7.6.2024 | Svátek má Iveta, Slavoj


Diskuse k článku

POLITIKA: Společnost jediného správného názoru

Máme novou ministryni spravedlnosti, od které by jeden čekal, že dá do pořádku naprosto zdivočelá státní zastupitelství. Namísto toho se rozhodla "jet na vlně", když vypustila z úst větu: "Politici se musí bát."

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vaněk 20.2.2014 13:49

Re: Je zcela jednoznačné - bez jakýchkoliv pochyb......

Svatá pravda, nic než pravda... A to je velký prů.ser.

J. Boleslav 20.2.2014 8:31

Válková by se sama měla bát nejvíc

Doc. Chocholouška. Normální ženská by nešla dělat poskoka bolševicko-estébácké stvůře. Jeho minulost a současný střet zájmů na postu MF jí nevadí?

F. Žůrek 20.2.2014 7:57

Zdědili jsme komunistickou justici

a také to tak u nás vypadá. Pro mne bylo neuvěřitelné, co se odehrávalo okolo senátora J. Čunka. Justice spoolečně s policií a s novináři předvedli neuvěřitelnou věc: zlikvidovali slušného politika a Miroslav Kalousek se mohl jen smát.

Měl k tomu opravdu důvod.

A myslíte si někdo, že má slušnost u nás zastání? NE!!! Jde o prachy a o prachy a za každou cenu. O etice je zbytečné mluvit a nejen v politice.

J. Slanina 20.2.2014 11:00

Re: Tady je máte hezky pěkně pohromadě:

http://data.idnes.cz/soubory/domaci/A110107_TAJ_SEZNAMSOUDC.PDF

P. Švejnoch 20.2.2014 7:56

Také se bojíte, pane zástupče starosty?

Tak nevím, jste už tak úplně prost jakéhokoli svědomí či morálky a hlavně rozumu, že žijete v představě, že korupce = politická dohoda, nebo že defraudace (podělaných) EU dotací = legální financování politické strany? Nebo se o tom jen snažíte přesvědčit plebs?

Politici se mají bát. Mají se bát, že za svá špatná rozhodnutí ponesou následky. A že podle míry "špatnosti" svých rozhodnutí budou adekvátně potrestáni. Normálně se tomu říká odpovědnost a v případě činů trestných pak trestní odpovědnost. Nebo už jste docela přivykl stavu, že z výšin svého postavení se nemusíte odpovídat nikomu? Tak to Vás, doufám, čeká poměrně kruté vystřízlivění.

Ano, především se politici mají bát krást. Takže se ještě jednou ptám: Také už se bojíte, pane Grosi?

J. Kulheim 20.2.2014 8:29

Pane Petře Švejnochu

Kdo bude posuzovat jestli je rozhodnutí politika resp. politiků, je špatné nebo dobré a co má nebo nemá být potrestáno?

Bylo by dobré, kdyby šli dělat politiku lidé jako vy, pane Petře Švejnochu. Chce to pouze nebýt líný a chtít něco pro společnost udělat. Není k tomu potřebné žádné vzdělání. Můžete to jít dělat i když se vám nepodařilo ukončit základní školu. Vy určitě nejste prost jakéhokoli svědomí či morálky a hlavně rozumu, že nežijete v představě, že korupce = politická dohoda, nebo že defraudace (podělaných) EU dotací = legální financování politické strany. Stačí jenom, přesvědčit plebs?

Takové lidi potřebujeme, kteří dělají správná rozhodnutí, mají svědomí, morálku a rozum. Takové jako vy a vám podobní.

P. Švejnoch 20.2.2014 9:59

Re: Pane Petře Švejnochu

Drahý Jene, myslím, že se ptáte na věci tak triviální, že téměř pochybuji o tom, že máte představu o fungování jednotlivých složek moci ve státě. Cože jste to říkal o absenci základního vzdělání? :-)

Kdo to bude posuzovat? Milý pane Kulheime, pro posuzování je v civilizovaných státech ustavena moc soudní. Pro doplnění mezer ve Vašem vzdělání - povšimněte si, prosím, že slova "posuzovat" a "soudní" vychází ze stejného slovního základu. Nebudu zde zabíhat do detailů, protože vzhledem k neznalosti základů by to bylo pro Vás zřejmě příliš složité, nicméně - pro posouzení jednání kohokoli, tedy včetně politiků, od podezření až po závěrečné prokázání viny či neviny, jsou tu orgány činné v trestním řízení. Vůbec si nedovedu představit situaci, kdy, na základě Vám podobných aktivistů, by byl eliminován vliv soudní moci na chod věcí vezdejších. Vy snad ano?

Do politiky vstupovat nehodlám - raději se stýkám se spíše slušnými lidmi. A, ano - máte svatou pravdu - potřebujeme lidi, kteří mají morálku, svědomí a rozum. A kteří na základě těchto atributů dělají správná rozhodnutí.

Ještě něco Vám není jasné, Jene? :-)

J. Schwarz 20.2.2014 10:45

Re: Pane Petře Švejnochu

Jenže, milý Petře, záleží na míře. Představte si takový výbor společenství vlastníků bytů a výměnu oken. Můžete si zjistit ceny oken i prací v okolí, pokud ale máte v baráku kverulanta a sudiče nic mu nezabrání obvinit vás ze zlodějiny, protože našel v Aši levnější firmu. A podat trestní oznámení. Pokud bude mít štěstí a narazí na "typ Ištvan" státní zástupce oznámení neodloží, ale najde vhodného "soudce" a policajta a pošle vás do vazby. I když vás soud osvobodí, zjistíte že rozumnější je na všechno se vy...at!  Jenže pak budou "vládnout" hlavně ti pošahanci, kverulanti a profesionální "nositelé morálky a spravedlnosti". V tom případě navrhuji všechno privatizovat a a´t se každý stará sám o sebe, svou rodinu popřípadě partu kamarádů. Žádný větší celek nemá smysl vytvářet, protože tu bude jen kvůli okrádání těch co nejsou zrovna u vesla. A propos - když už se furt mluví o financování politických stran a padají částky ve stovkách miliard ročně - na co to jde? Vezmu-li v úvahu počty straníků,  musel by jeden každý být už multimilionářem!

J. Slanina 20.2.2014 11:04

Re: Pane Petře Švejnochu

Výborně. Jako byste to psal z mé vlastní zkušenosti.

P. Švejnoch 20.2.2014 12:48

Re: Pane Petře Švejnochu

Co se míry týče viz moje reakce na jiný Váš příspěvek.

Úplně nechápu Vaši obavu z nadměrného počtu neopodstatněných podání. Já si naproti tomu myslím, že většina z nich bude, stejně jako byla i v minulosti, opodstatněná. Jenže ona není vždy vůle něco vyšetřit. A teď, když vůle je, tak zase budeme křičet, že politici "musí mít klid na práci"? Nezlobte se, ale podobné slogany jsem zažil už v době minulé, a bez výjimky znamenaly, že dotyční "vklidupracovníci" měli co skrývat.

Ale obraťme to: Teď OČTŘ zatneme tipec (protože politici přeci musí mít klid na práci), a co nastane dál? Politici se tím zbaví v podstatě posledního korektivu svého jednání. A pak se stanou mravnějšími? Nebo jak si představujete, že by se to mělo vyvíjet?

Já naopak volám po tom, aby OČTŘ měly ten Vámi požadovaný "klid na práci". Jen ať konají. A přestoupí-li při tom zákon, ať jsou voláni k odpovědnosti.

Apropos - je zbytečné mi podsouvat, že jsem hovořil o stovkách miliard na financování politických stran. Nic takového jsem neřekl. Ale moje letmá (ale přeci jen z důvěryhodného zdroje) informace z komunální politiky říká, že nezanedbatelná část různých těch "odkloněných peněz", "provizí" a jiných křišťálovostí prochází přes stranické kasy. Co se s nimi děje dál, Bůh suď.

J. Kulheim 20.2.2014 13:31

Re: Pane Petře Švejnochu

Vy pravděpodobně vycházíte z předpokladu, že soudní moc resp. soudci nadaní k tomu, aby posuzovali co je morální a co nemorální. Morálka je neuchopitelný pojem a nedá se změřit ani zvážit. Morálku nemůžeme nahradit zákony. Vzorce chování a hodnotový systém dávala lidem v první řadě rodina.

V dirigistickém systému určuje to co je morální stranická buňka, zákony, policie, soudy. Na to ve svobodném státě stačí nepsané zákony, které byly prověřeny tisíciletou existencí. Já nepotřebuji, aby mě někdo říkal, že brát lidem jejich majetek, peníze je nemorální. Socialismus stojí na nemorálních základech. Bere lidem svobodu ekonomickou a potom politickou. Sebereme majetek, peníze, oškubeme jak housátko a řeknou leť, máš svobodu. Demokracie stojí na dvou pilířích ekonomické svobodě a politické svobodě.

"Stát" nemůže nic organizovat, kontrolovat, atd., protože nemá rozum. Dělají to státní úředníci tj. lidé z masa a kostí, kteří mají lidské vlastnosti . Člověk není Pan Bůh, ten jediný je neomylný. Ten kdo se na Boha chce hrát, by neměl chodit volně po ulici. Přístup a způsob řešení určují v demokratickém systému politici, zvolení ve svobodných volbách. Existuje odpovědnost trestně právní, to nechejme orgánům činným v trestním řízení a odpovědnost politická, tu nechejme voličům. Jedině volič má právo posoudit, jestli poslanec jednal správně.

Pro vás je to věc triviální a pro mne důležitá. Triviální do té doby než vás někdo zavře a vy budete vysvětlovat, jestli vaše chování bylo v souladu s morálkou a vašim svědomím. Je v souladu s vaší morálkou a svědomím, že když víte, že nějaké politické strany „odklonily“ peníze a vy to neoznámíte orgánům činným v trestním řízení?

P. Švejnoch 20.2.2014 14:56

Re: Pane Petře Švejnochu

Zvláštní - pod tenhle Váš příspěvek bych se (téměř) bez výhrad podepsal. Jenže podle mého soudu úplně míjí to, o čem je řeč.

To, že lidé ztrácí zábrany (napsal bych, že morálka upadá, ale, ačkoli to je to samé, zní to příliš staromilsky :-) ), je, myslím, obecně pozorovatelný fakt. Není předmětem této diskuze, co je toho příčinou, ale berme to jako daný stav. Já nevolám po dalších a dalších zákonech, nikdo nemůže být více vzdálen takové myšlence než já. Jen bych si přál, aby se současné zákony aplikovaly na všechny - tedy i na politiky.

Princip viny a trestu a následně kodifikovaného práva je jasný - vždy existovalo určité procento lidí, kteří neměli problém se vzepřít obecné morálce. tedy zákonům nepsaným. Proto bylo nutné určitá pravidla sepsat a hrozbou trestu jejich dodržování vynutit. Jsem přesvědčen, že bez kodifikovaného práva nemůže žádné větší společenství fungovat a tato praxe započala, tuším, už na hoře Sinaj. Čili mám za to, že morálku (coby vlastnost jednotlivce) sice opravdu nemůžeme nahradit zákony, na druhou stranu je zákon (v té podobě, jak byl původně zamýšlen) nástrojem, jak jedince postrádajícího vlastní morálku přinutit, aby se alespoň podle obecné morálky choval.

Tím bych ukončil historicko-právní exkurz :-) a věnoval se tomu, co zde probíráme. Problém Vašeho příspěvku vidím v tom, že striktně odděluje odpovědnost politickou od odpovědnosti trestní. Jenže přece není možné říct: "Hele, támhle poslanec Vomáčka podřízl čtyři lidi, tak já ho za tři roky už nebudu volit.". Ne - pokud politik spáchá trestný čin, musí být také trestně odpovědný. Jestli krade, podplácí, defrauduje - musí být trestně odpovědný, a ten politický "trest" ve formě nezvolení, je až druhotný. A jestliže existuje důvodné podezření, že poslanec Vomáčka krade, je nejen povinností orgánů k tomu určených, ale je to i logické, aby toto podezření prošetřily a vyhodnotily - a on přeci ten Ištvan nebyl v celém tom procesu vyšetřování až návrh na vzetí do vazby ani první, ani jediný...

J. Kulheim 20.2.2014 17:06

Re: Pane Petře Švejnochu

"..Existuje odpovědnost trestně právní, to nechejme orgánům činným v trestním řízení a odpovědnost politická, tu nechejme voličům. Jedině volič má právo posoudit, jestli poslanec jednal správně..."

Pokud poslanec někoho podřízne, krade, atd., tak nech pracují orgány činné v trestním řízení. Ale to, že někdo odstoupil z místa poslance je jeho věc a ne orgánů činných v trestním řízení. Nemůže nějaký člověk, který jenom proto, že vystudoval práva, posuzovat jestli je nebo není jednání poslance trestné. Proč orgány dobře placená policie a právníci nestíhají poslance, kteří hlasovali pro solárníky? Jednoznačně tím poškodili všechny občany ČR, kteří těmto vybraným lidem budou muset zaplatit x stovek miliard Kč.

Nikde jsem nenapsal, že by zločiny nemněly být trestně stíhány. Ale to, že se někdo vzdá poslaneckého mandátu je jenom na poslancovi a na voličích, aby to posoudili ve volbách. Nikdo nemá oprávnění dělat nějaké právní konstrukce. K tomu tam není a za to není placený.

Pokud mají podezření, tak si musí sehnat dostatek důkazů. Ale ne tím, že dotyčného zavřou do kriminálu a pěkně si ho urožní, tak jak potřebují. To bychom se dostali do úplně jiné doby, kterou já dobře pamatuji. Potom už se nejedná o demokratický stát, kde nositelem moci jsou občané, ale něco úplně jiného. Ištvan je také člověk a má tak jako každý z nás u voleb jeden hlas. Je placený z daní lidí, kteří pracují. Nech chrání občany před všemi, kteří nám škodí a nedělá právní konstrukce.

P. Vaňura 20.2.2014 17:40

Vy soudcům věříte?

Uvědomte si, že mají, podle Ištvána, posuzovat, jakou MOTIVACI měli tři poslanci, když se vzdali mandátu. Ištván si maslí, že špatnou. JAK to má zjistit soud.

Nepochybuji ovšem, že Andrej Vyšinskij, Roland Freiser nebo i Josef Urválek měli v tomto jasno, soudce Vaš taktéž.

PS. mě úplně stačí vidět, jak se soudci chovají v případě exekucí.

J. Síbek 20.2.2014 7:25

Z některých reakcí

si lze dobře představit,kam si někteří přejí směřovat.Osobně se domnívám,že to může být ještě horší,pokud se taková vize "bání politiků" bude prohlubovat-do politických funkcí se nikdo nepohrne,neboť každému bude jasné,že pokud rozhodné blbě půjde sedět,pokud nerozhodne vůbec a (město,stát,)přijde o peníze půjde taky sedět atd.

P. Schuster 20.2.2014 7:49

Re: Z některých reakcí

Před zákonem jsme si všichni rovni. Takže když se mají bát politici, tak z toho plyne, že se mají bát i obyčejní lidi a to je hrozné. Vidím, že se ministryně nepoučila z nynějších poměrů na Ukrajině.

P. Švejnoch 20.2.2014 8:07

Re: Z některých reakcí

Kriste Pane...

Přemýšlíte vůbec, než něco napíšete? Právní řád, jestli jste to nezaznamenal, je především o vině a trestu. A trest, to je něco, čeho se člověk z podstaty významu toho slova bát musí - jinak by to totiž nebyl trest, víte?

Celé to stojí takhle: Nebudete-li dělat věci trestné, bát se nemusíte. Budete-li dělat věci kodifikované jako trestné, pak se bojte. Přesně takhle to funguje.

Takže ano, před zákonem jsme (měli bychom být) si všichni rovni. A stejně jako Vy i já se máme bát dělat věci trestné, tak se má bát politik - co je na tom nepochopitelného?

P. Lenc 20.2.2014 8:21

Re: Z některých reakcí

Nepochopitelné pane Švejnochu je to, co se děje.Ale to jste zase nepochopil vy.

P. Švejnoch 20.2.2014 10:01

Re: Z některých reakcí

Tedy mne, pane Lenci, poučte - co že se to vlastně děje a hlavně: V čem to vybočuje z rámce, který jsem popsal?

J. Schwarz 20.2.2014 10:56

Re: Z některých reakcí

podívejte - když američané zaútočili na Saddámův Irak kvůli "zbraním hromadnému ničení" které se tam nenašly, udělala levičácká média z Bushe zločince a z USA agresory, chlup na nich nenašla dobrý. Nic nevážila skutečnost, že Saddám akceptoval po předchozí porážce ultimátum které nedodržoval, stejně jako spoustu jiných povinností. Stejně tak i Ištvan zahájil akci "proti kmotrům" a jaksi mimochodem dal zatknout speciálním komandem sekretářku premiéra a pár exposlanců, zabavit jakési zlato a všechno teatrálně vytroubil do médií. Zatýkání naprosto neadekvátní formou, zneužití zákonů tím, že si zařídil aby spolupracoval s dříve vytypovaným soudcem který mu půjde na ruku... A stejná média, která nemohla Američanům přijít na jméno a titíž lidé, kteří volali "fuj" teď Ištvana podporují a volají "bravo". A pak že v tom není ideologie, ale jen "touha po zákonnosti"... Ha, ha, ha...

P. Švejnoch 20.2.2014 12:05

Re: Z některých reakcí

Omlouvám se, ale souvislost Ištvana se Spojenými státy a Saddámem jsem úplně nepochopil.

Co se týče výběru spolupracujícího soudce: Nevím, k informacím z médií přistupuji kriticky a s velkou rezervou. Je možné, že to tak bylo, ale stejně dobře je možné, že to je informace ala Blesk.

Co se týče teatrálnosti celého představení, v tomto bodě souhlasím, mohlo to být poněkud decentnější (s tou výhradou, že možná k Ištvanovi, který chěl být okázalý sám o sobě, si média ještě něco přibarvila) . Ale znovu - média bylo prezentováno zatčení kupříkladu Nagyové jako, parafrázuji, "skandální, brutální zneužití pravomocí policie", ale když se člověk nezaujatýma očima podíval na záznam z onoho zatčení, nenašel na něm nic (nebo velmi málo) nekorektního.

Nedělám si úplné iluze o čistých a neúplatných státních zástupcích a soudcích v ČR, a psal jsem už včera jinde, že nemám tak docela radost z rostoucí "moci" SZ a soudců. Přesto jejich případné "nadužívání" jejich nástrojů (které ale, zdůrazňuji, je stále v mezích daných jim zákonem) mi přijde řádově (až o několik řádů) méně nebezpečné, než je tomu u našich politiků - od komunálních až po špičku.

P. Schuster 20.2.2014 13:52

Re: Z některých reakcí

Jsem si jistý, že já přemýšlím a nejsem sám. Máme se tedy - podle vás - bát dělat trestné věci. Ale co když nás někdo obviňuje neprávem?

"Podle mediálních výstupů se dá soudit, že ve své duši Ivo Ištván stále hýčká co etalon poslaneckých ctností a povinností obraz jakéhosi všelidového poslance, který tu je (soudruzi) pro nás. Pro lid,“ píše Sokol a dodává.

„Tenhle model, původně ročník 1948, který ostatně nikdy nefungoval, obecně označovaný za národně-frontový, vyšel z módy a přestal se vyrábět, jakož i distribuovat, zhruba na konci roku 1989. Podobně opuštěna byla představa sboru poslanců, kteří v nerozborné jednotě usilují svým hlasováním o světlé zítřky pracující třídy. Namísto toho jsme se dobrali Parlamentu, jehož posádka slouží vlasti tím, že zastupuje různé zájmy různých skupin občanů,“ píše Sokol.

Takže já trvám na tom co jsem napsal, pane Švejnoho

P. Švejnoch 20.2.2014 15:05

Re: Z některých reakcí

Jmenuji se Švejnoch, od toho vokativ "Švejnochu", pane Šustře.

Trvejte si na čem chcete, Vaše schéma "Nesmí být oznámeno a vyšetřeno jakékoli podezření ze spáchání trestného činu, abych se nemusel bát", je přesto stále stejně nepromyšlené (nebál bych se říct hloupé) jako předtím.

P. Schuster 20.2.2014 19:08

Re: Z některých reakcí

Vokativ umíte, já jsem maturoval ze slovenštiny, takže Váš vokativ neovládám, zato aspoň ovládám politiku, kterou zase neovládáte Vy. Vaše strojené odpovědi mi dávají odpověď. Většina renomovaných právníků má jiný názor, a také většina diskutujících. Ale Vám to nevadí, Váš a Babišův názor je to pravé ořechové a žádná diskuze.

T. Kočí 20.2.2014 7:52

Re: Z některých reakcí

No ano. To je vidět už dnes, že pořádní lidé a pracanti se do politiky nehrnou.Rovnátko nikdy nepracoval. Babiš sice maká, ale my víme své,že.Nad politiky je Ústavní soud a státní zastupitelství. Zavedli to socani. Jen doufejme , že na to dojedou.Politika a demokracie úpí.

H. Grúbr 20.2.2014 4:31

Kdo chce pokládat článek kovaného odesáka

za nezaujatý, nechť se přihlásí do soutěže o nejnaivnějšího ňoumu století.

J. Šimek 20.2.2014 9:17

Re: Kdo chce pokládat článek kovaného odesáka

A vidíte, někteří o obsahu přesto dokáží diskutovat, na rodíl od Vás, největšího neňoumu století.

V. Halašta 20.2.2014 10:18

Souhlas.

Všechny názory jsou zaujaté, protože (nebo proto) se jedná o politickou věc a nikoliv trestněprávní. Rozhodovat má všeholid ve volbách a nikoliv soudce vybraný Ištvánem, jak rozhodoval o vazbě.

T. Hudeček 20.2.2014 12:35

Re: Kdo chce pokládat článek kovaného odesáka

Každý názor je "zaujatý" (subjektivní), ale to přece neznamená zároveň, že je špatný. I politik může mít pravdu ;-).

P. Vaněk 20.2.2014 14:09

Re: Kdo chce pokládat článek kovaného odesáka

Již jsem si vícekrát všiml, že aspirujete na metu nejvyšší...