30.4.2024 | Svátek má Blahoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Proč papaláši z ČSSD posílají děti do soukromých škol?

O školství toho každý z nás docela dost ví. Do školy jsme všichni chodili, chodí do ní naše děti a u těch starších dospělých i jejich vnoučata.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Plíva 21.2.2017 11:10

Re: pane Plívo

Nápad s vouchery není můj. Má dlouhou historii - ale politikům se do toho stále nechce.

Kvalitu školy by zvýšila konkurence - boj o vouchery. Existují kvalitní učitelé.Do školy, kde učí matematiku Václav Klaus mladší bych děti nedal. Protože tam se učí tak, aby žáci byli připraveni na zkoušky - potom většinu zapomenou, protože se učili pod tlakem. Já bych dal své děti do školy, kde se učí matematika podle profesora Milana Hejného.

J. Lepka 21.2.2017 11:28

Re: pane Plívo

To je přinejmenším podivné, že vy Šejno, se svými názory jste platil synovi své ženy školné a ještě se tím chlubíte.

M. Šejna 21.2.2017 12:10

Lepko

soukromou střední a soukromou univerzitu studovala i moje dcera. Ta ale studovala opravdu prestižní univerzitu v Anglii.

Vy mátre pocit, že se tím chlubím? Pouze jsem to oznámil, protože soukromé a státní školy jsou tématem diskuze.

Je přinejmenším podivné, že zrovna vy, Lepko, jste poslal své děti studovat do socialistických státních škol, aby jim tam vtloukali tu inkluzi a nutnost milovat EU.

J. Jurax 22.2.2017 2:35

Re: pane Plívo

"když jsme synovi mé manželky museli zaplatit soukromou střední a soukromou vysokou školu, protože na státní školy by zkoušky neudělal a ani by nebyl schopen státní univerzitu absolvovat."

No, bez urážky, synek tedy dostal papír, jenž jej tedy formálně činí rovným s normálními absolventy VŠ. A co to studoval a jak se uplatnil v praxi a kde, není-li to tajemství?

A proč jste ho vlastně hnali na střední a vysokou, když na státní školy by zkoušky neudělal a ani by nebyl schopen státní univerzitu absolvovat (kdežto soukromou ano)?

M. Šejna 21.2.2017 7:40

neuvěřitelně hloupý článek

to, že levicoví politikové posílají své děti studovat na soukromé školy, je důkazem tržního systému a nikoli nějakým levicovým pokrytectvím. Nebo si snad hlupák autor myslí, že když naopak pravicový politik posílá své děti do státní školy, tak to není pravičák, ale pokrytec?

O. Uživatel 21.2.2017 8:26

Uživatel požádal o vymazání
M. Šejna 21.2.2017 8:42

pane Chodovský

Státní školství není doktrína socanů, ODS, komunistů, zelených či kohokoli. Státní školy jsou evropským standardem a nikoli nějakou levicovou nebo pravicovou ideologií. Z tohoto důvodu nevidím nic nenormálního na tom, když bude levicový politik posílat své děti do soukromé školy a pravicový do školy státní.

J. Schwarz 21.2.2017 8:54

Re: pane Chodovský

Ale to na co se na státní škole klade důraz už politickou doktrínou je. A právě socani prosazují "inkluzi" či popularizaci EU v rámci výuky. Na elitní drahé škole se vám "inkluze" žáka s ADHD nejspíš nepřihodí. Socialističtí politici chtějí být z jedné strany hezcí v Bruselu a tak si hrají na "humanisty evropskáho typu", soukromě pak dávají své potomky do soukromých škol protože vidí kam bruselský typ "humanismu" vede...

M. Šejna 21.2.2017 9:12

pane Schwarzi

syn mojí manželky studoval na soikromé střední škole a poté stupoval soukromou vysokou školu v Praze ve Štěpánské ulici. Na soukromé střední měl spolužáka vozíčkáře. Inkluze jak vyšitá.

P. Jášek 21.2.2017 9:18

Re: pane Schwarzi

ten róm z toho ADHD skončil na vozíku?

O. Uživatel 21.2.2017 9:19

Uživatel požádal o vymazání
M. Šejna 21.2.2017 9:46

jak jinak, že pane Chodovský?

pro mě je zásadním kritériem, zda mi škola dá to, co od ní požaduji. Nikoli zda je státní nebo soukromá.

Stejně tak neřeším, jetli je řezník levičák nebo pravičák, ale jetli prodává takové maso, jaké chci.

Demokracie a tržní systém je o tom, že si můžeme vybírat. A já si vybírám a jsem ochoten za to zaplatit. Vy, pane Chodovský, vybíráte nejspíš podle politického názoru.

O. Uživatel 21.2.2017 10:40

Uživatel požádal o vymazání
M. Šejna 21.2.2017 10:48

pane Chodovský

jmenujte alespoň jednu soukromou střední nebo vysokou školu, které jsou lepší než státní.

Alepoň JEDNU.

Kde jste přišel na to, že mám starost o bezradné?

O. Uživatel 21.2.2017 11:10

Uživatel požádal o vymazání
M. Prokop 21.2.2017 8:51

Re: Zase máte pravdu, pane Šejno.

Máte pravdu, ale tu Vám žádný levičák nepřizná, popřel by tím své levičáctví.

P. Jášek 21.2.2017 9:19

Re: Zase máte pravdu, pane Šejno.

ovšem, že jí.

Podívejte se v Albertu na chlazenou drůbež a pochopíte!

P. Jášek 21.2.2017 9:21

Re: Zase máte pravdu, pane Šejno.

zase blbě...

M. Valenta 21.2.2017 9:16

Re: Zase máte pravdu, pane Šejno.

Pane Chodovský, Vy si fakt myslíte, že např. Babiš jí vlastní kuřata? Vždyť i ten Klaus se věci nájmů řídil dlouhé roky názory své proletářské matky, což ostatně pociťujeme dodnes.

M. Prokop 21.2.2017 11:02

Re: Zase máte pravdu, pane Šejno.

Valento, nelžete!

P. Kmoníček 21.2.2017 8:41

Re: neuvěřitelně hloupý článek

Šejno jedno,nejdříve si článek POZORNĚ přečtěte,potom si ho SROVNEJTE v hlavě,ZAMYSLETE SE, a teprve potom něco rozumného napište.

M. Šejna 21.2.2017 8:46

Kmoníčko jedno

Kritizuje autor socany za to, že posílají své děti do soukromých škol?

Ano nebo ne?

Až POZORNĚ přečtete autora a pochopíte psaný text, tak si to pak SROVNEJTE v hlavě, ZAMYSLETE se, a teprve potom mi napište něco rozumného.

M. Prokop 21.2.2017 8:52

I Vy žertéři!

"teprve potom něco rozumného napište." :-P

J. Chaloupka 21.2.2017 6:29

Umět někoho něco naučit, je talent svého druhu.

Dokud se nedočtu, že na pedagogické školy se dělá talentová zkouška z talentu učit, do té doby jsou všechny diskuse zbytečné. Naše děti budou umět to, co je rodiče naučí. Ve škole prostě jen stráví dobu, kdy jsou rodiče v práci. Ale to ti rodiče musí mít o děti a jejich budoucnost zájem. Ne je učit, že lze přežít na dávkách.

Z. Lapil 21.2.2017 10:38

Re: Umět někoho něco naučit, je talent svého druhu.

Zní to dobře, ale máte představu, jak by taková zkouška měla vypadat? Schopnost srozumitelně a pochopitelně se vyjadřovat mám za samozřejmou, bez té byste, doufám, neudělal zkoušku kamkoliv.

A. Hrbek 21.2.2017 2:39

Nejvíce školství upadlo

za ministrů vlád ODS - Kopicová, Kuchtová, Bartoňová, Bursík, Liška, Dobeš, Fiala. Točili se tam jak apoštolové na orloji.

M. Prokop 21.2.2017 8:54

Re: Nejvíce školství upadlo

Smutný následek nutnosti koaličních vlád ...

Vám asi nejvíc vyhovovala Buzková, Chládek a to dnešní copaté neštěstí. :-P

V. Vaclavik 21.2.2017 2:22

Mame demokracii?

Mame! A to uz dobreho ctvrt stoleti. Takze vzdelavaci system mame presne takovy, jaky jsme si ve sve demokraticke vetsine odsouhlasili. A ti, kdoz se hlasi k demokracii a nelibi se jim skolstvi, at zavrou usta a drzi krok. O tom to prece je, ta demokracie, neni-liz pravda?

Z. Lapil 21.2.2017 10:32

Re: Mame demokracii?

Ne. Držet hubu a krok není demokracie. A vzdělávací systém jsme si rozhodně neodsouhlasili, ten byl ustanoven - to máte trochu pravdu - těmi, které k tomu ustanovili ti, které jsme si za tím účelem zvolili.

Aktuální fakta: momentálně je výrazně omezená registrace soukromých škol, "protože je dost škol státních". Evidentní důvod - v minulých několika málo letech vzniklo několik desítek soukromých škol nikoliv kvůli výdělku, ale proto, že se domluvil dostatek rodičů, kteří nechtěli do státní školy. Přitom soukromé školy jsou pro stát významně levnější (neplatí budovy a jejich provoz, nebo tak něco).

Jistá soukromá škola byla v minulých třech letech třikrát navštívena mnohodenní inspekcí. Státní školy (tady bez záruky) něco takového potká zhruba jednou za 7 let.

Nemluvím teď o kvalitě, ale o rovnosti před zákonem. Soukromá škola má stejné podmínky existence stát registruje (povoluje?). Že by MOHL povolit nikde nestojí. Aspoň tak je mi to tvrzeno, fakt nejsem školní právník.

V. Vaclavik 21.2.2017 12:45

Re: Mame demokracii?

To drzei huby a kroku bylo mysleno mezi volbami. A taky uz jsme prece meli dost demokratickych voleb na to, aby se system skolsttvi ustalil 'ku obrazu lidu'. Jestlize lid neni spokojeny, pak proto, ze jeho idea skolstvi nemuze fungovat, a je jedno, ze se lidem ta idea libi, ze k nevidi zadnou alternativu. To jsou ty paradoxy dnesni doby.

A problem se soukromymi skolami neni jen, ze musi soutezit se statnim skolstvim, ale taky ve skolnich osnovach, protoze i soukrome skoly podlehaji statnimu schvalovani, a to hlavne vcetne ucebnich osnov. Ale ze by osnovy rovnez mely byt ciste zalezitosti te ktere skoly, ci skolniho retezu (jako jsou retezy supermarketu), to by nasinec uz teprve nespolkl, zobacek by si vykricel, ze to by prece neslo, nemohlo fungovat, byla by anarchie, ohen na strese...