2.6.2024 | Svátek má Jarmil


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
hodne neRath 10.2.2006 12:37

Re: začínám být poněkud nejistý

viz dnesni HN... nicmene jde o uvahy, ackoliv titulek rika neco jineho.... vsichni pekne streckuji.....
Čumil 10.2.2006 12:35

Hm - tam já nevidím. Ale nejsou na to nějaké ty normativy, jako při dělení mezi fakultami?

Čumil 10.2.2006 12:33

Vidím, že jsem vás hezky podpíchl -

ale mezi námi - pokud srovnáte situaci dnes s tou před pěti lety, pak je jakýsi pokrok patrný. Nesmíte ovšem pracovat v ústavu, který je zamořen samými profesory... :-))
Upřímně řečeno - ono to školství nebylo nikdy valné, ale tak bídně jako v prvních dvou třetinách devadesátých let na tom snad nebylo nikdy.  
Dožírám vás jen proto, abyste nepodléhala iluzi, že se volbami něco podstatného změní.
Moc zdravím, hezký víkend.
loula 10.2.2006 12:31

začínám být poněkud nejistý

z volebního programu ODS. Pouze jedinou poznámku, jednotná daň ( není podstatné, zda 15% nebo jiné číslo) byla doslova vlajkovou lodí ODS. Zejména pan Tlustý to obhajoval a dokazoval, jaké všechny problémy se tím vyřeší. Dobře, akceptuji to i s tím, že to bude bolet.
A včera najednou probleskly zprávy, že ODS z této vlajkové lodi utíká, že připouští pro potraviny nižší daň, ba co více, že připouští i zboží zcela bez daně. Podotýkám, nevím, co je na tom pravdy, ale takto se volební programy nedají ohýbat. 
Xaver X.X. 10.2.2006 12:31

Re: Panebože, on to snad autor myslí vážně...

a ještě k tomu ta bída a hlad v supermarketech...začínám mít pocit, že uvnitř zeměkoule je ještě jedna a ta je mnohem větší...copyright JH
Xaver X.X. 10.2.2006 12:30

Panebože, on to snad autor myslí vážně...

To je teda duševní nářez....
Jiří K. 10.2.2006 12:26

Ale Ivánku,

kde proboha vidíte tu slábnoucí kupní sílu?
 
Reálná kupní síla mezd i důchodů již několik let roste a dostupnost úvěrů všeho druhu se pronikavě zlepšila.
 
To nám tu musíte pořád lhát a strašit lidi?
Ivan Nový 10.2.2006 12:25

geronte,

Tlustý je natolik pružný, že to nehrozí. Jinak samozřejmě situace dlouhodobě nezaměstnaných je už bezvýchodná teď. Protože socialismus nefunguje a nefungoval ani ten Hitlerův, tak se jejich situace nezmění, vyhrají-li socialisté.
Ivan Nový 10.2.2006 12:20

geronte,

aby káplo bokem. To je ten rozdíl :-)))
gerontusinza 10.2.2006 12:16

Nemilé HUHU Re: Re: tatino,

To čumím. Hodný kapitalista pracuje proto, aby mu z toho nekáplo? Proboha, když už píšete takové pí...iny, aspoň poněkud přemýšlejte. Už jste někdy viděl volit voliče, aby se měl hůř, voni vole? Pokud chcete likvidaci demokracie v celém státě stačí maličkost. Protlačte Tlustého na místo ministra financi. To bude tak depresivní, že do 4 let (dalších voleb) vyhrajou komunisté takovým způsobem, že se vám o tom ani nezdá. Proboha, proč myslíte že po roce 1920 získala myšlenka socializmu tolik přívrženců? Protože většina lidí neměla co do huby (to byl i případ nacismu) .
hodne neRath 10.2.2006 12:16

Re: obavy..

racku vyjimecne jednou souhlas... i kdyz titulek a text jako obvykle nekoresponduje.....
Pavla B. 10.2.2006 12:02

ještě pro zajímavost,

jak je to s penezi pro VŠ: při schvalování státního rozpočtu parlamentem je vždy vyčleněna určitá částka pro školství, možná přímo parlament určuje výši dotací pro vysoké školy jako celek. (Anebo ministerstvo školství? Myslím, že spíš už parlament.) Pak se sejdou rektoři všech VŠ a pytel peněz si nějakým způsobem rozdělí - nemám tušení, zda se tak děje podle nějakých objektivních kritérií anebo jsou rozhodující fyzické parametry jednotlivých rektorů. Každopádně každý rektor odchází nakonec z jednání s nějakou sumou v kapse, se kterou pak nakládá podle vlastního uvážení, resp. už mu do toho kecá jen pár spolupracovníků z jeho univerzity. Proto se tak diametrálně odlišují platy akademických pracovníků na jednotlivých univerzitách - žádné mzdové předpisy nebo tabulky tam neexistují.
www racek 10.2.2006 12:00

Re: Hraji šachy

no, důležité je přesvědčit sám sebe, aby se mi při volbě nezachvěla ruka.  což jsi charakterizoval velmi přesně.
asi tak stejný přístup jako volební preference podle kajana.
Ivan Nový 10.2.2006 11:51

Ale Čumile,

to není o specialitách, ale také o konkurenci, slábnoucí kupní síla, omezuje konkurenci a průměrné délky regálů naplněných jedním druhem zboží se prodlužují a opačne, roste-li kupní síla, délky regálů obsazené jedním druhem zboží se zkracují, roste konkurence. Porovnejte si Evropu, USA a nebo Japonsko.
Pavla B. 10.2.2006 11:45

Čumile,

je to prašť jako uhoď: ODS (specielně ta naše - brněnská) nezná nic jiného než byznys, ať to stojí co to stojí, socani zase pouze chléb a hry - pokud možno tedˇhned.
Akvapark mně raději nepřípomínejte. Nerada píšu sprostá slova.
Pokud jde o kampus - je fakt, že extra speciál zákon týkající se pouze MU (umožňující univerzitě jako možná jediné  veřejnoprávní instituci v republice ručit za půjčku svým majetkem) přijal parlament v roce 2000, tj. za Zemana. Ale že by výstavba byla masivně přímo (ten zákon totiž nikoho nic nestál) podporována z veřejných rozpočtů, to nehrozí. S tím souvisí také skutečnost, že drtivé většině zaměstnanců není finančně lépe, nýbrž právě naopak - od letoška musí MU začít splácet peníze EIB a tak krátí mzdy.
Klaus občas něco plkne. Možná to myslel tak, že konkrétně ekonomie by měla být chudá - třeba to pak ekonomům víc pálí.
 
 
 
ČUmil 10.2.2006 11:36

No, kdybyste potřeboval, pane Nový, nějakou tu specialitku, tak řekněte.

Ona holt není všude taková bída, jako tam u vás... :-))
Ivan Nový 10.2.2006 11:28

Hrozde, to ale nejde,

protože by nebylo možno udržet ten stávající :-)))
ČUmil 10.2.2006 11:28

Hm, Pavlo B. - je-li vám na vysokých školách a vám v novém kampusu

finančně o dost lépe, než za pravicových vlád (věda ovšem by měla být chudá, říká hlava státu), pak opravdu nevím, kdo za to může. Kdo sabotuje rozvoj středního školství, vidíte v Brně nejlépe sama. Ale budete mít tady exkluzivní anglické gymnázium, pokud půjde vše dobře. Nebo vy snad nemáte ročně 100 000 na školné? Vaše chyba, musíte se trochu víc snažit. A vůbec, buďte ráda, že vám zůstal gympl na Vejrostově, to vám musí stačit. A v létě si zaskočíte jistě do nového vodního parku... :-))
Ivan Nový 10.2.2006 11:27

Kantore,

supermarekty neprodají a malí obchodníčci prodají? Opravdu?
Ivan Nový 10.2.2006 11:25

Čumile,

třeba kvalita masa. Ta se samozřejmě také odvíjí od kupní síly. Supermarkety si konkurují výhradně cenou, ne sortimentem a kvalitou. To je samozřejmě příznakem krize. Ale to je celoevropský problém, je to dáno pomalým vlastním růstem zemí EU.
Hrozd 10.2.2006 11:25

Re: Re: Nechme těch výkřiků .....

Pavlo samozřejmě máte pravdu. Zlepšovat je určitě co. Já jen tvrdím, že lidé nemají důvod k RADIKÁLNÍ změně. Jinak znám řadu mladých lidí, kteří studovali zde, pokračují ve studiu v zahraničí - prostě svět se nám otevřel. S těmi lékaři to nebude tak horké. Problém je, že děláme ze všeho silné politikum a objektivní informace chybí či je jen málokdo vnímá. Stačilo by informovat korektně a nezaujatě o systémech zdravotnictví v několika státech, které v tomto smyslu považujeme za vysoký standard. Porovnat je se stavem u nás a navrhnout opatření, která by vedla k odstranění našich případných slabých stránek. Ale takovou odbornou ale srozumitelnou diskuzí fachmanů se u nás žádné médium obtěžovat nebude.
Kantor 10.2.2006 11:20

Re: No Hrozde,

Zmenšují plochu?To je dobrá zpráva pro malé obchodníčky.
FAiR 10.2.2006 11:16

Re: analyza sem a tam, odbornici spekuluji..

Jste naprosto mimo a neznáte volební aritmetiku - procentuální součet nemusí být větší než 50%. Stačí aby součet volebních výsledků ODS a KDU-ČSL byl větší než součet KSČSSD. Ostatní procenta (tzv. volné mandáty) se poměrným způsobem přerozdělují mezi strany, které překročily 5-ti procentní hranici.
 
Může to klidně znamenat např. 31% ODS, 7,5% KDU-ČSL, 20 ČSSD, 15 KSČM, ostatní strany méně než 5 %. Volební aritmetika potom říká, že ODS a KDU budou mít ve sněmovně většinu hlasů (cca 3-5 mandátů).
Pavla B. 10.2.2006 11:15

Re: Nechme těch výkřiků .....

Máte pravdu,spousta lidí se má po materiální stránce docela dobře. Jenže většinou jde o záležitosti okamžité spotřeby, anebo v perspektivě blízké budoucnosti (pořizování nového bydlení). Jak se ale ČSSD staví například k podpoře vzdělávání? Sliby, sliby, skutek utek. Část HDP, která je určena na rozvoj školství, je stále velmi malá ve srovnání s mnoha jinými státy Evropy. ČSSD se snaží o snižování nezaměstnanovi investičními pobídkami - staví se zde fabriky, kde naleznou práci převážně lidé s nižší kvalifikací anebo bez kvalifikace. Takže opět sázka na levnou pracovní sílu, podpora nevzdělanosti. Tahle taktika jistě nepůjde uplatňovat donekonečna. (Na druhou stranu, což by mělo zajímat autora článku, jihomoravská ODS se také staví k výchově vzdělaných elit negativně - ruší v Brně osmiletá gymnázia.)
A jak je to s tou svobodou? Jisté omezování svobodného rozhodování lidí se pod taktovkou ČSSD chystá přinejmenším ve zdravotnictví. Nejde jen o snahu všemožně znepříjemnit život privátním lékařům, ale osobně mě např. dost vytočil zákon omezující dostupnost IVF pro páry, kde je jeden z partnerů statší než 40 let. A blbec Koudelka z ČSSD (který se přiznal, že nevěděl, o čem hlasuje - jakpak časo se mu to asi stává?) mele cosi o tom, že neexistuje ústavní právo mít děti... Takže, pokud na něco neexistuje ústavní právo, hodlá k tomu ČSSD zamezit svobodný přístup?
Tyhle záležitosti týkající se zdraví apod. zpravidla šťastné konzumenty zboží a spokojené plátce hypoték také dohoní jaksi se zpožděním....
franta 10.2.2006 11:14

Hraji šachy

sice špatně, ale přesto někdy nějakou tu partii vyhraji. A když mi pak soupeř začne vykládat, že KDYBY byl v té či oné pozici zahrál něco jiného, tak by určitě vyhrál, zásadně s ním ve všem souhlasím. A tak jsme potom spokojeni oba. On proto, že dokázal (hlavně sobě) že je lepší a já protože mám bod za výhru. A proto naprostý souhlas, pane Bartoni, vysvětlil jste si sám sobě naprosto správně, hlavně si to neškrabte !  
Ivan Nový 10.2.2006 11:07

Jiří K. a Čumile,

obraz regálů supermarketů dává něco tušit o kupní síle lidí. Ubohý výběr znamená, že většina lidí je chudých a lépe situovaných je tak málo, že se nevyplatí mít v regálech zboží i pro ně.
www racek 10.2.2006 11:06

obavy..

obavy z čeho? člověče, já jkdyž ráno kouknul do handelsblatt, tak me polil studenej pot ... kriste ježíši, zastřelte toho tlustého už někdo ...
Hrozd 10.2.2006 11:01

Re: Re: Nechme těch výkřiků .....

Ale v podstatě mi je jedno, zda za to může ČSSD, ODS či každý svým dílem. Konstatuji, že důležité prostě je, jak dnes je, jak se to jeví většině lidí a zda je to nezbytně nutí riskovat radikální změnu. Ostatně se podívejte na to "vzorové" Slovensko. Dzurinda asi bude mít hodně práce, aby se opět pravice dostala ke slovu. Tak to prostě je !! Jinak k programu ODS - kde je rovná daň ?? Najednou se hovoří o nižším DPH na potraviny atd., co změna stanoviska v sociálních parametrech ?
huhu 10.2.2006 10:57

Re: Re: Re: Re: NESOUHLAS

píšete socanské báje - perfektní zákony nejsou dodnes a nikde na světě a i kdyby byly kriminalita nezmizí - k moci se vždy dostanou ekonomicky nejschopnější, ale platí to v dlouhodobější perspektivě - platí že objektivním soudcem jsou tržní zákonitsosti, které pracují a vybírají ty nejschopnější k přežití neúprosně. I komunismus nakonec na ekonomickou nevýkonnost zašel - z 500 mld se napakoval kde kdo, a asi nejvíce peněz šlo do kapes lidí zaměstnaných/pracujících ve firmách, které by jinak zkrachovali dříve. - Nomuru privatizovala vláda Tošovského /PIlip - Tlustý byl tenkrát tak akorát jako poslanec oslabeného zbytku ODS (po odchodu pravdalásky) tak páté kolo u vozu - proč by měl "stát" převzít Setuzu ? Aby ji mohli socani tunelovat či privatizovat té "správné" partě ? - co blábolíte o dluhu vytvořeném ODS a ODA - dluh byl vytvořen komunisty za totality. navíc v kuponovce stát hodně majetku rozdal občanům. další blábol o morálce komunistů atd už nemám sil komentovat. Vám se po zjevně po komunistech stýská. Což takhle se o sebe sám a svobodně postarat ?
Čumil 10.2.2006 10:52

Naprosto není o čem mudrovat, pane Nový. Vlastně jste to řekl sám.

Těší mne, že jste dospěl ke stejným závěrům.
Takže už opravdu hezký den. :-))