6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Sbohem, ODS

Před lety v roce 2008, když jsem odcházel z ODS, napsal jsem "dopis na rozloučenou". Dá se najít na internetu. Již tehdy jsem formuloval myšlenku, že v ODS chybí férová soutěž.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 4.2.2014 10:31

Politický exhibicionalosta

Pan Jiří Payne je ohrožením pro každou politickou stranu do níž vstoupí a je jedním z důvodů proč jsem nevolil "Svobodné". Jeho pokus odrovnat pravicovou stranu, která má ne rozdíl od tohoto kavárenského spolku v našich žalostných politických poměrech alespoň nezanedbatelnou členskou základnu je velmi žalostný!

P. Rajman 2.2.2014 22:28

S křížkem po funuse

a jen krátce před odchodem ze hřbitova. Že jsou ti ODSáci zase ti nejchytřejší a když dostává ODS konečne na frak nezapomenou vystavit na odiv aspoň svou hroší kůži.

V. Vaclavik 2.2.2014 19:54

ODS potazmo pravice

se do soucasneho marastu dostala uplne logicky, tedy predvidatelne. Jedinou neznamou velicinou bylo, jak dlouho to bude trvat. A samozrejme, bude hur, a muze to byt prostridano s nejakym tim klamavym vzestupem, navratem. Takove svetlejsi momenty ale budou jen zastavky na ceste do pravicoveho pekla - pekla neodlisitelneho od toho levicoveho. Ne nadarmo si mnozi jiz dlouho vsimaji, jak se pravice nijak nelisi od levice.

Problemy ODS jsou mnohem sirsiho razu, nez jen vnitrostranicke - jsou to problemy pravice jako takove a jsou zpusobene politikou polosvobodne spolecnosti, ktera se zakonite v case stava mene a mene svobodnou a pravice nemuze, nez stavat se mene a mene pravicovou, presne jak jsme toho dlouhodobe svedky.

D. Šimáček 2.2.2014 20:39

ODS potazmo pravice, je blbost ods uz dlouho neni pravice

"smyslem pravicové politiky je postavit spravedlivou konkurenci proti nespravedlivé solidaritě." pravice = svoboda (s malym s) levice = prerozdelovani (tedy posvecenou kradez)

V. Vaclavik 3.2.2014 11:35

Re: ODS potazmo pravice, je blbost ods uz dlouho neni pravice

Znamena, znamena, ale co delala a hlavne, co delat mohla. Ja prave rikam, ze v tom nasem smisenem systemu, smesi levice a pravice, musela pravice logicky vzdy hrat druhe housle a nakonec s levici cim dal vic prohravat. Proto snahy o vnitrni reformu pravicove strany, bez nove politiky noveho systemu, radikalne svobodnejsiho, nikdy nikam nepovedou.

At si tam daji nove tvare, treba i poctive lidi, ale kdyz budou dal chtit provozovat tu starou unavenou pravicovou politiku, ktera je vycurana, chytrohorakynska levoprava kockopsi politika, pak ze sebe vzdy udelaji jen uzitecne hlupaky levici, presne jako v dosavadnim ctvrtstoleti.

Ale to lide, a zvlaste ti pravicovi nemuzou videt, protoze si nevidi dal, nez na svuj nos. Presne proto take jsou to pravicaci provozujici tu levopravou kockopsi politiku, protoze nic jineho neznaji.

B. Rybák 4.2.2014 10:35

Re: ODS potazmo pravice, je blbost ods uz dlouho neni pravice

Znáte v celé EU nějakou (parlamentní) stranu, která by byla pravicovější než ODS? Politika je umění možného!

F. Eliáš 2.2.2014 19:24

Moc politice nerozumím,

ale ta ODS přestala být pravicová.

M. Prokop 2.2.2014 21:34

Re: Moc politice nerozumím,

Už dávno.

A není ani liberální.

M. Kyselka 2.2.2014 19:02

Pane Kosejku.

Třesky plesky pana Payna mě moc neberou. Život jde dál.

Realita je taková - Andrej Babiš je tak zdatný predátor, že neuvěřitelně rychle získal tak mocnou až neotřesitelnou pozici ve vládě, že nejen Zeman, ale my všichni jsme ani nemrkli.

(Ištvan má dovolenou, anebo už se hrabe?)

K sirotě ODS - nemá moc co nabídnout. Souhlasím hodně nahlas, že by měla udělat nábor nových členů - politický styl se láme. Nabízí slušnou pravici. Jen ať není zase donekonečna zblá tím, že byrokraticky čeká měsíce na doporučení ostatních (snad i medií), než šťastlivce přijme.

M. Kosejk 2.2.2014 19:26

Re: Pane Kosejku.

Že nemají mocensky co nabídnout může být jejich výhoda. Není to žádný paradox. Už teď pozoruju, jak z ODS mizí ty nejhorší sebeprospěcháři. A nejen ve vcholné politice. Je tady tak 20% lidí, kteří dávají přednost občanské liberální politice a standardní demokracii. Otázky jsou 2. 1) Jak se ODS dokáže marketingově učit. 2) Jestli média nebudou ODS záměrně ignorovat (jisté náznaky lze už teď pozorovat - např. preference Kalouska, až řekne, co řekne)

M. Kyselka 2.2.2014 20:03

Re: Pane Kosejku.

Styl Babiše je neobvyklý. Neobtěžuje se žádným kliše, pálí rovnou na komoru. Zabírá to. ODS by měla poslat špeha (blondýnu má magnát doma), vyzvědět postatu Babišova úspěchu - mistrovský marketing. 

Já docela věřím, že prof.Fiala má dost inspirace i munice a hlavně - vysoký post utužuje svaly. Takže ODS vpřed !

M. Kosejk 2.2.2014 21:51

Re: Pane Kosejku.

Já Vám to řeknu bez špehování. Tahle nová populistická hnutí na to jdou čistě marketingově - se vším všudy. A "stará garda" jako ČSSD a ODS to ještě považuje za nedůstojné.

Do politiky tohle čistě marketingové pojetí přinesly už VV - Odborné testování témat, kandidátů, slov a frází atd. na kontrolních skupinách - a účelové upravení politiky dle popularity. S přesně stejným modelem vyhrál Babiš.  Je to příšerné, ale nevím, jestli bez toho dnes jdou vyhrát volby.

M. Kyselka 2.2.2014 22:11

Re: Pane Kosejku.

Souhlas. Jen ten klid by nemusel být tak spokojený.

M. Kyselka 2.2.2014 18:34

Pane Kosejku.

J. Sládeček 2.2.2014 13:34

Zaplať

pánbůh.

J. Jílek 2.2.2014 10:29

bez předběžných dohod a výměnných obchodů...

...to nešlo nikdy a nikde...záleželo vždy jen na to, jaký šunt je dělal

M. Kosejk 2.2.2014 10:02

-----

Nevím, zda-li mne zde někdo čte tak, aby si byl schopen vybavit, co jsem tady psával v průběhu času.

V kostce: Varoval jsem před tím, aby nelevicoví voliči neodepsali ODS tím, že nepůjdou volit, nebo že půjdou volit pidistrany s nerealizovatelným programem, protože to bude mít za důsledek vládu echt-levice s populisty. A odpovědí mi vždy byyl jen naprosto prázdné a od reality odtržené ideologické kecy (většinou od voličů Macha a Babiše).

A došlo přesně na moje slova- vládne tady echt-lvice a populisti. Netvrdím, že bych z toho měl radost, ale je to tak. A nevšiml jsem si, že by se dotyční z toho poučili. A tak třeba teď pan Payne naprosto účelově kritizuje to, co je integrální součástí úplně každé demokratické politiky předjednávání dohod je legitimní demokratický nástroj pro vyvažování zájmů v politice - jen aby se mohl pustit do ODS.

Tak do toho! Odepište jedinou relevantní neeurohujerskou pravicovou politickou stranu (ODS) - a po příštích volbách nezůstane v parlamentu už ani jedna pravicová strana, která by nechtěla předat okamžitě kontrolu na ČR do Bruselu. A hlavně si zase nezapomeňte zatleskat, až ta vaše obskurní pidistrana, co prosazuje přímou demokracii (SSO), zase nedostane ani půlku procent potřebných pro vstup do PS.

M. Kosejk 2.2.2014 10:31

Re: -----

Sorry za překlepy - a třeba u tohoto jsem zapomenul na závorky: "A tak třeba teď pan Payne naprosto účelově kritizuje to, co je integrální součástí úplně každé demokratické politiky (předjednávání dohod je legitimní demokratický nástroj pro vyvažování zájmů v politice) - jen aby se mohl pustit do ODS."

P. Kersch 2.2.2014 11:49

Re: -----

Čím to je, že Vašeho vážného varování voliči neuposlechli?

M. Kosejk 2.2.2014 12:04

Re: -----

:) To se zeptejte jich (nebo rovnou sebe, pokud mezi ně patříte).

A taky se jich zeptejte, jestli vláda Babiš, Sobotka, Okamura a KSČM je to, co chtěli (protože toto je reálná, i když nepřiznaná parlamentní většina pro Andreje) :)

P. Tronner 2.2.2014 13:01

Re: -----

Jak jsem vám psal níže - pro nás "nevoliče" či "bývalé voliče" ODS není ta současná koalice nic dokonalého, ale pořád lepší, než co hrozilo - ČSSD-KSČM-Zemanovci. A jak jsem psal - co mají v programu tak strašně hrozného, abychom se my, malí podnikatelé, jich měli bát? ODS nám slibovala modré z nebe, ale za poslední 1-2 volební období pro nás nic moc (spíš nic než moc) neudělala. Já si moc dobře pamatuji, jak se tu mluvilo o tom, že se nebudou zvyšovat daně, podepisovala se smlouva s voličem a nic z toho...

To si fakt máme stále dokola nechat s*át na hlavu?:-)

M. Kosejk 2.2.2014 13:23

Re: -----

Je mi líto, ale jestli opravdu nevíte, co vám teď hrozí, tak asi budete překvapen. Protože živnostníci budou teď první na ráně.

M. Kosejk 2.2.2014 13:48

p.s.

Už jen ta vaše řečnická narážka na otázku  - "Co pro živnostníky strana udělala?" - nezní mým pravicovým uším dobře. Evokuje žádost po nějaké výhodě - jasné hmatatelné.  Živnostníci by měli být rádi, že se ODS podařilo v našem levičáckém státě udržet alespoň daňové paušály pro živnostníky, a že ODS měla dostatek odvahy, aby přiznala vládní chybu (paradoxně z ministerstva TOP09 - i když je to klasicky přičítáno ODS) - buzeraci živnostníku ve jménu boje proti "švarcíku". Všechny ostatní strany totiž vedly úplně jiné řeči... A takhle by šlo pokračovat.  Politika je opravdu umění možného.

P. Tronner 2.2.2014 15:23

Re: p.s.

Já žádnou výhodu nechci, já jen nechci, aby mě stát otravoval. Víte, já pamatuji, jak se tu kdysi mávalo jakýmsi jedním papírem jakožto "daňovým přiznáním budoucnosti", jak se mluvilo o tom, že se zredukuje systém 1001 výjimek a vše bude jednodušší... Vezměte si, jak je u nás stále náročné založit si firmu, jak se tu bojuje proti řidičům a vytváří se systém "výpalného" atd. Samozřejmě, já netvrdím, že jiné strany jsou lepší (s výjimkou SSO), to máte pravdu. Také netvrdím, že se dalo zařídit vše, netvrdím, že politika není uměním možného, ale zkrátka ODS nese a musí nést nějakou odpovědnost za selhání, za to, že se stala jakousi Kalouskovou "servisní organizací". Vy jste mi neodpověděl na to zásadní - jak jinak, než nevolením nějaké strany, jí mám dát najevo, že s tím, co udělala, nesouhlasím? Pokud budeme stále jen volit menší zlo, tak se nikam nedostanem. U ODS bylo v posledních létech evidentní, že na toto spoléhá. A zrovna v těchto volbách k tomuto gestu byla ideální příležitost, protože ODS neměla nejmenší šanci. Takže jsem to aspoň za sebe zhodnotil jako nejlepší možnost, jak ten varovný signál jejím směrem vyslat...

M. Kosejk 2.2.2014 16:52

Re: p.s.

Rozumíte, já než udělám gesto pro gesto, tak přemýšlím o důsledcích gesta.

A i když Vy si myslíte, že volba menšího zla je špatná, tak není - o volbách menšího zla je celý lidský život. Právě VY tím svým přístupem volíte to největší zlo - třeba estébáka a komunistického papaláše Andreje na ministerstvu financí.

A zeptám se: Opravdu chápete důsledky koaličního vládnutí v našem volebním systému? Skoro bych řekl, že ne. Kdyby ODS získala ve volbách 101 poslanců sama pro sebe - a pak neplnila program - tak bych Vaše nadávání chápal. Ale takhle Vás nechápu.

P. Tronner 2.2.2014 20:05

Re: p.s.

No, myslím, že se na celý problém zkrátka díváme z opačných "břehů". Vy jste ochoten vzhledem k problémům s koaličním vládnutím tolerovat...no snad v podstatě cokoliv. Já jsem zase možná přespříliš rigidní a nehodlám slevit, na druhé straně mi vadí, že se pod výmluvu "koaliční vládnutí" dá schovat leccos. Troufám si bohužel tvrdit, že ODS dlouhodobě chybí "koule", chybí vůle riskovat a tlačit na koaliční partnery, aby v koalici zaujali místo odpovídající jejich volebnímu výsledku. Lux byl svého času "hadem na tři", ale vyniknout mu dala ODS, neboť na jeho vydírání přistoupila. S Kalouskem to samé a to bych řekl, že Lux se v té době mohl celkem spoléhat na stabilní lidoveckou podporu, zatímco Kalousek by si nějaký radikální "boj na hraně" určitě rozmyslel...

Přiznávám se, že jsem poněkud skeptický vůči démonizování toho či onoho - svého času mě dost štvalo démonizování Víta Barty (jakkoliv si o něm nemyslím nic dobrého, představa, že by firmička v hodnotě pár milionů měla šanci ohrozit celý náš stát, mi přišla směšná - v takovém případě náš stát za moc nestojí...). S Babišem je to podobné, ačkoliv je mi jasné, že oproti Bártovi je to jiná liga, ale stejně si myslím, že nakonec pohoří. Natahat si pod sebe sbírku naprosto různorodých osobností a myslet si, že jim budu velet, to může jen miliardář, který ztratil kontakt s realitou...

Proto si myslím, že právě tyto volby byly pro experimenty a "dávání signálů" ideální, neboť současná koalice vydrží možná rok, možná dva, a volby si zopakujeme. Doufám, že ODS půjde v mezičase do sebe. Přiznám se, že jsem opravdu stále nepochopil, jak chcete nějakou zpětnou vazbou dávat své vyvolené straně signály vy. Nezlobte se, ale vy vlastně děláte přesně to, co chtějí - stále je volíte bez ohledu na cokoliv, možná brbláte, ale to jim může být jedno... Pokud máte nějaký návrh, jak z marastu ven, rád si nechám poradit, já bohužel nevím o jiném řešení, než o vlastní angažovanosti (do které jsem se zatím nedokopal...:-)

M. Kosejk 2.2.2014 21:41

Re: p.s.

Třeba se mi to podaří vysvětlit pomocí podobenství, když to jinak nejde. Představte si, že máte práci, do které musíte dojíždět autem .Máte starší pojízdné auto se spoustou závadiček, ze kterého se ozývá desítky podivných zvuků - ale má technickou a jezdí.  Dále máme pouze 30 tisíc Kč na účtu, žádný úžasný příjem a nemůžete si půjčit.  Ale nejraději byste jezdil novou Audinou. Co uděláte?

a) Můžete auto prodat, přihodit k tomu těch 30 tisíc Kč, co máte na BÚ - a můžete si koupit nové auto - ale už se nemůžete spolehnout, že bude skutečně lepší.

b) Můžete to auto vyhodit - a dát si inzerát, že koupíte novou Audinu za 30 tisíc Kč. A v důsledku toho přijdete o tu práci, protože se bez auta do práce nedostanete (tenhle nereálný model právě užili ti, kdo vyhodli svůj hlas za SSO - což je navíc Pseudoaudina s vážnými konstrukčními závadami - viz jejich víra v přímou demokracii).

c) Můžete to auto udržovat v provozu do té doby, než se u Vás situace nějak změní (budete mít peníze na lepší auto, změníte práci, narazíte na kauf, který stojí za výmenu auta, nebo než náklady na opravu budu nevýhodnější než jít do rizika koupě nového auta...) - k bodu C se hlásím já.

B. Rybák 4.2.2014 11:40

Re: p.s.

Tato vláda se neměla nikdy dostat k moci, protože hlavním cílem těchto "politiků" je získání doživotních pašalíků bruselských a zajištění rozkvětu svého dotovaného byznysu. Za to prodají zbytky naší suverenity arogantní bruselské DEU-byrokracii. Stačí jen trochu naslouchat panu Sobotkovi, Zaorálkovi, Dientsbierovi, Roučkovi a nemůže o tom být žádných pochyb. Protože je tento proces prakticky nevratný, nebude do doby než EU potká osud bývalého "tábora míru" na dalších vobách prakticky záležet. Jde jenom o to, abychom byli v rozhodujícím okamžiku připraveni.

Pozn: Kariéra pana Babiše ve skrz na skrz zkorumpovaném ČSSR se od počátku opírala o korumpující vliv jeho "exponovaného papínka" a o (STB)konexe v komunistické mafii, která mu pak umožnila i jeho "raketovou" ekonomickou expanzi opírající se o trvalý, pouze korupcí zajistitelný přísun státních dotací. Představa, že právě pro něho je boj s ekonomickou korupcí něčím jiným než pokusem rozšířit ji o v jeho prospěch zaměřenou korupci politickou je hloupá dokonce i na naše babišovsko EU-mediokratické poměry.

P. Vaňura 2.2.2014 16:53

Někteří Němci, v nesrovnatelně horší ekonomické

situaci, "vyslali signál" volbou NSDAP. A "parlamentní štěnice" (c) Adolf Hitler, v rámci "plácání prapodivných koalic" (c) Adolf Hitler, nakonec udělali Hitlera kancléřem v rámci koaliční vlády.

Vypadalo to, že "nic nehrozí," v té vládě byli kormě Hitlera jen dva ministři za NSDAP, ale další vývoj je všeobecně znám.

B. Rybák 4.2.2014 10:43

Re: -----

Díky masovému vymývání mozků se k voličům informace o našich skutečných problémech vůbec nedostanou!