28.5.2024 | Svátek má Vilém


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Saša 5.4.2007 11:23

Principiální omyl autorův se skrývá hned v druhé větě.

Zabránit kolapsu veřejných financí lze jediným způsobem - zvýšit příjmy a snížit výdaje? To je nesmysl. To nefunguje a nemůže nikdy fungovat.

Naopak je třeba snížit příjmy státu, aby se podařilo snížit i jeho výdaje. Výdaje veřejných financí mají tendenci k rychlejšímu růstu než jejich příjmy, to je nedstranitelná železná zakonitost pro všechny státy, které nemají charakter osobního vlastnictví absolutistického monarchy. Zvýší-li se příjmy státu, zvýší se i jeho výdaje, a to vždy více, než se zvýšily příjmy. Chci-li výdaje snižovat, musím snižovat především příjmy.

Chudý stát nemá na to, aby platil poslance a úředníky, jejich hlavní činnosti je vždy snaha utratit co nejvíce peněz z veřejné kasy. Bohatý stát má moho úřadů a vymýšlí si pro ně mnoho úředních agend, jejichž prostřednictvím se veřejné finance utrácejí a poddaní státu šikanují.

Myslí-li to někdo s šetřením veřejných financí opravdově, začne snižováním daní a cel. Vždy.

R 5.4.2007 10:55

mírná reforma

Je otázka, jak to kdo každý i tu mírnou reformu odnese.  Třebas já jsem se těšil na důchod jako část svých budoucích příjmů. Říkal jsem si, že to můžu udělat i tak,  někdy před důchodem se stanu na 5 let zaměstnancem a potom budu mít těch oddělaných 25 let. Jak zruší dobu studia do zápočtu k duchodu a zvýší počet odpracovaných let na 35, najednou mi vychází, že budu muset platit od teďka až do těch 65 let, abych vůbec nějaký důchod dostal.  Vůbec všichni ti, co studují, mohou mít nakonec velké problémy na ten státní důchod dosáhnout. A to se uvádí, že za nějaké roky bude studovat na vysokých školách  až 70 - 80 procent generace.

patejl 5.4.2007 10:48

reformy ceske "pravice"

skripnout stredni tridu, ulevit bohacum, usetrit na vede a vyzkumu (asi zavedeme skolne), armade (ochrani nas radar USA), zvysime vydaje na socialni davky (nekdo nas priste musi volit), zvysime dph, zrusime zamestnanecke benefity

do to ho prosim olympiada (tunel do spratelenych firem), petimilionove dary od duchodcu (kdy uz jsme to jenom videli)

zkratka a dobre mame tu starou dobrou ods, vladnouci stranu tunelaru a mrtvych sponzoru z ostrova mauricius, stranu ktera zavedla socialni a penzijni odvody do cernych statnich der a zavedla progresivni daneni. strana jejiz vlada koncia ekonomickym propadem, brutalni inflaci a uspornymi balicky.

a to vse tentokrat znovu a  pod taktovkou lidovcu. mame se na co tesit Rv

Starý J. 5.4.2007 13:22

Re: reformy ceske "pravice"

Zavedla socialní a penzijní odvody do černých státních děr - pročpak to ČSSD za 8 roků nepřesměrovala?

Zavedla progresivní danění - to se Vám musí líbit, ČSSD a KSČM chtějí progresi zvýšit!

vláda končila ekonomickým propadem - poděkujte StB Tošenovskému. Ve snaze zrrušit Klause zvedl úrokové sazby na nevídanou míru. Už jste někdy někde viděl, aby úroky z vkladů byly i nad 12 % (dnes se pohybují pod 1%)? Kolik musely být úroky z půjček?

Kdy byly naposled úsporné balíčky - letos při sestavování st.rozpočtu, a to v několikanásobné výši Klausových!

Vlad 5.4.2007 10:46

Něco vám tam chybí

Příjmy rozpočtu byly kryty z prodeje státního majetku. Souhlas.

Jenže ten prodej hlavně  znamenal, že se stát zbavil i dlouhodobých zdrojů příjmů. Buď  vynášejí novému majiteli, nebo byly cíleně zlikvidovány.

Navíc je tu obecný trend, že se třeba partička dohodne, že si jeden nechá televizi a druhý si ji nechá zaplatit od státu, nebo že si nechají zaplatit ztrátu zisků, které si vysnili.

loula 5.4.2007 9:07

Vážený pane Vašíčku,

hlasuji všemi deseti pro variantu 3, tedy radikální reformy, ale se vším všudy, na všech úrovních. Nezlobte se, ale jestliže pseudoreformami, které v současné době předkládá ODS, ušetříme řekněme 10 mld, které se vzápětí prošustrují v kauze Nova, za kterou samozřejmě nikdo nemůže, jestliže tvrdě půjdeme po dlužnících a zabavíme jim pomalu i lžíci, a takoví kapitání jako Charouz nadělají miliardové dluhy, které nakonec musíme zaplatit z daní, jestliže poslanci doslova vykrádají mandatorní výdaje při porcování medvěda, aby přihráli pár milionků soukromému golfovému klubu, jestliže např. poslanec Severa před volbami navrhne navýšení mandatorních položek, aby tentýž poslanec po volbách kritizoval, který vůl to vymyslel, jestliže přestaneme platit tři dny nemocenské, ale v kauze LTO - díky laxnosti politiků - uteklo na 60 mld a pomalu se to promlčuje,  potom nemůžete počítat se vstřícností národa k radikálním reformám.  Myslím, že tento národ byl ochoten si utáhnout opasek krátce po sametu, ale dneska s tou ochotou počítat nelze. Prostě,  největší zločin politiků po sametu byl podle mě v tom, že prošustrovali ochotu lidí podílet se na  tvorbě nové společnosti, ale že prostě připustili a aktivně se podíleli na jejím rozkradení.

eTony 5.4.2007 9:10

Re: Vážený pane Vašíčku,

dopouštíte se omylu - reformy předkládá vládní koalice, nikoli jen ODS, nebo snad ne ? A nic na tomto faktu nemění ani to, že současný předseda vlády je z ODS.

loula 5.4.2007 9:37

Re: Re: Vážený pane Vašíčku,

Jisteže ano, máte pravdu, stejně jako v předchozím období tady nevládla ČSSD, ale koalice, jejíž členem byla i dnešní vládní strana KDU-ČSL. Nicméně jsem v kritice minulého období nikdy neslyšel o koalici, ale jen a jen o nechutné politice ČSSD. Ano, reformy předkládá koalice, . A všechno to ostatní, o čem píšu, mají na triku politici takříkajíc napříč spektrem, bez ohledu na partaj.

Karel H. 5.4.2007 11:58

Re: Re: Re: Vážený pane Vašíčku,

eTonymu nějak zklaplo :-D

čtenář zdrojů 5.4.2007 9:40

Aha, eTony

tak v tom případě nám minulé 4 roky nevládli socani, ale koalice. Takže pseudoreformy teď dělá koalice a nikoli ODS a rozpočtové dluhy dělala dříve koalice a nikoli socani.

Xury 5.4.2007 14:39

Re: Aha, eTony

To ovšem platí po celou dobu od roku 1989 a v tom případě tu nikdy ODS nevládla, protože vždy to byla koalice, Jen jaksi zapomínáte, že zatímco ČSSD byť v koalici si mohla pomocí komunistů prosadit řadu levičáckých zákonů a opatření, což byla možnost kterou ODS fakticky nikdy v historii neměla. Jinými slovy, je podle mne ČSSD zodpovědná za stav veřejných financí více než ODS, protože měla objektivně širší prostor vládnout.

Xury 5.4.2007 14:49

Opravička

Trochu jsem spěchal. Správné znění mělo být : ČSSD byť v koalici si mohla pomocí komunistů prosadit řadu levičáckých zákonů a opatření, které byly součástí jejího programu, zatímco ODS neměla mimo koalice ve Sněmovně žádného dalšího partnera, který by jí pomohl prosadit pravicovější části jejího programu.

Hawk 5.4.2007 15:38

Re: Re: Aha, eTony

hmm, a co volby 1992 - http://cs.wikipedia.org/wiki/Volby_do_%C4%8Cesk%C3%A9_n%C3%A1rodn%C3%AD_rady_1992  všecho co se dá nazvat levicí mělo v parlamentu cca 20%. Tak nemaťte lidi

karel 5.4.2007 18:33

Re: Re: Vážený pane Vašíčku,

;-OTo máte jedno,podle mě je tam pakáž už57let,zloději,tuneláři,lháři,nevychovanci co si mastí kapsy,no snad zas bude nějaká revoluce pro srandu.

Karel H. 5.4.2007 8:52

Jen nechápu,

proč tak velká část lidí nedokáže pochopit, že "radikální reforma", nemusí automaticky znamenat "správná reforma". Já bych klidně udělal tak radikální reformu, že by si z toho všichni ,včetně pana Vašíčka, pěkně... poměli! A hospodářství by šlo do kelu.

Zkrátka chci říct: radikální neznamená správná!

Vlad 5.4.2007 10:49

Re: Jen nechápu,

Pravda. Kdo to neumí, ten to reformuje. Čím méně ví, tím je radikálnější.

Starý J. 5.4.2007 13:10

Re: Re: Jen nechápu,

Když si tato vláda půjčí každý rok 100 miliard, taky to bude umět. Žít na dluh umí i každý blbec. Ale jen krátkou chvíli.

I-Worm 5.4.2007 8:42

Tím zýšením příjmů máte patrně na mysli

poslanecké platy, takřka každoročně zmrazované...

Aleš P. 5.4.2007 8:18

K článku

Pan Vašíček to napsal chytře.ČSSD může za vše to je ta ošklivá strana a ostatní vč.ODS se snaží nás dostat z nějaké šlamastyky.Že ale tenhle idiot nepíše o tom jak ODS a její kamarádíčkové vybrakovali půlku hospodářství v 90letech.Dnes nám cpou pod nos reformy-křičí že jsou velké výdaje ale jedním šmahem řeknou že zde bude pompézní Olympiáda na kterou se peníze někde vezmou a kterou budeme splácet ještě 50 let po té.Pan Vašíček je novinářský jednoúčelový prase.

Malý Aston 5.4.2007 8:29

Re: K článku

Ano,souhlasím s Vámi,také autor nenapsal proč musela být provedena transformace hospodářství z centrálního plánování,které tady zůstalo po vládě komunistů a jejich spojenců,kteří s nimi v rámci Národní Fronty kolaborovali.Podívejte se na rakušáky,po válce nikomu nic neukradli jako komouši u nás a tedy nemuseli nic vracet a mají se dobře.Jakmile vymře poslední komouš a socan,bude zase všechno pěkně fungovat.A ten dobytek,který jmenujete jste Vy sám a to osobně.:-D

ir 5.4.2007 8:35

Re: Re: K článku

Vážený Malý Astone, můžete mi stručně charakterizovat, kdo to je v naší společnosti "socan" a kdo je "pravičák"  (neplést si laskavě s voličem ODS, která sama o sobě má k pravici značně daleko).Děkuji

Starý J. 5.4.2007 12:57

Re: Re: Re: K článku

Český "socan" je komunista, který si po revoluci začal říkat jinak! Ten, co se přejmenoval (jak se žádalo)!

IS 5.4.2007 8:42

Re: Re: Kdo je vůbec socan ?!

Astonku, "Jen více Kožených" tak nějak volal Klaus v době své vlády a prosadil v ODS  bankovní socialismus.  Miliardy dostaly nožičky a utíkaly si do neznáma, i ten Kožený se vytratil. 

eTony 5.4.2007 9:13

Re: Re: Re: Kdo je vůbec socan ?!

no vy jste vůbec "jedlej", nic vyčpělejšího a nesmyslnějšího byste neměl ?

karel 5.4.2007 18:56

Re: Re: Re: Kdo je vůbec socan ?!

SOUUHLAS začalo se krást už za Havla na to ODS neslyší jen více takových Kožených hlásal Klaus neznám špinavé peníze hlásal profesor který dnes už je jak fučík NEVÍM ,NEZNÁM NA NIC SE NEPAMATUJI JAKO VŠICHNI ods.

loula 5.4.2007 9:44

Re: Re: K článku

Malý Astone, bolševismus je určitý souhrn osobních vlastností, které zdaleka nemusí být typické pouze pro členy KSČ. Ano, je pravda, že bolševismus vznikl (lépe řečeno vešel v podvědomí) s radikalisací komunistické partaje v Rusku, ale jako souhrn lidských vlastností mohou být nositeli bolševických manýrů jak levičáci, tak pravičáci. Zeman měl pravdu, když hovořil o pravicových konsomolcích.

eTony 5.4.2007 8:32

Re: K článku

Aleši, pokud jste to vy, který přispívá i na virtually, pak se nedivím, že píšete takové koniny o vybrakovaném hospodářství zločinnou ODS. Zamyslete se, kdo, kdy a co v nedávné naší historii  vybrakoval.

Ivo Vašíček 5.4.2007 9:19

asi jste četl jiný článek

Píši zcela jasně, že žádná Česká vláda zatím nedokázala vyjít s běžných příjmů. Zdánlivě vyrovnaný rozpočet byl do značné míry naplňován příjmy z prodeje majetku. Pro budoucnost vůbec není důležité kam ty peníze šly (kdo je prožral či rozkradl), pokud nebyly investovány do infrastruktury, kterou v budoucnu využijeme jsou už nenávratně pryč. Krátkodobý populismus se týká všech stran bez rozdílu.

jb 5.4.2007 13:05

Re: asi jste četl jiný článek

Pane Vašíčku, tím jak jste svévolně rozdělil, nebo spíše přidělil, své body 1 a2 jednotlivým stranám jste pouze odhalil svou ideologičnost a ze svého článku udělal blábol. Takže pojmenování modrý komsomolec Vám plně sedí. Je dost zvláštní, že jste už samozřejmě "zapomněl", že hlavním tvůrcem celého systému byl v Rusku vyškolený námořní oficír z ODS Vodička. Je mnoho dalších věcí, které vám patrně "vypadly" jako na potvoru z paměti. Ale nazývat reformou placení daně z daně jak nám teď předvádí ODS, to by nenapadlo ani idiota.  

Starý J. 5.4.2007 13:07

Re: K článku

Zatím zde hospodařila vláda ČSSD, která dluhy nesplácela, jen úroky z dluhů (uvedl v TV min.financí B.Sobotka), privatizovala největší a nejlukrativnější podniky (na př. Telecom, Unipetrol a další) a krom toho nasekala dluhy kolem 700 miliard (Zeman 300, Sobotka 400) a navíc vyprázdnila rezervní fond. Žádná olympiáda ještě nebyla a už nedáme dohromady rozpočet.  Ten rozpočet nedáme dohromady a žádné "vybrakované hospodářství" na to nemá vliv (i kdyby jste měl pravdu). I bez splácení jakýchkoli "dluhů" by příští rozpočet zadlužil stát 150 miliardami! Lamentace o údajném "vybrakovaném hospodařství" jsou v této věci naprosto irelevantní!!!

Jestli něco skutečně budeme splácet 50 let, tak už dnes je jasné, že to budou dluhy Bohouše Sobotky!