosi,

Problém ale nastal ve chvíli, kdy ištván pozavíral exposlance do doby, než se vyjasní správnost jeho právního názoru u nejvyššího soudu.

Snad chápete, že že nezakročil proti tunelování a zlodějině, ale udělal z politiků pokusné králíky svého kariérního růstu.

A tak jde strach z jeho libovůle, že dodatečně vyrobí trestnost z věcí, které uzná on za vhodné.

M. Kopřiva 20.2.2014 1:51

Pane zástupče starosty Grosi.

Co jste vlastně hodlal sdělit ? Neumělý sarkasmus "... táhnutí v jednom šiku pro jedinou svatou hodnotu ..." Ubohé !!! Jediné, co je opravdu podstatné je to jediné slůvko " NEKRÁST !!! ". Chcete snad popřít skutečnost, že politici kradli ve velkém a stále kradou, nyní možná s mírou obezřetnosti a ptám se Vás, proč se do politiky dobrovolně hlásíte, když se "bojíte rozhodovat"? Ti, kteří se bojí rozhodovat jsou buďto neschopní na místech, na kterých by vůbec neměli být, nebo se BOJÍ rozhodovat, že si znepřátelí komplice, šéfy, "sponzory".

Ano, " Již ne volič ve volbách, ale státní zástupce rozhodne. " Ve výčtu politických podvodů jste zvolili strategii "obrany voličem jednou za 4 roky !!!". My voliči již netoužíme po takové demokracii, která umožňuje čtyři roky krást a předvolebním měsíci se nechat fotografovat při stříhání sakra drahých pásek.  Čtyři roky beztrestné imunity pod ochranou mafie již nestačí, prokázali jste to vlastními činy, musí tedy následovat jisté utažení zodpovědnosti. Tedy stíhatelnosti a nemusíte se vůbec bát rozhodovat čestně, nekrást a nenapomáhat zlodějům, byť by to byla vlastní milenka, které křivě přiřknete státní milionové odměny za práci "jako kůň". Za tuto práci má svůj plat, s kterým mohla, nebo nemusela souhlasit. 

NEKRÁST, NEPODVÁDĚT, NELHAT. Máte dost vysoké mzdy, abyste žili spokojeně, v teple, suchu, s kafíčkem na stole.

J. Boleslav 20.2.2014 8:29

Re: Pane zástupče starosty Grosi.

Nezlobte se, ale vůbec jste nepochopil, co chtěl autor článku sdělit. Doc. Svoboda snad něco ukradl? Naopak se snažil zlodějnám zabránit a proto musel jít. Nebojíte se, že příště takto nesmyslně mohou obvinit i Vás?

T. Pansky 20.2.2014 1:51

Kdyz nekdo mluvi o strachu z boje proti korupci, pak je ...

... treba se ptat: proc tak pozde !!!  Dnes se korupce stala normalnim hracem na poli ceskeho kapitalismu.  Jak je to mozne?  Soucasny prezident je v lihu a na prezidentovani nema cas.  Minuly prezident svou aktivitu vtelil do boje s EU a aktivit okolo glovalniho oteplovani.  Poslanecka snemovna je politickym rejdistem ekonomickych zajmovych skupin a sije jim zakony site na miru.  Do toho nam tu CSSD a ODS predvadely frasky jako opozicni smlouva nebo urednicka vlada - coz byly politicke korupce nejhrubsiho zrna (kdy se delila ekonomicka sila mezi tyto dva subjekty, misto aby se subjekty navzajem hlidaly kvuli nam obcanum).  Takze pokud tu dnes nekdo z ODS place nad boji proti korupci, ja rikam: jdete plakat jinam. ...  Pravdou je, ze cesky politicky system a vykonna moc jsou zdivocele.  To prameni z lenosti politku, potazmo z nedobreho politickeho zrizeni v Ceske republice, kdy moc zakonodarna, vykonna a soudni nejsou dobre vyvazene.