10.5.2024 | Svátek má Blažena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 25.5.2011 15:10

Re: Výborně!

To je jiná věc. Občanem je ten, kdo má občanství státu. Navíc však zde má být vyčerpávající výčet občanských povinností a občanských práv. Občanských, nikoliv lidských. To je rozdíl. Takto se o občanských právech pouze žvaní a nikdo neví, která konkrétně to jsou. S občanskými povinnostmi to je stejné. Těch povinností není zase až tak mnoho, aby nemohly být sepsány. Nejdůležitější ovšem je, přiznat občanská práva pouze těm občanům, kteří si plní své občanské povinnosti. Mám za to, že právě o tom mluvíte. V tom s Vámi souhlasím. Vezmeme-li příklad. Bude dáno, že občanskou povinností je m.j. platit nájem a občanským právem opět m.j. volit, potom musí platit, že ten občan který nájem neplatí, pozbývá práva volit. Stanovit takovýto systém není vůbec složité, je nutno ovšem chtít. A o tom to je.

E. Vašátko 25.5.2011 6:05

To je těžké,

já myslím, že všechno začalo všeobecným právem hlasovacím. Jestliže v zájmu rovnosti začali nemajetní rozhodovat o majetku těch ostatních, vyvrbil se stav, který teď máme. Stačilo by vše vrátit o krok zpátky, ať mají volební právo pouze ti, co platí daně. A možná, že by se vše vyřešilo suchou cestou. Jenže to je také jenom sen. Správně na to jde pan Kalousek, i když mu mnozí nemohou přijít na jméno. Žádné podpory, ale slevy na daních. A holt - kdo nepracuje a daně neplatí, má smůlu. Alespoň tak by to mělo být.

K. Kužel 25.5.2011 6:28

Re: To je těžké,

Doporučuji článek p. Jocha:

http://joch.blog.idnes.cz/c/119109/Proc-demokracie-zanikne.html

B. Rybák 25.5.2011 11:09

Re: To je těžké,

Zajímavý odkaz. Trochu by byl problém s politiky. Měli by právo volit a být voleni?

R. Langer 25.5.2011 11:45

Re: To je těžké,

Jakožto státní zaměstnanci jsou jednak placeni z daní, druhak jsou "podujatí" - tudíž volební právo by mít neměli. Ale kandidovat by podle mě mohli, proč ne? Ať si klidně kandiduje i bezdomovec, pokud ho někdo bude volit...

J. Kanioková 25.5.2011 12:57

Já bych z Jochova článku vypíchla jednu myšlenku,

v kterou se tzv. "lidská práva" zakotvená v ústavách poslední dobou zvrhla -

"jsou občané; ti kromě lidských práv, jež mají všichni, mají i občanská privilegia"

Privilegia, která bez ohledu na zdravý rozum prosazují různí enviromentalisté. Čímž nemyslím ta, jež někteří mocní zneužívají, to bylo, je a bude (Neomlouvám, je třeba trestat). Myslím tím to, že třeba obviněný má mnohdy větší nárok na "pochopení okolností", než postižený.  Že děcka mají mnohdy větší práva než učitelé. Mohou proti učiteli leccos provést a jsou téměř beztrestné. 2 z mravů je k smíchu!  Že si vždycky musíte dát bacha na přiměřenou obranu, chudáček útlocitný útočník by mohl přijít k úhoně. Že se nesmí zveřejnit, že útočník je cikán. Že chudák starosta, když zveřejní nějaký názor na cosi, co se v jeho obci stává právě od tohoto etnika, tak je málem kamenován. No, těch příkladů je jistě moc a moc, určitě všichni znáte dalsí.

Mnozí si pojem lidská práva vysvětlují jako privilegia!

P. Sulc 25.5.2011 6:41

Re: To je těžké,

To vseobecne pravo hlasovaci podepsal nas cisar v roce 1907, ale pouze pro volbu do Risske Rady, nikoliv ale pro volby okresni a mistni. Duvod: Volby do RR je zalezitost politicka, at tedy hlasuji vsichni. Ale mistni a okresni volby, to je zalezitost hospodarska, jedna se o zachazeni s okresnimi penezi, potom at voli pouze ti, kdo do te spolecne kasy prispivaji, tedy: plati dane. Stary pan byl velice rozumny clovek.

J. Novak 25.5.2011 8:10

Re: To je těžké,

Nějak jsem si nevšiml, že by pan Kalousek propagoval slevy na daních, spíše zavádí daně nové. "Uhlíři, už máš zaplacenou daň na příští rok?..." A nejsem si jistý, jak by v Čechách dopadla veřejná doprava bez dotací. Asi by ještě více stoupl počet míst, kam se dostanete jenom pěšky, pokud nevlastníte auto. Jinak, hlavním provozovatelem železniční dopravy ve Švýcarsku jsou SBB - Schweizerischen Bundesbahnen, které jsou vlastněny státem, čili žádný soukromý podnik.

R. Langer 25.5.2011 11:46

Re: To je těžké,

A jak to souvisí se všeobecným hlasovacím právem?