17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Sociální dávky – další populistický počin

Efektivní „zatočení“ s nepřizpůsobivými občany je evergreenem české politiky de facto již od vzniku našeho státu v roce 1993. Samozřejmě má své racionální jádro, žádná společnost od pradávna nemá ráda členy a členky, kteří více či méně parazitují na ostatních.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ptáček 1.9.2021 14:08

Proč tolik slov? Stačilo napsat: nezamykejte své byty a domy. Potřební si v klidu odnesou jenom to, co potřebují a majitele aspoň nezabijí.

Podobně nechte svá konta snadno dostupná, každý potřebný si lehce pomůže a majetková zločinnost zmizí.

J. Krásenský 1.9.2021 13:52

V principu souhlasím, jen je k tomu třeba, aby zaměstnavatel za plnou měsíční pracovní dobu platil tolik, aby to zaměstnanci stačilo alespoň na nájem, poplatky, stravu a cesty do zaměstnání - tedy na důstojný život.

P. Čech 1.9.2021 13:32

Byli by okolnostmi donuceni. Ničemu jinému totiž nerozumí a rozumnět nechtějí.

P. Čech 1.9.2021 13:31

Máte pravdu v tom, že vyděračům se ustupovat nemá. Vykládejte to ovšem našim socanům. Ti vyděračům ustupují stále až tak, že na tom postavili dokonce svůj politický program. Potom se ovšem není co divit, kam jme to dotáhli!

R. Szewczyk 1.9.2021 13:31

pokračování: spousty nejen romů to má tak, že omezení z trvalých povinností, tedy normálního prac. poměru je pro ně prostě neakceptovatelné, ale řekněme dvakrát do týdne přijít na osmou a makat do tří čtyř hodin není problémem, sebrat řekněme tisicovku za těch šest hodin a hurá do hospody, no a za dva dny uslyšite, gadžo , přišel bych na den dva cosi porobit,,,,to ale naše legislativa v podstatě neumožnuje

V. Petr 1.9.2021 13:28

Množit jako myši by se nepřestali, neboť toho nejsou schopni. Jinak máte pravdu!

P. Čech 1.9.2021 13:28

Aby tito lidé nekradli a neloupili je možno dosáhnout jinými než socanskými způsoby. Několikanásobně zpřísnit tresty za krádeže a loupeže a zavést systém, který svého času již navrhoval Josef Lux. 3x a dost. Při třetím odsouzení, třeba za jakoukoliv krádež - doživotní vězení. Vězení ovšem s povinou prací třeba v kamenolomu. Při existenci takových podmínek by ti nepřizpůsobiví rychle a rádi opustili tuto republiku a bylo by to jen k dobrému.

R. Szewczyk 1.9.2021 13:24

řešení jsou jednoduchá jako vždy, akurat kdo nechce řekne ,že jednoduchá řešení neexistuji

1.kdo pracuje za minimální mzdu, má nárok na doplatek na bydlení a na polovinu hmotky, plus na proplacení jízdného do práce,

2,kdo chce pracovat jen jeden nebo dva dny v týdnu,nezkoumá se příjem, a vyplácí se dáfka plně,

3.za jedno nebo dvoudenní výpomoc se neodvádí žádné poplatky,pokud pracující požádá o výplatu po skončení směny, je zaměstnavatel povinen vyplatit

P. Čech 1.9.2021 13:21

"Efektivní „zatočení“ s nepřizpůsobivými občany je evergreenem české politiky".

A přitom je to tak jednoduché! Zrušit obecně všechny t.zv. socanské dávky, přídavky, příspěvky, pobídky a dotace s jedinou výjimkou. S výjimkou těch, které jsou přímo směřovány k lidem nemocným a zdravotně handicapovaným. Potom by se velmi mnozí, zejména socani, hodně divili, jak by se ti "nepřizpůsobiví" rychle přizpůsobili. Hlavně by se přestali množit jak myši, protože by na to neměli.

J. Pavelka 1.9.2021 12:29

Nemyslím "jistou menšinu"...Lidí kteří pobírají dávky je daleko více...

J. Pavelka 1.9.2021 12:26

Prostě na důchody jde řádově více peněz než na dávky, proto je to problém řekněme státního rozpočtu...Dávky jsou tedy daleko menší položkou a jde tam o motivaci lidí k práci apod...

V. Kolman 1.9.2021 12:23

Připodotknutí k panu Písaříkovi.

A dyš ani to nepomůže - tak pudeme STÁVKOVAT!!!!!!

(toto OPRAVDU!! prohlásil jeden náš spoluobčan);-D;-D;-D

V. Povolný 1.9.2021 12:03

Dojem z vašeho článku mám velmi rozpačitý, pane Kolmane. Kritice novely věnujete skoro celý článek, ale řešení malou větičku u samého konce - zlepšit sociální práci a prevenci. Podtrženo a sečteno - máte naprosto jasno v to, že navrhované zpřísnění je špatné, ale řešení nemáte žádné. Řečmi o sociální práci a prevenci nikoho neohromíte. Nemluvě o tom, že u lidí, kteří jsou zvyklí na pobírání sociaálních dávek po celé generace, si můžete takové věci strčit za klobouk a u těch, co pracovat prostě nechtějí jakbysmet. Takže v podstatě navrhujete pokračovat v dosavadním placení výpalného, aby tito lidé nekradli a neloupili a aby udržovali svůj hnůj alespoň v nějakých mezích.

J. David 1.9.2021 12:03

Juj tož tak. Na chalupě jsem si nechal udělat novou střechu i s rýnami a okapy. Nechcete to (rýny a okapy) v mědi (Cu), máme slevy děl šéf, cenově to vyjde ve slevě, jako ty plastové. Ani za nic, nechci slevu ani zadarmo, plastové beru. Prý proč? Nu tož, plast není pro naše etnické spoluobčany zajímavý, na chalupu jezdím jednou za týden, takže bych tu měď nemohl obrnit. Přes týden by byly rýny a okapy čipernými přicmoudlíky přemístěny do sběren třeba Kovošrotu.

P. Jaroš 1.9.2021 11:51

Přesně tak, pokud někdo nepracoval, nemá nárok na čerpání sociálního pojištění, tedy finančních dávek. Jinak na rozdávání potravin bych založil reklamní kampaň (abychom předešli označení rasisti a pod.) - jsme humánnější zemí než Švédsko, potraviny dáme každému příchozímu, i Marťanovi (ale jinak ani korunu!).

Co se týče práce, u každé obce by se mohl stavět ručně obchvat, v délce stavby žádný rozdíl a "pracovníky" stejně platíme už teď.

R. Langer 1.9.2021 11:37

Opravdu?

I. Pávek 1.9.2021 11:17

R^

E. Korbelová 1.9.2021 11:16

Vyděračům se neustupuje.

P. Jaroš 1.9.2021 11:16

Já z toho mám taky psychické potíže, pane Pavelko, před pokutami chráněný mě okrade, nic nevrátí a já mu za to měsíčně přispívám na jeho činnost - v tomto případě recidivista, od '89 nepracující...

M. Rozbořil 1.9.2021 11:07

Začínáte poněkud zprostředka "...co udělá muž či žena, kteří nejsou ve vězení a mají najednou omezený (resp. zkrouhnutý) příjem ze sociálních dávek....". Správně byste se měl ptát, co udělal muž či žena, že mají (asi nezanedbatelný) dluh na pokutách za přestupky? Sociálně se s nimi pracuje řádově 70 let, výsledkem je, že perfektně znají svá práva a neznají, nebo odmítají, své povinnosti.

P. Hatina 1.9.2021 11:01

Víte, ono je dost těžké chápat Kafku, právě podle jeho dlouhých románů. Čili, bych ten Proces popsal spíše tak, že pan K, nikoli vzdal všechno, ale až na konci pochopil, že od začátku žádnou šanci obrany neměl.

Ta jeho šance přežívat (a to mu bylo celou dobu vysvětlováno) byla v tom, když se naprosto podřídí a zůstane zticha , tak se možná na jeho případ (načas) zapomene.

Ostatně - velice krásně to Kafka popisuje v mnohem kratším příběhu Před zákonem.

Když se na konci, taky těsně před smrtí, ptá hrdina zda přeci jen neměl jinou možnost, Dveřník mu odpovídá "Ještě stále si nic nepochopil, vždyť přece tento vchod byl určen jen pro tebe." (Tedy, pro vysvětlenou vchod pro něj určen byl, ale stejně mu nebylo nikdy dovoleno vstoupit).

Ale berme to čistě jako Kafkovu autorskou filozofii a jeho vnímání světa. V realitě života má jistě každý určitou možnost reakce, jak obrany (ať fyzicky či právně), nebo útěku.

V. Kolman 1.9.2021 10:59

Nebuďme na "ně" tak zlí - mají přece NEZADATELNÉ PRÁVO!! na svá "specifika". Shazujme jim proto "cocálku" jednou týdně (třeba každé pondělí) na náměstí z vrtulníku.

Víte, kolik by se ušetřilo za ouřady, které dosud tu "cocálku" přerozdělují???

P.S. - Doufám, že to nikdo nebude brát vážně;-D

V. Petr 1.9.2021 10:42

25 ran ratanovou holí by byla, myslím, dostatečná motivace, aby nekradli...

Š. Hašek 1.9.2021 10:36

R^R^R^

Š. Hašek 1.9.2021 10:35

Paní Rybnická, samozřejmě máte pravdu. Jako vždycky. Nenechte se ovlivnit zdejšími "pracujícími drzouny".

A jen tak pro kontrolu - nám tady předložte údaje o Vaší konkrétní finanční pomoci "chudnoucím tlustým lenochům". Měsíční výkaz převodů. Jména příjemců nezačerňujte, je to přeci znak jejich občanské hrdosti a jejich práv.

Jelikož toho nebude, domnívám se, že jste pouze poměrně hloupá a drzá plkalka.

Nebo se nudíte.

V. Petr 1.9.2021 10:34

O staré a nemocné se nejedná. Jde o kriminální vyžírky, které pracovat MOHOU ale NECHTĚJÍ!

O. Kožušník 1.9.2021 10:29

Zdravím, pan Kolman omílá bezduché názory, aniž by byl schopen postihnout celou šíři problému - ani náznak, jak situaci řešit. Nepřizpůsobiví - převážně cikáni, nazývejme věci správnými pojmy, sem přišli z Indie, kde byli označováni za nedotknutelné, a odkud byli vypuzeni pro svoji nepřizpůsobivost před cca 500 lety. Za celou tu dobu, která uplynula, nebyli schopni a ochotni se přizpůsobit, jsou zkrátka takoví, jací jsou, asi to mají v genech a přes to vlak nejede. Je nutné pochopit základní fakta. Oni nejsou hloupí , jsou vyčuraní až na půdu - kde se objeví možnost využít nějakou výhodu, okamžitě jsou tam.

Jsou, ať chceme nebo nechceme , našimi spoluobčany. A to, co po nich musíme důrazně vyžadovat ,se zdá být pro nás maličkostí, ale pro ně je to těžko z jejich vlastní vůle proveditelné. Musíme, i pro jejich vlastní dobro, důrazně a nekompromisně vyžadovat plnění základních občanských povinností.

To jsou, stručně, a asi ne komplexně -

1. Občanské soužití, ohleduplnost, neotravovat svými projevy okolí, neznečisťovat prostředí

2. Pečovat o výchovu potomstva, posílat děti do školy a vést je ke kulturnímu způsobu života

3. Pečovat o byt - čistota, hygiena a neničit , pojem vybydlení je výsměch.

Při těchto úvahách si uvědomuji, jak jsou naši přizpůsobiví spoluobčané zodpovědní .

Je nutno po našich orgánech vyžadovat kontrolu bytů , kde bydlí nepřizpůsobiví , když se nestarají o byt řádně, vystěhovat, a už nikdy nepřidělit byt. Bezdoplatkové zóny jsou pouze zlomkem výchovných prostředků nepřizpůsobivých

Š. Hašek 1.9.2021 10:27

R^R^R^

H. Rybnická 1.9.2021 10:25

Pane autore máte samozřejmě pravdu. Nenechte se ovlivnit zdejšími "odborníky " na všechno.

H. Rybnická 1.9.2021 10:22

Když jsem s tou (poslední) větou přišla co šestiletá v padesátých letech ze školy domů a přednesla ji velkohubě rodičům zarazili mne jednoduchou otázkou a co bych jako dělala s někým kdo je nemocný, starý a pracovat nemůže? Utkvělo mi to v hlavě do dnes.