21.5.2024 | Svátek má Monika


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč papaláši z ČSSD posílají děti do soukromých škol?

O školství toho každý z nás docela dost ví. Do školy jsme všichni chodili, chodí do ní naše děti a u těch starších dospělých i jejich vnoučata.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Uživatel 21.2.2017 10:47

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 21.2.2017 10:40

Uživatel požádal o vymazání
L. Pelikán 21.2.2017 10:39

čistá rasa

tak se vyrábí čistá rasa= kdo na to má

Z. Lapil 21.2.2017 10:38

Re: Umět někoho něco naučit, je talent svého druhu.

Zní to dobře, ale máte představu, jak by taková zkouška měla vypadat? Schopnost srozumitelně a pochopitelně se vyjadřovat mám za samozřejmou, bez té byste, doufám, neudělal zkoušku kamkoliv.

M. Šejna 21.2.2017 10:36

pane Lenci

úroveň státních škol musí garantovat stát. Máte společně s panem Chodovským s tímhle problém? Pokud Vám oběma nevyhovuje úroveň českého státního školství, nikdo vám oběma nezakatuje poslat své děti na školy soukromé. V Česku jsou dokonce tyto soukromé školy dotovány ze státního rozpočtu, což je vlastně jakási forma toho voucheru, o kterém byla původně diskuze v tomto vláknu.

Tak co Vám tedy s panem Chodovským vadí? A jak se komentář pana Chodovského dotýká diskuze vedené v tomto vláknu?

J. Fridrich 21.2.2017 10:35

Neměli by socdemáci posílat své dětičky do

Neměli by socdemáci posílat své dětičky do takovéto, inkluzívní školičky :

Trochu legrace k inkluzi :

V naší třídě je nás celkem 12 žáků a kromě učitele tu s námi jsou ještě 3 paní asistentky a jedna paní psycholožka. Teď vám všechny moje spolužáky představím. V první lavici u okna jsou dvě holky - Lucka a Rebeka. Ve druhé lavici sedí Milan Tancoš a Jozef Žigo. Jsou to Romové. Nebaví je moc sedět v lavici, tak většinou běhají po třídě, nebo si s paní asistentkou hrajou vzadu a zpívají romské písně. Dříve pořád s dalšími Romy čekali před školou a od ostatních si něco půjčovali, hlavně mobily a peníze. Mě jednou odtáhly do křoví a půjčili si moje peníze a bundu. Ale o tom nám paní ředitelka zakázala mluvit a dnes už nesmíme do školy nosit nic drahého. Jejich rodiče to prý mají těžké kvůli diskriminaci a rasizmu. Naše škola pro romské žáky každý rok koupí nové mobily a tablety. Ve třetí lavici je Alžběta. Je postižená s daunovým syndromem, ale je hrozně chytrá. Má nejlepší známky z celé naší třídy. Vedle ní sedí její asistentka Martina...

Z. Lapil 21.2.2017 10:32

Re: Mame demokracii?

Ne. Držet hubu a krok není demokracie. A vzdělávací systém jsme si rozhodně neodsouhlasili, ten byl ustanoven - to máte trochu pravdu - těmi, které k tomu ustanovili ti, které jsme si za tím účelem zvolili.

Aktuální fakta: momentálně je výrazně omezená registrace soukromých škol, "protože je dost škol státních". Evidentní důvod - v minulých několika málo letech vzniklo několik desítek soukromých škol nikoliv kvůli výdělku, ale proto, že se domluvil dostatek rodičů, kteří nechtěli do státní školy. Přitom soukromé školy jsou pro stát významně levnější (neplatí budovy a jejich provoz, nebo tak něco).

Jistá soukromá škola byla v minulých třech letech třikrát navštívena mnohodenní inspekcí. Státní školy (tady bez záruky) něco takového potká zhruba jednou za 7 let.

Nemluvím teď o kvalitě, ale o rovnosti před zákonem. Soukromá škola má stejné podmínky existence stát registruje (povoluje?). Že by MOHL povolit nikde nestojí. Aspoň tak je mi to tvrzeno, fakt nejsem školní právník.

M. Šejna 21.2.2017 10:31

hm, uběhla hodina a furt nic

Po komentářích o udajné vynikající kvalitě soukromých škol se nenašel nikdo, kdo by uvedl alespoň jedinou, která by byla lepší, než státní Karlova univerzita, nebo České vysoké učení technické.

P. Lenc 21.2.2017 9:57

Re: pane Chodovský

Opravdu pane Šejno řeší pan Chodovský něco jiného než o čem je diskuze?Zvláštní.Já se naopak domnívám, že pan Chodovský naprosto vystihl podstatu věci.Ta podstata ale není ani trochu socialistická.A to je pro vás ten "pocit".

M. Šejna 21.2.2017 9:48

pane Chodovský

mám pocit, že řešíte uplně něco jiného, než o čem tady diskutujeme.

M. Šejna 21.2.2017 9:46

jak jinak, že pane Chodovský?

pro mě je zásadním kritériem, zda mi škola dá to, co od ní požaduji. Nikoli zda je státní nebo soukromá.

Stejně tak neřeším, jetli je řezník levičák nebo pravičák, ale jetli prodává takové maso, jaké chci.

Demokracie a tržní systém je o tom, že si můžeme vybírat. A já si vybírám a jsem ochoten za to zaplatit. Vy, pane Chodovský, vybíráte nejspíš podle politického názoru.

O. Uživatel 21.2.2017 9:31

Uživatel požádal o vymazání
M. Šejna 21.2.2017 9:23

dotaz k diskutujícím

když už se tady řeší, že soukromé české školství je kvalitnější, než státní, tak má dotaz:

- která soukromá univerzita je kvalitnější než např. Univerzita Karlova?

- která soukrová technická VŠ je kvalitnější než ČVUT?

P. Jášek 21.2.2017 9:21

Re: Zase máte pravdu, pane Šejno.

zase blbě...

P. Jášek 21.2.2017 9:19

Re: Zase máte pravdu, pane Šejno.

ovšem, že jí.

Podívejte se v Albertu na chlazenou drůbež a pochopíte!

O. Uživatel 21.2.2017 9:19

Uživatel požádal o vymazání
P. Jášek 21.2.2017 9:18

Re: pane Schwarzi

ten róm z toho ADHD skončil na vozíku?

M. Valenta 21.2.2017 9:16

Re: Zase máte pravdu, pane Šejno.

Pane Chodovský, Vy si fakt myslíte, že např. Babiš jí vlastní kuřata? Vždyť i ten Klaus se věci nájmů řídil dlouhé roky názory své proletářské matky, což ostatně pociťujeme dodnes.

M. Šejna 21.2.2017 9:12

pane Schwarzi

syn mojí manželky studoval na soikromé střední škole a poté stupoval soukromou vysokou školu v Praze ve Štěpánské ulici. Na soukromé střední měl spolužáka vozíčkáře. Inkluze jak vyšitá.

M. Šejna 21.2.2017 9:06

pane Plívo

ten nápad s vouchery je dobrý. Problém je ale s kvalitou soukromých škol u nás. Ne každá soukromá škola je prestižní. Obzvlášť v Česku. Mám s tím osobní zkušenosti, když jsme synovi mé manželky museli zaplatit soukromou střední a soukromou vysokou školu, protože na státní školy by zkoušky neudělal a ani by nebyl schopen státní univerzitu absolvovat.

Pokud má mnoho českých soukromých škol tak mizernou kvalitu, pak státní voucher by byl jen vyhozením peněz daňových poplatníků na pochybné školství.

A ještě dodávám, že v Česku dostávají i soukromé školy státní dotace podle počtu studentů.

M. Prokop 21.2.2017 8:54

Re: Nejvíce školství upadlo

Smutný následek nutnosti koaličních vlád ...

Vám asi nejvíc vyhovovala Buzková, Chládek a to dnešní copaté neštěstí. :-P

J. Schwarz 21.2.2017 8:54

Re: pane Chodovský

Ale to na co se na státní škole klade důraz už politickou doktrínou je. A právě socani prosazují "inkluzi" či popularizaci EU v rámci výuky. Na elitní drahé škole se vám "inkluze" žáka s ADHD nejspíš nepřihodí. Socialističtí politici chtějí být z jedné strany hezcí v Bruselu a tak si hrají na "humanisty evropskáho typu", soukromě pak dávají své potomky do soukromých škol protože vidí kam bruselský typ "humanismu" vede...

M. Prokop 21.2.2017 8:52

I Vy žertéři!

"teprve potom něco rozumného napište." :-P

M. Prokop 21.2.2017 8:51

Re: Zase máte pravdu, pane Šejno.

Máte pravdu, ale tu Vám žádný levičák nepřizná, popřel by tím své levičáctví.

M. Prokop 21.2.2017 8:50

Re: Kvalita školy

Jo, jenže to stát nikdy nedopustí, aby si lidé, de facto za peníze ze svých daní, sami vybírali.

M. Šejna 21.2.2017 8:46

Kmoníčko jedno

Kritizuje autor socany za to, že posílají své děti do soukromých škol?

Ano nebo ne?

Až POZORNĚ přečtete autora a pochopíte psaný text, tak si to pak SROVNEJTE v hlavě, ZAMYSLETE se, a teprve potom mi napište něco rozumného.

M. Šejna 21.2.2017 8:42

pane Chodovský

Státní školství není doktrína socanů, ODS, komunistů, zelených či kohokoli. Státní školy jsou evropským standardem a nikoli nějakou levicovou nebo pravicovou ideologií. Z tohoto důvodu nevidím nic nenormálního na tom, když bude levicový politik posílat své děti do soukromé školy a pravicový do školy státní.

P. Kmoníček 21.2.2017 8:41

Re: neuvěřitelně hloupý článek

Šejno jedno,nejdříve si článek POZORNĚ přečtěte,potom si ho SROVNEJTE v hlavě,ZAMYSLETE SE, a teprve potom něco rozumného napište.

J. Plíva 21.2.2017 8:37

Kvalita školy

Steve Jobs také posílal dceru do soukromé školy a platil 5500 dolarů. Nelíbilo se mu, že tam nemohou posílat děti chudší lidé. Zjistil si, že v Kalifornii platí stát za jednoho žáka 4400 dolarů, a tak prosazoval vouchery: aby stát dal rodičům poukázky (vouchery)ve výši 4400 dolarů na dítě, a rodič by si mohl vybrat, do jaké školy dítě pošle. Škola by inkasovala peníze od státu za obdržené vouchery. Rodič, který by byl ochoten připlatit si 1100 dolarů by mohl přihlásit dítě do stejné školy jako Jobs svou dceru.

Kvalita školy se nedá zařídit seshora - pokusy o to končí obrovskou byrokracií a neúspěchem. Kvalitu školy může zařídit jen to, že si rodiče budou školy vybírat na trhu škol. A vouchery mohou dát možnost i chudším rodičům

O. Uživatel 21.2.2017 8:26

Uživatel požádal o vymazání