17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Sociální dávky – další populistický počin

Efektivní „zatočení“ s nepřizpůsobivými občany je evergreenem české politiky de facto již od vzniku našeho státu v roce 1993. Samozřejmě má své racionální jádro, žádná společnost od pradávna nemá ráda členy a členky, kteří více či méně parazitují na ostatních.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Písařík 1.9.2021 8:08

Tam asi ne, ti by sotva připustili něco takového, vždyť i mezi těmi na daffkach mohou být voliči.:-)

P. Jaroš 1.9.2021 8:03

Pane Kolmane, jako pedagog byste mohl vědět, že děti přebírají vzorce chování svých rodičů, takže pokud vidí, jak jsou rodiče beztrestní při drobných krádežích, které jsou nejčastější (je komické, že máte obavy, že by kradli a proto je za krádeže nechcete trestat!?) , tak si určitě pomyslí, že se krást nemá??? Naopak, je správné, že se delikventům na peníze sáhne - budeš hodný, bez přestupků, dostaneš peníze, pokradeš, dostaneš méně.

P. Dvořák 1.9.2021 7:57

Kolik desítek let už se tady "zlepšuje sociální práce a prevence" a jaký je výsledek? Jenom přibývá "preventistů". Třeba ten rockový odborník přes vyhánění tanků z doliny byl zářným příkladem.

I. Pávek 1.9.2021 7:29

Zkuste si pane Langere, - samozřejmě mimo hlavní soutěž - nastudovat program SPD. Je to sice jen takový slabý čajíček ale mohl by jste něco pochopit.;-D

M. Těhanová 1.9.2021 7:27

Jak dlouho bude panovat ten strach z lidí, kteří nejsou ochotni se na své obživě podílet prací?

Jak může někdo požadovat( neziskovky), aby lidé, kteří nejsou ochotni pracovat, měli stejnou životní úroveň, jako ti, z jejichž daní jsou placeni.

Ať je tedy hýčkají ze svého!!!!!

L. Šimon 1.9.2021 7:27

A vo takhle pane právní ledagogu použít pohled, že by se ti nepřizpůsobiví ( a všichni víme o co jde) měli chovat slušně a za své činy nést nádledky tak jako je nese většinová společnost?

L. Harvánek 1.9.2021 7:20

Udělit pořádnou paletu hodin veřejně prospěšných prací a nezbyl by jim čas na lumpárny. Jenže to by tu pravomoc musel mít starosta obce, tak jak to bývalo dřív: děláš bordel, tak na tři dny do šatlavy o chlebu a vodě.

R. Langer 1.9.2021 7:12

Ani, to je velmi dobrá poznámka.

R. Langer 1.9.2021 7:10

U vrcholových politiků? 8-o

R. Langer 1.9.2021 7:10

A jak si to představujete v praxi? 8-o

I. Pávek 1.9.2021 7:09

Musíme zde hlavně zlepšit sociální práci a prevenci, nikoliv neustále stupňovat represi. Zmíněnou novelu proto opravdu nutno vnímat jako populistickou, v praxi nic v zásadě neřešící. ;-D a výpalné platit furt. Kdo nepracuje - ať nejí a kdo nejí - ať nepracuje, jak je to jednoduché.

L. Písařík 1.9.2021 6:45

Pane Hatino, znáte ten příběh z Malého prince o lišce, slepicích, lovcích a ideální planetě?;-(

L. Písařík 1.9.2021 6:42

Když nám odeberete daffky, budeme krást abychom se uživili. Kdepak já jsem to už slyšel?:-P

M. Vlasák 1.9.2021 6:36

Sluníčkářský článek o tom, že si máme darebáky hýčkat. Rv

J. Strakoš 1.9.2021 5:42

V podstatě tím autor řekl, že nepřizpůsobivý občan drží zbylé obyvatelstvo v šachu - buď je okrade nebo zničí život svým dětem coby rukojmí.

Jak dlouho to už zkoušíme se sociální prevencí? A výsledek je právě ten, že si mnozí uvědomili, že zákon a předpisy pro ně neplatí - viz jízda "na občanku". A kupodivu se to zbývající části veřejnosti, která tento cirkus platí, nelíbí a volí strany, které slibují jiné řešení než další podporu neziskovek.

J. Prikner 1.9.2021 4:49

Zatím jsme se se sociální prevencí moc daleko nedostali. Živíme jak nepříznivé tak nezizkovky pro sociální přizpůsobení. Děti nepřizpusobených do školy nechodí a hlavn3 s tím je třeba něco dělat. Místo drobných krádeží které jsou pokutovány ale nezaplaceny vede následovat drsné vymáhání. Místo neplacených pokut za noční mejdany bude tato pokuta vymáhána. To je cílem působení na nepřízpusobivé. Půjdou li si půjčit k vyděračům, pak i to budou opatrní jim půjčit.

P. Hatina 1.9.2021 2:40

Mimochodem, snad se nepletu, ale jako přestupek už se dnes počítá i krádež do hodnoty 10 000 Kč. (tedy včetně i věcí do té hodnoty). Tudíž morální dilema pana doktora Kolmana, že tito lidé NEMAJÍ být za onu krádež být vůbec potrestáni, a to ani pokutou, protože přece pobírají soc dávky se zdá být naprosto groteskní, že asi vůbec nechápe pojem prevence. Patrně si jí plete s nějakým náboženským osvícením, typu "Jdi a nehřeš více".

Jinak, má jistě pravdu, v tom že lidé kterým tu pokutu strhnou, se dostanou do tíživější sociální situace, ale už mu nedochází, že právě v tom okamžiku by měla zafungovat ta jeho oblíbená "sociální práce a prevence". - že třeba jistě není nutné (a žádoucí), aby mu tu pokutu strhli na úřadě celou, ale po splátkách, tak jak si to dohodne s nějakou sociální "pracovničkou", aby mu zbylo třeba právě a jen na živobytí rodiny, a už ne třeba cigarety a hernu, a nemusel se přitom zadlužovat u lichvářů, ani znovu krást...

J. Joudová 1.9.2021 1:09

„Musíme zde hlavně zlepšit sociální práci a prevenci...“

Jak si to konkrétně představujete?