26.6.2024 | Svátek má Adriana


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
jirka.s. 17.5.2008 17:15

Re: státní byrokracie uskutečňuje vládní politiku.

"...tenhle přebytek je třeba převézt dosoukromých rukou."

Na trakaři nebo taxíkem? ;-P

gadd 17.5.2008 13:27

je to mnohem jednodušší

než si autor tohoto složitého textu myslí. Problematika seniorů tkví především v penězích na důchody. Že to je v důsledku populismu kompetentních politiků tak jak to je, s tím se bohužel nedá moc dělat. Druidy bych do toho netahal.

Kolombo 17.5.2008 17:55

Re: je to mnohem jednodušší

To je právě kolosální omyl. Senior potřebuje mnohokrát zbytečně moc peněz, protože má obavy /např. ze stěhování do levnějšího bytu/, nikdo se nezajímá o něho ani o jeho názory. Hodí se jen levicovým politikům, aby mohli předstírat svou citlivost a "lidský" přístup, vybírat vyšší daně, zřizovat další úřady, budovat ústavy "péče". V administrativě a např. příspěvcích na zbytečně drahé bydlení zmizí většina vybraných peněz, aniž by to seniorovi cokoli praktického přineslo!

čtenář zdrojů 17.5.2008 21:06

Re: Re: je to mnohem jednodušší

"senior potřebuje mnohokrát zbytečně moc peněz" ;-D;-D;-D;-D;-D

Tohle by nevymyslel ani Topolánek.

Hrad 18.5.2008 10:47

Re: Re: Re: je to mnohem jednodušší

Nepodceňuj. Topolánek ze zásady nic nevymýšlí(co také chceš po prázdném Topolu(V.Klaus)). Toplánek je na rozhodování.

slava 17.5.2008 12:04

Tolik moudra najednou

Nevím, nad čím se autor pozastavuje. Na seniory kašlaly dosud všechny vlády, žadná ovšem tak jako tahle. Tak se holt organizují. Že se netočí doprava je celkem logické.  Pokud autor napíše, že pakt Rady seniorů s ČSSD zmařil jednu velkou šanci na společenský konsensus, měl by dodat v čem a jak.  Ne všichni senioři jsou natolik senilní, aby doufali, že jim pomůže ODS, ta jim situaci pouze dramaticky zhoršuje. Spojit se Paroubkem je tudíž logické a asi jediné možné.

horduch 17.5.2008 17:15

Re: Tolik moudra najednou

jenom úrok ze státního dluhu,jehož podstatnou část nasekali socani , činí takřka 50 000 000 000 Kč přepočtěte si to o kolik by byl větší váš důchod

slava 17.5.2008 22:15

Re: Re: Tolik moudra najednou

Máte tam chybku, ten dluh nasekala ODS, a o kolik bych mohl mít větší důchod jsem si spočetl. Proto tuhle stranu už nikdy nemohu volit.

Fafa 18.5.2008 3:29

Slavo,

jak presne behem vlady panu Zemana, Spidly a Grosse ODS ten dluh nasekala?

horduch 18.5.2008 6:41

Re: Re: Re: Tolik moudra najednou

najdi si stránky Českého statistického úřadu ,tam je to podrobně kdo ,co a kolik a nemel hovadiny komunistickej fanatiku

slava 18.5.2008 16:27

Re: Re: Re: Re: Tolik moudra najednou

No právěm, tam to všechno je. Tak si to přečtěte.

jirka.s. 17.5.2008 17:19

Re: "Tak se holt organizují."

Už se těším, magore, jak  Rada seniorů organizuje stávku důchodců! Nejspíš prostě  v den výplaty důchodu odmítnou si pro něj dojít na poštu, co? ;-P

Hrad 17.5.2008 18:47

Re: Re: "Tak se holt organizují."

A ODS ihned zvýší věk odchodu do důchodu.

Karel 17.5.2008 17:24

Re: Tolik moudra najednou

Nějak jste pozapomněl na komunisty...

medvěd - senior 17.5.2008 21:35

Re: Tolik moudra najednou

naštěstí není ani většina seniorů tak senilní aby se spoléhali na ČSSD .  Lidi , vždyťje to tak prosté:  naučte  se už jednou spoléhat se sami na sebe a pokud jste se dobře chovali k dětem , možná trochu i na pomoc svých dětí.  Nečekejte, že se o vás postarají politici nebo snad Panbůh.    

Kobylka Lajda 18.5.2008 12:46

Re: Re: Tolik moudra najednou

Naši dědové a otci žili bez sociálek a vychovali dobře a spoustu chytrých dětí, se vzděláním, jenže přišli komouši a posr...i všechny hodnoty, které se po generace pěstovaly a byly pozitivní. Teď každý kňučí jak trefený štetinami a solí do (Y)(Y), a místo, aby přemýšlel, jak něco podniknout nebo poradit dětem, tak nastrkuje ruce. Fakt je, že komouši naprosto znehodnotili vše, co kdy člověk do zdravotního a pojistného vložil, takže nelze očekávat důchody jako na západě! Pravidlem je, že důchodci živí i své dětičky-nemakačenky, vidím to kolem, kolich jich je! Inu, nezaměstnanost není jen postrach, ale pro někoho i nebývalá výhoda a svoboda volby na úkor třeba i těch rodičů! 

Witch 19.5.2008 8:18

Re: Re: Re: Tolik moudra najednou

Pravda, jen bych dodala, že se rodina rozsýpala právě za komunistů a díky nim. Dnešní senioři sice vyrostli v klasických hodnotách, ale těžko je mohly předat, když neplatily. Jejich děti to braly už jen jako iluze:-( Teď přenos mezi generacemi zatraceně chybí i v rámci třeba zkušeností s miminy, což teprve  s mravností, pílí a poctivostí?

Talián 17.5.2008 21:48

Re: Tolik moudra najednou

Když se lámal rok 1989 jsem si spočítal co bude a kdy dorazím do kritického věku. Podle toho jsem jednal a nelituji. Mým jedinným přáním je, aby se stát o mne přestal starat definitivně a abych dostal zpět vše o co mne okradl ( pod pláštíkem daní a dalších poplatků ). Jenom když si spočítám o kolik jsem ročně okraden příplatky za naftu, tak vidím rudě ( nafta je zatížena kromě DPH další pseudodaní a to hezky tučnou ). Mezi seniory je hodně schopných organizátorů a ekonomů, kteří by dokázali ustavit svépomocný systém komplexní péče o seniory ( preventivně bych vynechal všechny, kteří alespoň 30 let neplatili daň ze mzdy, tj "socky"). Ale že by něco funkčního vypadlo z vlády nebo ministerstva by mě nenapadlo ani po opici.

Hrad 18.5.2008 8:40

Re: Re: Tolik moudra najednou

Buď upřímný aspoň na NP. Zde tě monitoruje "jenom" několik zvědavců, a pro ně určitě nejsi zajímavý. Když jsi začal počítat, koupil jsi si pak punčochy na výrobu masek? Nebo jste založili s.r.o. zlodějů na okrese? Jak ses vypořádal s konkurencí. A ta byla!!A ta prevence to je nápad. Kam se hrabe prevence proti zubnímu kazu. Termín vynechal je něco jako euthanásie? Slovo "preventivně" je klíčové. Nač marnit čas. Raději ihned, než až se to vyjasní. A jakou metodu předpokládáš použít pro likvidaci. Plynové komory hitlerovců jsou již okoukané. Chtělo by to inovaci.   

jirka.s. 18.5.2008 10:11

Re: Re: Re: Tolik moudra najednou

Tož, koukám, zřícenino, že si tě měli v  Černovicích na té záchytce ještě nechat a nepouštět tě ve tři ráno! Ty tři promile zbytkového, co ještě v sobě máš, se v osm ráno  pěkně projevily! :-/

Kobylka Lajda 18.5.2008 12:51

Re: Re: Re: Tolik moudra najednou

Co to jsou za bláboly? To si brblá ožralec nějakou samomluvu, vždyť to nedává smysl.;-P

karlos 17.5.2008 22:16

Re: Tolik moudra najednou

Senilni jsi asi ty.Tolik moudra nemohlo vzejít z tvé hlavy.

Tomas B. 17.5.2008 11:55

Děkuji za dobrý článek

Je jasné, že téma stárnutí a vůbec prostě starší populace bude hýbat politikou stále víc. Je už na čase, aby se toho tématu někdo politicky chopil a začal se zabývat otázkami o které skutečně jde - důstojnost ve stáří (důstojná smrt k tomu také patří), sociální systémy a konečně i penzijní systém a ty zpropadené důchody. Bohužel socialisté tady naprosto promarnili šanci (ne poprvé, řekl bych). Já prostě, stejně jako autor článku nevěřím, že lidé po šedesátce jsou trosky přežívající jen díky dobrodiní našeho báječného zdravotnictví, nalomení lidé, kteří se už nezabývají ničím jiným, než zda bude důchod o pět stovek vyšší...

Bohužel, právě proto, že si socialisté a komunisté, jak se zdá, propachtovali důchodce jaksi na věčné časy, není už žádný prostor pro diskusi o skutečných problémech stáří. Tedy například o tom, jaké to je umírat osamělý několik let na pokoji s dalšími pěti stejně postiženými důchodci v LDN s vybavením z 50tých let, bez intimity, soukromí, v bolesti. To mi fakt připadá jako krapet důležitější téma než aktuální cena másla nebo poplatek v lékárně.

Počet důchodců poroste a reálné důchody budou klesat. Dokud se neshodnou hlavní politické síly alespoň na tomto elementárním faktu (a to se shodnout nemohou, dokud socialisté budou stále tvrdit, že stávající systém výplaty penzí může s drobnými změnami přežít dalších 20let). Pro všechny myslící občany v produktivním věku je to jasná zpráva, že důstojný důchod si prostě člověk musí zajistit sám z vlastních rezerv. Nemyslící část populace půjde do důchodu s nulou a bude samozřejmě nadávat na to, že důchody jsou malé. No jasně že jsou malé a budou ještě menší. Ale jak říkám, důstojné stáří není o důchodech (nebo jenom o důchodech).

slava 17.5.2008 12:07

Re: Děkuji za dobrý článek

Krásná agitka. A o čem podle vás důstojné stáří je, když nemáte na byt, na jídlo, ani na doktora?

Kolombo 17.5.2008 18:00

Re: Re: Děkuji za dobrý článek

A za socíku jste snad měl? Tak se spokojte se stejnou úrovní jako tehdy a budete mít zas! Vždyť léky, co byly k dispozici tehdy, jsou dnes za babku. Pokud nebudete kupovat zboží, které byste za socíku stejně v obchodě neviděl, tak neutratíte. A pokud se vás bude ve dvoupokojovém bytě tlačit pět, taky ušetříte! Žijte jako v KLDR a budete na to mít i s důchodem kolem tří tisíc!

Tomas B. 17.5.2008 21:25

Re: Re: Děkuji za dobrý článek

Když nemáte na byt, skončíte na ulici - kolik důchodců je na ulici? Když nemáte na jídlo, umřete hlady - koli důchodců za poslední léta umřelo hlady? Když nemáte na doktora (máte asi na mysli těch 30Kč) jste zoufalec, který upřednostňuje jiné požitky před vlastním zdravím. Každý má 30Kč a ani jeden, opakuji, ANI JEDEN racionální a rozumě uvažující člověk se nevzdá kvůli této částce lékařské péče, pokud má pocit, že ji nezbytně potřebuje (tu péči). Bohužel lidé jako Slava se zabývají více vlasními pocity a dojmy než skutečnými problémy které trápí lidi ve stáří. Pro vás jsou to, co píšete, jen slova kterým sáma/sama nevěříte. Jen plky v internetové diskusi. Mě ale problém seniorů vážně trápí. Vám je to úplně fuk. Nehledáte řešení, chcete jen vyhrát v blbé diskusi nad člověkem, kterého ani vůbec neznáte - přitom přehánění a každá lež dobrá, že. Nepoctivost a hloupost tohoto typu fakt nesnáším.

slava 17.5.2008 22:25

Re: Re: Re: Děkuji za dobrý článek

Nepotřebuji nad někým vyhrávat, ale sám si odporujete. Mně vyčítáte, že se zabývám více vlasními pocity a dojmy než skutečnými problémy, a sám díte: Mě ale problém seniorů vážně trápí - to nejsou dojmy a  pocity, že. Když vás to tedy trápí, zajeďte se podívat tčeba do některého domova důchodců, jděte si popovídat se seniory v LDN, a pak teprve kritizujte. V vypůjčím si vaši závěrečnou formulaci, která na vás opravdu sedí: Vám je to úplně fuk. Nehledáte řešení, chcete jen vyhrát v blbé diskusi nad člověkem, kterého ani vůbec neznáte - přitom přehánění a každá lež dobrá, že. Nepoctivost a hloupost tohoto typu fakt nesnáším.

Witch 17.5.2008 14:47

Re: Děkuji za dobrý článek

Tomáši, ony už i ty LDN jsou poněkud jiné, než líčíte, ale jinak máte v mnohém pravdu. Julínkovné teď konkrétně hodně lidem ze všech vrstev a věkových kategorií zamávalo financemi, ale jinak i já považuji za správné, že je normální na své stáří myslet a zajistit se.  Nejen to: je veliká móda oddělit se od ostatních generací, rozhádat se, žít jenom pro sebe. Už dnes bychom ale měli myslet i na to, že jak se postaráme o své rodiče, tak to naše děti okoukají a při troše štěstí to mohou vzít za standard, který dodrží. Považuji za normální, že nejdřív se skutečně postará rodina, i ze svých zdrojů, potom teprve je řada na podpoře státu.

A jediná obrana před skutečným stárnutím je čilost duševní i tělesná, jak jen to půjde.

Tomas B. 17.5.2008 21:12

Re: Re: Děkuji za dobrý článek

Ohledně LDN - v posledních letech zemřelo několik mě nejbližších lidí a moje zkušenosti s LDN jsou celkem čerstvé - tak věřte, že vím o čem mluvím... Tím neříkám, že to všude vypadá stejně.

Nikdy a to zdůrazňuji, NIKDY v Evropě nelze stavět důchodový systém, který by počítal (a už vůbec ne spočíval) na solidaritě uvnitř rodiny. Viděl jsem v životě už příliš osamělých nemocných a zoufalých starých lidí na to, abych takový nereálný nápad podporoval. Každý musí jít do důchodu zajištěn. Až odejdou na věčnost generace, které budovaly reálný socialismus, musí nastoupit zodpovědnější a zajištění důchodci, kteří budou v přepočtu "na jednotku" zatěžovat státní kasu méně. Není jiná cesta. Spořte na důchod, investujte. Důchody budou malé. A tlačme společně na stát, aby se staral o ty skutečně nemohoucí. Je smutným paradoxem, že alespoň nějaký program pomoci pro lidi se skutečnými problémy ve stáří lze nalézt spíše u ODS než u ČSSD. Potřebujeme ale mnohem víc. Víc lůžek pro dlouhodobě nemocné, víc hospiců, víc peněz a lepší distribuci domácí péče a větší svobodu při výběru řešení péče o seniory (to především). Stáří potká skoro každého :-) Moje rada zní - spořte, nebo koukejte umřít do 60ti. Je to drsné? Asi jo, ale je to recept na spokojené stáří.

Ypsilon 17.5.2008 21:39

Re: Re: Re: Děkuji za dobrý článek

"Je smutným paradoxem, že alespoň nějaký program pomoci pro lidi se skutečnými problémy ve stáří lze nalézt spíše u ODS než u ČSSD."  Jaký program pomoci máte konkrétně na mysli? Moji rodiče už dost dlouho nežijí, ale občas se starám o jednu vzálenější příbuznou a mám pocit, že je to čím dál horší. Konkrétně dovážka obědů a nákupů. Asi to závisí i na místě bydliště

Myslíte-li příspěvky ze zákona o sociálních službách, tak ten zákon se dával dohromady minimálně od dob Tošovského vlády.