6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: S komunisty to neumíme

Čeští komunisté na sklonku roku 1989 promeškali historickou šanci a zkomplikovali vývoj tuzemské politiky na několik desetiletí dopředu. Kdyby se po vzoru svých soudruhů v jiných zemích tzv. východního bloku přejmenovali a vzdali některých nejvíce provokujících symbolů, mohli být dnes považováni za standardní postkomunistické uskupení, mít převahu v levicovém spektru a třeba se i nazývat sociální demokracií.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pavlovský 3.3.2013 19:49

Re: Bobo, kandidující i za KSČM, je politická děvka,

Nejenom lidovecké (Vlastička), ale mafiánské vůbec. Proč teď tolik hájí Klause?

J. Vyhnalík 3.3.2013 19:20

Re: Bobo, kandidující i za KSČM, je politická děvka,

Ta kandidatury za KSČM byla docela vtipná, bohužel je jasné, že pro 90 % lidí to je nepochopitelné a už jí to nikdo neodpáře.

TOP má málo lidí a jejich bezradnost se projevuje i v tom, jak snadno se zbavují lidí, které si původně vystavili do popředí a kteří si své odpracovali (Drábek, Heger). Balvanem na noze je pro širokou veřejnost Kalousek, ale problém mám s ním i já. Dneska v OVM byly jeho limity jasně vidět v debatě o FVE. ON prostě není schopen říct, že příčinou je špatný zákon, protože ten předkládal Ambrozek a lidovci pro něj rádi hlasovali. To je jenom jeden z mnoha příkladů jeho neschopnosti odstřihnout se od staré lidovecké zátěže (Ministerstvo obrany atd.)

J. Moravec 3.3.2013 18:50

Re: Komunisté přece vyhráli

A vy skutečně nevidíte, že komunistický režim byl silou držený z Moskvy. Jakmile došlo k oslabení režimu v SSSR, ve všech satelitních státech komunistické vlády skončily. Vzhledem k tomu, že v Evropě není žádný komunistický režim, který by nám mohl být vnucen, jsou vaše námitky zcela bezpředmětné. Nezlobte se, ale vy si toho komunistického bubáka sám vytváříte abyste se na něj mohl upnout a ignorovat, že naše země má v současnosti úplně jiné problémy k řešení. A tyto problémy vyvstávají hlavně z toho, že neoliberální paradigma selhává.

P. Pavlovský 3.3.2013 18:37

Bobo, kandidující i za KSČM, je politická děvka,

která dá každému, z koho něco kouká.

SZ nedávno nezvolili Bursíka, zakormidlovali jednoznačně doleva a tímn jsou zcela ze hry.

Ovládnou-li ČSSD Dienstbierovci, bude to zajímavé, zkusí koalici s KSČM přes hlavy SPOZ. Naopak vyhrají-li v ČSSD Zemanovi, je vymalováno.

TOPku myslím podceňujete, a to nejenom kvůli těm vyšším preferencím (oproti ODS).

Nebudou-li předčasné volby, kterými vyhrožoval M. Z.,  je ještě čas na něco nového na pravici.

J. Vyhnalík 3.3.2013 18:18

Re: Pokud vám dobře rozumím, předpokládáte po volbách

Bobo by chtěla být pravicová, ale je povrchně populistická a to ji odsuzuje k neúspěchu. Není ryba ani rak.

Dienstbier je přesvědčený levičák, a obávám se, že nechápe význam slova kompromis. Někdo by v něm rád viděl moderního levicového politika, ale já v něm cítím čekistickou tvrdost. Volba mezi postkomunistickou SPOZ+KSČM+1./2 ČSSD a eurohujerstvím SZ+2./2 ČSSD pro mne není moc lákavá. Otázka je, kdo zemi méně poškodí, z tohoto pohledu by byl Dienstbier tou horší variantou.

STAN není strana, pouze zájmové sdružení, ti nemají žádný pevný fundament, bez něho nemají šanci přežít více volebních období. Podobně je na tom i TOP 09, která organisačně stojí na Kalouskovi, ale tváří navenek je Schwarzenberg, na kterém je postupující věk už hodně znát.

Na pravici má pořád nejsilnější pozici (členská základna, přes celou republiku) ODS, ale je otázkou je, jestli najdou osobnosti, které ještě dokáží oslovit lidi.

P. Pavlovský 3.3.2013 17:17

Re: hm

Wenzeslau Platz, když už!

P. Pavlovský 3.3.2013 17:16

Pokud vám dobře rozumím, předpokládáte po volbách

/letos? napřesrok?/ vládu trojkoalice KSČM, SPOZ a ČSSD. I když zaberou až 65% elektorátu, stejně už na levici pro nikoho dalšího (Bobo, SZ) nezbude místo. Možná, že se ještě na levém středu zachytí marginální Lidovci. Možná.

Naší jedinou nadějí je Dienstbier, kterému by sice nedělalo problém koalovat s KSČM, ale Zemanovci mu pijí krev - a vice versa. V ČSSD může dojít k rozkolu mezi Hašek, Štěch, Škromach, Benešová a "zrádci" - Dienstbier, Zaorálek, Sobotka a spol. Doufám v to, modlím se za to.

Ještě méně lze predikovat, co se stane s těmi zbylými 35% na pravici. Rozdělí si to ODS s TOP 09? Jak? Netuším, ale vidím to černě.

ODS dělá jednu botu za druhou elementy jako Boris Šťastný, Bém, trafikanti, atd., to je strašné. Nečas, darmo mluvit, už vyměnil úplně všehny ministry za ODS a není to nic platné. Vidím to, při neděli, černě.

StaN a jeho MK ČR, to je smutnohra, svědčící o personálním zoufalství. Též ovšem o naprostém nepochopení ze strany K. Schw. Ti, co jej teď volili, mu to neodpustí, protože pro ně kultura pod jejich rozlišovací schopností není, oni ji spíš přeceňují.

J. Boleslav 3.3.2013 17:10

S komunisty to opravdu neumíme

používáme na ně špatné nástroje.

J. Boleslav 3.3.2013 16:34

Re: Komunisté přece vyhráli

Tím by se stejně nic nevyřešilo.

J. Boleslav 3.3.2013 16:34

Re: *

Leváci utrácet budou, ať budou u vesla v libovolné konfiguraci. Nic jiného neumějí a průšvih to bude nepochybně. Až republiku pořádně zadluží a politické kyvadlo se přechýlí dprava, bude muset pravice jejich mejdan zase napravovat větším utahovaním opsků, což lidi zase naštve a zvolí leváky atd. atd. Takový je bohužel koloběh politického života, protože lidé nebo alespoň jejich velká část jsou vol.vé.

J. Boleslav 3.3.2013 16:29

Re: Hejtman

Nejsem havlovec, ale srovnávat je s bolševiky je těžký nonsens.

J. Boleslav 3.3.2013 16:28

Re: Milý pane Šádku!

Cizinec snad ne, ale pomatenec jistě.

J. Boleslav 3.3.2013 16:26

Re: Komunisté přece vyhráli

Vy skutečně nevidíte možnost recidivy odporného bolševického režimu, který tady vládl přes 40 let? Geopolitické podmínky jsou sice jiné, ale v poslední době se docela zhoršují a tím šance bolševika zase rostou.

J. Moravec 3.3.2013 15:34

Re: Hejtman

To je sice pravda, ale profilují se jako zastánci té jediné pravdy, zrovna jako komunisti.

J. Moravec 3.3.2013 15:33

Re: Komunisté přece vyhráli

To je oblíbený slogan našich neschopných pseudopravicových vlád. Režim, který tu panoval před listopadem 89 se již nikdy nevrátí, prostě proto, že k tomu nejsou dané geopolitické podmínky. Strašit bolševikem je populární, protože nato dobře slyší městští, ponejvíce pražští přitroublíci.

J. Moravec 3.3.2013 15:30

Re: Komunisté přece vyhráli

Naopak, tvrdím, že by bylo dobře zavést povinnou volební účast. Včetně toho, že by voliči měli k dispozici tzv. nulovou volbu (něco na způsob neplatného volebního lístku). Každý kdo tu žije, nějak participuje na tomto státě, tak by se měl podílet i na rozhodování.

R. Szewczyk 3.3.2013 13:40

Re: hm

My, co sledujeme a analyzujeme politiku, bychom se měli spíš zaměřit na to,,,,,,,,,,,,,,,,,abych to citoval přesně

R. Szewczyk 3.3.2013 13:26

hm

 intoš z Prahy mele ouplné nesmysly kdes v kavárně na Václavstrasse,jako obvykle neví nic proč se tak děje,ovšem ta větička My politologové je roztomilá tak,že by ji i člověk uvěřil

J. Vlk 3.3.2013 12:11

Re: Komunisté přece vyhráli

Z příspěvku jasně vyplývá opak !  Já NECHCI myšlenky a názory zakazovat !

J. Vyhnalík 3.3.2013 10:05

Re: *

Ten problém je právě v tom, že se přetahují o stejné voliče. Na první pohled mají tedy hodně společného, ale zároveň se musejí vzájemně odlišit a ty druhé porazit. Pokud by jedna ze stran zůstala v opozici, je reálné, že pokud krize potrvá, bude přebírat hlasy nespokojených voličů těm, které se dostanou do vlády. Pokud tu byly jenom ČSSD a KSČM, ČSSD se oprávněně mohla bát toho, že bude obviňována se spolupráce s komunisty. Pokud by ty strany byly tři a KSČM byla silná, mohou přijít s řečmi o "sjednocené levici" a nezbytnosti "státotvorné spolupráce".

Každopádně to bude prů...švih. Očekávám, že se budou snažit lidi přesvědčit, že s krizí si umějí poradit a tak si začnou půjčovat, aby mohli utrácet a argumentovat tím, že "oni ekonomiku rozhýbali". Pokud jim to vydrží déle než jedno volební období, tak ...

J. Boleslav 3.3.2013 8:45

Re: *

To víte, že se všichny 3 levé strany dají do holportu. Otevřeného nebo skrytého. Na krajích to tak přece už mnohde je. Vždyť jsou všechny ze stejného zavistivého a nenávistného těsta.

J. Boleslav 3.3.2013 8:42

Re: Myslet si,

Přesně tak.

J. Boleslav 3.3.2013 8:41

Re: Hejtman

Máte to popletené. Třídní nenávist byla a je odjakživa doména komančů. Havlovci nejsou žádná třída.

J. Boleslav 3.3.2013 8:40

Re: Na to jsi přišel sám nebo ti poradil modrý

Pán je poněkud mimo mísu.

J. Boleslav 3.3.2013 8:38

Re: Komunisté přece vyhráli

Kdo nepozná a nevyřeší svou minulost, je odkázán na to prožít si ji znovu. Už je ten bolševický marasmus opět za dveřma.

V. Ondys 3.3.2013 6:48

:)))))))))))))))) Nutné je odkrývání pravdy v diskusi?

Nemyslíte tím tradiční levicové přesvědčování ostatních o pravicových extrémistech v podobě nacionálních :)))))) socialistů, že ve státě se socialistickým přerozdělováním může existovat pravicová strana, která kalkuluje se sociálním cítěním při populistických vystoupeních některých papalášů tak opilých mocí, že jim nevadí ani mizivá důvěra vlastních voličů, že mafiánské prostředí díky lidem, kteří si ve státní správě popletli službu a politiku s podnikáním, je pouhým soubojem účelově vzniklých gangů zaměřených na odklánění financí během socialistického přerozdělování daní do soukromých kapes a ne výsledkem neprofesionality nekomunistických politiků, schematičnosti médií a nezvládaných emocí veřejnosti? Osobně jsem přesvědčený o tom, že může být jen ztráta času i posledních iluzí pouhé očekávání diskuse s podobným levičákem pro každého soudného a rozumného zájemce.

P. Pavlovský 3.3.2013 0:18

Re: Milý pane Šádku!

Proč zaměňujete 7. pád šestým? Nejste cizinec?

P. Pavlovský 3.3.2013 0:15

Re: Pane Pavlovský,

Pardon, o komunistické šlechtě jste psal vy.

Já jsem napsal, že všichni komunisti byli něco jako šlechta - byli to příslušníci nomenklatury.

Bylo tu - v Česku - 10 mil. obyvatel. Komunisti - šlechta - tvořili necelých 8%.

Přičteme-li rodiny, jste přibližně na těch dnešních voličích.

M. Prokop 2.3.2013 23:45

Re: Komunisté přece vyhráli

Účast je jaká je.

Nemá cenu k volbám tlačit dementy, kteří volit nechtějí.

M. Prokop 2.3.2013 23:43

Re: Na to jsi přišel sám nebo ti poradil modrý

Modrý? Ta ušatá prdel?