28.5.2024 | Svátek má Vilém


Diskuse k článku

POLITIKA: Sbohem, ODS

Před lety v roce 2008, když jsem odcházel z ODS, napsal jsem "dopis na rozloučenou". Dá se najít na internetu. Již tehdy jsem formuloval myšlenku, že v ODS chybí férová soutěž.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Tronner 2.2.2014 12:57

Re: -----

No já vás čtu a patřím přesně k těm voličům, kteří v posledních létech se stále větším skřípěním zubů volili ODS a v tyto volby to vzdali a zkusili něco jiného (SSO).

Ne, že bych z SSO byl tak nadšený (vadí mi jejich radikální neprosaditelné a nerealistické antiEU vize), ale za prve nezískali půlku procenta, takže evidentně nejsem sám, za druhé jak jinak mám vyslat ODS nějaký vzkaz? Tím, že je budu volit se skřípěním zubů a oni si na mé potřeby vzpomenou jednou za 4 roky?

Co pro mne, malého OSVČ, ODS za poslední léta udělala? Čím mi to současná koalice může více zavařit? Napadá mě jediné - zvýšení daňového paušálu. Jinak měla pravicová koalice sice plnou hubu řečí, ale pro nás, malé podnikatele, udělala velké kulové...

No a k článku - já si opravdu nemyslím, že to "velerybaření", v ODS nyní obvyklé, je "normální". Ano, jiné strany na tom jsou stejně, ale mě ČSSD nezajímá, vadí mi to prostě v ODS. A že to tam tak je, že si krajský boss nakoupí spoustu hlasů a nikdo proti němu nic nezmůže, na to vemte jed - já v ODS nejsem, ale znám pár podobně "postižených" a jejich líčení říká přesně to, co tento článek.

V těchto volbách v podstatě o nic nešlo, protože ODS neměla šanci. Já svou volbu beru právě jako ten vzkaz. Co bude dál, to se uvidí. Nemám bohužel pocit, že by dokázali pojmenovat problém a pochopili, proč lidé, jako já (tedy jejich voličská skupina) je nevolí. No a pokud varujete před Babišem a spol., uvidíme, nejsem z nich nadšený, ale v programu zatím nemají nic tak hrozného (kromě reálného rizika zrušení těch paušálů). Pokud se jim podaří drobné podnikatele jako jsem já postrašit, tak to bude za 4 roky jiné. Ale pokud ne, může si ODS chystat hrobeček...

M. Kosejk 2.2.2014 13:19

Re: -----

Tak a jsme u toho. Právě od zrušení daňových paušálů Vás zachránila ODS, která vyhandlovala zvýšení DPH za zablokování zrušení paušálů - což požadoval Kalousek. A teď právě Vám hozí, že  Babiš se na ty vaše paušály "podívá" - sám tvrdil, že ekonomika nezávisí an živnostnících, ale na velkých koncernech. A o názoru ČSSD na živnostníky asi nemá cenu mluvit, že?  A těšíte se na registrační pokladny - před kterými Vás chránila zase právě ODS?

Lidi, kteří letos vyrazili volit SSO se - dle mého - vyznačují tím, že nejsou ochotni si připustit důsledky našeho volebního systému, které spočívají v nutonosti koaličního kompromisu. Ani si nejsou ochotní připustit obecnou levicovost naší společnosti, ve které ODS dělá co může (a moc nemůže). A tak tito nerealističtí voliči po levičáckém způsobu "zapřahují vůz před koně".

A co se týká "velrybářství", tak s tím se teď ODS pokusila něco udělat změnou stanov. Ale, jak sám píšete, nebyl to problém jen ODS. A ten problém má společného jmenovatele - malé množství členů v politických stranách. Kdyby v politických stranách bylo tak alespoň 5x více členů, tak by přitažení "mrtvých duší" neovlivnilo hlasovací poměry ve stranách - a navíc by byly marginalizovány sobecké partikulární zájmy.  Vyrazil však volit nerealizovatelný program nezvolitelné strany, není řešení - naopak to vede jen k zhoršení (viz např. současné obsazení PS).

A čtěte pořádně - nikde nepíšu o "půl procentu". Píšu jen to, že SSO nezískala ani polovinu procent, které jsou potřebné pro vstup do PS - a to ani při nižší volební účasti, která nahrává pidistranám, ani při obrovském přesunu voličských hlasů. Zkrátka - není Machovi za co tleskat.

p.s. Co říkáte Machovým lidovým vetům"? Já jediné: Levičácký úlet k chaosu přímé demokracie.

M. Kosejk 2.2.2014 13:26

Re: -----

a zase se omlovám za překlepy, nečtu to po sobě...

P. Tronner 2.2.2014 15:37

Re: -----

Víte, obávám se, že právě boj s Kalouskem ODS dost po... Zkrátka, pokud si není schopna zjednat v (prý) pravicové koalici, která jasně slíbila nezvyšování daní, pořádek, tak se nemůže plácat do prsou jako pravicová strana. Samozřejmě, o Babišovi si nedělám iluze, mám za kamaráda ředitele JIC, který se s ním právě na toto téma pohádal. Takže vím leccos ze zákulisí a stojí to za to:-) Já se ale možná naivně domnívám, že Babiš se stihne zlikvidovat sám svým megalomanstvím a jistou hloupostí, ten člověk mi nepřijde jako dobrý politik, on umí velet, nikoliv myslet strategicky. Ale možná se mýlím.

Samozřejmě, máte pravdu, že náš volební systém je poněkud problematický, ovšem podle mého názoru je zásadním omylem ODS neschopnost riskovat a zatlačit na koaliční partnery, kteří právě na toto spoléhají. Troufám si tvrdit, že kdyby se Kalouskovi stále neustupovalo, ale jasně se řeklo, že pokud nebude souhlasit, budou nové volby, možná byla situace jiná.

Máte naprostou pravdu, že problém všech našich stran je malá členská základna. Bohužel, všem stranám (i ODS) tohle vlastně vyhovuje. Co udělala ODS proto, aby byla masovou stranou? Četl jsem X zkazek (i slyšel od známých), jak naopak hází potenciálním nováčkům klacky pod nohy. Což o to, to dělá TOP09 taky, ale ta mne nezajímá. Bohužel, některým lokálním bosům se velmi nehodí přijímání nových členů. Bylo by skvělé, kdyby vznikla nějaká akce "nových 30 tisíc členů ODS", ale na to nemá vedení odvahu.

Já netvrdím, že moje nevolení je nějaké velké řešení, ale je to signál. Obávám se, že vaše "maul halten und weiter dienen" nedává ani to varování. To také není řešení. Já znám jediné a na to jsem líný - vstoupit do ODS, přemluvit další desítky ba stovky kamarádů no a trpělivou prací ji změnit. Ale jak píšu, na to jsem líný:-)

Za to přehlédnutí o půl procentu se omlouvám... Mach je špatný vůdce, jeho lidová veta nesmysl, na druhé straně, i TOP09 nějak začínala, že. Proč by SSO nemohla jednou jít dál? Volba menšího rizika jim nedá šanci.

M. Kosejk 2.2.2014 17:16

Re: -----

Ten malý počet lidí, co se angažují v politice, je hlavně dán tím, že novináři a tzv. elity celé dlouhé roky vyvolávali v lidech pocit, že politika je svinstvo, se kterým se slušný člověk nezabývá.

No a teď v důsledku toho lidi vymýšlejí pitomosti (např. přímou demokracii)  - místo toho, aby - obrazně řečeno - bušili na vrata standardných demokratických politických stran - a dožadovali se svého vstupu. Každopádně - ODS je pořád jednou z mála českých politických stran, které jsou řízeny demokraticky a mají alespoň pětimístné číslo počtu členů.

A nápad na akci "Nových 30 tisíc členů ODS" - to je přesně ten způsob marketingového uvažování, který v ODS chybí, bohužel.

P. Tronner 2.2.2014 20:21

Re: -----

No, já si také pamatuji to "Strany jsou pro straníky...", ale je bohužel fakt, že politika není nic čistého a nádherného a hlavně je to (na té naší přízemní úrovni) strašná a nevděčná ztráta času. Mám ho málo a chci ho trávit s rodinou a kamarády a ne někde na schůzích. Předpokládám, že to tak mají i ostatní.

Samozřejmě, přímá demokracie "Okamura style" je u nás nesmyslem, ale zase na druhou stranu, ve Švýcarsku fungují některé věci, které bychom okopírovat mohli. Vím, že u nás nám chybí ti Švýcaři, ovšem například možnost na lokální úrovni rozhodovat, zda budou obecní peníze investovány do nových cyklostezek či do dostavby dálnice (a případné referendum se nebude konat tajně bez jakékoliv informovanosti, ale hlasování bude probíhat dlouhodobě a po detailní kampani a nebude se opakovat tak dlouho, dokud nedopadne tak, jak si někdo přeje...), tak něco takového si představit dovedu. Vůbec si myslím, že na lokální úrovni lze vyzkoušet leccos švýcarského, protože případná selhání nebudou tak fatální. Velmi se mi líbí například možnost kantonů stanovovat si individuálně výši některých daní a tím vytvářet "investiční pobídky". Stejně tak lze okopírovat leccos z Rakouska (vysvětlovali mi tam jejich centrální kontrolu státních zakázek a vypadalo to zajímavě) a odjinud.

Samozřejmě, média dělají leccos pro znechucení politiky, někteří jedinci jsou přímo hájeným druhem (kníže), zatímco jiným se jde po krku. Bohužel, ODS si někdy není ochotna přiznat selhání a něco jeho sebekritika jim moc nejde. Případně jim to nejde nahlas. Bohužel, politika je marketing a ODS se o svůj mediální obraz musí starat. Je sice hezké při podezření z korupce trvat na prošetření kauzy, ale to je prostě politicky neúnosné (i když nespravedlivé, uznávám).

ODS by se měla snažit s médii neválčit a spíše na jejich hru v rámci možností přistoupit - zde vidím pro Fialu velkou šanci stát se oblíbenou tváří. Uvidíme... Za sebe ale musím říct, že bych kromě nové tváře rád viděl i nějaký reálný program.

B. Rybák 4.2.2014 10:39

Re: -----

Přesně tak!

Z. Bureš 2.2.2014 8:09

Ano pane Payne !!!

S těmi praktikami v ODS, kdy se sehnala nadpoloviční většina tím, že se účelově sesbírali (navelrybařili) noví členové.....a ti poté "demokraticky" převálcovali ostatní - tak ty praktiky jsem zažil v ODS na vlastní kůži !!!

Doufám ale, že změnou stanov se toto již nebude dít, resp. už toto nebude možné !!!

P. Kersch 1.2.2014 18:45

nacismus

jako jeden ze svých pseudoideologických základů si osvojil Darwinovu teorii o původu druhů a aplikoval ji na lidskou společnost. Je to všeobecně známý fakt, že tato "aplikace" zplodila pak rasistické zásady, tragicky realizované v Hitlerově Německu v letech 1933 - 1945.

Možná, že to autor článku neví, možná, že o tom slyšel, možná, že se mu taková "aplikace" zamlouvá.

V. Lacina 2.2.2014 7:44

Re: nacismus

Ono to s tím národním socialismem bylo kapku složitější. Rasové teorie byly (stejně jako esoterické nauky) hlavně berlička pro intelektuály. Hlavní politický úspěch spočíval v třídním boji chudých německých dělníků proti bohatým (židovským) továrníkům. Fundamentální konflikt s komunisty nespočíval v rozporu ideologií, ale v podobnosti prostředků a totožné cílové skupině...

Společenský darwinismus nefunguje jakožto ideologie nikoliv kvůli své chybnosti, ale proto, že kritéria úspěšnosti by se musela ustanovovat aposteriori praxí a nikoliv geniálním příkazem shora...

M. Pivoda 1.2.2014 13:34

Kolik let u moci lze považovat za úspěch?

Komunismus upadl v Česku po dvaceti letech (rok 1948-1968), pak byl pozdvižen armádou SSSR (viz heslo: Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak!), aby se udržel dalších 21 let (do listopadu 1989).

Jaká byla životnost pravicové strany ODS v Česku ve srovnání s mocnou stranou na opačné straně politického spektra? V historické paralele je jisté pouze to, že americké tanky v dohledné době určitě nepřijedou podpořit českou ODS.

A jsou vznikají nové politické strany ustaveny v Česku na věčné časy?

J. Kulheim 1.2.2014 13:20

F. Lesniak 9:21 Lze bez velké nadsázky konstatovat, že co č

"Lze bez velké nadsázky konstatovat, že co člen ODS, to zloděj.

Biolíh, Kakaová aféra, komunista Kraus, Unipetrol, Pět na stole v českých, Byt StanislavaGrosse , Podnikání Šárky Grossové, Tajný policejní tým Mlýn, Podezřelé zakázky na policejním prezidiu, Mlátička Pavel Přibyl,

Lidový dům, Střet zájmů ministra Zgarby, Spekulace s pozemky za ministra Zgarby, Fencl pozemky pod dálnice, Mlékárny Madeta, Skandál kolem soudce, Jiřího Berky, Diag Human, Dálnice D47, Grippeny, Zpronevěra fondu z EU,Čepro, IPB,Arbitráž s CME, Skandály Karla Srby, Internet do škol, Tunelování podniku Liberta, Kavan agent StB, Přikryl agent StB, úroky z rozpočtových deficitů, Peťu z Budišova,Mrázka,který exceloval za 8 let vládnutí ČSSD,Krejčíře,který podporoval Grosse směnkami,stejně jako Babiš,který měl linku i v noci,Pitra se ziskem Setuzy za hubičku od Palase,Onderku studujícího na mezinárodní VŠ,aniž by splňoval dvě podmínky-domácí VŠ a 2 leta vysokého manažerství,o Rátha s Kralovičovou,kteří dodnes nevysvětlili,proč jim farmac.firmy platily miliony za setkání s nimi

, Hoteliér Vlastimil Dvořák si zpětně může gratulovat, že se jeho přítel Jiří Paroubek stal premiérem. Na sklonku jeho vlády dosáhl úspěchu, na který marně čekal od počátku devadesátých let. Ministr financí Bohuslav Sobotka mu na daních prominul 26 milionů Loni – ještě za vlády ODS – utratily kraje za mzdy 87 milionů, letos to bude 105 milionů. Loni

L. Novák 1.2.2014 15:28

Re: F. Lesniak 9:21 Lze bez velké nadsázky konstatovat, že co č

Zrovna ta "Arbitráž s CME" je dílem Železného a spol. (v ODS), ne ČSSD. A Železnému chodil přát k narozeninám i Klaus, tuším že už z Hradu.

P. Vaňura 1.2.2014 18:44

NENÍ PRAVDA.

Celá kauza Železný-Lauder je od začátku, privatizace prvního kanálu ČTV "českou cestou" ZADARMO jen do českých rukou až k prohranném arbitráži akcí téměř výhradně řízenou Pravdou a láskou. Arbitráž musela ČR prohrát aby se Pravda a láska zbavila Železného, který se vymknul kontrole. V konečné fázi do doho byla namočena i ČSSD, konkrétně tehdejší ministr kultura Dostál.

Dostálovy snahy o úplné ovládnutí mediální scény tehdy ztroskotaly na osobní statečnosti Jany Bobošíkové která rozmázla fakt, že ji policie vyšetřovala pro "nevyvážené zpravodajství."

P. Pokorný 1.2.2014 23:42

Re: NENÍ PRAVDA.

Akorát je zajímavé, že jedna arbitráž se vyhrála, druhá prohrála. Ty zákulisní čachry Laudera, který potom vytuneloval řádně Novu, byly až příliš okaté. Jeho firma v USA byla před krachem a jak se mu hodilo tenkrát 10 miliard!

L. Novák 1.2.2014 23:58

Re: NENÍ PRAVDA.

Zase opisujete od Štěpánka (ex-RRTV, ODS)? Ten má sám máslo na hlavě.

J. Kanioková 1.2.2014 16:42

Re: F. Lesniak 9:21 Lze bez velké nadsázky konstatovat, že co č

2011 - Firmy, které pomohly ČSSD s kampaní, získaly milionové zakázky od Lesů ČR - http://jdem.cz/9mr65

J. Jílek 2.2.2014 11:19

Re: F. Lesniak 9:21 Lze bez velké nadsázky konstatovat, že co č

pěkný argument...kradou oba :-)

P. Podešva 1.2.2014 11:14

Princip

který zmiňujete funguje nejen na úrovni jednoho organismu, ale i uvnitř buňky na úrovni molekul.

V. Václav 1.2.2014 10:22

PAne Payne

Když jsem se v roce 1990 zapojil do činnosti v OF, naplněn radostí a v domnění , že konečně snad bolševik  vydechl naposledy, šťasten, že se konečně snad dožiji ke konci mého života (narozen za války, prožil celý bolševizmus s jizvami a šrámy od začátku do konce), tak jsem náhle opět nabyl obavy , že to nebude tak jednoduché. TA obava vznikla s růstem Václava Klause a se vznikem ODS. I když lze předpokládat, že něco takového vznikne, že se ti původně mocní a charakteru, cti a morálky naprosto postrádající živlové, kteří tvořili za bolševika podsvětní "elitu", budou snažit organizovat se opět někde, kde zneužijí kolísání nově zrozené, nezkušené demokracie ke svým špinavým hrátkám s lidmi a obohacování se z prostředků, které jim nepatří. Když slyšeli slogany""více takových Kožených"," neznám pojem čisté a špinavé peníze" a podobně, řekli si, to je ta pravá cesta a tak vznikla ODS.

   Až pomine úplně moc a stín Václava Klause, tak se ta špína vyplaví na povrch a děti se budou učit ve školách o největších škůdnících 21. století.

M. Kosejk 1.2.2014 10:53

Re: PAne Payne

Takové hodnocení transformace ekonomiky je výraz naprostého buranství. To nejde jinak říct. Je až přízakem národní idiocie, když společnost bičuje politiku za naprosto nejúspěšnější etapu české politiky.

A historie jistě bude jednou tuto transformaci ze socialismu hodnotit jako úspěšnou. Budou zapomenuty všechny ty účelové žvásty kritiků Klause. A Koženého si nikdo pamatovat nebude.  Protože pro historii je důležitý výsledek - a ten byl pozitivní. Žijeme ve svobodné a demokratické společnosti, kvalitu života máme téměř na úrovni nejbohatších evropských států a náš trh není nesvobodnější, než jsou trhy starých evropských zemí - to je výsledek - a je pozitivní.

V. Václav 1.2.2014 11:05

Re: PAne Payne

PAne kosejku, zrovna jsem četl a porovnával v tabulkách stav naší země vůdči ostatním zemím EU. Nevím, kde berete informace o vysoké úrovni naší země, asdi máte nějaké růžové brýle. Tu úroveň jsme mohli mít, nebýt právě lumpů, kteří d záštitou V.Klause a ODS, rozkradli, co lze rozkrást. Hovoříte o svobodě, demokracii. PAk se ptám, co to je asvoboda a co to je demokracie?

  Musím přiznat několik skutečně vynikajících změn, ale nebýt těch gaunerů, mohli jsme být dále i v ostatních věcech. Jwedna je ta, že se můžete rozhodnout (spíše naše děti( a okamžitě odjet témeř kamkoli, pokud na to máte a vrátit se ten samý den, nebo třeba za 10 let. Nebo pokud jedu na kole na příklad po Novohtradských horách, jste náhle v Rakousku, aniž by vás někdo honil, lustroval a zavíral. Ale zkuste se ozvat, pokud na vás bylo spácháno bezpráví, pak uvidíte, jaká je zde svoboda.

M. Kosejk 1.2.2014 11:20

Re: PAne Payne

Ze všech statistik to vyplývá, kam jste koukal vy, netuším. V HDP na hlavu jsme cca na 80% Německa - a to je dobrý výsledek.  A otázkou je, co VY si představujete pod pojmem svoboda a demokracie. Já jsem byl s mírou svobody do nedávné doby naprosto spokojený a necítil jsem žádnou tyranii státu. Teď mi ale začíná vadit chování trestních orgánů.  A co se týká demokracie, tak demokracie byla poškozena nesystémovým zavedením přímé volby prezidenta a její důsledky - ale i tak lze mluvit o systému, který je ze 100% demokratický.

A jestli Vy na vše pohlížíte optikou gaunerů, tak to vás lituji, musíte být velmi nešťastný člověk. Gauneři jsou součástí každé společnosti, jen se v přechodných dobách více dostávají ke slovu.  Ale i tak: Klausova transformace = úspěch!

J. Václavíková 1.2.2014 14:48

Re: PAne Payne

Klausova transformace byla jistě velmi úspěšná, ovšem jen pro ty, co ,,transformovali". Později se vžil termín tunelování. Zřejmě Vám chybí dost podstatných informací z oné doby. Zkuste si nejdřív zjistit něco o tehdejším bankovním socialismu. To byl jeden z největších pilířů onoho ,,úspěchu".

L. Novák 1.2.2014 15:29

Re: PAne Payne

A co vy víte o "bankovním socializmu"? :-P

J. Jílek 2.2.2014 10:53

Re: PAne Payne

jen to, co si umí přiznat liberál http://libinst.cz/clanky-a-komentare/958-10-let-ekonomicke-transformace/

J. Schwarz 1.2.2014 19:32

Re: PAne Payne

Nezapomínejte na to, že valná část toho co kritizujete bylo důsledkem hesla "nejsme jako oni", důsledkem generáního pardonu pro všechny bolševické vyžírky ze kterých se náhle stali "manažeři",a "nepostradatelní odborníci" co si rozdali  kulatá razítka a zprivatizovali lukrativní kšefty.  Kritikové mnohdy mluví i o nedostatečné legislativě - ale tady byli nějací právníci co by ekonomiku nerozkradli spolehlivěji než "manažeři"? Problém nebyl v Klausovi, ale v lidech. Dobře se pamatuju na "volbu ředitele" v našem "státním podniku" začátkem devadesátých let. Většina lidí volila vědomně šíbra, který se "vyzná" a "zajistí firmě kšefty" - t.j. "pracujícím dá práci". A privatizace? Jiná než "česká cesta" nebyla možná - levice začala okamžitě řvát o "výprodeji rodinného stříbra" cizákům.  A nechat firmy ve vlastnictví státu? Pak by zčásti zkrachovaly a zčásti by je stejně rozkradl vlastní manqagement. Odpůrci komunismu si měli prosadit  zrušení "solidarity" a skutečné rozdělení majetku - úplnou privatizaci. Pak si levice mohla vzít svůj "spravedlivý podíl" a bačovat si v něm sama se svými "odborníky". bez nároku na jakoukoli solidaritu ze strany těch, které 40 let buzerovala. Bohužel zvítězila "jednota" v jejímž rámci se můžeme donekonečna rvát o moc okrást ty druhé - a je fuk, jestli "demokraticky" nebo jinak. Nechápu, proč by se měli jakkoli povinně "solidarizovat" lidi, co se nemůžou ani cítit. Z toho nikdy nic dobrého nevzejde a vzejít nemůže. Už tehdy se měl  prosadit  minimální stát a privátní "sociální a zdravotní". Nikdy bych se nedal do stejného spolku se Zaorálkem, Sobotkou nebo Grebeníčkem.

J. Jílek 2.2.2014 10:57

Re: PAne Payne

součástí toho proudu "nejsme jako oni" je i VK...co se české cesty týká, jejím odpůrcem byl VK...dokonce i privatizace Škodovky byla Vrbou a spol. prosazena proti vůli Klause, všechny další projekty Vrbou připravené pak Klausova vláda smetla ze stolu

J. Jílek 2.2.2014 11:07

Re: PAne Payne

Překvapivě nakonec pro naši reformu zdvihli ruku lidé jako Marián Čalfa nebo komunistický ministr obrany Vacek. Nebýt jejich zdvižených rukou, žádný scénář ekonomické reformy by se ve vládě neprosadil. To, že reforma startující u nás kapitalismus prošla díky hlasům komunistů, se dnes zdá být naprosto paradoxní věcí," vzpomínal na tehdejší vzrušené chvíle Václav Klaus

http://fragmenty.cz/archiv/archiv/iy240.htm

http://ekonomika.idnes.cz/klaus-a-privatizace-skodovky-djo-/ekonomika.aspx?c=A110415_153857_eko_profily_fih Smlouvy před podpisem...Když se změnila vláda a Václav Klaus se stal premiérem, všechny mnou připravené privatizace jako byla Tatra Kopřivnice, Liaz nebo plzeňská Škodovka, zastavil.

J. Jílek 2.2.2014 10:51

Re: PAne Payne

předesílám, že mi nevadí vaše obrana ODS, nicméně čr má hdp na hlavu na úrovni 80% průměru EU27, Německo ho má na úrovni 118%...z toho je jaksi patrné, že váš údaj je nadhodnocený....jinak Klausova transformace je nedokončená transformace. Jinak to vidí liberálové http://libinst.cz/clanky-a-komentare/958-10-let-ekonomicke-transformace/

správně píšete, že rozhodující je výsledek. K tomu výsledku patří ale i to, jak se ten výsledek politicky promítal už před Topolánkem (ten ještě způsobil pozitivní obrat) a promítá do současnosti i dnes