19.3.2024 | Svátek má Josef


Diskuse k článku

POLITIKA: Programové prohlášení vlády

Koaliční vláda pod vedením Petra Fialy složená z pěti různých politických subjektů předložila 7. 1. 2022 Programové prohlášení vlády ČR, se kterým se tento týden ucházela o vyjádření důvěry v Poslanecké sněmovně PČR.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 16.1.2022 19:40

Souhlas. Vláda eurohujerná, nazelenalá a před bruselem se hrbící.

M. Pivoda 15.1.2022 21:23

Vládní programové prohlášení

Cituji: "... Má a musí být dokumentem, který přesně popíše stav, ve kterém se vláda ujímá správy země, a srozumitelně se přihlásí k tomu, kam za čtyři budoucí roky chce zemi pod svojí správou přivést. ..."

Komentuji:

Přiznám se, já jsem ten dokument nečetl. Zajímala by mne ale možnost hlasování českého občana přes internet v průběhu příštích čtyřech letech volebního období. Proč?

Internetové bankovnictví funguje (s přijatelnou mírou spolehlivosti) již dnes. A přitom bankovní sdělení nese přes internet důležitější informaci o občanovi, než kterou politickou stranu občan volil. Bankovnictví má tedy přednost před občanstvím?

Z. Lapil 16.1.2022 10:48

Ježíšmarjá, člověče, vzpamatujte se! Informace, kterou politickou stranu občan volil, může být zatraceně důležitá. Už dnes vám může zrušit kariéru skutečnost, že jste se před dvaceti lety na maškarním bále natřel na černo a někdo, kdo tehdy ještě nebyl na světě, usoudí, že se někdo, kdo TAKY ještě nebyl na světě, mohl urazit.

Mnozí ještě pamatují, že kariéru mohl zničit nesouhlas s vojenskou pomocí vládnoucí straně proti vlastním občanům, tak jak můžete tvrdit, že bude vždycky každé vládnoucí straně (nebo koalici) jedno, kdo volil proti ní?

M. Pivoda 16.1.2022 12:53

Cituji: ... bude vždycky každé vládnoucí straně (nebo koalici) jedno, kdo volil proti ní?

Komentuji: V demokratické společnosti se vlády a vládní koalice střídají. Jednou jsi dole a jednou nahoře, ...

Jenž když vám někdo vyluxuje bankovní účet (pomocí internetového účetnictví), tak jste o ty peníze přišel navždy.

M. Pivoda 16.1.2022 13:14

A ještě doplním, že v době koronavirové by možnost občanského hlasování přes internet byla určitě výhodou.

V průběhu dalšího čtyřletého volebního období (současné koalice 5 stran) se bude implementovat internetová rychlá síť 5G, takže toto shodné historické období by bylo vhodné i pro zavedení možnosti občanské volby přes internet.

Jak ten přenos citlivých občanských dat přes internet přiměřeně zabezpečit? Nebudu zde napovídat. Na to totiž dnes existují mnohem lépe placení IT specialisté, než je výše mého důchodu.

Pracoval jsem kdysi dávno jako analytik u počítače IBM. Přenos dat se tehdy řešil uvnitř podniku, a jednotlivá střediska si samozřejmě konkurovala. I za socialismu, kdy se hlásala spolupráce za každou cenu.

Něco zajímavého z té historie: Podniková psycholožka Královopolské strojírny Brno mi přinesla ručně hotovou tabulku vysoké fluktuace pracovníků na pracovišti silného komunisty. Pracovníci ho nesnášeli , a proto z podniku odcházeli. Zeptal jsem se psycholožky, "ale vždyť vy už i ty součty máte ručně provedeny, tak pro máme ta data znovu ládovat do počítače a vyrábět tabulku?" Odpověděla: "Protože počítač IBM je neomylný a nestranný. Když tu podnikovou negativitu nahlásím řediteli podniku já osobně, tak mne ten silný komunista nechá vyhodit z podniku!"

Z. Lapil 16.1.2022 14:57

Peníze jsou prese všechno jen peníze. Kariéra a dobrá pověst se obnovují daleko hůř.

A. Renjascu 16.1.2022 18:06

Ani volby přes internet ani korespondenční hlasování nedokáže zajistit tajnou volbu, což je základním kamenem demokracie.

M. Pivoda 16.1.2022 20:48

Absolutně jistého není nic v našem životě! Z toho vycházejte.

Nicméně, jako bývalý systémový analytik (u počítače IBM 370/145), mám dnes představu o systému možného zabezpečení přenosu dat voličských hlasů, který by dostal riziko zneužití do rozumné úrovně.

J. Jurax 16.1.2022 19:46

Ano, v DEMOKRATICKÉ.

Demokracie je jediný systém správy věcí veřejných, který se může sám, zcela legálně a podle vlastních zákonů, zlikvidovat.

Máte za to, že v EU je skutečně demokracie, tedy vláda lidu?

P. Brecík 16.1.2022 20:23

Hlasování (každé) má být svobodné, demokratické a tajné. Umíte si představit, jak budou probíhat volby na feťácké klinice ( počítačové ) Já už jednu totalitu zažil. Díky, nechci další.

M. Pivoda 16.1.2022 20:55

Cituji: "Hlasování (každé) má být svobodné, demokratické a tajné. .." - No ano, ale jak to prakticky zařídíte?

Komentuji sarkasticky: A ideologie demokracie spočívá v možnosti svobodného projevu každého občana. V této České deomokratuře mi brání v projevu již více než 30 let.

P. Diviš 16.1.2022 15:55

Zřejmě očekáváte zázrak ...

... Pivodova pochopení. :-P

M. Pivoda 16.1.2022 21:01

Prokop Diviš byl moravský vynálezce. Dnešní nositel toho krycího jména na NP, Karel Šebesta, je ale obyčejný tlachal.

S Karlem Šebestou nelze vést vážné spory, protože v momentě kdy začne prohrávat, tak se vymluví na destruktivní následky ve svém mozku po prodělaném Covid-19. Takže je právně nepostižitelný.

J. Milota 15.1.2022 21:12

Kdo to jsou Češi žijící v zahraničí? Jsou tam trvale? Platí daně v ČR? Pokud ne, tak potom nemají mít volební právo. O volbě těchto lidí (jsou to občané ČR?) psal nedávno, myslím právě na NP , president Václav Klaus, velice dobrý příspěvek. A jaký vztah k občanské společnosti v ČR mají zmínění Češi?

Z. Lapil 16.1.2022 10:50

Jasně, ale pozor: řeč se momentálně vede o volbě korespondenční, nikoliv o právu volit.

P. Diviš 16.1.2022 15:58

Nejsou-li občané ČR, volit nemohou.

Zda platí nebo neplatí daně (které, mimochodem?) je irelevantní. I mnozí občani ČR, v Česku žijící, daně neplatí a volební právo mají.

Vztah k občanské společnosti je neměřitelná veličina v ČR i mimo ni.

J. Novák 15.1.2022 13:54

doufám že naše území ČR disponuje vhodnými "geeignete obererdischen hydrogeologischen Formation am Standort" Ústeckého a Karlovarského kraje, PVE SEVER mohou být zařazeny ve 3 krajích do veřejné podpory ke zmírnění dekarbonizačních dopadů na kraje, a proto jsme navrhli k projednání na všech úrovních vlády + PSP + krajů + ORP + dotčené obce. Již nyní je do EPS sousedů v SRN nasazeno přes 110 000 MWe volatilních (těžce regulovatelných) zdrojů, pro ekonomické dopady je cena elektřiny velmi rozkolísaná (od -72,-Euro/ MWh až po +620,-Euro/MWh)

a s odklonem od jaderných a fosilních elektráren a ukončení jejich provozu (jádro do konce 2022 a uhlí 2030) vyvolává další potřebu ekologicky přijatelné akumulace elektřiny PVE SEVER. Současná energetická koncepce vyžaduje konkrétní řešení uhlíkové neutrality a projekt PVE SEVER představuje jeden zásadní přínos. PVE je nejpřínosnější akumulace elektřiny v středoevropských podmínkách, přesto česká vláda nepochopila významný přínos a doposud přes několik žádostí díla PVE SEVER nepodpořia.

Z. Lapil 16.1.2022 11:03

Kde by to tam mělo být? Někde na pláni v Krušných horách? V Českém středohoří toho na tamějších špičatých sopkách moc nenaakumulujete. Nevím, ptám se.

Ś. Svobodová 15.1.2022 13:01

Celá ta pětikolka se ještě nevzpamatovala ze šoku že má vládnout. A vládnout nemůže, protože se neshodne ani na tom jestli povládne jako za A/ Jeden za všechny, všichni za jednoho a nebo B/Každej sám za sebe. Podle prohlášení to je za B. A Fiala tam trčí jako kolík v plotě a snaží se všechny průšvihy z toho vzniklé hasit a předstírat že jednají za A.

P. Sura 15.1.2022 11:40

ano, je to suchý úřednický text. Ale je v něm všechno, co je potřeba, aby se řešilo.

A zjevně Fialu za to hned všichni chytají za ocas, že neví, jak to 3 týdny po jmenování udělá, jakoby KDY jiná nastupující vláda takový recept bývala měla.

D. Novák 15.1.2022 12:42

Nedeklarovali již dávno před volbami, že vědí?:-P

J. Jurax 16.1.2022 20:00

Před volbami ví každá vláda, jak razantně vymést ten Augiášův chlév, jenž způsobila vláda té politické žumpy před nimi.

Po volbách provede rekorytarizaci, rozdělí obročí a v tom chlévě se pěkně etabluje.

No a o dalších volbách se to opakuje.

To je demokratické.

M. Valenta 15.1.2022 11:28

Jasně, OS to není, to je fakt.

A. Ová 15.1.2022 11:06

Kolik let průměrně se udrží v lidské společnosti totalita za předpokladu, že technologie neovládnou člověka? Kterým okamžikem je společnosti jasné, že žije v totalitě a má společnost možnost poznat, že v ní žít nechce? Existuje předzvěst totality? Totiž konspirační předzvěst totality? Totiž kolik konspirací musí být umlčeno, aby společnost pochopila, že konspirace neexistují, potažmo totalita neexistuje? Lze rozpoznat nastupující totalitu šetrným pomalým násunem? Je totalita to, co člověk pociťuje jako lidsky nepřirozený vegetativní stav? Je pomalé zvykání si na lidsky nepřirozený vegetativní stav přijatelný? Je vláda to, co si ve svých životech volíme? Ma život definici? atd. Ptám se jen, aby řeč nestála. Respektive, lidi by si všimli něčeho, až by bylo opravdu ale už opravdu zle, což je vždycky pozdě. Takže co máme na naší straně- osvětu. Ne, na sítích. Lidé, mluvte

J. Jurax 16.1.2022 20:19

Lze rozpoznat nastupující totalitu šetrným pomalým násunem, tážete se.

Nuže, pokud se zjeví Jedině Správná Idea, jež zajistí, pakliže bude realizována, někdy v budoucnu ráj na zemi, sociální spravedlnost a pečené holuby do huby a vše staré, zapšklé a zpátečnické musí být proto potlačeno, zadupáno do země a zničeno, když se vynoří její nadšení ideologové a věrozvěsti, nadšená mládež demonstruje v ulicích a nové, progresivní je tvrdě tlačeno silou i aktivististy, je třeba zpozornět.

No a dnes tedy tedy zeleno, spása planety skrze boj s kysličníkem, ideologická likvidace energetiky a průmyslu, grýndýl, EU, sabotáž rodiny jak svazku muže a ženy, LGBTQ+ a propagace červíkolika pohlaví, přebujelá lidská práva bez povinností, rasismus naruby, a tak dál a podobně.

R. Holub 16.1.2022 23:13

Mate pravdu (p. Juraxi), vzdy je v tech doktrinach neco proti zdravemu rozumu. Treba marx-leninismus, vseobecne vlastnictvi vyrobnich prostredku (nutne!) povede ze vsichni budou pracovat v narodnich podnicich jako by to bylo jejich. To co je v Americe, "rasismus na ruby", je zalozen na doktrine "all people were created equal", evidentni nesmysl. A kdyz vsichni nemaji stejne vysledky - tak je to pro tyto spasitele dukaz rasismu. Neuskutecnitelne doktriny vedou k "zostrovani boje" proti lidem kteri rikaji "cisar je nahy". Rikaji jenom ze to nemuze fungovat. V Americe se prozatim jenom vyhazuje z prace. Zavedou prevychovne tabory? A co kdyz to nebude ani pak fungovat? Priznam se ze tyhle lidi nemuzu "milovat". Jak rikal Masaryk, kdyz me nekdo chce zabit - musim ho zabit prvni...

P. Pepax 15.1.2022 10:22

Zelený úlet bude skutečně příležitost pro příští generace a to příležítost si prožít znova prvni polovinu 20. století no a naše nová vláda kterou jsme si nevyhnutelně "zvolili" mi připadá legrační a to téměř jako celek.

P. Hák 15.1.2022 9:58

A dále (pro přehlednostz to dělím):

"Do konce roku 2022 zřídíme při Úřadu vlády ČR pozici „Poradce pro národní bezpečnost“ jako nadresortního koordinátora hybridních hrozeb, dezinformací a dalších závažných nadresortních bezpečnostních problematik. Na Úřadu vlády tak vznikne platforma pro koordinaci a komunikaci mezi subjekty bezpečnostní politiky s cílem zajistit užší spolupráci zpravodajských a bezpečnostních složek a efektivní postup proti dezinformacím a hybridním hrozbám."

"Obrana proti dezinformacím musí být rychlá a škálovatelná. Po vzoru zahraničí připravíme legislativní i nelegislativní opatření, která umožní lépe se bránit proti škodlivým dezinformacím, aniž by byla narušena svoboda slova."

Tohle už silně smrdí. Zejména v situaci, kdy o tom, co jsou to "škodlivé dezinformace" budou rozhodovat pan Rakušan a spřátelené neziskovky.

P. Hák 15.1.2022 9:56

Vážení, podstatný je bod "Vnitřní bezpečnost a veřejná zpráva", nenápadně schovaný uprostřed. Zejména toto:

"Zavedeme korespondenční volbu pro Čechy v zahraničí. Usnadníme voličům získávání voličských průkazů a zmodernizujeme správu voleb."

Pokud se jim to povede tak, jak asi chtějí, může se velice snadno stát, že toto byly poslední opravdové volby.

To "zmodernizování správy voleb" taky může znamenat, že pár kliků dodá potřebné hlasy, kdykoli a kdekoli bude třeba.

M. Mařák 15.1.2022 10:19

To je paráda, toto. Kdysi jse pomohl Kalouskovi, aby se dostal do Sněmovny a mohl škodit tomu nejhoršímu premiérovi v historii naší státnosti. Teď už bych ani nemusel nikam jezdit a stačilo by klikat jak zběsilý.

Super.

EUR^