28.5.2024 | Svátek má Vilém


Diskuse k článku

POLITIKA: Sbohem, ODS

Před lety v roce 2008, když jsem odcházel z ODS, napsal jsem "dopis na rozloučenou". Dá se najít na internetu. Již tehdy jsem formuloval myšlenku, že v ODS chybí férová soutěž.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Kosejk 2.2.2014 11:08

Re: PAne Payne

Píšu "cca 80%" - a zhruba to tak sedí. Mým cílem ale nebylo se dohadovat o pár procentních bodů, ale chtěl jsem jasně vyjádřit názor, že výsledek transformace je podstatně pozitivnější, než jak je líčen mediálním konglomerátem. A stejně tak platilo, že začátkem roku 2013 nebyl stav politiky a ekonomiky zdaleka tak tragický, jak si asi velká část lidí myslí (i když se obávám, že dnes za tyto lidi spíš myslí média)- a to je zároveň odpověď na váš názor.

J. Jílek 2.2.2014 11:25

Re: PAne Payne

já se nedomnívám, že je na tom čr špatně, nicméně je to daleko za možnostmi...a k výsledkům bohužel patří i to, že kapík, strany, politika atd dostávají díky tomu, jak se vše odehrálo zase hanlivý přídech...k výsledkům VK patří i to, že levicově vnímaný VH musel prohlásit, že kdyby měl VK k dispozici jen dvě funkční období, jako má prezident, tak by celou transformaci stihl během nich. Touha po moci a po znovuzvolení to VK nedovolila...http://libinst.cz/clanky-a-komentare/958-10-let-ekonomicke-transformace/

M. Kosejk 2.2.2014 11:47

Re: PAne Payne

Doprčic, jasně, že všechno na světě šlo udělal lépe, než bylo uděláno. Ale duševně zdravý člověk by ve jménu další zachování duševního zdraví, neměl být kverulantem. 

A nevím, co bych dále napsal, abych se neopakoval. Taková transformace ekonomiky a společnosti se nikdy nikde neodehrála - a naši politici se tohohle prvního světového experimentu zhostili reletivně dobře - žádné sociální otřesy, žádné násilí... Některé chyby se staly, ale z hlediska výsledku byly nedůležité. Nechápu, proč se vrtat pořád jen v těch chybách. A vlastně nechápu, proč v tom pořád vůbec vrtat - to je taková ta nešťastná česká povaha...

A z toho, co o sobě řekli VK a VH bych nedělal žádné dalekosáhlé důsledky.

J. Jílek 2.2.2014 12:03

Re: PAne Payne

odehrála se všude, a nikomu jsme na to Klaus nepůjčovali...

M. Kosejk 2.2.2014 12:14

Re: PAne Payne

Teď Vám tedy vůbec nerozumím (a asi to nebude jen ve vašich překlepech). Taková transformace ze socíku na tržní hospodářství a liberální společnost se před tím nikdy a nikde neodehrála. Navíc míra znárodnění majetku a míra bolševizace společnosti byly v ČSR podstatně vyšší než třeba v Polsku a Maďarsku.

J. Jílek 2.2.2014 13:12

Re: PAne Payne

to už je ideologická zanícenost...Klaus netransformoval celé sektory!

M. Kosejk 2.2.2014 13:30

Re: PAne Payne

Opět nerozumím, co má tohle prohlášení společného s tím, co píšu.

J. Jílek 2.2.2014 11:42

Re: PAne Payne

60% vypadá jinak.... :-)

M. Kosejk 2.2.2014 12:09

Re: PAne Payne

OK. Přiznávám, měl jsem nejdřív googlovat. Žil jsem v tom, že HDP na palici je v ČR na 83% průměru EU a Německo lehce přes 100%. Ale fakt jsem to nepovažoval za zásadní argument (navíc si o HDP - jako ukazatali - myslím svoje).

J. Jílek 2.2.2014 13:14

Re: PAne Payne

nicméně použil jste ho vy... :-)

S. Sedlák 1.2.2014 10:54

Re: PAne Payne

Váš věk nemůže být omluvou pro upravování děje a událostí. Ano. Klaus prohlásil, že kupónová privatizace potřebuje více Kožených, protože potřeboval, aby si lidé přebírali kupónové knížky. Hrozilo totiž, že to skončí debaklem. Kupodivu největší zloděj privatizace - Kožený ji pomohl zachránit. Problémem zůstává, zda nebyla lepší jiná forma privatizace. Podle mě ano, ale jak známo každé ekonomické rozhodnutí - posuzováno zpětně - je špatné.

Výrok o odlišení čistých a špinavých peněz se týkal pouze malé privatizace a zda do ní pustit všelijaké zelináře, řezníky a taxikáře, protože mají mahrabáno z minula a mají tak komparativní výhodu. Nato Klaus prohlásil, že tyto peníze neumí odlišit od těch čistých. Koneckonců malá privatizace byla hloupost a stát na ní jenom vydělal. Kupovat si právo na pronájem novinového stánku na pět let za milion je opravdu, ale opravdu hloupost.

M. Kosejk 1.2.2014 11:02

Re: PAne Payne

Ve chvíli, kdy něškdo vytáhne na Klause ten žvást s "špinavými penězi", tak v tom okamžiku vím, že existují 2 možosti:

1) Je to vůl, který si nikdy nedal práci , aby si našel ten předmětný rozhovor s Klausem. 

2) Je to záměrný lhář, který ví, že ta věta byla vytržena z kontextu odpovědi, ve které se Klaus snažil vysvětlit, že ze své pozice politika nemůže rozlišit původ peněz, protože to jednoduše není možné.

J. Maleček 1.2.2014 11:49

Re: PAne Payne

Je to např. zde:

http://mmister.com/vaclav-klaus-neexistuji-spinave-penize/

L. Novák 1.2.2014 14:41

Re: PAne Payne

Vy zřejmě (a autor toho textu zcela evidentně) máte problém s chápáním vyřčené formulace a jejího kontextu. Ony se totiž ty "špinavé" peníze od "čistých" poznat nedají, když je máte na hromadě. :-) Zajděte si třeba do ČNB, a zkuste je požádat o výklad pojmu "špinavé peníze" a co s takovými penězi dělají. Možná budete odpovědí zaskočen. :-P

J. Kanioková 1.2.2014 17:34

(a autor toho textu zcela evidentně)

píše přesně totéž co vy.

J. Maleček 1.2.2014 19:22

Re: PAne Payne

Dal jsem to sem jako odkaz, že V.Klaus ve skutečnosti řekl, že špinavé peníze od čistých lze jen těžko odlišit (snad jen na základě právoplatného rozsudku) a každému to taky tak vysvětluju, i když je to většinou marné. Inspiroval mě k tomu pan Kosejk, když napsal, že ti co z toho Klause obviňují, jsou "volové, kteří si ten rozhovor neumí najít". Problém s chápáním vyřčené formulace zřejmě mám, protože se asi mylně domnívám, že tvrdím totéž co Vy.

L. Novák 2.2.2014 0:00

Re: PAne Payne

Ovšem zdroj, na který odkazujete, je přinejmenším pochybný.

J. Maleček 2.2.2014 0:57

Re: PAne Payne

Ale no dobře, je to ten první, který mi přišel pod ruku. Přece se s Váma nebudu hádat, když s Váma většinou souhlasím :-)

J. Jílek 2.2.2014 11:46

Re: PAne Payne

samozřejmě se to poznat dá....pokud je vytvořeno prostředí, aby se to dalo...vlády VK dělaly vše pro to, aby se to nedalo :-)

J. Kanioková 1.2.2014 17:07

Re: PAne Payne

Autor: M. Kosejk Datum: 1.2.2014 11:02

Ve chvíli, kdy někdo vytáhne na Klause ten žvást s "špinavými penězi", tak v tom okamžiku vím, že existují 2 možnosti:

Naprostý souhlas, jenže tyto lidi nikdy nepřesvědčíte, ti se prostě zašprcnou na jediném argumentu a všichni, kdo s nimi nesouhlasí, jim nestojí ani za zamyšlení. Oni prostě VÍ.. a vyhovuje jim to..

J. Schwarz 1.2.2014 19:37

Re: PAne Payne

On tehdy Klaus prohlásil, že nevidí rozdíl mezi "špinavými penězi" zelináře či veksláka a "čistými penězi" lektora marxismu-leninismu nebo důstojníka STB. Lektor či STBák sice brali legální plat, ale škodili "národu" mnohem víc než někdo kdo "nedovoleně podnikal" či vexloval.

J. Jílek 2.2.2014 11:39

Re: PAne Payne

to je lež...minimálně toho estébáka či lektora jste si tam dodal sám :-)

"slova o „špinavých penězích“, které on nezná." dovysvětluje Heřmánek zde http://neviditelnypes.lidovky.cz/vzpominka-klausovy-legendarni-spinave-penize-f4x-/p_spolecnost.aspx?c=A110712_214604_p_spolecnost_wag

J. Jílek 2.2.2014 11:32

Re: PAne Payne

je to obtížné, důležité je ale to, zda chuť a ochota chybí či nechybí. Ani z nevytrženého kontextu ale neplyne, že by byla...

rozlišovat původ peněz umíme a je čím dál obtížnější jeho původ zastírat. Legislativně je tato věc ošetřena zákonem č. 253/2008 Sb více k tomu zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Praní_špinavých_peněz

J. Charvát 1.2.2014 16:13

Re: PAne Payne

Pane Sedláku, ten Klausův výrok "více Kožených" jsem chápal tak, že Kožený pomohl kdekomu k tomu, že i při mizivé intelektuální schopnosti si mohl na rozdání státního majetku pomoci taky aspoň k pár tisícům. Nevím, jaký debakl kupónovky bez něj hrozil. Akcie by se rozdaly tak jako tak, halt by na jednoho každého "DIcKa" (víte, co to je anglicky?...) vybylo mnohem více majetku. To je asi to jediné, co jsem jako nadšený účastník kupónové loterie měl Koženému (a jeho klientům) za zlé. Mě a podobné, kteří jsme viděli dál než na špičku nosu, totiž nejvíc poškodil. Koženého prostě nevytvořil Klaus, ale méně inteligentní účastníci kupónovky. A samozřejmě chybějící zákony, jenže na přijetí takových pravidel, která by hned zkraje vytvořila právní prostředí jako v Německu, nebyl čas. A podniky by mezitím nerozkradli ani Klaus a jeho melody boys z ODS, ani Kožení (a Kellnerové a Kocábové), ale jejich komunistickým režimem prověření ředitelé, zaměstnanci a různí šíbři. Nemyslím, že by takový proces měl lepší výsledky, než ten, za který je Klaus dosud sklerotiky kritizován.

J. Jílek 2.2.2014 11:17

Re: PAne Payne

jojo, Kožený pomohl zachránit Tatru Kopřivnice, Liaz nebo plzeňskou Škodovku před privatizací do "nečeských rukou", málem se to povedlo i v případě boleslavské Škodovky...tam to už ale Klaus nestihl...malá privatizace byla velmi úspěšná, dovolila vznik středního podnikatelského stavu, který JINAK (zejména ne kupony...) nevytvoříte

J. Heincl 1.2.2014 11:23

Re: PAne Payne

Pokud se dobře pamatuji, tak V. Klaus na námitky, že se při malé privatizaci platí špinavými penězi, prohlásil, že u těchto peněz se nedá rozeznat, jestli jsou špinavé nebo čisté a nikoli, že nezná pojem čisté a špinavé peníze. Šlo hlavně o peníze z dob reálného socialismu a dost pravděpodobně se nezřídka jednalo o vekslácké peníze nebo o peníze nakradené zelináři, řezníky, vedoucími provozoven RaJ a podobně. Asi by se dalo požadovat, aby zájemci o privatizované objekty prokázali původ peněz, ale pak by se zřejmě malá privatizace neuskutečnila.Pana Klause se nechci zastávat za každou cenu. Od té doby, kdy vyhlásil amnestii, jsem si ho přestal vážit. Nicméně v tomto případě, týkajícím se jeho jeho vyjádření k čistým a špinavým penězům, nemáte pravdu.

L. Novák 1.2.2014 14:33

Re: PAne Payne

Takových lží hlásají "milovníci čisté politiky" spoustu. Třeba tu o "utahování opasků"... :-)

Problémem, je, že všeholid si zvolí další a další gaunery, protože ti jim naslibují to, co nikdy nemohou splnit. Je třeba vyměnit voliče! :-D

J. Schwarz 1.2.2014 19:40

Re: PAne Payne

O co čistší byly "poctivé peníze" důstojníka STB nebo učitele Marxismu-leninismu? Ty by se daly použít k privatizaci bez morálních problémů?

J. Jílek 2.2.2014 11:53

Re: PAne Payne

proč asi pan Klaus účelově nezná pojem špinavé peníze, když jej zbytek světa zná, znají jej banky, finanční instituce, náš zákon atd. ?

J. Jílek 2.2.2014 12:00

Re: PAne Payne

"Asi by se dalo požadovat, aby zájemci o privatizované objekty prokázali původ peněz, ale pak by se zřejmě malá privatizace neuskutečnila"

v podstatě jen přiznáváte, že jeho nerozlišování a neznalost byla čistě účelová...

se špinavými penězi se seznámil nejpozději v době, kdy jimi byla financována ODS prostřednictvím švýcarského konta

http://zpravy.idnes.cz/svycari-potvrdili-tajne-konto-ods-d5k-/domaci.aspx?c=A000713224501domaci_ond