30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč papaláši z ČSSD posílají děti do soukromých škol?

O školství toho každý z nás docela dost ví. Do školy jsme všichni chodili, chodí do ní naše děti a u těch starších dospělých i jejich vnoučata.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 21.2.2017 13:46

Re: Mame demokracii?

Hm... To už spíš. Moje máma dělala pedagogickou státnici někdy v 50. letech. Když se v 80. letech zaváděla reforma zavádějící množiny, tak si postěžovala, že je tehdy učili taky nějakou reformu - tu nejdokonalejší a definitivně poslední. Bohužel chaos není specialitou školství, dnes v lednu nevíte, jaké daně budete napřesrok platit.

S "nezávislými osnovami" mám taky trochu problém: stačí, aby se o půl roku rozhodily termíny, a nepřestěhujete dítě bez nějakých rozdílových opatření. Dá se to řešit, ale ne v kolektivním systému výklad - zkouška - známka.

Demokracie a svoboda jsou velká slova a můžeme se donekonečna hádat, co vlastně znamenají. Mám ale za to, že v základech našich problémů nejen ve školství je skutečnost, že dnes vláda a parlament absolutně nevěří, že jednotliví lidé jsou schopni postarat se sami o sebe. A zrovna v téhle souvislosti věřím, že jsou vzornými zástupci lidu.

Všiml jste si někdy, na jakou spoustu věcí dnes potřebujete naprosto formální glejt? Kolik věcí máte zakázaných, protože by si jimi sem tam někdo mohl ublížit?

Zpátky ke školství: děti sají informace jak houby. Je skoro jedno, co je učíte, protože ony se zajímají. Dejte jim čas a prostor a trochu té motivace, a ony se naučí skoro samy. Moje oblíbená myšlenka: všimněte se, co se stane, když dospělým přivezou nějaký nový počítač/soustruh/traktor, cokoliv. Kdo jen trochu může, všeho nechá a zajímá se. Klasická škola umí tuhle zvědavost naprosto spolehlivě ušlapat.

V. Vaclavik 21.2.2017 17:39

Re: Mame demokracii?

Ohledne tech osnov, nesmite myslet jen uvnitr stavajiciho systemu. Sam na to narazite tim 'vyklad, zkouska, znamka'. Dovedu si predstavit i skoly, kde by se neznamkovalo a treba by se tam i vice naucilo. Mozna jste take slysel o Montesori skolach, opak te klasicke skoly, ktera umi 'zvědavost naprosto spolehlivě ušlapat'.

Onehdy se nekdo dal tento odkaz na nejaky vzdelavaci system tady u nas v Cechach, Summerhill. Doporucuji k nakouknuti. Z toho co jsem si na tech strankach precetl me to prijde jako vyborne.

V. Vaclavik 21.2.2017 17:40

Re: Mame demokracii?

Jo, ten odkaz:

http://www.svobodauceni.cz/clanek/demokraticka-skola-summerhill-2

Z. Lapil 22.2.2017 9:19

Re: Mame demokracii?

Já PSAL o stávajícím systému, protože jsem do debaty nechtěl vnášet další prvek. Asi to znáte - zmiňte alternativu, nedej bože bez známek, a sesype se na vás hromada lidí přesvědčených, že děti jsou líní hajzlíci, se kterými bez biče nic nepořídíte.

Montessori znám. Osobně. Několikrát jsem tu vnucoval odkaz www.narovine.eu (škola v Chrudimi). JE to výborné, dokonce tak, že nějakou inkluzi netřeba řešit, protože ten systém je na pomalejší i rychlejší děti od začátku postavený. Protože ano: inkluze ("přizpůsobení systému atypickým prvkům") je fajn, ale představa, že se ve třídě učí třicet dětí a kolem pobíhají dva přiblblíci pronásledovaní asistentem, to je pokus o integraci ("včlenění atypického prvku do systému"), ale především mi to přijde jako naprostá kravina, a to i v případě, že vzorně sedí někde v koutě a potichu si šepotají. Navíc to řeší (no...) jen žáky pomalejší, zatímco Montessori dává luxusní prostor i "géniům".

A ke všemu to NENÍ významně dražší, než klasická škola, odkazovaná chrudimská přijde tuším na 1500,- měsíčně, což je, tuším, krabička cigaret denně.