30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč Sobotka prohrává

Právě skončené krajské volby daly záminku k dlouhé řadě komentářů. Drtivá většina z nich se zabývala příčinami úspěchu hnutí ANO a neúspěchu sociální demokracie.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Starý 11.10.2016 9:00

Ryba smrdí od hlavy

Pokud si Sobotka neumí jako předseda udělat pořádek ve své straně, pak je pochopitelné, že si neumí (a ani nemůže) udělat ani jako premiér ve "své" vládě. Navíc charisma: 0, schopnost zaujmout posluchače: 0. Sobotka má smůlu, že jeho Zeman žádným velvyslancem nejmenuje.

K. Frauknecht 11.10.2016 8:23

Mňo,

vítězi voleb jsou ty dvě třetiny unavených, na§raných, nezodpovědných nevoličů. Kdyby byla účast jako za bolšanů (99,7% :-)) tak Bábiš sotva proleze.

A úsměvná mi přijde formulace, že byl Bábiš někam "vystrkán".

J. Laták 11.10.2016 8:57

Re: Mňo,

Jasně a přesně řečeno.

F. Kusák 11.10.2016 9:28

Re: Mňo,

A z čeho by měli býti voliči tak unaveni? Nechápu. Co budou dělat, až přijde opravdu nějaká krize, tedy taková, kterou zažily generace před touto. A na krize je zaděláno v mnoha směrech, o tom není pochyb. Já jsem volič KDU-ČSL, ale moc velkou radost z této strany taky nemám. Právě tato strana by měla mít, myslím, jasné ideové zakotvení. Skutečnost je ale jiná. Bohužel. Je mně 65 let, ale že bych byl nasr...., unavený a nezodpovědný, tak tím se opravdu necítím. Možná, máte pravdu v tom, že bych nevolil ANO. Obecně vzato, používat negativní kampaň, urážky a podpásové argumenty, tak s tím nemohu souhlasit. Chci od politiků jasné programy. A mají je? Zdá se, že jen na papíře. V tom vidím zásadní problém. Jak se lidově říká:"sliby - chyby". Zítra jdu na operaci a tak vidím smysl života opravdu jinde.

B. Rybák 11.10.2016 15:15

Re: Mňo,

Ať Vám ta operace dobře dopadne!

F. Kusák 11.10.2016 15:23

Re: Mňo,

Děkuji, to potěší

P. Götze 11.10.2016 9:35

Re: Mňo,

A jak to vite?

R. Langer 11.10.2016 11:20

Re: Mňo,

A ve které věštecké kouli to vysílali? Jak je totiž vidět, tak těm dvěm třetinám unavených, na§raných, nezodpovědných nevoličů je to evidentně úplně jedno.

K. Frauknecht 11.10.2016 11:41

Re: Mňo,

Není mi jasné, na co se tážete. Nedomnívám se, že by dvěma třetinám voličů bylo jedno v čem žijí. Jejich volební neúčast vidím spíše v intervalu: protest - rezignace.

D. Polanský 11.10.2016 7:57

Nakonec Sobotka lidsky vzato neprohrává

Být v politice od skončení školy, v životě nemakat a žít si jako lord. Nevím, nevím, zda je to ta pravá prohra.

M. Šejna 11.10.2016 8:13

pane Polanský

pokud se domníváte, že funkce ministra nebo premiéra znamená "v životě nemakat", pak těch nemakačenků máme v politice mnohem víc.

Váš názor na Sobotku mi ale spíš propomíná názory členů dělnické třidy, pro které byl nemakačenkem každý, kdo se neživil lopatou.

M. Starý 11.10.2016 9:04

Re: pane Polanský

Tomu se říká životní zkušenost. Pokud celý život jí v parlamentní jídelně, pak si myslí, že stejné ceny jsou i za jejími zdmi.

J. Ráž 11.10.2016 9:40

Re: pane Polanský

V budově Sněmovny nebo v Dělnickém domě se moc životních zkušeností nepobere. Politici jako je Sobotka, už na VŠ aktivní politik a hned po promoci do Parlamentu, o problémech lidí, kteří musí žít v prostředí, které jim politici svými rozhodnutími vytvářejí, neví vůbec nic. Sobotka v životě nepoznal nic jiného, než pokřivené prostředí zákulisních vyjednávání, kde dnes dohodnuté zítra neplatí, kde se podrazy cení víc, než mravnost. On ani netuší, že jinde to může fungovat jinak.

M. Šejna 11.10.2016 9:57

pane Ráži

já nepochybuji o tom, že politikové mají zkreslené představy o životě normálních lidí. Narozdíl o Vás a pana Polanského to ale nepovažuji za něco nenormálního. Myslíte si, že například pratři Kennedyové poznali normální život amerického "obyčejného člověka"?

Politika je prostě určitý druh profese, která vytváří určité prostředí odlišné od normálního života. Prostě to tak je. Politik asi těžko zvládne práci dělníka s lopatou, nebo soustružníka. A já to po něm ani nechci.

J. Ráž 11.10.2016 11:21

Re: pane Ráži

Co sem pořád motáte nějakého soustružníka nebo dělníka s lopatou. To jsou hloupé a laciné argumenty, i když socialistický politik by mněl mít alespoň obecný přehled o tom, jaké problémy musí i tito lidé ve svém životě řešit.

Kdyby Kennedyove nevěděli co trápí americké občany, hlavne střední stav, nevystupovali by tak tvrdě proti těm, kdo už v té době americkou střední třídu dusili. Tento boj prohráli. Alespoň se o to pokusili a za to si zaslouží úctu. Za co si má Sobotka zasloužit účtu si nedovedu představit.

Mimochodem: Koho Považujete za "obyčejného člověka"? Já každého, kdo se vlastním přičiněním stará o obživu svou, své rodiny a dělá prospěšné věci pro společnost. A je to každý od toho Vašeho dělníka s lopatou, přes řemeslníka-živnostnika, až po podnikatele zaměstnávajícího desítky lidí. A politik, aby jim mohl život usnadňovat a ne znepříjemňovat, by měl o životě alespoň některé této skupiny něco vědět. Všechny sociální skupiny jsou vzájemně propojeny a když politici znepříjemňují život byť jedné skupiny, pocítí to negativně všichni. A to je přesně to, co dělá Sobotka a jeho lidé ve vleku oligarchů, kteří na ty "obyčejné" lidí kašlou.

V. Heidlerová 11.10.2016 10:46

Re: pane Polanský

Jen skromný podotek: a ví Babiš, jak funguje společnost obyčejných občanů, jaké mají problémy? Ten se celý život pohyboval a pohybuje ve zcela pokřiveném prostředí kšeftu i za cenu spolupráce s STB, s pletichami v zahraničním obchodě, s tvrdým podnikatelským prostředím, kde se intrikuje, kalkuluje, podráží - zisk je to hlavní!!! Teď se mi zdá směšné, že dříve se předhazovalo Havlovi a Klausovi, že vlastní vily, např. údajně Klausova vila ve Švýcarsku, která patřila jeho sestře, a teď voličům nevadí miliardář-oligarcha s podivnou minulostí a nečistými machinacemi s majetkem docela určitě ve střetu zájmu!!! Prý nebude krást, když je majetkově zajištěný, háááááááááááá Všetcí kradnú. Ale přijímá zákony, které krádeže a manipulace posvětí. Sobotkovi to patří, že dostal na panímandu, žádný strom neroste do nebe, a ani Babiš tam nevyroste, snad jen dočasně.

M. Šejna 11.10.2016 7:47

já to vidím podobně

Dokud budou socani házet Babišovi klacky pod nohy ruznými "lex Babiš", učíní z něho politického mučedníka a naženou k němu další voliče.

Na druhou stranu je potřeba pochválit ANO za to, že vyluxovalo komunistům jejich voliče. Nejvíce to bylo poznat v tradičních komunistických krajích Moravskoslezském a Ústeckém.

Sobotka měl ale přece jen v jedné věci pravdu: sečteme-li krajské volební zisky vládních stran (ČSSD, ANO, KDU), pak vládní koalice obhájila svou dominanci i v krajských volbách. A to tu dříve nebývalo.

F. Kusák 11.10.2016 9:32

Re: já to vidím podobně

Jo, taky to tak cítím. Fakt nechápu, proč ostatní strany, používají tak tupé a primitivní způsoby boje proti Babišovi.