4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Pryč s dynastickou demokracií

Demokracie a diktatura se odlišují zejména ve dvou ohledech. Jednak jsou obě formy vládnutí různě umístěny na ose mezi svobodnými a žádnými volbami. A liší se samozřejmě také tím, jaké mocenské prostředky používají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Matuška 31.3.2017 16:18

Re: Robejškovi surrealisté

Pane Rudolfe, když jste uslyšel, že Petr Robejšek 24. listopadu 2016 zakládá stranu REALISTŮ, určitě jste to nevítal. Jeho články jsem čítával na Virtually. Už tehdy jsem volal Robejšek na Hrad. Na prezidentskou funkci by ho ale bylo škoda. Jsem moc zvědavý, kolik procent REAL v říjnových volbách do PS dostanou. Můj hlas s největší pravděpodobností dostanou. Cením si, že Petr Robejšek do toho jde!

J. Matuška 31.3.2017 16:09

Re: Robejškovi surrealisté

Pane Štrobl, jsem nadšený argumentací mentora Petra Robejška. Pro začátek by naší zemi jenom prospělo posílení prvků přímé demokracie. Nikdo přeci nechce zlikvidovat zastupitelskou demokracii. Sám jsem už před několika lety volal po zavedení zákona o obecném referendu. /Jak jsem na to přišel? Snadno. Hodně se mi nelíbily dohody např. Merkelové se Sarkozym o zásadních věcech "mezi čtyřma očima", které ani náhodou nebyly k nalezení v programech jejich polit. stran.../

Občané se mimo jiné učí odpovědnosti - souhlasím s přímou volbou prezidenta. A to říkám jako "klausovec" - nemusím jenom kejvat tomu, co říká můj guru a kotva :-)) Bunga bunga!

J. Matuška 31.3.2017 15:58

Re: Robejškovi surrealisté

Gr8! Pane Hlosto, vaše slova podepisuji a chválím. Chvályhodný by byl návrat k "charitě"...

Z. Klem 31.3.2017 15:53

Jak na to?

Se zaváděním nových struktur jsou vždy problémy.

Nechme politické struktury pracovat tak, jak pracují, ale vytvořme na ně tlak, aby musely pracovat lépe a poctivěji.

Proto bych doporučoval vrátit se k myšlence o odvolatelnosti politika během jeho funkčního období. Na základě referenda v jeho volebním obvodu by v případě úspěšného referenda byl politik odvolán a o mandát by přišla i jeho strana. To by mohlo vést k větší zodpovědnosti a poctivosti politiků i politických stran.

Zdeněk Klem

J. Matuška 31.3.2017 15:50

Re: Realiste nejsou resenim

Pane Vaclaviku, pletu se, nejste čistě náhodou sympatizant Svobodných občanů? Proč má tato strana podporu občanů, která se pohybuje kolem 2-3 %?

J. Matuška 31.3.2017 15:45

Re: Souhlas.

Gr8!

J. Pospíšil 31.3.2017 15:37

Re: "Theoretik" Robejšek přes referendum po totalitě touží?

Švýcarsko nebylo nikým ponecháno a už vůbec ne stranou. O to, aby bylo respektováno vedlo dlouhé a tvrdé boje a jejich bojovníci byli tak proslulí, že byli najímáni do kdejakých služeb v okolních zemích. Dodnes si třeba papež platí tyto "evropské gurky", vypadají jako divadelní soubor, ale nepleťte se, mají perfektní výcvik a umějí tvrdě zasáhnout.

J. Pospíšil 31.3.2017 15:29

Re: "Theoretik" Robejšek přes referendum po totalitě touží?

Ke každému referendu se ve Švýcarsku dbá na to, aby byl občan před referendem informován od zastánců, tak odpůrců referenda. Například při obecním referendu dostane každý od obce brožuru, ve které se dbá na to, aby v ní měli přivrženci i odpůrci stejný prostor k argumentům. Když v ní některé texty převažují, tak to znamená jen to, že jedni nedodali na obec text ve smluveném rozsahu.

Jen ve Švýcarsku a Anglii se dá v hospodě zažít, že když někdo řekne zjevnou blbost, tak posluchači zpozorní a řeknou něco ve smyslu:

To je krajně zajímavé, mohl byste to blíže rozvést.

A pak naslouchají a užívají si chvíle, kdy se v jejich přítomnosti rodí blbec.

L. Severa 31.3.2017 14:07

Re: Ta cesta ke zvýšení podílu občanů na moci je v tom,

Ano, ovšem hodně ovlivnili komunisté, kdy za jejich vlády bylo vše "řízeno", i ty nejmrňavější řemesla. Tak mne napadá jeden současný problém a to se stávkami řidičů. Dříve to bylo tak, že např. v rodišti mých rodičů bydlel autodopravce, který vlastnil dva autobusy. Zaměstnával jednoho řidiče do doby než dospěl jeho syn. Zajišťoval dopravu převážně dělníkům pracujícím v Brně, samozřejmě i pro obce které byly na cestě. Ve vedlejší větší obci stejně tak působila firma dvou bratrů. Ač konkurenti, dovedli se domluvit tak aby se vzájemně v jízdním řádu doplňovali. Stát se jen staral aby platili daně. No jó, Bulhaři. Maminka mně řekla sedni na kolo a zajeď k Bulharovi pro salát. Ten šel na pole a uřízl čerstvé hlávky.

A. Alda 31.3.2017 13:15

Souhlas.

Jako obvykle brilantní.

P. Čech 31.3.2017 11:53

Re: "Theoretik" Robejšek přes referendum po totalitě touží?

S tím Zemanem máte možná pravdu, nicméně to není chyba systému, ale vina špatného zákona o přímé volbě prezidenta (čl. 56, odst.5). Kdyby do prvního kola voleb byli připuštěni všichni kandidáti, kteří projevili zájem (bylo jich cca 15) Miloš Zeman by se určitě prezidentem nestal. Takto se prezidentem stal jen díky špatnému zákonu, který stanoví podmínky kdo může a kdo nesmí být kandidátem. To ovšem koliduje s pojmem "svobodné volby". Jinak s Vaší poslední větou souhlasím. Ovšem zase se ptám, proč tomu tak je? Odpovídám že proto, že u nás může do politiky jen člověk schválený politickou stranou či hnutím. A koho tyto politické subjekty do politiky protlačují? Lidi obecně neschopné a lidsky nepřijatelné, kteří jsou ovšem absolutně loajální svým stranám. To je pro politické strany a hnutí ten nejvyšší předpoklad pro vstup do politiky.

P. Čech 31.3.2017 11:43

Re: "Theoretik" Robejšek přes referendum po totalitě touží?

Nedá mi to a odpovědět musím.Název demos kratos je nesprávně překládán. Neznamená vládu lidu, ale vládu občanů. Demokracie v Athénách se netýkala všech lidí Athén (lidu Athén), ale jen občanů Athén. Otroci např. nebyli občané a bylo jich více než těch svobodných. Jich se žádná demokracie netýkala. Švýcarsko je zastupitelskou demokracií, nicméně tam svobodně volení zastupitelé nemají absolutní moc jako u nás. Jejich moc je omezena právě těmi referendy a všeobčanskými hlasováními.. "Lid" volí podle emocí? Za prvé, lid nevolí, volí pouze občané. Za druhé, podle emocí volí jen n ě k t e ř í občané. Kolik jich je nikdo neví, protože to nikdo nikdy nezjišťoval. Je otázkou, zda se to vůbec zjistit dá. Zastupitelé (u nás) volí podle rozumu? Nenechte se vysmát. Naši zastupitelé nejen že nejsou vůbec voleni (voleny jsou politické strany a hnutí), ale tito zastupitelé při svém rozhodování volí podle diktátu svých stran a hnutí. Na svůj poslanecký slib zapomínají ihned po jeho složení. Proto neustále tvrdím, že u nás neexistuje žádná demokracie, ani zastupitelská, ani přímá, ani parlamentní (pro to, aby systém mohl být nazýván parlamentní demokracií zásadně nestačí pouhá existence parlamentu) ani žádná jiná. Proč? Asi proto, že zde není skutečná demokracie - vláda občanů, ale všemožně zastíraná diktatura menšin, diktatura politických stran, byť volených. Demokracie totiž m.j. znamená vládu většinové občanské vůle. Vůle politických stran je vždy menšinová, protože zahrnuje jen vůli členů a příznivců jednotli vých stran či hnutí. Těchto členů a příznivců jednotlivých pol. stran je vždy směšná menšina vzhledem ke všem ostatním občanům. Nezachraňují to ani koalice, které nejen že nejsou voleny vůbec, ale jejich vůle (program) není většinově schválen občany.

I. Novák 31.3.2017 11:07

Re: "Theoretik" Robejšek přes referendum po totalitě touží?

Těch řečí a argumentů referendum ano - ne už bylo přespříliš. Co takhle ho v určitých věcech vyzkoušet na obecní úrovni? Tam si lidé ponesou důsledky svých rozhodnutí v poměrně malém kroužku a nezpůsobí případnou katastrofu celonárodního rozsahu.

P. Maleček 31.3.2017 10:51

Re: "Theoretik" Robejšek přes referendum po totalitě touží?

Však ano, to co popisujete to je postup demokraticko vysoce vyspělé společnosti. Což Česko bohužel není - viz. referendum v podobě zvolení Zemana prezidentem. Myslíte, že by nu ve Švýcarsku prošly lži, urážky a podvody i neprůhledné financování kampaně díky nimž se prezidentem stal? Tam by se dokonce individua typu Zemana a dalších jemu podobných vůbec do politiky nedostala.

R. Tesařík 31.3.2017 10:50

Re: Robejškovi surrealisté

To nic, to je jenom Hofman.

V. Vaclavik 31.3.2017 10:40

Realiste nejsou resenim

stavajicich problemu spolecnosti.

Ono je v posledku jedno, rozhoduje-li o mem zivote nejaka ta dnesni, dle Robejska udajne od lidi izolovana vlada, anebo primo mi spoluobcane. Nepreji si byt chovnym hospodarskym zviretem tech dnesnich vlad, anebo svych spoluobcanu pod taktovkou Realistu, tecka!

Pokud chcete dat moc lidu, dejte ji zvlast kazdemu obcanu jednotlive, v tom smyslu, aby si kazdy ridil svuj zivot dle sveho rozumu, nikoli dle diktatu, byt demokraticky posvecenym, svych spoluobcanu. Tam je jadro problemu, centralizace moci ve vladach, anebo jeji decentralizace v 'referendovem' lidu, to vyjde nastejno a dluzno dodat, ze stejne spatne, ne-li jeste hure v tom druhem pripade.

Jedina platna decentralizace je na urovni jednotlivych lidi, kdy kazdy rozhoduje o svych vecech sam, kdy mu do toho, do jeho zivota ostatni nekafraji. A to plati zejmena pro aktivity jedincu, kterymi si tito vydelavaji na zivot, tedy na jejich podnikave aktivity. Ber, nebo neber, ale nechte me to udelat, jak ja to vidim, nikoli jak to vidi ostatni a demokratickym procesem, jeho regulacemi vseho co muzu cinit me prinuti konat dle jejich vize, nikoli dle me vlastni. Muj rozum je timto demokratickym procesem obchazeny, vyautovany, vysachovany. Muzu sice myslet a treba i mluvit jak chci, ale konat musim dle piskani te demokraticke vetsiny, tedy dle ostatnich, a svuj rozum si muzu leda tak povesit na hrebik.

Drive jsme zili v totalitnim komunismu, pod nadvladou komunistu, dnes zijeme v totalitni demokracii pod nadvladou lidu. Je to jako z blata do louze.

A o tom cela ta svoboda cloveka je.

V. Vaclavik 31.3.2017 10:18

Re: Ta cesta ke zvýšení podílu občanů na moci je v tom,

Kdyby takovych jako vy bylo vice, bylo by tu nejen lepe, ale dokonce dobre.

Jenze lidi se chteji stourat do vseho, do vyzivy jako do zivotu lidi, protoze pro ne, pro jejich demokratickou volebni vetsinu, jsou vsichni ostatni nesoudni a nesvepravni blbci, neschopni se sami o necem rozhodovat.

M. Těhanová 31.3.2017 9:49

Re: Robejškovi surrealisté

A co umí líp a levněji? Prosím, bylo by možné to konkretizovat?

M. Těhanová 31.3.2017 9:47

Re: Robejškovi surrealisté

Ad 2) spíš se mi zdá, že ta decentralizovaná moc je až příliš centralizovaná. Podívejte se kolem sebe - nižší orgány státní moci si ani neuprdnou- všechno je podřízeno ministerským rozhodnutím a parlamentním paskvilům ( proto je tam tak obrovitý aparát). A to všechno se musí ještě podřizovat zhůvěřilým rozhodnutím z Bruselu. A kdyby ta manipulace "populistů" tak fungovala, tak tohle všechno už by bylo pryč. Funguje to proto, že normální lidi jim na jejich výmysly kašlou a řídí si svůj život podle sebe. A to se vládnoucí snaží odbourat ještě většími kontrolami našich životů.

Z. Čábelka 31.3.2017 9:39

Re: Robejškovi surrealisté

Rudo, vy jako aktivista jste drahý i za bůra na měsíc.

P. Švejnoch 31.3.2017 9:37

Re: Robejškovi surrealisté

:-D

:-D

:-D

Vy jste prostě komik, to se nedá nic dělat...!

P. Rudolf 31.3.2017 9:35

Re: Robejškovi surrealisté

Tak ještě jednou pro ty intelektuálně lenivější: Neziskovky (ač to v Česku není právní pojem) umí mnoho věcí líp a levněji, než stát sám. Proto na ně přenáší spoustu funkcí a rád. Ale vím, že hlupákům to nevysvětlíš.

P. Švejnoch 31.3.2017 9:33

Re: "Theoretik" Robejšek přes referendum po totalitě touží?

To je pravda - Vy děláte hlupáka především ze sebe...

"skutečně demokraticko-vědomostně vysoce vyspělých společnostech jako třeba je ono Švýcarsko" - no to bych se svali... :-)

Rovněž tak myšlenka, že lidé se nechají snáze zmanipulovat referendem než politickými stranami v nepřímé demokracii, je v kontextu Vašich příkladů (najmě pak toho německého/nacistického) velmi osvěžující.

No, že nemáte rád pana Robejška, to bych pochopil, neb "není na světě člověk ten...", ale že kolem toho musíte nablábolit takovou kupu nesmyslů, to je na pováženou, drahý (přemoudřelý) pane Malečku... ;-)

P. Hlosta 31.3.2017 9:22

Re: Robejškovi surrealisté

On je právě problém s těmi spolky a iniciativami, co dělají práci za stát. A stát ochromený vnucenou a začasto hloupou a v důsledku drahou činností těchhle, jde takovým na ruku. Tím se systém moci státu skutečně decentralizuje a výsledkem toho je anarchistické blbnutí, které stát nezvládá. Předat státní moc do prakticky soukromých rukou ve spolcích a aktivistických sdružení, přijde ostatní občany velmi draho, protože stát přeci musí pak financovat i spolufinancovat tyhlety dobrosery se sluníčkovým pohledem. V případě spolků a iniciativ nejde o práci, která přidává hodnotu, ale o činnost tu přidanou hodnotu paraziticky užírat. Důvodem zjevně ani nejde o ideály těchhle parazitů, jako o vybrámí peněz na své obživení se. Tihle nevytvoří hodnoty, tihle si nárokují peníze druhých pro sebe.

Možná jste jen jejich fanda, možná jste jedním z nich. Od miliardáře Sorose vám podobným peníze nesmrdí, ale nesnášíte miliardáře jen určitého. V tom máte problém. Problematičnost vašich názorů je ve vnucování vaší ideologie o nepolitické politice a my ji máme financovat, ač vůbec není naše!

J. Štrobl 31.3.2017 9:20

Re: Robejškovi surrealisté

To máte tak. Realisté se snaží nabídnout cestu, kdežto vy jenom žvaníte.

I. Mertl 31.3.2017 8:56

Re: "Theoretik" Robejšek přes referendum po totalitě touží?

Vám, pane Čechu, skutečně něco reálné brání přestěhovat se do Švýcarska? Vím, už to není snadné. Ale tady, v Čechách, se zanedbatelnou demokratickou tradicí? Beznaděj! Vedle oné pětisetleté demokratické a zwingliovsky humanistické tradice v Čechách taky chybí Alpy na většině území, které by příchozí dobyvatele odradily - "co na těch nepřístupných a neúrodných horách?" A jinak doslovný překlad demokracie je drobátko nepřesný až zcela chybný: kdopak to byl starořecký "demos"? Ponjatno? Vláda lidu? To by to vypadalo? Češi odmítají delší dovolenou či odhlasují si vyšší daně? No, to tak! A moderní demokracie je proto zastupitelskou demokracii - lid volí podle emocí, zastupitelé (snad) podle rozumu. Čili špatní zastupitelé eq. špatný lid, ale snad to chce čas. Zdravím. Odpovědi netřeba.

M. Těhanová 31.3.2017 8:31

Re: "Theoretik" Robejšek přes referendum po totalitě touží?

Takže nic nebudeme měnit, o nic se pokoušet a tím pádem nikdy nezískáme zkušenosti, takže si stále budeme říkat, že " něco nejde, protože s tím nejsou zkušenosti". Moc pěkná logika.

P. Rudolf 31.3.2017 8:28

Re: "Theoretik" Robejšek přes referendum po totalitě touží?

Nepletete se!

M. Těhanová 31.3.2017 8:28

Re: Ta cesta ke zvýšení podílu občanů na moci je v tom,

Velmi dobře vyjádřeno, ale tohohle se lidi nedomáhají.

M. Těhanová 31.3.2017 8:24

Re: No toto:

To spíš Okamura si vybíral rozinky a vykrádal kde koho. To co říká, by mu řekl každý druhý myslící člověk, ale neříká, jak toho dosáhnout. A páně Robejškovy názory jsou velmi konzistentní, to byste je ale musel dlouhodobě sledovat.