17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Sociální dávky – další populistický počin

Efektivní „zatočení“ s nepřizpůsobivými občany je evergreenem české politiky de facto již od vzniku našeho státu v roce 1993. Samozřejmě má své racionální jádro, žádná společnost od pradávna nemá ráda členy a členky, kteří více či méně parazitují na ostatních.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Petr 1.9.2021 10:20

R^R^R^

T. Pospěch 1.9.2021 10:12

Člověk, který nechce pracovat, se musí mít špatně natolik, aby ho to motivovalo jít do práce. Za mě by měl dostat jen základní potraviny, žádné peníze. Peníze jen za práci, třeba nesmyslnou, jako převážení písku z jedné strany na druhou. Maximálně ve výši 1/2 minimální mzdy, není to pracovní poměr. Pokud bude krást, patří do vězení, jeho volba.

Často slyším, že nebudou peníze na důchody, ale o dávkách jsem to nikdy neslyšel.

V. Petr 1.9.2021 10:10

Mohou ale "být nastoupeni" do koncentráků! A tam pracovat budou!

V. Petr 1.9.2021 10:04

Zavřít je do vězení, řízené podle zásad soudruha N. A. Frenkela. Tam budou pracovat, jinak zemřou na podvýživu! A to bude dobře!

P. Kubáč 1.9.2021 10:02

Austrálie a Maďarsko mají dokonce v Ústavě paragrafy proti nepřizpůsobivým - což je v obou případech reakce vlády a parlamentu na rozsudky ústavních soudů, které považovaly za protiústavní požadovat po nepracujících za dávky práci. ( V Austrálii to proběhlo už v roce 1947 )

Stejné soudí spory ( se stejným výsledkem ) proběhly i v Polsku, na Slovensku a u nás. Po tolika výrocích, že odměna podmíněná prací - porušuje ústavní/lidská práva - se mi právníci nezdají jako kompetentní v rozhodování kterého nepracujícího má společnost živit a kterého ne.

V. Petr 1.9.2021 10:01

Pozavírat je, až budou černí!

J. Pokoutný 1.9.2021 9:42

Pokud "neziskovka" vydá až 75% vyžebraných peněz na vlastní fungování a platy manažerů odpovídají dobře fungující soukromé firmě, je to ziskovka!

F. Svoboda 1.9.2021 9:41

R^R^R^[>-][>-][>-]

J. Pokoutný 1.9.2021 9:37

I vy rasisto! Naznačujete snad, že jistá menšina má možná hraniční IQ? Blíže pravdě se mi zdá být myšlenaka, s níž tu kdysi před lety kdosi přišel, totiž že tahle menšina prostě přeskočila fázi zemědělců a od kočovných lovců-sběračů se mentálně přesunula do moderní nárokové doby. Osobně se domnívám, že kdo alespoň 15 let neodvádí/neodváděl daně, nemá u voleb co dělat. Hawgh!

L. Písařík 1.9.2021 9:32

Ano, je to jako život sám. Máme to štěstí, že si více pamatujeme ty šťastnější okamžiky. Ještě bych pznamenal, že od Wilde-ova Malého prince je jen krůček ke Kafkovu Procesu, případu člověka, který postupně vzdal všechno, co vzdát mohl.

P. Hatina 1.9.2021 9:29

Mimochodem, já bych vůbec netvrdil že tihle lidé mají hraniční IQ. Oni mají možná srovnatelné IQ jako ostatní, leč to co je (že použiji ten termín) degeneruje, je jejich sociální vývoj, který se vytváří už kolem pátého roku dítěte. Čili, už tehdy by mělo mít to dítě dostatečné sociální návyky - od výchovy rodičů, okolí, školky, atd, které už mu zůstanou celý život. Už během té školy se to špatně dohání, pokud už nemá ty návky, že se chce samo něco učit, a něčeho dosáhnout,

P. Hatina 1.9.2021 9:20

No, raději jsem si ho našel a znovu přečetl. A jak i z něj vidím, ani ta liška nenabízí Malému princi zcela naivně okamžitě své úplné přátelství (ochočení) ale vysvětluje mu "budeme přátelé, pokud.." budeš plnit ty a ty podmínky našeho vztahu. " Pak jistě ano, a takto je to popsáno správně.

Zatímco, v našem reálném případě pokud vyjdeme už z toho bodu, že ti lidé ty podmínky a pravidla společného soužití porušují, ani z tohoto příběhu neplyne, že by neměli být penalizováni, aby si svou chybu uvědomili.

Protože to bychom se možná dostali k jinému, Štastnému princi od Oscara Wilda, který se, při dobré paměti, nechal z lásky k lidem oškubat ze všeho co měl, a pak ho jako zcela nepotřebného vyhodili...;-(

P. Pepax 1.9.2021 9:20

Náš svět se svými nekonečnými lidskými právy se od vyřešení tohoto problému spíše vzdaluje, než aby našel nějaké jednoduché řešení. Ve středověku tento problém asi neexistoval a neexistovaly ani neziskovky zřizované pro tyto účely. Do středověku se ale vrátit nechceme, takže se nic nezmění a občas budou vznikat nějaké populistické návrhy.

Š. Hašek 1.9.2021 9:09

To jsem si jist! Stačilo by něco.

J. Pavelka 1.9.2021 9:07

Úplně ne, ale něco z toho by šlo použít...

J. Pavelka 1.9.2021 9:04

Ovšem, řada lidí má třeba různé psychické potíže a na situaci reaguje jinak, než by si "spořádaný občan" představoval...a i s těmi lidmi musíme nějak žít a nějak to řešit, nelze očekávat, že se jim "seberou dávky" a oni nastoupí ke strojům...Samozřejmě že k omu nelze přistupovat naivně...

Š. Hašek 1.9.2021 9:02

1. Šlo by začít.

2. Vystěhovat, sestěhovat. Jedna společná místnost. Už jim ani nedochází, že mají lékařskou péči, školy, život - vše placené ostatními.

3. Ponechat základní minimum. Minimum nepočítat podle Šabatové ale podle Rašína.

4. Vydávat pouze ošacení a základní potraviny (byl pokus o blokované platební karty - samozřejmě!!!).

5. Policie bude asi muset makat. Hasiči nebudou jezdit ku škráblé Fabii, ale jednou týdně spláchnou dvorky ubytoven. Víme proč.

6. Snažit se, aby ta školní dítka nebyla moc vystavena posměchu. Občas normálně pohlédnout na kopáče škarpy pro kabel. Bez kabelu se nedá ten rychlý internet. Všechny začátky jsou těžké.

7. Peníze začleňovacím neziskovkám vážit jako šafránu! Budou s nima v létě na táboře, budíček v 6:00, atd., nádobí si umejou sami. A děvčata z těch neziskovek nebudou na těch kursech smět přijímat pánské návštěvy! Když neziskově, tak neziskově!!!

Zkráceno.

V. Braun 1.9.2021 9:01

Z uvedených důvodů pro odebrání sociálních dávek, resp. strhávání pokut, bych byl snad jen pro to zanedbávání školní docházky, protože to přímo ovlivňuje další generaci. Jinak souhlas s autorem.

Š. Hašek 1.9.2021 8:48

R^R^R^

Š. Hašek 1.9.2021 8:48

R^R^R^

Š. Hašek 1.9.2021 8:47

Není, samozřejmě, to jsou plky. Statisticky nevýznamné.

Problémem je "automatické dorovnávání životní úrovně", v širokém rozsahu. Není nutno prodat auto a odpustit si dovolenou - možno zajít na úřad. Šikovně to napsat! Děti mají kámoš s kámoškou, oba bydlejí u maminek. Vidím to na čtyři všeliké dávky z mých peněz. A chechtají se nám. tedy určitě mně.

Chudinské dávky jsou rozdávány i "tloustnoucím".

R. Langer 1.9.2021 8:43

Ne, to ti politici říkali o svých dotacích... ;-)

J. Pavelka 1.9.2021 8:43

Vezměte to z druhé strany - těžko motivovat člověka, který má hraniční IQ, různé psychické potíže, a samozřejmě není žádný svatoušek...Problém je v tom, že hrozba pokuty ty lidi k ničemu nemotivuje, žijí ze dne na den a na budoucnost nemyslí.....To je tedy druhá strana mince, samozřejmě že je to ale problém..

R. Langer 1.9.2021 8:42

Já to docela chápu, a SPD fandím, ale v praxi jsem to zatím neviděl nikde. ;-)

J. Pavelka 1.9.2021 8:40

Ono těch, co si obrazně řečeno "jezdí pro dávky v mercedesu" zas tak moc není...

J. Pavelka 1.9.2021 8:39

Ono je to trochu jinak...Skutečně je poněkud naivní očekávat, že ti lidé "nastoupí ke strojům" .....problém je, že ti lidé jsou v jiné situaci a jinak smýšlí, řada z nich má hraniční IQ, různé psychické potíže apod.....A pro ty , kdo v této oblasti je to těžké - jak pomoci a nebýt naivní...

S. Zemitý 1.9.2021 8:30

Sociální práce s těmito lidmi se zlepšuje a zlepšuje a zlepšuje ... už třicet let. Na kdeco existují indikátory. Rád bych viděl nějaký, který by toto zlepšování postihl. Co to všechno stálo - a stojí - se buď neví, nebo nechce vědět, nebo nepoví a nepoví. Strhávání z dáfek je něco na způsob sběru vrstvičky špinavé pěny z hluboké znečištěné louže. Dost (většina) lidí ví, že tento problém nemá v lidskoprávních poměrech řešení.

Mili mikro snaha, jako tento zákon, je ... populismus par excellence, vlas do cesty tanku. Problém bude zkrátka růst a růst a růst ... nikoli nad všechny meze, ale na takovou, až budou lidská práva těchto zapomenuty. Kdy to bude, nevím, ale hážete-li stohrannou kostkou, pak nejpozději po tisícím hodu vám padne stovka. A tady se háže a háže 24 hodin denně.

Jinak: Při - 100 můžeš vhodit do sudu s benzínem hodit hořící sirku a - nic, při + 20 je dost par, aby stačila jiskérka. Lidskoprávní bezmozci nechápou a slina z úžasem otevřeného ústního otvoru huby jim kanouti bude, jako v případě Afghánistánu.

F. Navrátil 1.9.2021 8:25

Autor tedy navrhuje, aby stát uplácel sociální parazity, aby se nenaštvali a nepáchali trestnou činnost. Samozřejmě penězi, které do státního rozpočtu odvádí občané, kteří pracují, platí daně, zdravotní a sociální pojištění a vychovávají své děti. Tedy pracovitým brát a příživníkům dávat! Na rozdíl od autora se domnívám, že by měli být zrušeny všechny nepojistné sociální dávky pro lidi, kteří nepracovali, nepracují a pracovat odmítají, i když by mohli. Pokud někdo páchá trestnou činnost, patří do vězení. Pokud způsobil společnosti škodu, pak by ji měl zaplatit a ve vězení pracovat, třeba formou rekvalifikace nebo pracovní rehabilitace.

Š. Hašek 1.9.2021 8:15

Ale já bych s nimi opravdu zatočil!!! Asi tak s 65 % z nich!

Problémek bude v tom, že by se to týkalo nejen cikánů. Přilíplých na dávky (z mých peněz) bude tak 2 000 000 lidu z ČR. Bílých, při těle, jejich děti mají automobil a bazén před domem, jezdí k moři - jelikož to je "automatika". Politici si je pěstují jak sazeničky okurek na jaře.

Dluhy, dluhy, tištění peněz, tištění peněz. Trestání spořivých. Těch samostatných. Pro ty samostatné se zde těžko hledá politická strana.

Zkráceno.

P. Jaroš 1.9.2021 8:14

A to jsem ještě nepřipomenul rovnost před zákonem: kdo si peníze vlastní prací vydělá, pokuty platí, kdo je dostane z daní pracujícího (proceděné přes mnoho úředníků), platit nemusí, asi vrchol humanity dnešního střihu.