18.5.2024 | Svátek má Nataša


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Karel 17.5.2008 17:04

moje babička

které je 85 let, volí od Listopadu výhradně ODS. Ne, že by si nepřála vyšší důchod, ale ví, že za to můžou především komouši, který tu 40let kradli na co přišli, včetně jejího majetku. A tyky ví, že výše důchodu není všechno.>-

alena 17.5.2008 16:59

Re: bláboly autora i modro-důchodců

Dobré!!!R^

janoryna 17.5.2008 16:51

Re: Re: Re: jsem nečlen Roh i svazu důchodců a zapmněl jsi

zemědělskou unii, svaz podnikatelů, advokátní komoru, federaci lokomotivních čet a mladé konzervativce !

janoryna 17.5.2008 16:46

státní byrokracie uskutečňuje vládní politiku.

je v podstatě taková, jakou jsme si ji v letech 91-94 vytvořili. a jakto vypadá, všem dalším vládám, levým i pravým to vyhovuje. a mimochodem,zatím se nazdravotním i sociálním pojištění vybere víc než spotřebuje. tenhle přebytek je třeba převézt dosoukromých rukou. proto privatizovat tzv.zdravotní pojišťovny a důchody vyplácet přes soukromé fondy.

Witch 17.5.2008 15:47

Re: Re: Re: Senioři se dohodli s Paroubkem na podpoře ČSSD

pokračuji- V lednu 2008 naskočily poplatky zdravotnické. Lidé v ústavech neměli statut sociálně potřebných, protože asi nevíte, že lidé s nízkým příjmem byli přijímáni s nižší úhradou, předepsanou  z kraje. Takže namohli dostat ani příspěvek na bydlení, nic. Mohla bych tvrdit, že na část obyvatel doplácíte všichni 3-6 stovek měsíčně, ale není to pravda. Břemeno "neuhrazena" zůstává dál na jednotlivých ústavech. Pokud ho neuhradí rodina. Stát to pouze eviduje, nic víc.

Takže z toho vyplývá, že i lidé v ústavech platí naprosto všechno - a Nečas okamžitě v únoru nechal rozeslat dotazníky do organizací, jak to s příjmy vypadá. Na zíkladě toho teď dělá návrhy do vlády. Nedá seniorům 6000 Škromachovného, ale zvýší, a to pozor, o 470,- Kč ZÁKLADNÍ výměru všem důchodcům. Procentní se počítá podle jejich výdělků a odpracovaných let. Takže ti nejchudší, kterým se v lednu přidaly necelé dvě stovky valorizací, nebudou v srpnu znevýhodněni tím, že i předtím brali málo. Na tohle socdemáci nepřišli, ačkoliv hlásají sociální cítění jak Brno.

Ano, Julínkovné mnoha lidem zamotalo hlavy, ale nelze to směšovat s Nečasovými zákroky. Naopak vidím v tomto ministrovi jednoho z mála schopných lidí, na které měly naše vlády štěstí během všech střídání. To, že je kontrola PnP a peníze se nevyplácejí při MĚSÍČNÍM pobytu ve zdr.zařízení, je logické a správné. Nejsou nakoupeny služby, které má automaticky v potřebném rozsahu poskytnout Julínkův rezort.

Chybí mi  v celkové koncepci také rychlá nabídka profíků všech pojišťoven, že by za nějaké připojištění pomohli lidem platit nemocnice a podobně. Nějak to svoje "vše pro naše klienty" všichni ti sympatičtí holoubkové zatraceně flákají.

Doufám, že již místo pouhého tendenčního nadávání máte jakous takous orientaci v problematice. Přeji hezký den.

Witch 17.5.2008 15:27

Re: Re: Re: Senioři se dohodli s Paroubkem na podpoře ČSSD

Pane Kovaný, lidská paměť je, jak vidno, krátká. Když Nečas na podzim 2006 převzal ministerstvo, měly se dát šílené odměny papalášům a v kase chyběly miliardy na rok 2007. Včetně připravených reforem. Pokud to nevíte, tak VŠECHNY organizace, všetně charit a svazů postižených, poradny atd, zkrátka každý, kdo Vám může pomoci, dostává platy z MPSV. Pokud něco nějaký manažer vyšaší od sponzorů, může lidem přidat(když s tím sponzor souhlasí) nebo se do odměn aspoň 3-5 stovek ZA ROK rozdělí plat někoho nemocného. Takže k roku 2007: Pokud by se peníze daly všem jako vždycky, žily by VEŠKERÉ organizace pouze do října 2007. Na zbytek nebyly peníze. Tak to stát hodil krajům, ať  to rozhodnou sami. Dal na platy jen organizacím s celostátními projekty. Třeba neslyšící mají celostátně udělané projekty poraden a podobně.

To, samozřejmě, při zadávání projektů, nikdo nemohl předem tušit. Takže se nedivte, že někde skončily i takové projekty, jako denní stacionáře pro postižené a podobně. Ano, zároveň naběhly PnP, skvělé zvýšení pro důchodce. Děti s velkým postižením mají stejně jako předtím,  protože se něco jiného rušilo.

Zdálo by se, že i dědečkárny dííky PnP mohly dobře přežít. Omyl,  bezmocnosti se dřív dávaly velmi málo, takže leckdo s chodítkem neměl nárok ani na 485 SOCDEMÁCKÝCH korun. Samozřejmě, všichni houfně zažádali o PnP, ústavům šlo o přežití, sponzoři  žádní. S tisícovkami žádostí na stole  se revizní lékaři zvedli a zdrhli. Tím se leccos zdrželo ještě víc. Situace se po republice konsolidovala až ke konci roku 2007.

Pozor ale, vážený pane, podle nového zákona SOCDEMÁKY připraveného, jsme povinni mít v sociálních službách lidi přesně vzdělané. Zavedli se pracovníci v sociální péči, za které NEJSOU uznané kvalifikované ošetřovatelky(na pracovnici stačí kurz, na ošku je zdrávka). Ty klesly s platem podle nového zařazení - a kdo mohl, utekl.

Pokračování za pár minut;-)

Fafa 17.5.2008 15:14

Ypsilone:

a proc predpokladate, ze duchodce nema zadnou rodinu? Navic, prazsky duchodce mel velkou sanci ziskat do osobniho vlastnictvi byt, takze dnes ma sice duchod 7500 Kc, ale zrejme taky vlastni byt v cene nekolika milionu. 

Witch 17.5.2008 15:00

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Prohlašuji

No, jestli má ten Váš důchodce pouze příjem 7,5 tisíce, tak to tedy žádná sláva, moc se nesnažil vydělávat- to už spadá mezi dost nízké důchody. Nejnižší dělají přes 6,8. Asi taky nedělal nic jako "prduch" nebo se nechal zaměstnat "načerno", aniž si ukládal nebo platil sociálko. Už i tito lidé totiž důchodci jsou. Pokud je relativně zdravý, určitě by při troše chtění nějaký přivýdělek splašil, pokud je nemocný, málo pohyblivý, už má mít dávno vyřízený PnP a s věkem nad 80 let by aspoň ty dva tisíce mít mohl. Za ty lze nakoupit i obědy od pečovatelské služby, takže lze nějakých 9,5 tisíc hned počítat. Pokud Váš důchodce vydržel se životním partnerem až do jeho konce, má vdovský/vdovecký důchod, pokud bydlí ve větším bytě, než je 1+1, může vzít podnájemníka. Cesty tady vždycky jsou. Přinejhorším asi nevíte, že senior s Vámi popisovanou výší důchodu může mít také doplácen nájem bytu od sociálky , případně má nárok na další dávky. Na a to Vaše Chorvatsko... Nevěděla jsem, že pro pražské důchodce je povinná dovolená u moře. Já sama jsem ji nebyla schopna rodině zajistit ještě ani jednou... Inu, důchodci, ti se maj´! (Nemluvě o tom, že v mnoha krajích lidé dělají pouze za základní mzdu a s těmi 7,5 tisíci jsou šťastní jako blechy. Středoškolačky s rodinami, prosím.)

Witch 17.5.2008 14:47

Re: Děkuji za dobrý článek

Tomáši, ony už i ty LDN jsou poněkud jiné, než líčíte, ale jinak máte v mnohém pravdu. Julínkovné teď konkrétně hodně lidem ze všech vrstev a věkových kategorií zamávalo financemi, ale jinak i já považuji za správné, že je normální na své stáří myslet a zajistit se.  Nejen to: je veliká móda oddělit se od ostatních generací, rozhádat se, žít jenom pro sebe. Už dnes bychom ale měli myslet i na to, že jak se postaráme o své rodiče, tak to naše děti okoukají a při troše štěstí to mohou vzít za standard, který dodrží. Považuji za normální, že nejdřív se skutečně postará rodina, i ze svých zdrojů, potom teprve je řada na podpoře státu.

A jediná obrana před skutečným stárnutím je čilost duševní i tělesná, jak jen to půjde.

Ypsilon 17.5.2008 14:10

Re: Re: Re: Re: Re: Prohlašuji

V 60. a 70. letech asi ne. Ale v 80 letech to pro důchodce bylo určitě lepší než teď.

Chtěl bych vidět pražského důchodce jak ze 7,5 tisíce důchodu ušetří na Chorvatsko.8-o

gadd 17.5.2008 13:27

je to mnohem jednodušší

než si autor tohoto složitého textu myslí. Problematika seniorů tkví především v penězích na důchody. Že to je v důsledku populismu kompetentních politiků tak jak to je, s tím se bohužel nedá moc dělat. Druidy bych do toho netahal.

ceskej Honza 17.5.2008 12:20

Re: Re: Re: Re: Prohlašuji

Za komancú se duchodci rozhodne lépe nemeli. Na byt se dosahlo snáze. Zato bylo drahé jídlo. 

A léky, pokud nemáte na mysli acylpirin a penicilin, si lidé scháneli za vyvexlované devize z ciziny. Dnesní duchodce si s prehledem usetrí na týdenní zájezd do Chorvatska a to nemusel restituovat!  Uznávám, ze  normální duchodce urcite nemá zádnej blahobyt, glorifikovat  proto ale  bejvalej rezim, je propaganda a demagogie vcelku nebezpecná.

A jestli je nekomu svoboda a volné cestování na dve veci...    tak si to ani nezaslouzí.

A

slava 17.5.2008 12:07

Re: Děkuji za dobrý článek

Krásná agitka. A o čem podle vás důstojné stáří je, když nemáte na byt, na jídlo, ani na doktora?

slava 17.5.2008 12:04

Tolik moudra najednou

Nevím, nad čím se autor pozastavuje. Na seniory kašlaly dosud všechny vlády, žadná ovšem tak jako tahle. Tak se holt organizují. Že se netočí doprava je celkem logické.  Pokud autor napíše, že pakt Rady seniorů s ČSSD zmařil jednu velkou šanci na společenský konsensus, měl by dodat v čem a jak.  Ne všichni senioři jsou natolik senilní, aby doufali, že jim pomůže ODS, ta jim situaci pouze dramaticky zhoršuje. Spojit se Paroubkem je tudíž logické a asi jediné možné.

Tomas B. 17.5.2008 11:55

Děkuji za dobrý článek

Je jasné, že téma stárnutí a vůbec prostě starší populace bude hýbat politikou stále víc. Je už na čase, aby se toho tématu někdo politicky chopil a začal se zabývat otázkami o které skutečně jde - důstojnost ve stáří (důstojná smrt k tomu také patří), sociální systémy a konečně i penzijní systém a ty zpropadené důchody. Bohužel socialisté tady naprosto promarnili šanci (ne poprvé, řekl bych). Já prostě, stejně jako autor článku nevěřím, že lidé po šedesátce jsou trosky přežívající jen díky dobrodiní našeho báječného zdravotnictví, nalomení lidé, kteří se už nezabývají ničím jiným, než zda bude důchod o pět stovek vyšší...

Bohužel, právě proto, že si socialisté a komunisté, jak se zdá, propachtovali důchodce jaksi na věčné časy, není už žádný prostor pro diskusi o skutečných problémech stáří. Tedy například o tom, jaké to je umírat osamělý několik let na pokoji s dalšími pěti stejně postiženými důchodci v LDN s vybavením z 50tých let, bez intimity, soukromí, v bolesti. To mi fakt připadá jako krapet důležitější téma než aktuální cena másla nebo poplatek v lékárně.

Počet důchodců poroste a reálné důchody budou klesat. Dokud se neshodnou hlavní politické síly alespoň na tomto elementárním faktu (a to se shodnout nemohou, dokud socialisté budou stále tvrdit, že stávající systém výplaty penzí může s drobnými změnami přežít dalších 20let). Pro všechny myslící občany v produktivním věku je to jasná zpráva, že důstojný důchod si prostě člověk musí zajistit sám z vlastních rezerv. Nemyslící část populace půjde do důchodu s nulou a bude samozřejmě nadávat na to, že důchody jsou malé. No jasně že jsou malé a budou ještě menší. Ale jak říkám, důstojné stáří není o důchodech (nebo jenom o důchodech).

slava 17.5.2008 11:49

Re: Re: Re: Re: Senioři se dohodli s Paroubkem na podpoře ČSSD

Měl jsem pochyby, už nemám. Tyhle bláboly z božurek MZ musíte obměnovat trochu tvůrčím způsobem. Vaší PR imaginární manželce se jistě započítává do stropu všechno, že. A vrací jí to Cikrt osobně s kytickí růží.

jirka.s. 17.5.2008 11:05

Re: seniore

Nikoliv, šejno lejno, jirka.s. se snaží jenom poukázat na tu tvou schízu! Takový velepodnikatel a zároveň obdivovatel Bufa bufa, to nemůže být jiná diagnóza! ;-D

jirka.s. 17.5.2008 10:58

Re: bláboly autora i modro-důchodců

No, když tě tak šejno-lejno, tady čtu, tož  mne přepadá kacířská myšlenka, že by to snad měl ten Bufo bufo s falmerem tady na chvíli přece jenom vyhrát! Za tu srandu, co bych si užil, až ti budou znárodňovat ten tvůj desetidolarový sekáč, by to i stálo! http://www.mccallpattern.com/list/dresses/page-1

http://www.justice.cz/xqw/xervlet/insl/report?sysinf.vypis.CEK=293305&sysinf.vypis.rozsah=aktualni&sysinf.@typ=transformace&sysinf.@strana=report&sysinf.vypis.typ=XHTML&sysinf.vypis.klic=b016fbac60503c5bec0d3bae4bd4f6de&sysinf.spis.@oddil=C&sysinf.spis.@vlozka=7503&sysinf.spis.@soud=M%ECstsk%FDm%20soudem%20v%20Praze&sysinf.platnost=16.05.2008

BTW: A už ti strejček jetelový jenerál dovoluje nakupovat za víc než 1000 doláčů? ;-P

Karel H. 17.5.2008 10:56

Re: bláboly autora i modro-důchodců

R^

čtenář zdrojů 17.5.2008 10:52

seniore

jirka s. o komentář výše potvrdil poněkud podrobněji, zdlouhavě to, co jsem Vám já napsal pár větami. On totiž jirka s.  trpí "syndromem Doležal". Bohumil Doležal je jakousi úchylkou nucen vysvětlovat na Psu věty Paroubka, no a jirka s. je zas nucen vysvětlovat věty moje. ;-D

jirka.s. 17.5.2008 10:48

Re: Re: Re: Re: Re: Senioři se dohodli s Paroubkem na podpoře ČSSD

Jó, lidi jsou různé a jiné! Jsou  ještě i svině a potom taky "hrad" Ovšem ten tvoří zvláštní kategorii sviní! (Y)

jirka.s. 17.5.2008 10:44

Re: Re: Re: Senioři se dohodli s Paroubkem na podpoře ČSSD

Nač ty dlouhé litánie, soudruhu "kovaný"? Stačilo napsat ten svůj nomen omen nick a hned za něj;-€.

doktor 17.5.2008 10:43

Vynikající úvaha!

Prosím, vy mladí, čtěte ten rozbor otázek, spjatých s životem seniorů u nás, opakovaně. To paktování se nějaké Rady seniorů se sociálními demokraty je ovšem logický nesmysl.

jirka.s. 17.5.2008 10:40

Re: Dotaz pro seniory

Milý seniore! Tzv. Rada seniorů se skládá z 12 poněkud obskurních členů:

1. Asociace důchodců odborářů při ČMKOS 2. Svaz důchodců České republiky 3. Český svaz bojovníků za svobodu 4. Odborové sdružení Čech, Moravy, Slezska 5. Jednotný svaz pracovníků ve zdravotnictví 6. UNIE senior Odborového sdružení nakladatelství, vydavatelství a knižního obchodu 7. Svaz diabetiků České republiky 8. Klub novinářů seniorů SN ČR 9. Sdružení pro rehabilitaci osob po cévních mozkových příhodách, o.s. 10. Koordinační centrum organizací seniorů a zdravotně postižených Ostrava 11. Sdružení obrany spotřebitelů České republiky 12. Český svaz žen

Jsem přesvědčen, že nebudete členem ani jedné z nich, na rozdíl od "čtenáře zdrojů" alias šejny-lejna, který je evidentně členem toho devátého sdružení! Zřejmě už dlouho! Protože být takovým zazobaným "podnikatelem" s desetidolarovým sekáčem a nebát se, že mu to Bufo bufo s Falmerem znárodní, no nevím nevím! http://www.mccallpattern.com/list/dresses/page-1

Saul 17.5.2008 10:37

Dobrý článek

Dík, autore, mluvíte i za mne - důchodce, nerestituenta, přesto žijícího docela slušně.

jirka.s. 17.5.2008 10:28

Re: To meli jit pokleknouk na kolena pred Topolankem a prosit o shovivavost a milost ??

A co by se teprve asi tak stalo, kdyby ty tlupy pisálků dokonce psaly, to by byl teprve mazec, co?

BTW: Cestyna sein deine gróze kobyl, he? ;-)

jirka.s. 17.5.2008 10:23

Re: Re: jsem nečlen Roh i svazu důchodců

Tož, rudý podnikateli, buď ujištěn, že pokud to vydobidou, tak já se toho zcela určitě zřeknu! Ale docela by mne zajímalo, co asi taková níže uvedená slezina může tak vydobít !

1. Asociace důchodců odborářů při ČMKOS 2. Svaz důchodců České republiky 3. Český svaz bojovníků za svobodu 4. Odborové sdružení Čech, Moravy, Slezska 5. Jednotný svaz pracovníků ve zdravotnictví 6. UNIE senior Odborového sdružení nakladatelství, vydavatelství a knižního obchodu 7. Svaz diabetiků České republiky 8. Klub novinářů seniorů SN ČR 9. Sdružení pro rehabilitaci osob po cévních mozkových příhodách, o.s. 10. Koordinační centrum organizací seniorů a zdravotně postižených Ostrava 11. Sdružení obrany spotřebitelů České republiky 12. Český svaz žen

čtenář zdrojů 17.5.2008 9:56

Re: Dotaz pro seniory

neuteklo Vám vůbe nic, protože jako nečlena Rady důchodců se Vás dohoda této Rady s ČSSD vůbec netýká. Vy se můžete jít klidně dohodnout sám s Topolánkem, Čunkem, Bursíkem nebo Filipem na čemkoli. Je to Vaše svobodná vůle.

čtenář zdrojů 17.5.2008 9:50

bláboly autora i modro-důchodců

Jako obvykle se skutečnost překroutila tak, aby se mohlo nadávat na Parpoubka. Takže skutečnost je takováto: Rada seniorů je organizace zastupující asi 300 tisíc důchodců. Není to tedy žádný svaz, pod který patří všichni důchodci v ČR, kterých je zhruba 2 miliony. Místní pravicoví důchodci si mohou tedy podporovat koho chtějí. Mohou klidně vlézt Topolánkovi análem až do krku - je to jejich svobodná vůle. Na druhou stranu by místní "Psí svaz modráckých důchodců" mohl respektovat právo jiných organizací seniorů jednat s kým se jim zachce, a nerozčilovat se nad tím, že se někdo s někým na něčem dohodl.

kocka ema 17.5.2008 9:46

Re: Re: Re: Senioři se dohodli s Paroubkem na podpoře ČSSD

Gross je take "chudy z nejchudsich?????????