29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč se čeští podnikatelé nebouří?

Poslanci minulý týden schválili zavedení elektronické evidence tržeb. Pokladny v hotelích a restauracích by se měly napojit na servery daňové správy už v listopadu, ostatní druhy provozoven je budou do Babišova cloudu postupně následovat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 28.2.2016 21:04

Malý problém toho celého je,

že všichni ví, že ti živnostníci šidí a šidit musí, protože to dělá jejich konkurence.

Takže přestože všechno, co je v článku, je v podstatě pravda, tak většina se nestaví na odpor v možná naivní naději, že budou moci přestat krást, což naprostá většina dělat nechce.

Kontrola je tu poměrně dokonalá: pokud ji dělá počítač, což dělat bude.

Z. Frys 28.2.2016 17:39

Možná

že korporátní socialista agent neBureš skončí jako jeho italský předchůdce, který tvrdil "Vše ve státě, nic proti státu, nic mimo stát", tedy zastřelen a pověšen za nohy na benzínové stanici...

P. Vaňura 28.2.2016 11:11

Živnostníci si možná myslí, že až nastoupí jiná vláda,

tak tu EET zase ZRUŠÍ, podobně, jako se to stalo se zdravotními poplatky! Mimochodem, nevím kolik procent zákazníků už dobře ví, že ty vyšší daně nakonec nezaplatí opravář, ale ONI!

B. Uhlich 28.2.2016 12:54

Re: Živnostníci si možná myslí, že až nastoupí jiná vláda,

Nikoliv pane Vaňuro,kobliháři mají představu, že živnostníci budou mít ceny jako bez papíru, ještě dostanou slevu a daně budou platit tak, že po večerech budou chodit vykládat vagóny, aby všechno poplatili...

J. Kratochvíl 28.2.2016 17:20

Re: Živnostníci si možná myslí, že až nastoupí jiná vláda,

Jako "koblihář" vás mohu ujistit, že i nyní jsem měl od některých "živnostníků" ceny jako kdyby již léta používali EET. A tito také "živnostníci, když to nezvládnou, tak se holt budou muset nechat zaměstnat u živnostníků, kteří s tím mít problémy nebudou. To se nedá nic dělat. Myslím,že to bude pro všechny lepší.

L. Novák 28.2.2016 18:02

Re: Živnostníci si možná myslí, že až nastoupí jiná vláda,

Jasně, vy, komunisti, jste na likvidaci svobod všeho druhu experti...

J. Kratochvíl 28.2.2016 9:59

Nebouří se proto, že nejsou hloupí

jako autor článku. Dnes kdy každé malé dítě ovládá chytrý mobil není pro živnostníky problém ani EET evidence. Čím dál více můžeme vidět na farmářských trzích prodejce u kterých můžete zaplatit kartou bezhotovostně a vydají vám účet, tak také nebude u nich problém zavést si EET. To jen bezcharakterní politici a strany si na tom snaží honit politické preference, ale zbytečně.

P. Vaňura 28.2.2016 11:14

Ono je to ale tak, že ty prodavačky zeleniny dokáží

často maximálně telefonovat mobilem, když jim jejich ratolest ukáže JAK. To platí dokonce i pro některé inženýry! Nějaký android je pro ně španělská vesnice!

L. Novák 28.2.2016 14:19

Re: Ono je to ale tak, že ty prodavačky zeleniny dokáží

To komunistovi Kratochvílovi nevysvětlíte... :-P

Platit na farmářských trzích kartou může jen idiot.

J. Kratochvíl 28.2.2016 16:52

Re: Ono je to ale tak, že ty prodavačky zeleniny dokáží

A buranovi Novák475 se zase nevysvětlí, že živnostníci nejsou žádní idioti jako je on nebo jak se z nich snaží udělat ODSáci nebo TOPkaři pro svou pokryteckou a zlodějskou politiku.

L. Novák 28.2.2016 18:03

Re: Ono je to ale tak, že ty prodavačky zeleniny dokáží

Vy nejste živnostník, ale závistivý komouš.

J. Kyselková 28.2.2016 14:40

Re: Nebouří se proto, že nejsou hloupí

Pane Kratochvíle - proč zjednodušujete? Ano, děti už se chytře pohybují v IT propojení jako rybky. Problém je generační. Pro drobné podnikatele je (krom toho, aby se svou činností uživili) klička i v tom složitém, neukotveném daňovém systému. Ve změnách a v hromadění zmatečných příkazů Ve vyhrožování výraznými pokutami při neúmyslné chybě nebo překlepu. S prvním odesláním měsíčního KH plátců DPH je hodně starostí a obav.

J. Kratochvíl 28.2.2016 17:11

Re: Nebouří se proto, že nejsou hloupí

Paní Kyselková, protože mám trochu IT technikou zkušenosti, ujišťuji vás, že se jedná pouze o první nastavení a předvedení a potom je s tím méně práce než se starým zpracováním daní a účetnictví. Myslím, že živnostníci na to ji přišli sami, že budou mít tuto možnost, což je asi také důvod proč se nebouří. Problém bude u některých pouze na začátku při zavádění, ale dále to již poběží samo. Žijeme v době kdy se musíme neustále vzdělávat a učit, s tím se nedá nic dělat.Bohužel, na chudý lid musí být přísnost hned od začátku. Tak jako v domácím účetnictví, když máte v bance otevřený účet a jednou jste si nastavila příjmy a příkazy na platby, již se nemusíte o nic starat vše probíhá bez vaší účasti po celé měsíce. Srovnejte s dobou minulou mzdy v obálkách, se složenkami do fronty na poštu a každý měsíc.

L. Novák 28.2.2016 18:05

Re: Nebouří se proto, že nejsou hloupí

A jéje, Babišův placený komouš nám bude dělat kázání... A sám o tom ví, stejně jako "Bureš" kulové.

M. Čihák 28.2.2016 8:03

neprotestuji protoze

ten kdo podvadi bude podvadet dal a EET mu v tom nezabrani. Napr. tak jako vam truhlar udela postel bez faktury udela ji proste bez evidence V EET. Kdo sem tam nekoho nenahlasi v pensionu nebude ho hlasit dal, Franta vam neco odveze dodavkou a taky to do EET hladit nebude, takze pro male zivnostniky se v podstate nic nedeje

J. Kratochvíl 28.2.2016 17:26

Re: neprotestuji protoze

Mýlíte se, kdo podváděl to bude míti těžší a snáze se na něj přijde. Jistě, že se podvádělo a podvádět bude, ale nikdy se nesmí s kriminalitou přestat bojovat, protože podvod je kriminální čin.

L. Novák 28.2.2016 18:08

Re: neprotestuji protoze

Vy jste placený Babišův trouba a o tom, co je to daňový podvod, víte evidentně kulové s přehazovačkou.

J. Jurax 27.2.2016 23:39

Je to prosté

"Je záhada, že opatření, které bude mít na tolik lidí větší existenční dopad, než jaký by mělo například rušení daňového zvýhodnění stravenek nebo příchod několika stovek žadatelů o azyl, nevyhání lidi do ulic. Abychom byli úplně korektní: EET přivedlo na demonstraci zhruba sto padesát lidí (podle pořadatelů) loni v červnu a několik stovek v říjnu." - píše autor.

No, přinejmenším u těch stravenek je to prosté - živnostníci nemají odbory, co by je hnaly do ulic a platily jim výlety do Prahy na demonstrace ...

S. Sedlák 27.2.2016 18:25

Nebouří se možná takticky

Vysvětlovat koblihářům problémy s EET je kontraproduktivní. Bureše nakonec sundají ti, kteří budou stepovat u pokladen.

F. Zrcek 27.2.2016 17:28

když chcípne koza...

Zatím naštěstí nevím, že by se mě osobně mohlo eet nějak dotknout. Takže mě nechává klidným. Ale jak znám naše čacké malopodnikatele (těch velkých se to nijak nedotkne), uvažují nějak takhle: "Já nepodvádím. A když, tak jen sporadicky.To přežiju. To ten sousední hajzlík podvádí dalekovíc a ve velkém. Ten bude mít trable, a dá-li Bůh, tak i zkrachuje!"

K. Pavlik 27.2.2016 15:19

Mozna

Mozna ze vetsina zivnostniku kteri moc nepodvadi si mysli ze to zase neni tak blby napad.To ze se to nelibi inteligentum kteri dokonale rozumi naprosto vsemu je mozna netrapi.

L. Novák 27.2.2016 16:13

Re: Mozna

Živnostníci na nějaké stávkování a demonstrace hlavně nemají ČAS a chuť se s těmi blby, kteří EET prosadili, hádat. Dobře ví, že je stejně převálcují. A taky dobře ví, že taková blbost nejspíš dlouho nevydrží.

K. Pavlik 27.2.2016 16:46

Re: Mozna

Ti blbove zastupuji vice nez 50% volicu. Predstava ze zivnostnik nema na nic cas je dost blba - nadbytek prace rozumny zivnostnik resi zvysenim ceny.

L. Novák 27.2.2016 16:59

Re: Mozna

Ale živnostníci jsou individualisté, nejsou sdružení v žádných organizacích... :-)

Otázka je, kolik jich je v situaci, že nestíhají uspokojovat poptávku...

V. Kusý 27.2.2016 15:02

Češi by protestovali proti čemukoliv

a bojovali za cokoliv, pokud by se nemuseli proto spojovat.Pak je totiž nebezpečí, že by výhody dosáhli i všichni ostatní zůčastnění, nejen oni, jako jednotlivci.Takový boj ztrácí v českých očích smysl.

B. Uhlich 28.2.2016 1:25

Re: Češi by protestovali proti čemukoliv

ANO !!!!!..samozřejmě..tleskám a chválím tuto odpověď.. přesně to je ten největší problém jakékoliv politické i jiné angažovanosti. Je zvláštní jak může být pravda jednoduchá...už jsem se s tím setkal několikrát...když se někdo snažil lidi k něčemu přinutit, zvednout k protestu..vždycky to skončilo na tom, že si lidi řeknou, já mu blba dělat nebudu... Je to zvláštní jak něco takového jako je tahle prapodivná pasivita může nakonec rozhodnou o celé budoucnosti... Tedy opravdu, pane Kusý až se podaří v lidech zlomit tuhle na závisti postavenou pasivitu .. třeba by se mohlo i ledacos stát i pozitivního, ale ta samosvornost je úděsná...tak se asi žádné změny dít nebudou... :-(

J. Kyselková 27.2.2016 14:50

Protest nemá šanci.

Babiš a spol. rafinovaně prohlásil, že se ozvou postižené husy - z l o d ě j i. To stačí k naprosté dehonestaci protestujících. Jde o ostych, ponížení, vztek, ale - bezmoc - a to je účinná munice agresora. Zároveň lakmusový papírek k dalším i silnějším represím a kleci na aktivní střední třídu živnostníků a drobných podnikatelů.

L. Novák 27.2.2016 16:22

Re: Protest nemá šanci.

Strana ANO je vytvořena a financována Babišem a řízena jeho placenými zaměstnanci. Ostatní partaje už hledají způsob, jak mu v dominanci zabránit... legislativní cestou.

Všichni proti Babišovi. Je to msta, tvrdí

http://www.novinky.cz/domaci/396070-vsichni-proti-babisovi-je-to-msta-tvrdi.html

L. Novák 27.2.2016 17:17

Re: Protest nemá šanci.

Vybírám z odkázaného článku:

"... předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Dodal, že obvykle nemá rád, když se chystá změna zákona jen kvůli konkrétní situaci či konkrétnímu člověku. „Ale pozitiva převáží negativa. Je to reakce na situaci, která nastala. Dotace Agrofertu se jen za rok 2015 zvedly desetkrát, než tomu bylo v předchozích letech,“ dodal.

J. Chaloupka 27.2.2016 12:47

K EET: To, že Kalousek a spol. křičí jak protržení,

i když do teď byli živnostníci pod jejich rozlišovací schopností, mne naplňuje nadějí, že se bojí, aby to nefungovalo. Jinak by přece nechali Babiše, aby se znemožnil, nebo ne?

I proto asi živnostníci nestávkují. Ostatně jsou zvyklí makat, nemají dovolenou, placené svátky a částečně ani nemocenskou, takže jim nic jiného nezbývá. Erár chce své povinně i když nemáte žádný zisk. Tím myslím tu zdravotní a sociální daň, kterou Klaus tak pěkně nazval pojištěním.