6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: S komunisty to neumíme

Čeští komunisté na sklonku roku 1989 promeškali historickou šanci a zkomplikovali vývoj tuzemské politiky na několik desetiletí dopředu. Kdyby se po vzoru svých soudruhů v jiných zemích tzv. východního bloku přejmenovali a vzdali některých nejvíce provokujících symbolů, mohli být dnes považováni za standardní postkomunistické uskupení, mít převahu v levicovém spektru a třeba se i nazývat sociální demokracií.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Boleslav 3.3.2013 8:42

Re: Myslet si,

Přesně tak.

M. Kosejk 2.3.2013 8:16

*

KSČM hraje hru na opozici k systému - rozumíte - ona není jen opozicí k vládě - ona je i v opozici k celému polistopadovému systému. A to ji přináší hlasy hlupáků, kteří si řeknou - podívejte - tohle je jediná parlamentní strana, která se nezašpinila vládnutím. A ČSSD udělá obrovskou chybu, pokud bude chtít založit vládu na podpoře KSČM - a nevezme ji přímo do vlády - protože KSČM se dál bude moci tvářit, že je z obliga - a důsledky si za ní odnese ČSSD (násobený případ efektu průserů TOP09 , které si odnáší ODS).

A je to právě ČSSD - vaše rodná strana, pane Jelínku, která udělala mnoho pro rehabilitaci komunistů. Např. téměř každý týden si můžeme přečíst prohlášení nějakého socanského papaláše o tom, jak nějaká demokratická strana je horší než komunisti. Na to, že socani hodlají vládnout s komunisty, nás Bohouš Sobotka připravuje už celé roky. Tak co se zrovna VY divíte?!!  

J. Vyhnalík 2.3.2013 15:06

Re: *

Náš poměrný volební systém podporuje štěpení sil na levici i pravici politického spektra. Proti každé vládě se politicky "uživí" jak opozice z opačné strany politického spektra, tak opozice z podobného zabarvení.

Z této situace dlouhodobě Jelínkova ČSSD profituje. Pokud jsou v opozici, tak hlasují zpravidla společně s komunisty a pokud jsou ve vládě, mohou se při prosazování levicových zákonů opřít o komunisty i proti svým vládním partnerům. Přitom jim do ruky hraje to, že komunisté jsou pro ostatní strany jako političtí partneři nepřijatelní.

Osobně si myslím, že vědomí této výhody bylo i za lavírováním některých senátorů ČSSD v době, kdy šlo o změnu volebního zákona v dobách opoziční smlouvy.

M. Kosejk 2.3.2013 18:02

Re: *

Do nedávné doby platilo, že KSČM se spokojí s opoziční rolí - výměnou za místa v nejrůznějších výborech a posty v různých státních podnicích. KSČM to tak vyhovovalo, protože tak nepřišla o svůj protestní náboj - "my s tím nic nemáme společného - my jsme jediná opozice k politice".  A ČSSD to vyhovovalo z důvodů, o kterých píšete.

Jenže teď se to láme. Zdá se, že v KSČM sílí touha po reálné a viditelné moci. Bylo to vidět např. při povolebních požadavcích KSČM na krajské rady - v té chvíli bylo patrné, že už i ČSSD je nervózní. Vždyť celý ten volební nárůst KSČM šel z hlasů bývalých voličů ČSSD.

Každopádně si myslím, že jestli opravdu chce ČSSD založit vládu na hlasech komunistů, tak by je měla vzít do vlády. Když se budou skrývat v opozici - a přitom budou mít moc nad vládou ČSSD, nic dobrého to demokracii nepřinese (ve finále ani ČSSD).

Ale vlastně ani nevím, zda bude nárůst KSČM pokračovat. Spíš si myslím, že  vznikne nová obskurní strana - typ: VV, která to demokracii zavaří zas po svém.

J. Vyhnalík 2.3.2013 19:27

Re: *

Já jsem jenom poukazoval na to, že dosud vlastně KSČM socialistům vyhovovala. V případě převahy levice měli šanci vládnout v koalici s menšími stranami a přitom na ně mohli kašlat, protože měli v záloze hlasy komunistů.

A souhlasím, že se situace mění, ČSSD často ztrácí na úkor komunistů a po příštích volbách jim "hrozí" společná vláda, protože jiná levicová koalice nemusí být možná. Je otázka, co s tím udělá SPOZ, která má potenciál přebrat hlasy právě komunistům. Tady vidím zdroj Jelínkovy nejistoty. Neví, komu má lichotit ;-) Je docela možné, že nás čeká vláda "široké" levé koalice KSČM+ČSSD+SPOZ, což by pro socialisty bylo politicky méně riskantní, protože by neztráceli tvář tolik, jako kdyby postavili koalici jenom s KSČM. Jenže to předpokládá, že SPOZ získá dost poslanců na to, aby to dávalo smysl.

Samozřejmě, že je a nejspíš vždycky bude prostor pro protisystémové strany typu VV, ale snad se lidé poučili a podobný projekt nebude mít v blížících se volbách šanci.

J. Boleslav 3.3.2013 8:45

Re: *

To víte, že se všichny 3 levé strany dají do holportu. Otevřeného nebo skrytého. Na krajích to tak přece už mnohde je. Vždyť jsou všechny ze stejného zavistivého a nenávistného těsta.

J. Vyhnalík 3.3.2013 10:05

Re: *

Ten problém je právě v tom, že se přetahují o stejné voliče. Na první pohled mají tedy hodně společného, ale zároveň se musejí vzájemně odlišit a ty druhé porazit. Pokud by jedna ze stran zůstala v opozici, je reálné, že pokud krize potrvá, bude přebírat hlasy nespokojených voličů těm, které se dostanou do vlády. Pokud tu byly jenom ČSSD a KSČM, ČSSD se oprávněně mohla bát toho, že bude obviňována se spolupráce s komunisty. Pokud by ty strany byly tři a KSČM byla silná, mohou přijít s řečmi o "sjednocené levici" a nezbytnosti "státotvorné spolupráce".

Každopádně to bude prů...švih. Očekávám, že se budou snažit lidi přesvědčit, že s krizí si umějí poradit a tak si začnou půjčovat, aby mohli utrácet a argumentovat tím, že "oni ekonomiku rozhýbali". Pokud jim to vydrží déle než jedno volební období, tak ...

J. Boleslav 3.3.2013 16:34

Re: *

Leváci utrácet budou, ať budou u vesla v libovolné konfiguraci. Nic jiného neumějí a průšvih to bude nepochybně. Až republiku pořádně zadluží a politické kyvadlo se přechýlí dprava, bude muset pravice jejich mejdan zase napravovat větším utahovaním opsků, což lidi zase naštve a zvolí leváky atd. atd. Takový je bohužel koloběh politického života, protože lidé nebo alespoň jejich velká část jsou vol.vé.

P. Pavlovský 3.3.2013 17:16

Pokud vám dobře rozumím, předpokládáte po volbách

/letos? napřesrok?/ vládu trojkoalice KSČM, SPOZ a ČSSD. I když zaberou až 65% elektorátu, stejně už na levici pro nikoho dalšího (Bobo, SZ) nezbude místo. Možná, že se ještě na levém středu zachytí marginální Lidovci. Možná.

Naší jedinou nadějí je Dienstbier, kterému by sice nedělalo problém koalovat s KSČM, ale Zemanovci mu pijí krev - a vice versa. V ČSSD může dojít k rozkolu mezi Hašek, Štěch, Škromach, Benešová a "zrádci" - Dienstbier, Zaorálek, Sobotka a spol. Doufám v to, modlím se za to.

Ještě méně lze predikovat, co se stane s těmi zbylými 35% na pravici. Rozdělí si to ODS s TOP 09? Jak? Netuším, ale vidím to černě.

ODS dělá jednu botu za druhou elementy jako Boris Šťastný, Bém, trafikanti, atd., to je strašné. Nečas, darmo mluvit, už vyměnil úplně všehny ministry za ODS a není to nic platné. Vidím to, při neděli, černě.

StaN a jeho MK ČR, to je smutnohra, svědčící o personálním zoufalství. Též ovšem o naprostém nepochopení ze strany K. Schw. Ti, co jej teď volili, mu to neodpustí, protože pro ně kultura pod jejich rozlišovací schopností není, oni ji spíš přeceňují.

J. Vyhnalík 3.3.2013 18:18

Re: Pokud vám dobře rozumím, předpokládáte po volbách

Bobo by chtěla být pravicová, ale je povrchně populistická a to ji odsuzuje k neúspěchu. Není ryba ani rak.

Dienstbier je přesvědčený levičák, a obávám se, že nechápe význam slova kompromis. Někdo by v něm rád viděl moderního levicového politika, ale já v něm cítím čekistickou tvrdost. Volba mezi postkomunistickou SPOZ+KSČM+1./2 ČSSD a eurohujerstvím SZ+2./2 ČSSD pro mne není moc lákavá. Otázka je, kdo zemi méně poškodí, z tohoto pohledu by byl Dienstbier tou horší variantou.

STAN není strana, pouze zájmové sdružení, ti nemají žádný pevný fundament, bez něho nemají šanci přežít více volebních období. Podobně je na tom i TOP 09, která organisačně stojí na Kalouskovi, ale tváří navenek je Schwarzenberg, na kterém je postupující věk už hodně znát.

Na pravici má pořád nejsilnější pozici (členská základna, přes celou republiku) ODS, ale je otázkou je, jestli najdou osobnosti, které ještě dokáží oslovit lidi.

P. Pavlovský 3.3.2013 18:37

Bobo, kandidující i za KSČM, je politická děvka,

která dá každému, z koho něco kouká.

SZ nedávno nezvolili Bursíka, zakormidlovali jednoznačně doleva a tímn jsou zcela ze hry.

Ovládnou-li ČSSD Dienstbierovci, bude to zajímavé, zkusí koalici s KSČM přes hlavy SPOZ. Naopak vyhrají-li v ČSSD Zemanovi, je vymalováno.

TOPku myslím podceňujete, a to nejenom kvůli těm vyšším preferencím (oproti ODS).

Nebudou-li předčasné volby, kterými vyhrožoval M. Z.,  je ještě čas na něco nového na pravici.

J. Vyhnalík 3.3.2013 19:20

Re: Bobo, kandidující i za KSČM, je politická děvka,

Ta kandidatury za KSČM byla docela vtipná, bohužel je jasné, že pro 90 % lidí to je nepochopitelné a už jí to nikdo neodpáře.

TOP má málo lidí a jejich bezradnost se projevuje i v tom, jak snadno se zbavují lidí, které si původně vystavili do popředí a kteří si své odpracovali (Drábek, Heger). Balvanem na noze je pro širokou veřejnost Kalousek, ale problém mám s ním i já. Dneska v OVM byly jeho limity jasně vidět v debatě o FVE. ON prostě není schopen říct, že příčinou je špatný zákon, protože ten předkládal Ambrozek a lidovci pro něj rádi hlasovali. To je jenom jeden z mnoha příkladů jeho neschopnosti odstřihnout se od staré lidovecké zátěže (Ministerstvo obrany atd.)

P. Pavlovský 3.3.2013 19:49

Re: Bobo, kandidující i za KSČM, je politická děvka,

Nejenom lidovecké (Vlastička), ale mafiánské vůbec. Proč teď tolik hájí Klause?

P. Pavlovský 2.3.2013 5:24

František Šamalík má pravdu!

Ovšem to by museli  být komančové blázni, aby ze svého hlediska legitimizovali Listopad! Oni přece cílí na ty voliče, podle kterých bylo před 1989 líp. Je jich hodně a přibývajíí Myslí si to dokone už i někteřá mladí, kteří to nezažili - je to forma protestu. Pro anarchisty ideální.

Komunisté před třiadvaceti lety váhali,  různé pokusy o přejmenování tu byly a na že ne. Levý blog, demoratická levice atp. Na komunisty ale zbylo bohaté loviště nostagiků - v partaji bylo a milion lidí + jejich rodiny. Ti všihni byli jakousi šlechtou, byli to "lepší lidé", nomenklatura se zvláštním přístupem ke školám.,kariérám, zdravotnitví, léčebným zařízením, lázním,  rekreai, turistice a samozřejmě k jakýmkoli lukrativním funkcím. Po Listopadu se jim vůbe nic nestalo, nemuseli se vzdát ani názvu, ani symbolů. Ať si dva mladíci vezmou trička, jeden ať má na prsou Stalina a na zádech vercajk a druhý Hitlera a na zádech svastiku. I když půjdou středem města ruku v ruce, jednoho zatknou a druhého ne.

Nomenklatury se vztahovala prakticky na každou funkci, která předpokládala nějaké podřízené. Oni se třeba ani neměli až tak skvěle, ale vždxy se očividně měli líp než ostatní, a to je pro osobní uspokojení rozhodující!

Tohle všehno je tak sladká vzpomínka, že se jí dobrovolně nikdy nevzdají. Ve volbách bodují právě pro ten název, pro ten symbol, bez něj by měli hlasů polovic. Proto na něm trvají!  Naše idiotské vlády by snad potřebovaly, aby tu někdo založil Fašistickou stranu Čech a Moravy, aby to pochopily.

Obávám se, že se jedná se o situaci udržitelnou i dalších 20 let, "zvlášť když sociologové KSČM aktuálně věští sedmnáctiprocentní volební výsledek, což z nich klidně může udělat druhou nejsilnější partaj" - po SPOZ. Třetí bude ČSSD a pak teprve TOP 09. ODS se možná do parlamentu vůbec nedostane, hádá se na to uvnitř dost. 

B. Hudzieczek 2.3.2013 15:32

Re: František Šamalík má pravdu!

No, milion šlechticů, to je trochu hodně. Té šlechty mohlo být tak odhadem 50.000, max. 100.000.  Mezi komunistama bylo spoustu řadových zaměstnanců, jejichž "výsadou" byla povinnost chodit na schůze, politická školení a povinně se účastnit nejrůznějších akcí u příležitosti politických výročí.

Aby strana mohla deklarovat "dělnický charakter", byl stanoven jaký podíl dělnictva, THP a duševně pracujicích má být ve straně zastoupen. Aby se mohl do KSČ dostat člověk s VŠ vzděláním (a dělat třeba vedoucího úseku ve fabrice), muselo se do KSČ nahnat pár nezkušených vzorných učňů s příslibem pozdějšího kariérního postupu (který se ovšem nemusel dostavit). Tihle členové neměli z členství nic, možná někdy ostudu mezi spolupracovníky, když měli vysvětlovat, proč se stojí fronty na dámské vložky a hajzlpapír (podzim roku 1988), proč není v obchodech to či ono apod.

Pan Gabriel Laub takové členy kdysi charkterizoval jako "komunistické svíčkové báby" . Mimo jiné i proto ten režim v listopadu 89 tak rychle vzal za své. Naštvaná členská základna s velkou úlevou praštila rudými knížkami a věnovala svůj čas něčemu užitečnějšímu.

P. Pavlovský 2.3.2013 16:28

Re: František Šamalík má pravdu!

Píšete, že max 100 000. Od roku 1989 nějaké procento zemřelo.  Kdo ale ted teď, proboha, tu KSČM volí, jestli ne bývalí členové KSČ? Bývalí voliči Dr. Sládka?

Prostředí, o kterých píšete, jsem dobře poznal. 1960-64 dělníkem v CKD, pak 2 roky ZVS (i tam se vstupovalo do Strany), pak rok topenář v OPBH (tam jsem dělníka - člena KSČ nezažil); 1972-4 topič  (tam jsem naopak zažil pouze bývalé, už vyloučené členy KSČ, byl jsem mezi nimi jako "čistý nestraník" výjimka.).

1967-72 jsem studovsal na FFUK: Tam bylo v KSČ  95% pedagogů, vyloučené pak vyházeli, vyškrtaní šli do kouta. S těmi, už rehabilitovanými, jsem se tam potkal při nástupu na jaře 1990. Celou "normalizaci" jsem na "nomenklaturní strop" narážel nepřetržitě, kamkoli jusem se vrtnul.

Na Katedře divadelní vědy jsem byl v tu chvíli jediný, kdo neprošel KSČ. Však jsem to také dostával "sežrat" a málem mě exsoudruzi vyhodili, ale v roe 1994 přišly konečně tzv. rekonkursy a všichni pedagogové všech VŠ v ČR dostali výpověď. V prvním kole se vybírali šéfové katedere a já porazil toho dosavadního - před i polistopadového - 8:0.

Pak přišli i další nekomunisté a nakonec  jsme,  jako jedna z mála kateder FFUK, měli nad exkomunisty těsnou většinu. A tak jsem šéfoval až do důchodu 2007.

B. Hudzieczek 2.3.2013 22:56

Pane Pavlovský,

Vy jste mluvil o komunistické šlechtě; nic takového neexistuje. Odkud se berou voliči KSČM nedokáži odpovědět. Projdete-li si ale volební výsledky od roku 1990, zjistíte, že voličů KSČM mírně ubývá, ale v zásadě v nevýznamné míře. Kdo odpadává, jsou voliči pravicových stran a také, překvapivě, voliči ČSSD. Schválně se podívejte na výsledky podzimních krajských voleb na www.volby.cz. Uděláte - li si časové řady z výsledků minulých voleb, zjistíte možná překvapivou věc: KSČM dostává ve volbách stabilně plus-minus 450.000 hlasů. Její vzestupy anebo pády jsou odvislé od toho, kolik hlasů dostanou ČSSD, ODS, lidovci anebo rádobymoderní strany typu TOP 09, VV, LIDEM apod.

P. Pavlovský 3.3.2013 0:15

Re: Pane Pavlovský,

Pardon, o komunistické šlechtě jste psal vy.

Já jsem napsal, že všichni komunisti byli něco jako šlechta - byli to příslušníci nomenklatury.

Bylo tu - v Česku - 10 mil. obyvatel. Komunisti - šlechta - tvořili necelých 8%.

Přičteme-li rodiny, jste přibližně na těch dnešních voličích.

J. Kulišek 2.3.2013 3:57

poznamka

Po sametovce ti chytri a schopni opustili komunistickou stranu a rozesli se do ruznych stran, rozdelili si fabriky a vubec vse mozne co se urvat dalo. A samozrejme ikoryta. Takze v komunisticke strane zustali ti n ejmene chytri a nejmene schopni. Proto to vylozene stupidni chovani, misto aby  pochopili dobu, coz jim jejich skosnatele stalinske mysleni nedovolilo. Jinak se mozna mohli stat ted tou nejsilnejsi stranou.

L. Krajicek 2.3.2013 0:56

S kterými komunisty to neumíme?

Ptá se jeden druhého:

"Koho budeš volit?"   "Komunisty."  "No to je jasný, ale v které straně?"

J. Urban 2.3.2013 0:17

Nebojte, Jelínku, my to sice s komunisty neumíme,

ale oni to s námi - a možná i s vámi - budou umět: zatočit!

T. Šmilauer 2.3.2013 2:50

Re: Nebojte, Jelínku, my to sice s komunisty neumíme,

Říkal Karel Kryl:

Nechte samet sametem, pánové a dámy,

buďto s nimi zametem nebo oni s námi.

J. Kulišek 2.3.2013 3:50

Re: Nebojte, Jelínku, my to sice s komunisty neumíme,

No nezpival Kril, ale Dedecek. A to bylo ve vasni po sametovce. Jednou sem byl na jeho koncerte a chteli sme, aby ji zazpival, ale neudelal to ze si celou pisen jiz presne nepamatuje.

J. Boleslav 2.3.2013 10:54

Re: Nebojte, Jelínku, my to sice s komunisty neumíme,

Jo jo. Místo sametu to chtělo šmirgl.

K. Seidl 2.3.2013 10:56

Re: Nebojte, Jelínku, my to sice s komunisty neumíme,

Nějak si to popletl. Kryl napsal uplně jiné písně. Ten první pochopil podvod a také ho přestali vysílat. viz "Demokracie rozkvétá". Jinak ten člověk co psal článek zřejmě neví že pouze v ČR / a v Rusku / se strana jmenovala komunistická. Ostatní strany okolo ČR měly názvy různé.

P. Pavlovský 2.3.2013 16:35

Re: Nebojte, Jelínku, my to sice s komunisty neumíme,

Už jde Rudoch od válu/ a jakpak by nešel

dělá přitom kraválu/ jakoby ho věšel.

Nikdo ho však nevěší/, pánové a dámy,

buďto s nimi zametem/ nebo oni s námi.