29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ladislav N. 31.8.2007 2:42

... Re: To jsou samé dobré zprávy

U OSVČ by byl koeficient 1,35 nesmyslný, pojem "mzda" a hrubá či superhrubá mzda má smysl jenom u zaměstnanecké agendy. Viz výpočet příjmu před zdaněním OSVČ.

Pavel Kořenský 31.8.2007 2:41

Re: Re: Re: Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

Sorry, ale to není pravda. Skutečná hrubá mzda zaměstnance byla vždy x 1.35, akorát to zaměstnanec jaksi neviděl. Teď to zaplaťbůh uvidí. To byl SKUTEČNÝ zisk zaměstnance, ze kterého platil pojištění a daně.

Takže nelze říct, že zaměstnanec měl 100.000 hrubé mzdy. On měl ve skutečnosti 135.000 opravdové hrubé mzdy. Teprve tohle číslo by se dalo u OSVČ nazvat hrubým ziskem, tedy rozdílem mezi příjmy a výdaji.

Takže si to zkuste propočítat v opravdových číslech a uvažujte zaměstnance, který dostane na ruku 135.000 Kč a OSVČ jejíž rozdíl mezi příjmy a výdaji činí také 135.000 Kč.

Jistě, OSVČ na tom bude o něco lépe. Ale má nesrovnatelně větší riziko, nemá výpovědní lhůtu, odstupné atd. atd.

Mecenáš opulentních rautů 31.8.2007 2:25

Re: Re: Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

Ne, vypadá to na rozdíl. Příjem u OSVČ je příjem 100% (spíše je vhodný termín zisk, protože od dosažených příjmů/tržeb odečtete výdaje). Superhrubá mzda je příjem (hrubá mzda) x 1,35 (navýšena o 35%).

Zatím jsem nikde k OSVČ neviděl materiál požadující přepočítat dosažený zisk koeficientem 1,35% - pro výpočet základu daně. Pokud ano, tak je to pro OSVČ průšvih. Pokud ne, tak si alespoň OSVČ na daních proti minulému systému polepší (i ty co mají podprůměrné příjmy pod 20 000/měsíčně), což je dobrá zpráva. U zaměstnanců s 20 000 měsíčně to tak zřejmé nebude. 

Mecenáš opulentních rautů 31.8.2007 2:17

Re: Re: Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

Ne. Dříve jste zaplacenou sociálku/zdravotku odečítal skutečně jako výdaj - u zaměstnance rovněž, pak se až ze zbytku počítala daň. Jenže, teď budete muset u zaměstnance vynásobit hrubou mzdu (příjem) 1,35 x a ze superhrubé počítat daň.

U OSVČ bude ale základ výpočtu nižší - zisk (příjem-náklady) se nebude se násobit 1,35.

Alespoň pokud to Lidovky uvádějí správně. Bohužel jsem k tomu ještě neviděl oficiální vysvětlení, takže o tom panují dost velké dohady.

Ladislav N. 31.8.2007 2:16

Re: Re: Re: Re: Re: Myslím

Ovšem výší odvodů ze mzdy patříme mezi světovou špičku, takže lze očekávat koncepční kroky k jejich snížení, nikoli ke zvýšení odvodů OSVČ na nesmyslně vysokou zaměstnaneckou úroveň.

Ladislav N. 31.8.2007 2:14

Re: Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

Nestudoval jsem detaily, ale to, co je u zaměstnanců nazýváno "superhrubá mzda" je významově totéž, co u OSVČ příjem před zdaněním. Napravuje se tím jenom "kamufláž" části odvodů za zaměstnance (zavedeno Klausovou vládou), která se (obvykle) neuváděla na výplatní pásce. Ostatně Pavel Kořenský to už napsal přede mnou...

Mecenáš opulentních rautů 31.8.2007 2:10

Re: Re: Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

Ale jistě. Jenže při technice výpočtu u OSVČ si náklady od příjmu odečte a zdaňuje/odvádí pojistné z rozdílu - ze zbytku. A pak nastupuje jiná matematika výpočtu pojistného:

zaměstnanec - hrubá mzda 100 000 x 47,5% = 47 500 sociálka a zdravotka. Daň bude 100 000 x 1,35 x (superhrubá mzda) x 15% = 20 250 kč

OSVČ (rozdíl mezi příjmy a náklady) 100 000 x 1/2 x 47,5% = 23 750 sociálka/zdravotka. Daň bude 100 000 x 15% = 15 000

Já si nestěžuji, počítám náklady zda je lepší zaměstnávat/být zaměstnán nebo dávat zakázky OSVČ/ pracovat jako OSVČ. Zatím mi OSVČ vychází lépe.

Pavel Kořenský 31.8.2007 2:08

Re: Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

Jinak ten poslední odstavec je také špatně. Přehlédl jste v uvedeném odkazu "Méně pozitivní

je, že OSVČ už nebudou moci do svých výdajů zahrnovat zaplacené

pojistné na sociální a zdravotní pojištění. Tato změna se vzdáleně

podobá tomu, co čeká zaměstnance: výpočet daně z tzv. superhrubé mzdy

(o ní jsme mluvili včera)."

Ladislav N. 31.8.2007 2:08

Re: důchody a odvody

To je sice pravda, ale podle sporých údajů, kterými se socialistické vlády příliš nechlubily, byl výrazný rozdíl v čerpání zdravotního i nemocenského zabezpečení u OSVČ a zaměstnanců (zaměstnanci čerpali mnohem více). Aktuální údaje neznám, ale když se mě jednou v nemocnici ptali, zda potřebuji "neschopenku" a já ji odmítl s vysvětlením proč, bylo vidět, jak si povzdychli a pokývali hlavou. Ona i předčasná úmrtnost OSVČ je zřejmě vyšší, než u zaměstnanců. A to nepočítám případy, kdy se poctivý člověk - OSVČ - např. v neřešitelném finančním propadu sám odstřelí. Důchodové zabezpečení platil zbytečně...

Mecenáš opulentních rautů 31.8.2007 1:59

Re: Re: Re: Re: Myslím

To je jedno, 10  000 hrubá mzda prostě znamená ve skutečnosti náklad 13 500 (superhrubá mzda = mzdový náklad), z toho je odvedeno do sytému 4750,- kč a zaměstnanci zůstane čistého 8750,-kč.

Pokud byste místo toho dal zakázku OSVČ, která by mu vynesla 13 500 kč, odvody by byly 13500 x 1/2 = 6750 x 47,5%  = cca 3200 kč., zůstalo by mu na ruku zhruba 10 300 kč oproti 8750 u zaměstnance ve výše uvedeném příkladě.

Pavel Kořenský 31.8.2007 1:54

Re: Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

??? A napadlo Vás někdy, že OSVČ má nějaké náklady, které zaměstnanec nemá ?

Třeba když úředník ťuká do počítače, tak si ho kupovat nemusel. Na rozdíl od živnostníka mu ho koupil ouřad. U zaměstnance v soukromé firmě je to podobné. Když vrtá vrtačkou zaměstnanec, tak mu jí koupil zaměstnavatel. Když vrtá vrtačkou živnostník, musel si jí koupit sám. Nebo si ten živnostník jaksi platí nájem prostory ve kterých má dílnu, obchod, kancelář atd. To si zaměstnanec také neplatí.

Takže ta polovina je tam nejspíš proto, že živnostník si může uvést paušální náklady ve výši 50% z příjmu. Nebo nemusí a může si evidovat v účetnictví veškeré výdaje a pak je odepisovat.

Ladislav N. 31.8.2007 1:51

Re: OSVČ vs. zaměstnanecké odvody

V principu nemám nic proti tomu, aby zaměstnanci i OSVČ odváděli stejný procentní podíl z příjmu před zdaněním (po odečtení nákladů). Jenomže o takových věcech nesmí rozhodovat ani socialisté, ani komunisté, ani funkcionáři ODS svou minulostí po krk utopení v totalitním komunistickém režimu (viz Klaus a liberalizace cen nájmů, energií, atd.). Ani si nemyslím, že by si komunistická generace důchodců měla žít výrazně nad poměry, v nichž žije množství OSVČ i zaměstnanců dnes. Znám řadu lidí z totalitních dob, kteří si více, než důchod - existenční minimum  -  za to, co vyváděli za totality,  nezaslouží.  Dost na tom,  že jejich důchody socialisté navýšili na dluh na úkor potomků a jejich vyšší daňové zátěže.

Pavel Kořenský 31.8.2007 1:49

Re: Re: Re: Re: Re: Myslím

No, Vy osobně nic. Ale z těch odvedených peněz nemá nic ani normální zaměstnanec (lenivé netáhlo, které se věčně hází marod ponechme stranou), který chodí do práce a většinou i poctivě maká. Třeba jako hasič, programátor nebo jako celkem milá úřednice na ŽÚ.

Něco z těch peněz (které už budou platit jiní)  budete mít v důchodu, stejně jako ten současný zaměstnanec. Nebo z nich něco budete mít až Vás sestřelí autem ožralý řidič. Ono je fakt jedno, jestli se rozdrcená noha dává dohromady živnostníkovi nebo zaměstnanci libovolné firmy. Stojí to zhruba stejně.

Mecenáš opulentních rautů 31.8.2007 1:46

Re: Re: To jsou samé dobré zprávy

Díky. Ne, že bych ekonomickým expertům lidovek věřil, ale vyplývá z toho, že: " Na zdravotním pojištění za rok zaplatí 13,5 procenta z poloviny rozdílu svých ročních příjmů a výdajů. OSVČ si mohou zvolit, zda si budou platit nemocenskou. Pokud ne, ročně odvedou na sociálním pojištění 29,6 % (34 % s nemocenskou) z poloviny rozdílu ročních příjmů a výdajů."

Tedy,že OSVČ odvádí pojistné z poloviční části oproti výpočtu u zaměstnanců, tedy poloviční pojistné.

Navíc asi tedy bude u OSVČ příznivější zdanění-vzhledem k tomu, že základ daně (15% a 12,5% v příštím roce) se bude u OSVČ vypočítávat z rozdílu příjmů a výdajů (z hrubého zisku), zatímco u zaměstnanců bude ze superhrubé mzdy, tedy hrubá mzda x 1,35

Ladislav N. 31.8.2007 1:38

Re: Re: Re: Re: Myslím

A jak jinak bych to měl posuzovat? Jedině porovnáním, co z takto odvedených peněz mám...

Pavel Kořenský 31.8.2007 1:38

Re: Re: Re: Re: Myslím

Mimochodem, není sporu o tom, že zaměstnanec má větší "sociální jistoty".

Ale to by měl stát živnostníkům eventuálně kompensovat slevou na dani ze zisku a nikoli nižším sociálním a zdravotním pojištěním.

Když má totiž infarkt zaměstnanec, stojí operace úplně stejně, jako když infarkt dostane živnostník. A risiko infarktu u zaměstnance se sociálními jistotami bude spíš nižší než u toho živnostníka. Komerční zdravotní pojišťovna by si takové risiko jistě vyhodnotila a podle toho upravila výši zdravotního pojištění pro věčně vynervovaného živnostníka.

U sociálního pojištění je to podobné. Drtivá většina peněz, které protečou rozpočtem v této oblasti jsou důchody. A ty bude patrně chtít každý, bez ohledu na to, jestli byl zaměstnán nebo živnostničil. A máme průběžný systém, takže zaměstnanec i živnostník platí současné důchodce.

Ladislav N. 31.8.2007 1:36

Re: Především je připravena velká novela živnostenského zákona, která zásadním způsobem zjednoduší vstup do podnikání

Už je nejvyšší čas dát do pořádku ten legislativní svinčík, co zbyl po vládách KSČSSD a s nimi často kolaborující ODS. Zvláště pak tu část živnostenského zákona, týkající se seznamů zařazení živností (koncesované, vázané, volné) prostřednictvím vládních nařízení (ČSSD). Ta již měla být novelou napravena dříve, ale smetlo ji snad poslední veto prezidenta Havla, které tehdy - po parlamentních volbách - už neměl kdo v parlamentu přehlasovat.

Pavel Kořenský 31.8.2007 1:30

Re: Re: Re: Myslím

Njn, pokud to posuzujete takhle... :-(

Mecenáš opulentních rautů 31.8.2007 1:30

Re: Re: Re: Re: Re: Myslím

O minimální dani vím, to je zrůdnost. Ale jak je to tedy procentě s tou sazbou sociálky a zdravotky u OSVČ? 47,5% jako u zaměstnace to přeci není...

Pavel Kořenský 31.8.2007 1:25

Re: To chci vidět,

No, většinou se to tak dělá. Co taky s penězi, že ano.

Peníze lze použít v zásadě třemi způsoby. 1. Prožrat je, propít či jinak použít pro momentální zkvalitnění osobního života, 2. Hromadit je ve slamníku či v záložně a 3. Investovat do nějakého podnikání, buď svého nebo cizího.

Pokud někdo postupuje dle bodu 1. tak peníze nezmizí, neboť jsou utraceny za nějaké požitky, které zase prodává někdo jiný. Pokud někdo postupuje podle bodu 2, je to sice blázen, ale je to jeho věc.

No a zbývá tedy ten třetí způsob. Takže rozumný člověk (nejen živnostník) své peníze nějak investuje do podnikání. Třeba si (jako živnostník - truhlář) koupí novou hoblovku) nebo je (jako živnostník - překladatel) použije na roční pobyt v cizí zemi kde si zdokonaluje jazyk. Nebo je třeba investuje (jako zaměstnanec) do nákupu akcií (tedy podnikání někoho jiného) a ty mu nesou zisk, kterému se říká dividenda.

Ladislav N. 31.8.2007 1:23

Re: To jsou samé dobré zprávy

Tady:

Jaké daňové změny čekají živnostníky

Ladislav N. 31.8.2007 1:21

Re: Re: Myslím

Než začnete plácat o tom, že zaměstnanci na někoho doplácí, spočítejte si, kolik různých výhod má zaměstnanec oproti OSVČ v různých dávkách a náhradách ušlé mzdy... Jaké "sociální jistoty" mu poskytuje stát v porovnání s tím, jak se chová k OSVČ... Že zrovna vám tohle musím psát...

Ladislav N. 31.8.2007 1:17

Re: Re: Re: Myslím

Odvede zaměstnanec ze svého platu, nebo firma i s podílem, který nejde přes výplatní pásku (od zaměstnavatele)?

Ladislav N. 31.8.2007 1:14

Re: Výhodnější "zaměstnávat na živnostňák" bude vždy...

... dokud tím firma obejde plno zaměstnaneckých výhod vyplývajících ze zákoníku práce, které ve smlouvě s OSVČ nejsou a nebudou. Protože vztah firma - firma je výhradně smluvní a tržní, žádný sockomouš ani odboráři do toho nemají co kecat.

Pavel Kořenský 31.8.2007 1:13

Re: Myslím

No, tohle je poněkud odvážné tvrzení. Jednak mají živnostníci dost často nejen děti (které mohou marodit), ale např. i rodiče, kteří marodí a pobírají důchod. A koneckonců i ten živnostník jednou bude v důchodu a bude marodit.

Takže nevidím jediný důvod, proč by měl živnostník platit nějak výrazně nižší zdravotní a sociální než např. zaměstnanec, kapitalista nebo rentiér.

Ano, až konečně někdy proběhne skutečná reforma zdravotního a pensijního systému směrem k zavedení tržního zdravotnictví a zrušení průběžného pensijního systému, pak ať si klidně kdokoli (živnostník, zaměstnanec, kapitalista, rentiér) neplatí dle svého uvážení třeba nic a financuje si to z úspor, dividend nebo vlastnoručně zakoupených ropných vrtů.

Ale dokud je to nastavené tak, jak to nastavené je, tak nevidím jediný důvod, proč by měl na živnostníky a jejich děti doplácet např. učitel či úředník živnostenského úřadu. Nebo proč bych na ně měl doplácet třeba já formou odvodů, které platím za své zaměstnance.

Ladislav N. 31.8.2007 1:10

Re: Re: Re: Re: Myslím

Socani zvýšili min. vyměřovací základ absolutně i procentní podíl (zdr.+soc.) a zavedli "minimální daň z příjmu" - cca 10 000 ročně navíc. O množství úřední buzerace raději nemluvit - a to za vlády ODS už byl docela slušný opruz...

Mecenáš opulentních rautů 31.8.2007 1:09

Re: Re: Myslím

Mno vidíte, zaměstnanec s platem 10 000 kč hrubého odvede 4750,- zdravotky a sociálky. S platem 20 000 je to 2x tolik, tedy 9500,-kč.

Ladislav N. :-))) 31.8.2007 1:06

Re: Re: To chci vidět,

;-DR^ Jen ať ztloustne, čuník, zkrátí se mu život. ;-P

Ladislav N. 31.8.2007 1:05

Re: Re: To chci vidět,

Tenhle komouš si myslí, že vaše peníze jsou i jeho... ;-P

R 31.8.2007 1:05

Re: Myslím

V současné době je pro živnostníky  minimální zdravotní a sociální nějako okolo 2700 Kč za měsíc.