5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Propalestinský kníže

Kníže Schwarzenberg v roli ministra zahraničí ČR způsobil rozruch. Nikoli tím, že si zdříml v parlamentu během projevu prezidenta Zemana, který toho náležitě využil. Důvod k pozdvižení je závažnější. Jeho odpovědi na otázky serveru Times of Israel během nedávné návštěvy Svaté země.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Houška 13.5.2013 7:29

Kníže se probudil, a nějakou domu mu trvalo uvědomit si, že

už nesedí na společném jednání ministrů zahraničí EU. Halt věk...?! Jediné, co se této vládě dosud nedalo vytýkat byla její politika, navzdory hlavnímu evropskému proudu, vůči jedinému demokratickému státu na blízkém a středním východě Izraeli, tak to Kadle už příště nepopleť!

R. Houška 13.5.2013 7:30

Re: Kníže se probudil, a nějakou domu mu trvalo uvědomit si, že

nějakou dobu

E. Sevrát 13.5.2013 7:20

Je dobře,že se Karel probudil ze

sna o tichomořských či karibských ostrovech s nimiž hlasovala ČR proti Státu Palestina v OSN.Tím konečně vrátil ČR politicky do staré dobré Evropy a k našim civilizačním hodnotám.

T. Czernin 13.5.2013 7:44

Jojo, pracky nahoru

a bílé prapory, to nám šlo vždy nejlépe...

R. Brzák 13.5.2013 9:29

Re: Je dobře,že se Karel probudil ze

Máte v tom chybičku - jakého že státu?

Civilizační hodnoty - myslíte ty hodnoty, jimiž vypodložil Hitler svou ideologii a díky které si nafutroval státní kasu. Ty hodnoty, díky kterým nebylo ani "křesťansky se cítícím" občanům mnoha států Evropy proti srsti spolupodílet se na nahánění Židů do ghet a koncentračních táborů?

S. Netzer 13.5.2013 9:47

Re: Je dobře,že se Karel probudil ze

U Vámi zmíněného hlasování nešlo o pro nebo proti státu Palestina, jak tvrdíte, nýbrž o členství v UNESCU.

E. Sevrát 13.5.2013 16:26

Re: Je dobře,že se Karel probudil ze

O členství Palestiny v UNESCU bylo kladně rozhodnuto cca o půl roku dříve,než bylo v OSN hlasování o Státu Palestina,kde pouze USA,Kanada,ČR a pár karibských či tichomořských ostrovů,které snad ani nejsou na běžných mapách hlasovalo proti.Ostatní státy buď hlasovaly kladně-většina,nebo se zdržely hlasování,ale tím přispěly k uznání Státu Palestina.

H. Lukešová 13.5.2013 11:33

Re: Je dobře,že se Karel probudil ze

Být na straně palestinských Arabů nejsou dobré civilizační hodnoty. Jde ve stopách starého evropského antisemitismu, respektive antisionismu. EU je antisionistická, bohužel. Evropa na podporu palestinského terorismu doplatí, jednou ano. Judaismus má ke křesťanství blíže, než-li islám.

S. Landa 13.5.2013 11:35

Re: Je dobře,že se Karel probudil ze

Vynechám vše ostatní a jen se zeptám, to, že má judaismus ke křesťanství blíže než islám, tím jsi si jistá?

H. Lukešová 13.5.2013 11:38

Re: Je dobře,že se Karel probudil ze

Ano. Křesťanství vzešlo z judaismu, Ježíš, panna Marie, apoštolové (vyjma Lukáše) byli Židé, Starý zákon je součástí Bible. A zeptám se tě, víš, kdo jsou mesiánští Židé? (Kterých je v USA přes 1 milion)?

S. Landa 13.5.2013 11:44

Re: Je dobře,že se Karel probudil ze

A Islám evidentně vznikl z křesťanství a judaismu a Krista má mimochodem narozdíl od Židů v náramné úctě...

O mesiánských Židech ni nevím, předpokládám, že je to nějaký směr judaismu ovlivněný křesťanstvím, něco jako alawité u muslimů. Ale jen hádám, nechce se mi to hledat...

H. Lukešová 13.5.2013 12:09

Re: Je dobře,že se Karel probudil ze

Mesiánští Židé vyznávají Ježíše Krista (Jeshua Ha Nocri) jako svého Mesiáše, ale vyznávají židovské tradice, židovské svátky, jsou Židy, ne křesťany. Věří ve Starý zákon (Tanach) a Nový zákon (Brit Hadasha). Tak, jak byl Ježíš Žid, tak mesiánští Židé zůstali Židy.

S. Landa 13.5.2013 12:12

Re: Je dobře,že se Karel probudil ze

No, tak jsem to odhadl dobře. No a dál? Vynechám tuto "sektu"  stejně jako alawity a znovu se ptám, proč mají dle tebe křesťanství a judaismus k sobě blíže než křesťanství k islámu?

H. Lukešová 13.5.2013 12:37

Re: Je dobře,že se Karel probudil ze

Nejedná se o sektu, je jich kolem 1,2 milionu v USA. Je to regulérní směr judaismu. A 1,2 milionu v USA není tak málo. A odpovídám ano, křesťanství a judaismus má k sobě blíže, než-li křesťanství a islám. Ortodoxní, konzervativní a reformovaný judaismus Ježíše neuznává, pravda, ale nic to nemění na tom, že Židé a křesťané sdílí spolu Starý zákon a např. Letnice se kryjí s Šavuotem, Chanuka se kryje s Vánocemi, Pesach se kryje s Velikonocemi atd.atd. Islám sice uznává Ježíše, ale pouze jako proroka nerovnému Mohamedovi, mnohem mnohem méně. Ale podle křesťanů a mesiánských Židů je Ježíš Mesiáš, Vykupitel světa. A muslimové dávají křesťanům znát svou nadřazenost, zabíjejí křesťany v Egyptě, Sýrii, Iráku, Nigérii a obecně v celé černé Africe, Íránu (nedávno íránští muslimové popravili 2 křesťanské pastory), no a v Saudské Arábii nesmíš mít u sebe ani Bibli. V Izraeli mají křesťané plnou svobodu.

S. Landa 13.5.2013 13:05

Re: Je dobře,že se Karel probudil ze

Naopak má Ježíš mezi proroky velmi významné postavení a Mohammad je pro ně zkrátka prorokem posledním, nejdůležitějším. To jak se kryjí svátky či jak se teď chovají nějací "pseudomuslimové" vůči křesťanům tam či onde, nechme stranou, faktem je, že judaismus a křesťanství jsou si vzdálené velmi, což o islámu, který z křesťanství vzešel, říci nemůžu.

A ty mesiány bych nechal stranou, evidentně je přes jejich údajně vysoký počet moc lidí nezná a nehrají významnou roli, stejně jako alawité mezi muslimy... 

H. Lukešová 13.5.2013 14:18

Re: Je dobře,že se Karel probudil ze

To, že je lidé v ČR neznají, neznamená, že se jedná o neznámou skupinu. V ČR je nízký počet i zbývajících Židů, takže lidé toho o Židech moc neví.

Judaismus a křesťanství si JSOU blízké, křesťanství vzešlo z judaismu, křesťanství nepopírá judaismus, ale islám ke křesťanství má daleko, islám staví Mohameda nade všechno. Křesťané a mesiánští Židé ho chápou jako Spasitele světe. A v Izraeli existuje Výbor pro křesťanské spojence a i na Západním břehu (Judea a Samaří) vznikla skupina přátel křesťanů. A masakry na křesťanech páchají muslimové ne "pseudomuslimové". Ale více než ke křesťanství má islám k zbývajícím směrům judaismu (Šaria je v některých věcech Starému zákonu podobná, košer/halal, obřízka mužů).

H. Lukešová 13.5.2013 14:49

Re: Je dobře,že se Karel probudil ze

Filtr NP mi nedovolí poslat odkazy, takže máš-li zájem tak názvy, jdou vygůglit: Union of Messianic Jewish Congregations (UMJC), Messianic Jewish Aliance of America (MJAA), International Messianic Jewish Aliance (IMJA), Young Messianic Jewish Aliance, UMJC Youth, Twenties UMJC, United Messsianic Jewish Assembly (UMJA). Mesiánský judaismus kvete nejvíce v USA, ale vyskytuje se i v Kanadě, Austrálii, Jižní Americe, JAR, bývalých sovětských republikách, v Německu, ve Francii i v Izraeli. Doopravdy, NP mi nedovolí poslat odkazy, nevím, co je na nich závadného. Bohužel je drtivá většina odkazů a informací v angličtině.

J. Schwarz 13.5.2013 5:57

Gott sei dank

že se "kníže" nestal prezidentem!

K. Kužel 13.5.2013 5:39

Jaký pán, takový krám:

President vrávorá fyzicky, ministr zahraničí duševně a celá vláda politicky.

P. Pavlovský 13.5.2013 2:32

Analogie do očí bijící!

Kníže podporuje myšlenku, aby výrobky z Judeje, Samaří a východního Jeruzaléma byly označovány nálepkou "Made in the Occupied Palestinian Territories".

Kdyby byl K. Schw. se českými Němci stejně solidární jako s izraelskými  Palestinci, musel by chtít, abychom vše, co je vyrobeno v býv. Sudetech, označovali "Made in the Occupied Sudet-German Territories".  On se ale v předvolební debatě s M. Z. zastal sudetskýh Němců daleko méně než Palestinců: stručně řečeno, postavil se jen proti poválečnému genotransferu a označil je - z hlediska dnešního chápání lidských práv - za zločinný. O nějakém "okupování území" a jeho event. navrácení řeč nešla.

Nevyplývalo z toho ni víc, než že dnešní chápání lidstkýh práv nedovoluje kolektivní trest, a že každý Němec, kterého by chtěla ČSR VYHNAT, by musel být napřed k tomu vyhnání řádně odsouzen. I to má všem dva "vakly":

1. Faktickou nerealizovatelnost. Podezřelých "vlastizrádných Němců", bývalých občanů ČSR, bylo tolik, že jejich individuální procesy by trvaly něklik desetiletí. Nešlo by samozřejmě o všechny, kteří přijali po Mnichovu říšské občanství - snadno by doložili, že tak učinili pod nátlakem, stejně jako vnitrozemští Němci, kteří tak učinili po 15. III. 1939 - ale i tak: Na Češích a Židech se jich provinila spousta, aktivně spoluoracovali s okupační moností, arizovali (Češi, na rozdíl od Slováků nesměli - Bohu dík). Troufnu si odhadnout, že podezřelých by byl nejméně milion. Pokud by ovšem padaly tresty dosti drastické, mnoho podezřelých by asi preventivně uteklo do ciziny, často ale asi bez žen, dětí a starých lidí. Ti, relativně nevinní, by nám tu zůstali.

2. Z hlediska metinárodního práva není žádný strát povinnen přijímat od sousedů exulanty pouze proto, že je tam za něco odsoudili a už je nechtějí. Rakousko a Německo by mohly říci: jsou to vaši občané! Suďte si je, trestejte jak chcete, ale nás s tím neobtěžujte, máme svých starostí dost! Jaký by byl výsledek: Naplnili bychom tisící odsouzených nové koncentráky?

P. Pavlovský 13.5.2013 3:16

Re: Analogie do očí bijící!

A tak se stalo, že bez ohledu na elementární právo jsme zavedli pricip presumpce viny a každého Němce (včetně německých Židů), který nebyl schopen prokázat, že kladl odpor nacistům, jsme vyhnali pouze s osobním zavazadlem. Dohoda s Německem pak zněla, že se zříkáme reparací a budeme se hojit na pozůstalém německém majteku, zatímo Německo, namísto placení reparací nám, odškodní čersvtvé imigranty. "Nulová varianta!"

Palestinská analogie: Zítra tomu bude 65 let, co na části historického území židovského národa, v "zemi zaslíbené" (my to tak známe z Jiráskových Starých pověstí českých, resp. z Kosmovy kroniky), byl vyhlášen stát Izrael. To území bylo nejenom Starým zákonem "zaslíbené"; bylo též rozhodniutím VS OSN slíbené, ba přímo přiřčené. Bylo to území, na kterém žily v té dobšě i jiné národy, ale těm byla demokraticky přiznána plná občanská práva, tedy něco, co ještě nikdy v životě nezažili.

Následujícího dne byl Izrael napaden úplně všemi svými sousedy - be výjimky - a navíc i většinou izraelských (domácích) Arabů. Tři roky po válce hrozilo nové "konečné řešení" - vyhlazení všech Židů. O nějaké možnosti odchodu těch, kteří by třeba nechtěli bojovat, se vůbec nejednalo: vyhlazovací válka neměla alternativu!

Stal se zázrak: Nový stát se ubránil, více - méně v těch hranicích, které mu byly přiřčeny OSN. Obyvatelé té druhé části, na které dle rozhodnutí VS OSN měl vzniknou stát Palestina, tedy stát palestinskýh Arabů ale tento svůj stát neustavili. Místo toho se připojili k sousednímu Jordánskému království jako jeho zcela integrální součást.

Tím nastala situace podobná té naší pomnichovské: ta část historického území, obydlená jiným národem, se stala součástí sousedního státu. Byli jsme na tom lépe jen v tom ohledu, že Praha zůstala nerozdělená, ačkoli v ní žila veliká němeká menšina (měla i školy všech stupňů a divadla). Naproti tomu východní Jeruzalém byl obsazen jordánskou armádou (včetně "posvátné" Zdi nářků a žid. Univerzity) a hranice vedla středem města.

P. Pavlovský 13.5.2013 3:49

Re: Analogie do očí bijící!

Tento stav trval 9 let. Pak to izraelští Arabové a všehny okolní státy zkusili znovu: Zničit Izrael. První dny se bojovalo pouze na dvou frontách - egyptské a syrské (tam i pomocné kontingenty z Iráku a Maroka).

Izrael uděla možné, nemožné, aby odvrátil Jordánsko od účasti v témto válce, podíleli se i američtí diplomaté. Jordánský král se ale nechal zlákat lživými egyptskými zprávami o vojenských vítězstvích a vydal tankovým jednotkám povel k útoku na Jeruzalém, kde už Jordánká posádka začala válčit proti izr. posádce Jeruzalému západního.

Výsledek: Izrael dobyl celý Jeruzalém a  jordánskou armádu zahnal za řeku Jordán, tedy do vlastního Jordánska. To po několika letech uznalo realitu a přestalo si na západní břeh dělat jakýkoli nárok. 

Izrael se stal pánem na celém svém historickém území - nastala analogická situace jako v Česku po válce: drželi jsme celé své historické území, ovšem s početnou menšinou jiného národa, který většinově kolaboroval s nepřítelem, jenž nás chtěl vyhladit. A tady analogie končí:

Zatímco my jsme tuto jinonárodní menšinu kolektivně potrestali odsunem-vyhnáním, Izrael Araby nevyhnal. Nechal je tam, kde žili po staletí (to Němci také!) To ovšem neznamená, že tati území nepovažue za svá, že tam nestaví domy nebo že by si tam Židé nemohli kupovat nemovitosti. Mají tam prostě stejná práva jako Arabové (i ti vlastní nemovitosti např. v Jeruzalémě nebo v Haifě, mohou je kupovat, prodávat, stavět, bourat.

P. Pavlovský 13.5.2013 3:51

Re: Analogie do očí bijící!

Krátce: celé nedělitelné Česko je na historickém území Českého království, a to bez ohledu na národnost obyvatel.

Celý nedělitelný Izrael je na historickém území židovských království, nově vybojovaných v řadě sebezáchovných obranných válek.

Tzv. Palestinci jsou de facto umělý konstrukt z roku 1967 (do té doby Jordánci), někteří jejich vůdcové se i upřímně vyslovili v tom smyslu, že ihned po vítězné válce by se k Jordánsku opět připojili.

 Tak či onak: chce-li K. Schw. označovat výrobky, pocházelící z nějakého území názvem, které tomuto území přiřadili jeho historičtí obyvatelé, ať začne laskavě doma!

J. Krásenský 13.5.2013 6:04

Re: Analogie do očí bijící!

Velmi dobře napsáno, souhlasím s Vámi.

H. Lukešová 13.5.2013 11:24

Re: Analogie do očí bijící!

Pěkný historický přehled, ale antisionisté všech barev pořád budou kvákat palestinské pohádky o "ukradené zemi".

P. Pavlovský 13.5.2013 11:30

OD KDY PALESTINCI DATUJ SVŮJ VZNIK JAKO NÁRODA?

IMHO vznikli až několik let po Šestidenní válce, v momentě, když už Jordánsko přestalo reflektovat na území Předjordánska.

Do té doby to byli prostě Jordánci, s týmž jazykem i kulturou, s toutéž arabskou minulostí.

H. Lukešová 13.5.2013 11:36

Re: OD KDY PALESTINCI DATUJ SVŮJ VZNIK JAKO NÁRODA?

Ano! Žádný "palestinský národ" nikdy neexistoval. Říkali to mnozí "palestinští politici" před rokem 1967. Mluvili o sobě, že jsou součástí velikého arabského národa a nejednou se z nich stali "Palestinci", neexistujícím národem. "Palestinec" se neliší od Jordánce, Egypťana, Libanonce nebo Syřana. Všichni jsou Arabové.

S. Landa 13.5.2013 11:48

Re: OD KDY PALESTINCI DATUJ SVŮJ VZNIK JAKO NÁRODA?

Po tisící a znovu dokola, Palestinec se zatraceně liší od Egypťanů, Syřanů či Libanonců. Tvé tvrzení je stejné, jako hlásat, že Čech se neliší od Rusů, Poláků či Srbů, všichni jsou Slované.

H. Lukešová 13.5.2013 12:03

Re: OD KDY PALESTINCI DATUJ SVŮJ VZNIK JAKO NÁRODA?

Palestinec JE Arab, mluví arabsky,, má arabskou kulturu a vyznává islám. Egypťan, Syřan a Libanonec JE také Arab, mluví arabsky, máarabskou kulturu a vyznává islám. Palestinci jsou téměř stejní jako Egypťané, Libanonci či jiní Arabové.

S. Landa 13.5.2013 12:09

Re: OD KDY PALESTINCI DATUJ SVŮJ VZNIK JAKO NÁRODA?

Těžko to vysvětlovat někomu, kdo arabské kultury nezná a arabsky neumí ... Zkrátka, myslet si, že všichni Arabové jsou muslimové, že kultury Jemence a Maročana jsou stejné, či že se průměrný Palestinec  domluví s průměrným Alžířanem, je prostě chyba.