18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Pryč s dynastickou demokracií

Demokracie a diktatura se odlišují zejména ve dvou ohledech. Jednak jsou obě formy vládnutí různě umístěny na ose mezi svobodnými a žádnými volbami. A liší se samozřejmě také tím, jaké mocenské prostředky používají.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Štrobl 31.3.2017 9:20

Re: Robejškovi surrealisté

To máte tak. Realisté se snaží nabídnout cestu, kdežto vy jenom žvaníte.

J. Matuška 31.3.2017 16:09

Re: Robejškovi surrealisté

Pane Štrobl, jsem nadšený argumentací mentora Petra Robejška. Pro začátek by naší zemi jenom prospělo posílení prvků přímé demokracie. Nikdo přeci nechce zlikvidovat zastupitelskou demokracii. Sám jsem už před několika lety volal po zavedení zákona o obecném referendu. /Jak jsem na to přišel? Snadno. Hodně se mi nelíbily dohody např. Merkelové se Sarkozym o zásadních věcech "mezi čtyřma očima", které ani náhodou nebyly k nalezení v programech jejich polit. stran.../

Občané se mimo jiné učí odpovědnosti - souhlasím s přímou volbou prezidenta. A to říkám jako "klausovec" - nemusím jenom kejvat tomu, co říká můj guru a kotva :-)) Bunga bunga!

P. Hlosta 31.3.2017 9:22

Re: Robejškovi surrealisté

On je právě problém s těmi spolky a iniciativami, co dělají práci za stát. A stát ochromený vnucenou a začasto hloupou a v důsledku drahou činností těchhle, jde takovým na ruku. Tím se systém moci státu skutečně decentralizuje a výsledkem toho je anarchistické blbnutí, které stát nezvládá. Předat státní moc do prakticky soukromých rukou ve spolcích a aktivistických sdružení, přijde ostatní občany velmi draho, protože stát přeci musí pak financovat i spolufinancovat tyhlety dobrosery se sluníčkovým pohledem. V případě spolků a iniciativ nejde o práci, která přidává hodnotu, ale o činnost tu přidanou hodnotu paraziticky užírat. Důvodem zjevně ani nejde o ideály těchhle parazitů, jako o vybrámí peněz na své obživení se. Tihle nevytvoří hodnoty, tihle si nárokují peníze druhých pro sebe.

Možná jste jen jejich fanda, možná jste jedním z nich. Od miliardáře Sorose vám podobným peníze nesmrdí, ale nesnášíte miliardáře jen určitého. V tom máte problém. Problematičnost vašich názorů je ve vnucování vaší ideologie o nepolitické politice a my ji máme financovat, ač vůbec není naše!

P. Rudolf 31.3.2017 9:35

Re: Robejškovi surrealisté

Tak ještě jednou pro ty intelektuálně lenivější: Neziskovky (ač to v Česku není právní pojem) umí mnoho věcí líp a levněji, než stát sám. Proto na ně přenáší spoustu funkcí a rád. Ale vím, že hlupákům to nevysvětlíš.

Z. Čábelka 31.3.2017 9:39

Re: Robejškovi surrealisté

Rudo, vy jako aktivista jste drahý i za bůra na měsíc.

M. Těhanová 31.3.2017 9:49

Re: Robejškovi surrealisté

A co umí líp a levněji? Prosím, bylo by možné to konkretizovat?

R. Tesařík 31.3.2017 10:50

Re: Robejškovi surrealisté

To nic, to je jenom Hofman.

R. Tichý 31.3.2017 16:41

:-D

Vy byste se snadno uzivil u Berouska.

P. Vaňura 31.3.2017 18:11

Neziskovky jsou většinou VYDESTILOVANÉ ZLO

Tunelář, aby ukradl milion, musí stát připravit o milion. Zelený, aby "zdůvodnil" své příjmy ve výši jednoho milionu, musí spáchat škodu ve výši 10 milonů, protože moc a tím příjmy neziskovek, jsou dány škodou, kterou dokáží napáchat!

O. Uživatel 31.3.2017 21:22

Uživatel požádal o vymazání
M. Prokop 31.3.2017 21:50

Re: Tak extra pro Rudolfa

Přesně!

J. Matuška 31.3.2017 15:58

Re: Robejškovi surrealisté

Gr8! Pane Hlosto, vaše slova podepisuji a chválím. Chvályhodný by byl návrat k "charitě"...

P. Švejnoch 31.3.2017 9:37

Re: Robejškovi surrealisté

:-D

:-D

:-D

Vy jste prostě komik, to se nedá nic dělat...!

M. Těhanová 31.3.2017 9:47

Re: Robejškovi surrealisté

Ad 2) spíš se mi zdá, že ta decentralizovaná moc je až příliš centralizovaná. Podívejte se kolem sebe - nižší orgány státní moci si ani neuprdnou- všechno je podřízeno ministerským rozhodnutím a parlamentním paskvilům ( proto je tam tak obrovitý aparát). A to všechno se musí ještě podřizovat zhůvěřilým rozhodnutím z Bruselu. A kdyby ta manipulace "populistů" tak fungovala, tak tohle všechno už by bylo pryč. Funguje to proto, že normální lidi jim na jejich výmysly kašlou a řídí si svůj život podle sebe. A to se vládnoucí snaží odbourat ještě většími kontrolami našich životů.

J. Matuška 31.3.2017 16:18

Re: Robejškovi surrealisté

Pane Rudolfe, když jste uslyšel, že Petr Robejšek 24. listopadu 2016 zakládá stranu REALISTŮ, určitě jste to nevítal. Jeho články jsem čítával na Virtually. Už tehdy jsem volal Robejšek na Hrad. Na prezidentskou funkci by ho ale bylo škoda. Jsem moc zvědavý, kolik procent REAL v říjnových volbách do PS dostanou. Můj hlas s největší pravděpodobností dostanou. Cením si, že Petr Robejšek do toho jde!

P. Rudolf 31.3.2017 16:39

Re: Robejškovi surrealisté

Když jsem onoho dne uslyšel, že podvodník Robejšek chce jít do politiky, tak to było pro mne pouhým potvrzením toho, co jsem dávno očekával. Ale těhle šmejdů placených Kremlem se ještě pár objeví. Z tohohle strach ale skutečně nejde. Je jen nástupcem naprosto neschopného "svobodného" Macha, kterého už Putin zjevně odepsal.

J. Machotka 31.3.2017 8:16

Zakladnim problemem demokracie je, ze at se to vymysli jakkoli, vzdy se bude k nejake otazce vyjadrovat a posleze o ni hlasovat rada lidi, kteri ji nerozumi a tudiz je mozne jimi manipulovat, ci mohou sami o sobe dojit ke zcela zcestnym zaverum. Oproti vseobecnemu hlasovacimu pravu by asi bylo spravedlivejsi, kdyby hlasovaci pravo bylo spise odvozeno od toho, "kdo to zaplati", tj. danove rezidence, ale ani to samo o sobe problem nejspis nevyresi. Dalsimi kaminky by mohly byt pojistky zakotvene v ustave - napr. aby u navrhu, ktere budou mit vyznamny dopad na rozpocet, jako podpora solarniku, existovala vzdy horni hranice, kolik maximalne to bude danove poplatniky stat.

Souhlasim s nazorem pana P. Malecka v diskuzi, ze samotna vetsi aplikace referend by nejspis situaci nezlepsila - dost mozna by ji spise zhorsila.

Stejne tak souhlasim i s analytickou casti clanku, ve ktere se tvrdi, ze je jedno, koho volite, nakonec dostanete to same. Bohuzel, nedavna historie (VV, ANO, Obama, Tusk) ukazuje, ze " ti novi" mohou byt dokonce jeste horsi.

A. Bocek 31.3.2017 8:00

Pane Robejšku máte můj hlas,

pokud si novou stranu nezaplevelíte všehoschopnými elitami a nebudete se paktovat s dotačními magnáty. To jak popisujete odtržení stran od života je pravdivé.

B. Novacek 31.3.2017 6:28

No toto:

cituji:"Kdyby mohli občané prostřednictvím přímé demokracie více spolurozhodovat než doposud, tak by to působilo jako samoopravný mechanismus..." Apologet Římského klubu krade Okamurovi jeho část stranického programu. Je zajímavé sledovat, jak touha po zvolení donutila herr Robejschka předvádět předvolební kotrmelce. A copak tomu říká jistý Drahoš, kandidát na präsidenta Czechie, též Robejškův kolega z Římského klubu? Žeby náhoda? Vypadá to, že jediná realita, kterou nám můžou "Realisti" nabídnout, bude země zaplavená hordami machometánů a otroctví pod jedinou světovládou dle zásad Římského gangu...

M. Těhanová 31.3.2017 8:24

Re: No toto:

To spíš Okamura si vybíral rozinky a vykrádal kde koho. To co říká, by mu řekl každý druhý myslící člověk, ale neříká, jak toho dosáhnout. A páně Robejškovy názory jsou velmi konzistentní, to byste je ale musel dlouhodobě sledovat.

R. Houška 31.3.2017 6:25

Tak nám to pan realista dotáhl až na soudruha idealistu...to jsou konce...a to to ještě vlastně ani nezačalo.

J. Pospíšil 31.3.2017 5:50

Ta cesta ke zvýšení podílu občanů na moci je v tom,

že státu se odeberou některé rozhodovací pravomoci a nedají se nikomu. Občané pak sami budou muset vytvářet svými každodenními rozhodutími pravidla, většinou nepsaná, jak si počínat.

Tak třeba provoz na chodnících není řízen z výjimkou přechodů nijak, sami chodící vytvářejí efektivní a bezkonfliktní pravidla pohybu na chodnících. Stejně tak nebylo problému při nákupu zeleniny, když ji ještě nabízeli "Bulhaři" Každý si dohodl až explicitně ukázáním zeleninu, kterou chtěl koupit, cena se určila zvykovou, případně ustní dohodou a bylo. Nenormoval to nikdo, nekontroloval to nikdo a přesto byla zelenina lepší a čerstvějsí. Přišel řemeslník, občan mu řekl, co potřebuje spravit nebo zmodernizovat, dohodli se jak a za kolik a řemeslník to většinou v podstatě kvalitně dle dohody provedl, dostal zaplaceno a bylo.

Cestou je odebírat kontrolní, regulační přidělovací a jiné pravomoci státu a nechat je trhu. Stát by zasahoval v podstatě jen u podvodů.

Prostě zmenšováním pravomocí státu a jeho úředníkům zvyšovat přimo vykonávanou moc občanů. Nepřímat ty desítky tisíc nesmyslných (protože rozhodujících o tom, co si občan umí snadno rozhonout sám.

Stat by se měl starat o komunikace, o bezpečnost (armáda, policie, soudy) a o to, aby vláda byla důstojná. Vše ostatní nechat občanům na vzájemné domluvě. No když jinak nedáte, tak i o vzdělávání dětí a mládeže, ale jen o ty, které státu přinášejí pokrok a jsou nesporně potřeba. Takové ty humanitárně, etnografické, genderové, evropské a regionální studia bych nechal na soukromých školách, samozřejmě bez příspěvku státu.

M. Baloun 31.3.2017 7:49

...se odeberou... 

M. Těhanová 31.3.2017 8:28

Re: Ta cesta ke zvýšení podílu občanů na moci je v tom,

Velmi dobře vyjádřeno, ale tohohle se lidi nedomáhají.

V. Vaclavik 31.3.2017 10:18

Re: Ta cesta ke zvýšení podílu občanů na moci je v tom,

Kdyby takovych jako vy bylo vice, bylo by tu nejen lepe, ale dokonce dobre.

Jenze lidi se chteji stourat do vseho, do vyzivy jako do zivotu lidi, protoze pro ne, pro jejich demokratickou volebni vetsinu, jsou vsichni ostatni nesoudni a nesvepravni blbci, neschopni se sami o necem rozhodovat.

L. Severa 31.3.2017 14:07

Re: Ta cesta ke zvýšení podílu občanů na moci je v tom,

Ano, ovšem hodně ovlivnili komunisté, kdy za jejich vlády bylo vše "řízeno", i ty nejmrňavější řemesla. Tak mne napadá jeden současný problém a to se stávkami řidičů. Dříve to bylo tak, že např. v rodišti mých rodičů bydlel autodopravce, který vlastnil dva autobusy. Zaměstnával jednoho řidiče do doby než dospěl jeho syn. Zajišťoval dopravu převážně dělníkům pracujícím v Brně, samozřejmě i pro obce které byly na cestě. Ve vedlejší větší obci stejně tak působila firma dvou bratrů. Ač konkurenti, dovedli se domluvit tak aby se vzájemně v jízdním řádu doplňovali. Stát se jen staral aby platili daně. No jó, Bulhaři. Maminka mně řekla sedni na kolo a zajeď k Bulharovi pro salát. Ten šel na pole a uřízl čerstvé hlávky.

P. Maleček 31.3.2017 1:45

"Theoretik" Robejšek přes referendum po totalitě touží?

Při vší úctě k akademickému rozhledu páně Robejška, začíná působit jako sice vynikající absolvent zemědělské VŠ, který ovšem v životě nebyl v chlívě. A když tam v touze uplatnit své teoretické vzdělání vleze, je v tu ránu venku s tím, že v tom smradu a bučení, chrochtání či mečení se nedá dělat.

A stejné je to i s Robejškovým umanutým nadšením z moudrosti lidu projevené v referendu. Robejška v tomto neodrazuje ani poučení z historie, kdy si v první třetině 20. století lid, přesto že v té době už značně vzdělaný, na sebe svým rozhodnutím opakovaně upletl hrůzy z pro něj zdánlivě přínosného socialistického hnízda, to v podobě fašismu, nacismu a komunismu.

Ono totiž lid, byť vzdělaný je velmi snadno manipulovatelný. A schopný manipulátor, což jsou povětšinou zároveň bezohlední psychopaté umějící cvičit s lidskými temnými pudy a chtíči, si s lidem udělá co chce. A tak referendum lze používat jen ve skutečně demokraticko-vědomostně vysoce vyspělých společnostech jako třeba je ono Švýcarsko (a kdo další?), kde kupříkladu lid v referendu odmítl 6. týdenní dovolenou, jako už moc dlouhou a tím hospodářství ohrožující. Jakpak by to asi dopadlo u nás?

A tak nelze než teoretikovi Robejškovi doporučit, aby se v rámci svého celoživotního vzdělávání (nikdy není pozdě) nechal zvolit do zastupitelstva středně velkého ČR města. Tam dostane takovou lekci z kvalit ČR demokracie a lidu (jako onen zemědělský teoretik ve chlívě z reálného zemědělství), že ho jeho fantasmagorie s referendy v ČR rychle přejdou.

Tedy pokud sám není z těch, co přes oblbování lidu referendy, touží onomu lidu totalitně vládnout. Na což to u Robejška bohužel čím dál víc vypadá. Jak rád bych se v tomto spletl.

V. Braun 31.3.2017 2:14

Re: "Theoretik" Robejšek přes referendum po totalitě touží?

Pane Malečku, děkuji vám za příspěvek. Chtěl jsem napsat něco podobného, ale tak výstižně a kultivovaně jako vy, bych to určitě nedal.

K. Drobková 31.3.2017 5:23

Re: "Theoretik" Robejšek přes referendum po totalitě touží?

Na Robejškovo "mentorování" velmi pěkná odpověď. Díky.

V. Hanus 31.3.2017 6:29

Re: "Theoretik" Robejšek přes referendum po totalitě touží?

Jste zase jeden co dělá z lidí bandu hňupů! Nemáte pravdu.