30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč papaláši z ČSSD posílají děti do soukromých škol?

O školství toho každý z nás docela dost ví. Do školy jsme všichni chodili, chodí do ní naše děti a u těch starších dospělých i jejich vnoučata.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 22.2.2017 9:19

Re: Mame demokracii?

Já PSAL o stávajícím systému, protože jsem do debaty nechtěl vnášet další prvek. Asi to znáte - zmiňte alternativu, nedej bože bez známek, a sesype se na vás hromada lidí přesvědčených, že děti jsou líní hajzlíci, se kterými bez biče nic nepořídíte.

Montessori znám. Osobně. Několikrát jsem tu vnucoval odkaz www.narovine.eu (škola v Chrudimi). JE to výborné, dokonce tak, že nějakou inkluzi netřeba řešit, protože ten systém je na pomalejší i rychlejší děti od začátku postavený. Protože ano: inkluze ("přizpůsobení systému atypickým prvkům") je fajn, ale představa, že se ve třídě učí třicet dětí a kolem pobíhají dva přiblblíci pronásledovaní asistentem, to je pokus o integraci ("včlenění atypického prvku do systému"), ale především mi to přijde jako naprostá kravina, a to i v případě, že vzorně sedí někde v koutě a potichu si šepotají. Navíc to řeší (no...) jen žáky pomalejší, zatímco Montessori dává luxusní prostor i "géniům".

A ke všemu to NENÍ významně dražší, než klasická škola, odkazovaná chrudimská přijde tuším na 1500,- měsíčně, což je, tuším, krabička cigaret denně.

O. Rychlík 22.2.2017 5:57

Re: Úžasné státní školství v minulosti

Maturita je jen název. Rozhodující je obsah. Má- li být maturita z matematiky stejná na přírodovědném gymnáziu jako na zemědělské škole, či polygrafické průmyslovce, bude to názvem stále maturita, ale obsahem spíš Vámi zmíněné vysvědčení.

J. Jurax 22.2.2017 2:40

Re: dotaz k diskutujícím

Já nebyl.

Ale když byl ten humbuk kolem něho, ze zájmu jsem se na jeho některé práce podíval. Letmo.

Pokud mohu soudit, nejsa pfilozófem, kdyby počítal v sadu chrousty, přišel by mi užitečnější. Ovšem já utrpěl pouze vzdělání přírodovědné, takže nejsem dost erudován k posouzení jeho díla ... :-)

J. Jurax 22.2.2017 2:35

Re: pane Plívo

"když jsme synovi mé manželky museli zaplatit soukromou střední a soukromou vysokou školu, protože na státní školy by zkoušky neudělal a ani by nebyl schopen státní univerzitu absolvovat."

No, bez urážky, synek tedy dostal papír, jenž jej tedy formálně činí rovným s normálními absolventy VŠ. A co to studoval a jak se uplatnil v praxi a kde, není-li to tajemství?

A proč jste ho vlastně hnali na střední a vysokou, když na státní školy by zkoušky neudělal a ani by nebyl schopen státní univerzitu absolvovat (kdežto soukromou ano)?

J. Jurax 22.2.2017 2:28

Re: dotaz k diskutujícím

Soukromá technika stejně jako medicína ani není, soukromé jsou jenom takové okecávací VŠ. Kde pokud možno není matika.

Otázka je ovšem špatně položena - pojem kvality je třeba chápat jinak. Na státních školách s čestnou výjimkou plzeňských práv si VŠ titul přece jen nekoupíte. Na školách, kde platíte nemalý peníz, máte na nějaký titul za ty prachy nárok spíš.

J. Jurax 22.2.2017 2:23

Re: Úžasné státní školství v minulosti

No, maturita bez matematiky není maturita. To je prostě jen vysvědčení nebo výuční list.

V. Vaclavik 21.2.2017 17:40

Re: Mame demokracii?

Jo, ten odkaz:

http://www.svobodauceni.cz/clanek/demokraticka-skola-summerhill-2

V. Vaclavik 21.2.2017 17:39

Re: Mame demokracii?

Ohledne tech osnov, nesmite myslet jen uvnitr stavajiciho systemu. Sam na to narazite tim 'vyklad, zkouska, znamka'. Dovedu si predstavit i skoly, kde by se neznamkovalo a treba by se tam i vice naucilo. Mozna jste take slysel o Montesori skolach, opak te klasicke skoly, ktera umi 'zvědavost naprosto spolehlivě ušlapat'.

Onehdy se nekdo dal tento odkaz na nejaky vzdelavaci system tady u nas v Cechach, Summerhill. Doporucuji k nakouknuti. Z toho co jsem si na tech strankach precetl me to prijde jako vyborne.

J. Kotlaba 21.2.2017 13:50

Kolik soukromých vysokých škol vyučuje i něco jiného než okecologii na sto způsobů? V reklamách jsem žádnou neviděl.

Z. Lapil 21.2.2017 13:46

Re: Mame demokracii?

Hm... To už spíš. Moje máma dělala pedagogickou státnici někdy v 50. letech. Když se v 80. letech zaváděla reforma zavádějící množiny, tak si postěžovala, že je tehdy učili taky nějakou reformu - tu nejdokonalejší a definitivně poslední. Bohužel chaos není specialitou školství, dnes v lednu nevíte, jaké daně budete napřesrok platit.

S "nezávislými osnovami" mám taky trochu problém: stačí, aby se o půl roku rozhodily termíny, a nepřestěhujete dítě bez nějakých rozdílových opatření. Dá se to řešit, ale ne v kolektivním systému výklad - zkouška - známka.

Demokracie a svoboda jsou velká slova a můžeme se donekonečna hádat, co vlastně znamenají. Mám ale za to, že v základech našich problémů nejen ve školství je skutečnost, že dnes vláda a parlament absolutně nevěří, že jednotliví lidé jsou schopni postarat se sami o sebe. A zrovna v téhle souvislosti věřím, že jsou vzornými zástupci lidu.

Všiml jste si někdy, na jakou spoustu věcí dnes potřebujete naprosto formální glejt? Kolik věcí máte zakázaných, protože by si jimi sem tam někdo mohl ublížit?

Zpátky ke školství: děti sají informace jak houby. Je skoro jedno, co je učíte, protože ony se zajímají. Dejte jim čas a prostor a trochu té motivace, a ony se naučí skoro samy. Moje oblíbená myšlenka: všimněte se, co se stane, když dospělým přivezou nějaký nový počítač/soustruh/traktor, cokoliv. Kdo jen trochu může, všeho nechá a zajímá se. Klasická škola umí tuhle zvědavost naprosto spolehlivě ušlapat.

O. Rychlík 21.2.2017 13:06

Re: Úžasné státní školství v minulosti

Byl jsem naopak velkým zastáncem povinné maturity z matematiky. Musím se však přiznat, že postupem času víc a víc dávám za pravdu názorovém oponentům.

K. Varda 21.2.2017 12:57

Re: jak jinak

Šejno nestačila by třeba PORG.

O. Prokop 21.2.2017 12:52

Re: dotaz k diskutujícím

V kontinentální Evropě školné není, i když jsou poplatky. Lze srovnat universitu v Oxfordu např. s Karlovou univerzitou? U nás má jeden asistent( vůbec ne profesor) na starosti výuku 15-30 studentů. V Oxfordu cca 5 studentů, ale je tam školné ( cca 8 tis liber). Obecně státní mají vyšší úroveň, u nás bez diskuze.

V. Vaclavik 21.2.2017 12:45

Re: Mame demokracii?

To drzei huby a kroku bylo mysleno mezi volbami. A taky uz jsme prece meli dost demokratickych voleb na to, aby se system skolsttvi ustalil 'ku obrazu lidu'. Jestlize lid neni spokojeny, pak proto, ze jeho idea skolstvi nemuze fungovat, a je jedno, ze se lidem ta idea libi, ze k nevidi zadnou alternativu. To jsou ty paradoxy dnesni doby.

A problem se soukromymi skolami neni jen, ze musi soutezit se statnim skolstvim, ale taky ve skolnich osnovach, protoze i soukrome skoly podlehaji statnimu schvalovani, a to hlavne vcetne ucebnich osnov. Ale ze by osnovy rovnez mely byt ciste zalezitosti te ktere skoly, ci skolniho retezu (jako jsou retezy supermarketu), to by nasinec uz teprve nespolkl, zobacek by si vykricel, ze to by prece neslo, nemohlo fungovat, byla by anarchie, ohen na strese...

O. Prokop 21.2.2017 12:45

ČSSD je prolhaná strana

české školství ( tak jako zdravotnictví) je podfinancované. Obojí nad vodou drží jenom důchodci, kteří zachraňují školství a zdravotnictví. ČSSD demagogicky namlouvá nám občanům- voličům, že máme nárok na kvalitní školství zdravotnictví, ale těm, co to poskytují, není ochotna zaplatit. Musí naslibovat jiným skupinám, kterých hlas je důležitý, aby vyhrávala ČSSD volby. Je to skrytá korupce, na kterou ale voliči slyší. Ale ani tzv. pravicové strany nejsou na tom o moc lépe.

M. Šejna 21.2.2017 12:10

Lepko

soukromou střední a soukromou univerzitu studovala i moje dcera. Ta ale studovala opravdu prestižní univerzitu v Anglii.

Vy mátre pocit, že se tím chlubím? Pouze jsem to oznámil, protože soukromé a státní školy jsou tématem diskuze.

Je přinejmenším podivné, že zrovna vy, Lepko, jste poslal své děti studovat do socialistických státních škol, aby jim tam vtloukali tu inkluzi a nutnost milovat EU.

J. Lepka 21.2.2017 11:28

Re: pane Plívo

To je přinejmenším podivné, že vy Šejno, se svými názory jste platil synovi své ženy školné a ještě se tím chlubíte.

J. Lepka 21.2.2017 11:25

Re: dotaz k diskutujícím

Už jste na nějaké byl?

J. Lepka 21.2.2017 11:23

Re: Úžasné státní školství v minulosti

Už naše babičky, ba i babičky jejich babiček říkaly :" Kde nic není, ani čert nebere". Prostě v každém národě je množina nevzdělatelných, kde ani sebelepší škola nebo kantor nic nezmůže. O to horší je snaha socanů zglajchšaltovat všechny děti do tohoto stavu, kdy se budou živit jen v montovnách, či na dávkách, ale s nadšením budou velebit a volit tu správnou stranu.

Jo a pokud se týká té vámi kritizované "minulosti", kolik je asi tak let těm tehdejším dětem, co začaly se školní docházkou ta vlády ODS?

Odvážím se tvrdit, že patříte mezi odsuzovače povinné maturity z matiky.

V. Kain 21.2.2017 11:22

Re: dotaz k diskutujícím

Neučí náhodou na K.U. profesor Putna?Tak to musí mít potom ty jeho přednášky vysokou úrveň.

A. Nový 21.2.2017 11:17

Re: dotaz k diskutujícím

Níže jste jste napsal, pane Šejno, jmenujte alespoň jednu soukromou střední nebo vysokou školu, které jsou lepší než státní.

PORG je osmileté nestátní gymnázium s 25letou tradicí a základní škola. Školy jsou umístěny Praze a v Ostravě.

***

Taky jste napsal: když jsme synovi mé manželky museli zaplatit soukromou střední a soukromou vysokou školu, protože na státní školy by zkoušky neudělal a ani by nebyl schopen státní univerzitu absolvovat.

Co z takové školy může vyjít za mudrce? Tak akorát pracovník neziskovky a nebo nějaký úředník. Takový lidé se mají vyučit řemeslu a nerozšiřovat řady nepotřebných profesí a úřadů.

J. Plíva 21.2.2017 11:10

Re: pane Plívo

Nápad s vouchery není můj. Má dlouhou historii - ale politikům se do toho stále nechce.

Kvalitu školy by zvýšila konkurence - boj o vouchery. Existují kvalitní učitelé.Do školy, kde učí matematiku Václav Klaus mladší bych děti nedal. Protože tam se učí tak, aby žáci byli připraveni na zkoušky - potom většinu zapomenou, protože se učili pod tlakem. Já bych dal své děti do školy, kde se učí matematika podle profesora Milana Hejného.

O. Uživatel 21.2.2017 11:10

Uživatel požádal o vymazání
O. Rychlík 21.2.2017 11:03

Úžasné státní školství v minulosti

zas tak úžasné nebylo. Pokud by bylo, nemohlo by být mezi námi tolik prosťáčků, kteří opakovaně volí právě ty v článku zmiňované pokrytecké socany. A další masy, kterým pranic nevadí ministr financí co " ojebává stát " na daních o desítky milionů. Kolik z nich asi tak chodilo do škol za doby ministrů školství z ODS?

M. Prokop 21.2.2017 11:02

Re: Zase máte pravdu, pane Šejno.

Valento, nelžete!

M. Prokop 21.2.2017 11:01

Re: hm, uběhla hodina a furt nic

Vy asi nepochopíte, že soutěžit by bylo lze za stejných podmínek placení. Tedy, pokud by stát dal voucher a z něj byste zaplatil stejně státní jako soukromou, případně jinou platební metodou, pak by vaše otázka měla nějaký smysl.

O. Uživatel 21.2.2017 10:56

Uživatel požádal o vymazání
Z. Lapil 21.2.2017 10:50

Re: pane Lenci

Právě že... No dobrá, nezakazuje, ale brání, seč může. Například tím, že školám soukromým platí na žáka méně, než školám státním.

To, že stát deklaruje garanci kvality, znamená velmi málo. V Chrudimi je škol několik, mimo jiné narvaná státní "alternativa" a živořící soukromá klasika. Že jistá soukromá alternativa (www.narovine.eu, taky Chrudim) má "vyprodáno" tak dlouho dopředu, že se paní ředitelka a majitelka (nebo je to sdružení? Vlastně nevím) údajně nechala slyšet, že kojence dejme tomu, ale děti ještě nenarozené fakt registrovat nebude, to zmiňuju jen pro obveselení.

M. Šejna 21.2.2017 10:49

jak jinak

opět dementní reakce Chodovského místo uvedení alespoň jedné soukromé školy, která je lepší než státní univerzity.

M. Šejna 21.2.2017 10:48

pane Chodovský

jmenujte alespoň jednu soukromou střední nebo vysokou školu, které jsou lepší než státní.

Alepoň JEDNU.

Kde jste přišel na to, že mám starost o bezradné?